Află cum devii freelancer România și profită de toate avantajele de a fi freelancer, de la cât câștigă un freelancer până la flexibilitate și timp liber! ✔️
Dacă ești în căutarea unor oportunități de joburi de acasă, freelancing-ul este poate cea mai bună opțiune. Ai la dispoziție numeroase metode de a face freelancing și de a câștiga bani direct de acasă, iar în articolele de mai jos vei descoperi tocmai aceste metode, dar și cât câștigă un freelancer într-un anumit domeniu. Descoperă toate oportunitățile și alege-o pe cea potrivită pentru tine!
Deși nu este un termen nou în cultura românească, foarte multe persoane se întreabă ce este un freelancer. Freelancerul este o persoană care, pe cont propriu, exercită anumite servicii profesionale pentru una sau mai multe firme, dar fără a depinde de un program fix sau de un contract standard și rigid de muncă.
Un freelancer sau un liber profesionist, cum mai este numit, poate decide durata de colaborare a serviciilor oferite pentru anumiți parteneri sau dacă se implică doar în proiecte de tipul „one time project”.
Deși această profesie nu este recunoscută ca fiind o meserie în sine, din ce în ce mai mulți oameni își doresc să descopere termenul de freelancing ce înseamnă și vor să se bucure de avantajele acestei activități și să devină proprii lor șefi. Dacă ne uităm în dex, pentru a afla ce este un freelancer, vom vedea că, în traducere, freelancer înseamnă de fapt un colaborator extern.
Probabil te întrebi ce face un freelancer mai exact, dar trebuie să știi că atribuțiile sale diferă în funcție de proiectele în care este implicat și industria în care lucrează. Totuși, pentru a-ți face o idee despre ce face un freelancer, iată câteva detalii despre activitatea acestuia:
Acum că ai aflat ce este un freelancer, a sosit momentul să afli cum devii freelancer în România pentru a câștiga și tu bani de acasă. Să fii freelancer este simplu, însă trebuie să ai în vedere faptul că numărul freelancerilor din România este destul de mare și în creștere și chiar dacă pe piață este o cerere mare pentru freelanceri, trebuie să știi cum să te faci remarcat.
Un freelancer începător ar trebui să aibă un plan, iar în cele ce urmează ți-am pregătit un scurt plan despre cum poți deveni freelancer și nu orice fel de freelancer, ci unul de succes. Cât câștigă un freelancer te va mulțumi cu siguranță dacă începi cu un plan bine stabilit.
Pentru a putea face freelancing trebuie să începi cu o pregătire pentru a dobândi cunoștințe în domeniul în care vrei să lucrezi. Bineînțeles, nivelul de pregătire de care ai nevoie pentru a face freelancing depinde de domeniul pe care îl alegi, dar cu cât pregătirea ta va necesita mai mult efort, cu atât câștigul din freelancing va fi mai mare.
Spre exemplu, dacă vrei să înveți cum devii freelancer în programare și IT vei avea nevoie de o pregătire destul de bună care constă în cursuri plătite sau gratis la care te poți înscrie chiar online. Domeniul nu este unul foarte ușor, dar nici imposibil de învățat, iar investițiile în cursuri (dacă sunt plătite) vor merita pentru că angajatorii sunt dispuși să plătească sume generoase pentru cunoștințe avansate.
Un alt domeniu bine plătit ca freelancer în România este design-ul graphic, iar partea bună este că vei putea învăța foarte mult din tutoriale pe YouTube sau din alte surse online. Totuși, și în acest caz cursurile sunt o idee bună pentru a-ți aprofunda cunoștințele și a obține acreditarea de care ai nevoie pentru ca angajatorii să te remarce.
Află mai multe despre cum devii graphic designer!
De asemenea, în marketing există numeroase opțiuni de a face freelancing și de a fi plătit foarte bine, mai ales dacă ești specialist în domeniu. Și în acest caz vei putea apela la resursele online pentru a învăța, dar și la cursuri cu specialiști în marketing care îți vor oferi și acreditarea mult căutată de angajatori.
Deci, pregătirea înseamnă dobândirea cunoștințelor necesare pentru a practica o anumită profesie și poți să înveți cum devii freelancer astfel:
Dacă ai avut un job înainte să faci freelancing, acea experiență te poate ajuta acum să-ți găsești proiecte freelance de acasă.
