despre Uber

Află totul despre Uber aici!

Astăzi vom discuta despre Uber. Precum ți-am povestit deja, în articolele anterioare, te poți folosi de acest serviciu de car sharing pentru a face niște bani în plus. Uber Technologies Inc.  este o companie de distribuție a mărfurilor, a alimentelor, serviciu de taxi și biciclete, precum și rețea de transport (TNC) cu sediul în San Francisco, California, având operațiuni în 785 de zone metropolitane din întreaga lume. Platformele sale pot fi accesate prin intermediul site-urilor web și aplicațiilor mobile. Uber a devenit unul dintre cei mai importanți agenți ai „shared economy”, astfel încât a apărut un fenomen, ca urmare a acțiunilor acestei companii, numit „Uberisation”.

Date generale despre Uber

Numele „Uber” este o referire la un termen foarte comun folosit, în limba germană – „über”. Sensul acestui lexon este de „super”, „cel mai” și este înrudit cu „peste”, „deasupra”. Aplicația mobilă Uber este disponibilă pentru descărcare gratuită pe dispozitive Android, prin intermediul magazinului Google Play, și pe dispozitivele iOS (iPhone și altele similare), din meniul de căutare. Nu există nicio aplicație pentru Microsoft Windows, din păcate. Unele caracteristici, cum ar fi planificarea plimbărilor în avans, alocarea de scoruri de rating și promoții, nu sunt disponibile fără aplicație. 

Persoanelor care aleg să folosească acest serviciu le este evaluat și arătat tariful, pe care îl vor plăti, înainte de a cere călătoria.  Uber utilizează un model dinamic de stabilire a prețurilor; prețurile variază în funcție de timpul și distanța proiectate, de ora din zi, de oferta și cererea de plimbări la momentul solicitării călătoriei. La sfârșitul cursei, plata se face pe baza preferințelor pre-selectate ale pasagerului – o carte de credit/debit, Google Pay, Apple Pay. În general, nu se poate plăti în numerar, cu excepția câtorva țări, iar în India, plata se poate face și cu e-wallet-ul Airtel.

De asemenea, există și posibilitatea de a da un bacșiș, care se va adăuga la prețul total al cursei. Ce trebuie remarcat, atunci când vorbim despre Uber, este faptul că la bacșiș poți alege motivul pentru care alegi să plătești în plus (atmosferă, companie plăcută, timpi rapizi, muzică), precum și suma – 2 RON, 3 RON sau 5 RON. 

Taxele de așteptare se aplică după două minute. Șoferii Uber sunt anunțați cât de lungă va fi călătoria, înainte de a accepta cursa. Așa că, uneori plimbările către / de la o zonă îndepărtată la alta pot fi greu de găsit, deoarece șoferii care iau pasageri în aceste zone pot întâmpina dificultăți în găsirea unui client, pentru călătoria înapoi.

despre-uber

Ce înseamnă Uber șofer?

Șoferii Uber își folosesc propriile mașini, pot închiria sau lua în leasing o mașină pe care să conducă cu Uber. Aceștia trebuie să îndeplinească cerințele de vârstă, sănătate, vechime și tip de mașină, să dețină un carnet de conducere și un smartphone sau orice alt dispozitiv mobil, care va trece ulterior, printr-un control de fond. În cele mai multe orașe, vehiculele folosite de șoferii Uber trebuie să efectueze inspecții tehnice periodice de siguranță și / sau trebuie să aibă o emblemă Uber afișată pe fereastra pasagerului. Unele orașe cer șoferilor Uber să dețină o licență de afaceri.

Soferii Uber sunt considerati contractori independenti si nu angajati, desi acest lucru a fost obiectul unor procese din mai multe jurisdictii. Vezi Uber #Uberproteste și alte acțiuni legale.

Ce înseamnă Uber driver app?

Un mecanism numit „verificare în timp real” este folosit înainte de a accepta solicitările de curse, pentru a verifica identitatea și petru a împiedica compromiterea conturilor șoferilor.

Scorurile de evaluare

După fiecare călătorie, utilizatorii și șoferii se pot evalua reciproc pe o scară de la 1 la 5 stele. Călătoriile anulate nu sunt evaluate. Uber poate dezactiva sau pedepsi în varii moduri conducătorii auto care primesc rating-uri scăzute de la client.  Persoanele cu un rating scăzut, pot constata că găsesc cu greu sau au o niveluri mai scăzute de disponibilitate de la șoferi, în special pe piețele mai mici sau mai puțin deservite, iar în unele zone, li se poate interzice utilizarea serviciului. Dacă un șofer evaluează un client cu 3 stele sau mai jos, călătorul nu va mai fi vreodată asociat cu acel șofer.  Pasagerii pot vedea ratingul în profilurile lor la câteva zile după ce au folosit serviciul de 5 ori. Conducătorii auto pot vedea ratingul pasagerului odată ce se solicită o călătorie; odată ce șoferul acceptă, pasagerul va vedea ratingul șoferului.

Despre Uber – istorie

Uber a fost fondat în 2009 ca UberCab de Garrett Camp, programator de calculator și co-fondator al StumbleUpon și Travis Kalanick, care și-a vândut start up-ul cu Swoosh Red pentru 19 milioane de dolari în 2007.

În ajunul Anului Nou, după ce Camp și prietenii lui au cheltuit 800 de dolari angajând un șofer privat, Camp a vrut să găsească o modalitate de a reduce costul transportului direct. El și-a dat seama că împărțirea costurilor cu oamenii ar putea face acest lucru accesibil, iar ideea lui sa transformat în Uber. Kalanick sa alăturat taberei și ia dat „creditul pentru ideea” lui Uber. Primul prototip a fost construit de Camp și prietenii săi, Oscar Salazar și Conrad Whelan, iar Kalanick a fost adus ca „consultant mega” al companiei.

În urma lansării beta în mai 2010, serviciile Uber și aplicația mobilă au fost lansate oficial în San Francisco în 2011. Inițial, aplicația permitea doar utilizatorilor să salveze o mașină de lux neagră, iar prețul era de 1,5 ori mai mare decât cel al unui taxi. 

În februarie 2010, Ryan Graves a devenit primul angajat al Uber, obținând locul de muncă răspunzând unui tweet de la Kalanick anunțând deschiderea unui loc de muncă și primind 5-10% din companie. Graves a început ca director general și, la scurt timp după lansare, a fost numit CEO. După zece luni, Kalanick a reușit ca Graves să fie CEO în decembrie 2010.  Graves a demisionat pentru a deveni COO al companiei. 

În 2011, compania și-a schimbat numele de la UberCab la Uber după plângeri din partea operatorilor de taxi din San Francisco. 

La început, primii angajați ai companiei a inclus un fizician nuclear, un neurologist computațional și un expert în mașini care a lucrat la estimarea cererii pentru șoferii de mașini de închiriat și acolo unde cererea este cea mai mare. În aprilie 2012, la Chicago, Uber a lansat un serviciu în care utilizatorii au putut solicita un taxi regulat sau un șofer Uber prin aplicația mobilă.

Nu mai sta pe gânduri! Hai acum pe site-ul nostru și află totul despre cum faci bani urgent!

Articole relevante