conturi de economii

De ce merită să îți deschizi conturi de economii

O vorbă din bătrâni spune că este bine să-ți faci vara sanie și iarna car, adică să te gândești din timp la viitor și să iei măsurile necesare pentru a te asigura că acesta îți este cât mai favorabil. Una dintre metodele cele mai bune de a-ți asigura viitorul este deschiderea unor conturi de economii, unde să ai întotdeauna o rezervă de bani. Află în continuare tot ce ar trebui să știi înainte de a deschide un astfel de cont.

Ce avantaje ai dacă păstrezi banii la bancă

Conturile de economii reprezintă un mijloc flexibil și foarte comod de economisire a banilor. Poți depune suma dorită, poți retrage când și cât vrei, iar pe deasupra primești și dobândă. Astfel, există câteva motive pentru care merită să îți păstrezi economiile într-un cont bancar:

  • Banii tăi sunt mereu în siguranță și nu riști să fii victima unei tâlhării
  • Primești o dobândă periodică, care crește valoarea sumei inițiale și te ajută să eviți devalorizarea banilor
  • Ai mai mult control asupra finanțelor tale și nu ajungi să cheltuiești banii atât de rapid
  • Ai o soluție de rezervă pentru perioadele în care rămâi fără bani

Multe persoane confundă acest tip de conturi cu depozitele bancare, însă e bine să știi că există deosebiri radicale între cele două, deosebiri pe care trebuie să le cunoști pentru a putea lua o decizie corectă cu privire la varianta pe care vrei să mergi.

Depozite sau conturi de economii?

Băncile îți pun la dispoziție ambele variante, însă fiecare dintre ele vine cu alte condiții:

  • Condițiile pentru depozite bancare – depozitele reprezintă depunerea periodică a unei sume de bani, ce trebuie păstrată la bancă pentru o anumită perioadă, timp în care depozitul devine matur. Pentru banii pe care îi depui lunar, banca îți achită o anumită dobândă, condiția principală fiind să nu scoți banii înainte de termenul convenit. În funcție de instituția la care deschizi depozitul, taxele percepute pentru constituirea și administrarea depozitului pot varia. Cele mai multe bănci românești îți pun la dispoziție depozite cu scadență între o lună și doi ani sau patru ani. Dacă te gândești la o astfel de soluție, asigură-te că alegi cu atenție perioada depozitului. Un tip special de depozit bancar sunt și titlurile de stat.
  • Condițiile pentru conturi de economii – spre deosebire de depozite, îți oferă o flexibilitate mult mai mare. Nu trebuie să te stresezi cu termenul de maturitate și poți scoate banii atunci când ai nevoie, fără a-ți face griji că pierzi dobânda. Ca valoare a dobânzii, vei câștiga mai puțin decât în cazul unui depozit, însă acest aspect e compensat de faptul că ai mai mult control asupra banilor. Din punct de vedere al comisioanelor percepute, există și bănci la care nu trebuie să achiți nicio taxă lunară sau anuală, atâta timp cât deții și un cont curent pentru încasarea salariului la aceeași instituție.

Sunt sigure conturile bancare?

Principala îngrijorare a celor care vor să își depună economiile la bancă este reprezentată de faptul că orice instituție financiară poate prezenta în timp un grad mai mic sau mai mare de risc. Dacă acest gând este singurul aspect care stă între tine și deschiderea unui cont, poți sta liniștit: toate conturile sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în limita a 100.000 Euro pentru fiecare persoană. Prin urmare, nu există riscul de a te trezi că îți pierzi banii strânși în urma unei eventuale crize financiare sau în cazul unui faliment al băncii cu care lucrezi.

Economii în lei sau în euro?

Ai auzit cu siguranță argumente în favoarea fiecărei variante, ceea ce te face să te întrebi ce ar fi mai rentabil: să depui banii într-un cont în RON sau într-unul în valută? Ei bine, răspunsul este simplu: dobânzile pentru conturile în euro sunt mult mai mici, așa că dacă te aștepți ca dintr-o sumă modică să obții câștiguri consistente, e posibil ca acest lucru să nu se întâmple. Mulți specialiști în domeniul financiar consideră că economiile în euro sunt convenabile pentru perioade scurte. 

Economiile în euro depind foarte mult de evoluția cursului valutar: dacă euro crește ca valoare față de leu, vei avea de câștigat, iar contul tău se va dovedi o investiție bună. Dacă scade, suma economisită în euro va avea la final o valoare mai mică.

Cum îți deschizi un cont

Este de ajuns să te adresezi unei bănci – fie cea la care ai salariul, fie o alta, important este să studiezi puțin terenul înainte de a lua decizia. Dacă banca pentru care optezi este cea la care ai și cardul de salariu și beneficiezi deja de un serviciu de mobile banking, este posibil să îți poți deschide contul și online, printr-un singur click, fără a mai fi nevoie să semnezi vreun act suplimentar sau să treci prin vreo formalitate. Dacă însă nu ai cont la banca în cauză, va trebui să mergi personal la o sucursală pentru a realiza actele necesare deschiderii contului.

În continuare, depinde de tine cum vei economisi: fie poți depune când poți, orice sumă poți, fie poți opta ca banca să îți rețină lunar din salariu suma pe care vrei să o pui deoparte. Interesează-te dacă banca la care ai contul dispune de o astfel de variantă – e o idee excelentă pentru situațiile în care vrei să te disciplinezi și să reușești să strângi bani.

Economiile sunt o metodă excelentă de a-ți controla banii și de a-i strânge pentru a putea să-i investești în lucrurile pe care ți le dorești. Fără a fi riscante și fără a te obliga să îți păstrezi banii în bancă pe o perioadă fixă, conturile deschise pentru economisire te pot ajuta să îți creezi o disciplină a cheltuielilor, aducându-ți totodată o dobândă de care să te bucuri lunar. Dacă simți că ai nevoie de o plasă de siguranță financiară, ia în calcul această variantă. Nu uita ca, înainte de a-ți alege banca la care vrei să îți păstrezi banii, să te interesezi cu privire la dobânzile oferite de fiecare dintre instituțiile bancare, precum și să întrebi care sunt eventualele taxe sau comisioane ce s-ar aplica odată ce deschizi contul.

Citește și articolele despre:

Articole relevante