Pentru că orice activitate care îți aduce un venit trebuie evidențiată legal, la ANAF, pentru a putea face freelancing în mod legal va trebui să te gândești de la început sub ce formă vei lucra, comparând avanatajele și dezavantajele fiecărei forme.
Mai jos vei găsi mai multe informații despre formele legale prin care poți colabora ca freelancer, dar le vom aminti și aici:
Dacă vrei să știi cum devii freelancer, trebuie să începi să lucrezi la portofoliul tău. Pe site-uri freelancing va trebui să-ți încarci un portofoliu de freelancer, adică un fel de CV care să includă o prezentare a ta, experiența pe care o ai, orice proiect la care ai lucrat sau contribuit, orice voluntariat sau activitate la care ai luat parte și este semnificativă pentru domeniul la care aplici, cum ar fi participarea la o conferință în domeniul.
Acest portofoliu este primul tău contact cu un posibil angajator, deci trebuie să fie real, să te reprezinte, să fie complet și să ofere acces la munca pe care ai făcut-o înainte.
Pune cu încredere link-uri către tot ce ai lucrat și susține calitățile și aptitudinile scrise cu un link către ceea ce ai lucrat în trecut. Fii convingător din fapte, nu vorbe! Poți chiar să incluzi date de contact ale persoanelor cu care ai colaborat înainte sub orice fel (chiar și voluntariat) pentru a arăta angajatorului că ești transparent și de încredere.
Cât câștigă un freelancer variază de la o lună la alta, în funcție de proiectele pe care le obține, motiv pentru care ar trebui să te faci vizibil în mediul online pentru a obține cât mai multe colaborări. Un freelancer începător trebuie să lucreze la brandingul personal, mai exact trebuie să-ți faci o imagine în online pentru că practic acesta este mediul unde vei lucra și prin care te vor cunoaște angajatorii.
În portofoliul sau prezentarea ta este recomandat să incluzi și paginile tale de social media, astfel angajatorii putând să-și facă o primă impresie despre tine ca persoană. Deschiderea unui cont de LinkedIn este un pas important în procesul cum devii freelancer, acesta fiind folosit mai mult pentru viața ta profesională, însă nu trebuie excluse nici alte conturi de social media. Pe LinkedIn poți găsi anunțuri de joburi care te interesează și poți primi chiar propuneri de colaborări aici.
Dar Facebook, Instagram sau Twitter sunt la fel de importante pentru că oferă o perspectivă asupra vieții tale personale celui interesat de o colaborare cu tine. Dacă vrei să înveți cum poți deveni freelancer, trebuie să știi că este vorba de mai mult decât a fi prezent pe social media. Este vorba să-ți construiești o imagine pozitivă care să stârnească interesul colaboratorilor.
Deci, social media sunt precum o carte de vizită a ta care arată mai mult decât date de contact, te arată pe tine ca persoană, modul în care îți petreci timpul liber, interesele tale, pasiunile și relațiile de orice tip.
Nu aplica la un nou proiect cu același portofoliu folosit pentru proiectul la care ai aplicat acum 6 luni! În acest timp cu siguranță ai dobândit noi cunoștințe sau ai făcut noi activități care merită trecute în portofoliu.
Trăim într-o lume în care se schimbă totul rapid, iar oamenii vor să fie la curent cu noutățile, deci asigură-te că portofoliul tău reflectă realitatea de acum, nu de acum 6 luni!
A fi freelancer înseamnă că tu îți alegi clienții, nu invers. Dacă ai această posibilitate, de ce să nu profiți de ea? Alege clienții care vor adăuga plusuri în portofoliul tău și care te vor ajuta să-ți îndeplinești obiectivele pe termen lung!
Atât un freelancer începător, cât și unul cu experiență ar trebui să-și seteze obiective pe termen scurt și lung pentru a putea avansa în această carieră.
Obiectivele ar trebui să aibă în vedere tipul de colaborări de care ești interesat, tariful pentru orele / proiectele lucrate, cu cât ai vrea să crești de la lună la lună, de câte proiecte online plătite să te ocupi lunar, etc. Practic, trebuie să ai un plan bine stabilit pentru a învăța cum să devii freelancer de succes.
De asemenea, pentru a învăța cum devii freelancer de succes, impune-ți niște reguli de la început pentru a putea avea colaborări de lungă durată. Iată care ar fi regulile principale pe care ar trebui să le urmezi:
Sunt foarte multe joburi și servicii pe care le poți accesa și pune la dispoziție în regim de freelancing în România. Pentru unele dintre ele ai nevoie de o anumită pregătire, de studii superioare și chiar de o perioadă de experiența, pentru a îți forma o expertiză, în timp ce alte activități le poți face fără să ai neapărat anumite studii, ci poate doar unele cursuri de formare, talent și foarte multe abilități.
În continuare, ne vom concentra atenția asupra celor mai cunoscute domenii freelancer în care poți lucra fără să fie nevoie să ai studii de specializare.
Una dintre modalitățile de a obține bani din freelancing România este să participi la chestionare online, care sunt plătite. Sunt atât platforme din România care își manifestă interesul pentru a afla cât mai multe aspecte legate de consumatori, pentru a putea targeta anumite servicii sau produse, dar și din afara țării.
Se câștigă mai bine din sondaje plătite pentru firmele sau site-urile internaționale, iar tu nu trebuie să depui foarte mari eforturi. În funcție de tipul de sondaj, acesta poate dura foarte puțin, cel mult 20-30 de minute, iar tu va trebui fie să răspunzi la anumite întrebări, fie pe baza unor materiale video de care le alegi să îți exprimi opinia cu privire la cele dezbătute.
Unul dintre cele mai cunoscute domenii freelancer este cel al redacției, mai exact poți fi redactor online. Poți scrie știri sau articole pentru diverse site-uri de presa, bloguri sau reviste, iar pentru acest lucru nu îți trebuie neapărat o pregătire în domeniu.
Este important să ai bine stabilite bazele gramaticii limbii române sau limbii în care vei scrie aceste articole sau știri și să ai un vocabular bine dezvoltat. Unul dintre secretele unui redactor bun este să cunoască foarte bine platforma pe care vor fi publicate informațiile, astfel încât să adapteze conținutul la publicul țintă. Dar acest aspect nu este foarte greu de gestionat.
De regulă, poți primi briefuri înainte de a începe colaborarea sau poți analiza tu conținutul deja existent pe platforma respectivă pentru a vedea direcția în care trebui să scrii.
Descoperă mai multe idei despre cum poți scrie articole pe bani!
Similar cu domeniul anterios în sensul că va trebui să redactezi texte este și domeniul de copywriting. Pentru a fi un copywriter trebuie să ai anumite skill-uri și fie să ai un curs de bază sau să fii tipologia de persoană autodidactă.
Lucrând ca freelancer România în calitate de copywriter va trebui să livrezi diverse materiale (texte, bannere pentru diverse site-uri sau pentru partea de social media). Acesta este unul dintre motivele pentru care menționăm faptul că este necesar să ai anumite cunoștințe de bază și unele skill-uri pentru a utiliza aplicațiile necesare care să te ajute în obținerea produselor dorite.
Partea bună este că, în zilele noastre, avem acces nelimitat la informație și poți învăța și deprinde destul de rapid anumite abilități urmărind tutoriale pe internet sau persoane care lucrează în acest domeniu și care sunt dornice să împărtășească informația.
Cât câștigă un freelancer în România depinde de domeniul în care lucrează, dar poți fi sigur că în acest domeniu vei găsi numeroase oportunități de colaborări pentru care vei primi un salariu copywriter chiar foarte bun, mai ales dacă ai și o experiență minimă.
Descoperă câteva site-uri care te plătesc să scrii în română în calitate de copywriter, dar nu numai!
O altă activitate o care o poți face în zona de freelancing România este redactare de comentarii sau moderarea acestora. Sunt companii care au nevoie de review-uri la diverse produse și servicii și care sunt dispuse să ofere oportunitatea unei colaborări persoanelor interesate.
De asemenea, sunt firme care, poate, nu au angajați delegați pentru partea de social media, pentru a răspunde comentariilor de pe rețele sociale sau de pe alte conturi, prin urmare este posibil să își dorească o persoană care să se ocupe și să asigure comunicarea în mediul online cu utilizatorii.
Printre cele mai cunoscute domenii freelancer se numără și fotografia, iar dacă ești pasionat de fotografii, atunci este oportunitatea perfectă pentru tine. În cazul în care vrei să oferi servicii profesionale, iar calitatea imaginilor oferite de tine să fie cât mai bună, este necesar să faci un curs de specializare sau să ai foarte multă practică în spate.
Pentru a lucra în freelancing România în calitate de fotograf poate fi destul de provocator, însă poate fi și destul de plăcut și îți poate asigura venituri destul de mari. Dacă pur și simplu ești pasionat de fotografie și nu dorești să ai activitate ca fotograf, poți alege să faci bani din fotografie vânzând imaginile pe site-uri stock de poze.
Trebuie să ai, însă în vedere atât calitatea imaginilor, cât și o perspectivă originală, astfel încât să atragi cât mai multe persoane care vor să achiziționeze, descarce și utilizeze imaginile tale.
Activitatea de freelancer a devenit o modalitate destul de simplă și accesibilă tuturor pentru a câștiga bani online de acasă. Dacă te întrebi cât câștigă un freelancer în România, trebuie să știi că poți avea un stil de viață decent din câștigurile pe care le obții.
Desigur, la început va fi mai greu, deoarece trebuie să devii cunoscut pe piață și să știu cum să îți vinzi și promovezi serviciile pe care le oferi, însă, în timp, lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare din acest punct de vedere.
Atunci când faci freelancing în România, este necesar să nu uiți că ești propriul tău șef și că trebuie să îți gestionezi și organizezi activitățile singur. Astfel, cu cât vei obține mai multe proiecte online plătite, cu atât vei câștiga mai mult pentru că vei primi venituri din mai multe surse, acesta fiind și principalul avantaj în viața de freelancer.
Sunt mai mulți factori care influențează cât câștigă un freelancer, după cum urmează:
Cât câștigă un freelancer depinde foarte mult de numărul proiectelor sale și de domeniul în care prestează servicii, dar pentru a-ți face o idee mai clară de cât poți câștiga, îți vom oferi câteva exemple. De exemplu, la întrebarea cât câștigă un freelancer ca redactor, răspunsul ar fi peste 2000 de ron pe lună, redactând un material pe zi. Sigur, aici tu poți decide cât poți scrie, iar dacă livrezi un număr mai mare de articole, și suma crește considerabil, putând ajunge chiar și la 4000 de ron lunar.
Dezavantajul la a face freelancing România este faptul că nu ai o sursă de venit stabilă, astfel că trebuie tot timpul să găsești noi proiecte și provocări, trebuie să fii serios și să îți respecți deadline-urile. Cel mai simplu este să faci bani din sondaje plătite sau din serviciile oferite în calitate de copywriter, dar sunt și din celelalte domenii și arii de activitate poți obține destul de mulți bani online. Important este să fii perseverent și să accepți proiectele pe care le poți susține.
Nu uită că nu trebuie să exagerezi sau să te întinzi mai mult decât poți livra, în primul rând pentru a nu te extenua fizic și psihic, dar și pentru a nu întârzia cu timpul de livrare al materialelor stabilite.
Vrei să știi cât poți câștiga ca freelancer în funcție de serviciile pe care le oferi? Iată câteva articole care te-ar putea interesa:
Dacă vrei să faci freelancing în România, trebuie în primul rând să știi ce servicii poți oferi și la ce ești bun. Dacă nu ai încă o direcție, în continuare vei putea regăsi câteva sugestii prin care poți face bani din freelancing România, în funcție de cele mai bine cotate activați.
Dacă este să ne raportăm la modul general, un freelancer IT România va câștiga cel mai bine, însă, așa cum spuneam anterior, este necesar să ai studii în domeniu sau cel puțin o experiență vastă cu diferite platforme pentru a putea face performanță.
Alte domenii freelancer bine plătite sunt cele în marketing online, aici incluzând domeniile de copywriting, graphic design sau social media.
Dacă este să ne raportăm la celelalte arii de interes, unde nu ai neapărat nevoie de studiu în domeniu, cum ar fi sondajele plătite, aici câștigul depinde în cea mai mare parte de implicarea ta și câte sondaje ești dispus să completezi zilnic.
Să fii freelancer România poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Pentru unele persoane, viața de freelancer poate avea câteva aspecte pozitive de care nu se pot bucura în cazul unul job obișnuit, cu un program prestabilit.
Printre cele mai importante avantaje putem menționa:
Atunci când profesezi ca liber profesionist, nu trebuie să depinzi neapărat de o locație fizică din care să lucrezi. Poți lucra de oriunde: de la o terasă, de acasă, chiar și de pe plajă pentru că a fi freelancer înseamnă să te poți bucura de joburi care îți permit să călătorești.
Această libertate în ceea ce privește faptul că poți lucra de oriunde dorești este tot mai căutată în zilele noastre, deoarece tinerii (în special, dar nu numai) nu vor să se simtă constrânși de un mediu de lucru convențional, așa cum este la o corporație, spre exemplu.
Dacă îți place ideea de a lucra de oriunde te-ai afla, poți lua în considerare șansa de a face bani din blog sau bani din marketing afiliat.
Pe de altă parte, un alt beneficiu în viața de freelancer constă în faptul că nu ești limitat de un anumit interval orar în care să muncești. Atât timp cât îți respecți deadline-urile, poți lucra la orice oră vrei. Dacă ești o persoană mai creativă dimineața sau dacă îți place să lucrezi mai mult seara, iar în timpul zilei să îți organizezi activitățile așa cum dorești, activitatea de Freelancing România s-ar putea să ți se potrivească de minune.
O altă modalitate prin care poți să câștigi bani, având libertatea de a-ți alege singur/ă programul, este de a face livrări la domiciliu și trebuie să știi că ai multe opțiuni la acest capitol.
Mai ales dacă ești la început în ceea ce privește activitatea de freelancing România, poți să ai un job stabil, iar dacă restul timpului îți permite, poți fi freelancer. În acest fel, îți poți augumenta veniturile și îți poți facilita anumite lucruri din punct de vedere material. Spre exemplu, în timpul liber poți face sondaje plătite, o activitate de Freelancing România care îți poate aduce câteva sute de lei în plus în portofel.
Descoperă mai multe idei de a câștiga bani urgent și pe care le poți face în timp ce ești freelancer!
Vorbim aici strict de activitatea de freelancer, de o persoană ce activează în acest domeniu, fiind singura lui sursă de venit. Viața de freelancer îți permite să ai mai multe proiecte online plătite în paralel, de exemplu dacă ești copywriter și, în funcție de performanțe și de calitatea muncii tale îți poți negocia contractele astfel încât să te avantajeze din punct de vedere financiar.
Dacă totuși vrei să ai un job obișnuit, iată care sunt cele mai bine plătite joburi!
Uneori, poate fi destul de stresant să lucrezi într-o echipă, mai ales că fiecare funcționează diferit, în ritmul lui. Atunci când activezi în freelancing România, ești propriul tău șef și tu decizi când și ce trebuie să faci, fără să depinzi de alte persoane din jurul tău.
Desigur, viața de freelancer, ca orice alt domeniu, vine la pachet și cu o serie de dezavantaje. Iată care pot fi acestea:
Atunci când ai anumite lucruri de plătit (rate, studii etc) faptul că nu ai un venit lunar fix poate reprezenta un avantaj. Atunci când lucrezi în freelancing România, trebuie să știi și să fii conștient de faptul că, veniturile pe care le ai sunt direct proporționale cu munca și efortul pe care le depui.
Cu cât vei lucra mai mult, cu atât vei câștiga mai mult. Același lucru este valabil și atunci când decizi să câștigi bani din ridesharing; veniturile vor fluctua în funcție de timpul și dedicarea ta.
Organizarea stă la baza multor lucruri în viață, mai ales în ceea ce privește planul profesional. Dacă nu ești o persoană organizată și dacă te încadrezi în tipologia de oameni care doar așteaptă să le fie spus ceea ce trebuie să facă, îți va fi foarte dificil să reușești ca freelancer România, pentru că te vei aglomera de task-uri și nu îți vei putea duce la bun sfârșit toate lucrurile pe care le ai de făcut.
Dacă organizarea este unul dintre punctele tale forte, ai putea să faci freelancing în calitate de asistent virtual pentru diverse companii.
Unul dintre cele mai mari dezavantaje în viața de freelancer sunt reprezentate de aspectele ce țin de partea medicală. Va trebui să achiți singur o asigurare medicală, pe care să o poți utiliza în cazul în care ești bolnav și ai nevoie de asistență medicală. În același timp, atunci când lucrezi în freelancing România, în cazul în care ai nevoie de recuperare sau ești bolnav, nu vei putea să îți iei concediu medical.
În schimb, dacă ai proiecte în desfășurare în această perioadă, va trebui fie să le recuperezi și să te asiguri că te încadrezi în deadline-uri, fie să le amâni, ceea ce s-ar putea să contribuie la o reputație nu tocmai bună în piață.
La unele locuri de muncă ai ocazia de a participa la traininguri gratuite, care să te ajute să înveți lucruri noi sau să aprofundezi anumite cunoștințe. Atunci când prestezi o activitate în freelancing România, pentru a ține pasul cu noutățile din domeniul în care profesez va trebui să fii autodidact, pentru a învăța lucruri noi și pentru a știi să le aplici pentru proiectele pe care le faci.
Dacă ești în căutarea unor oportunități de colaborare, trebuie să știi care este cel mai bun site freelancer România sau să cunoști mai multe site-uri freelancing România care să îți permită să găsești proiecte online plătite care să te împlinească din punct de vedere financiar și profesional.
Poți găsi joburi atât pe site-uri freelancing cunoscute din România, cât și pe site-uri internaționale. Acestea din urmă îți oferă o perspectivă mai variată și mai mult eoportunități de colaborare pentru serviciile de freelancing România decât cele de la noi din țară, însă nu ezita să utilizezi cât mai multe surse.
În continuare îți oferim recomandări de platforme freelancing România, dar și internaționale unde tu poți găsi un loc de muncă ca freelancer în română, engleză sau poate chiar altă limbă, dacă cunoști mai multe limbi străine.
Upwork este cu siguranță una dintre cele mai mari platforme freelancer, având peste 1,5 milioane de clienti. Pe Upwork România poți găsi atât proiecte online plătite de la români, în secțiunea respectivă, dar și proiecte internaționale, de lungă sau scurtă durată.
Upwork România este o platformă internațională, dar care are și o secțiune specială pentru joburi freelancer România, cele permite celor care sunt liberprofi să gasească destul de multe oportunități.
Pe această platformă au cont peste 12 milioane de freelanceri, atât români, cât și străini, deoarece Upwork în România găzduiește mai mult joburi din diverse domenii. Mecanismul de funcționare al platformei upwork în România este destul de simplu.
Trebuie să îți faci un cont, să îți alcătuiești un profil complex, care să ateste cunoștințele sau abilitățile pe care le ai. După care, vei putea aplica la joburile în regim de freelancing România pentru care ești interesat.
Alături de Upwork, Fiverr este unul dintre cele mai cunoscute și utilizate site-uri freelancing de către români, care oferă proiecte atât în zona creativă, cum ar fi fotografii, social media, redactare de conținut, traduceri sau ilustrații, cât și în zona mai tehnică, cum ar fi web design sau programare.
Află mai multe despre ce este Fiverr și cum poți deveni freelancer pe acest site!
De asemenea, Liberprofi face parte din cele mai cunoscute site-uri freelancing, unde peste 4000 de freelanceri au conturi active. Aici îți poți crea un cont gratuit și după ce încarci portofoliul sau CV-ul tău poți aplica la sute de proiecte, fără niciun comision suportat de tine (comisioanele sunt suportate de clienți).
Design Crowd este un alt site freelancer România unde pasionații de design graphic pot găsi numeroase proiecte care constau în creare de logo-uri, postere, web design, tricouri și multe altele. Multe companii mari sau mici au nevoie de elemente grafice pentru identitatea lor online și de cele mai multe ori, firmele apelează la freelanceri pentru acest lucru, așa că vei găsi numeroase oportunități.
Pe această platformă, freelanceri pot fi aleși în funcție de țară, tipul de design pe care îl creează, ranking-ul pe care îl au și portofoliul care este vizibil tuturor.
Poți aplica și tu la joburile care se potrivesc abilităților tale încârcând design-ul tău pentru respectivele joburi, iar apoi primind feedback. Totul se desfășoară pe bază de concurs și dacă design-ul tău nu va fi ales, vei primi totuși o taxă de participare.
Platforma nu generează câștiguri foarte mari din cauza modalității în care funcționează, și anume concursul între freelanceri, însă este o alegere bună dacă ești la început de drum și vrei să primești feedback real pentru îmbunătățirea abilităților tale.
Dacă ești în căutarea unui proiect pe zona de content writing, web sau grafică, Freelancer.com vine cu numeroase oportunități din care poți alege. Poți căuta proiecte online plătite în funcție de aptitudinile tale, dar și în funcție de limbă, iar banii vor fi virați prin PayPal, așa cum se întâmplă în cazul multor site-uri freelancing.
Pentru zona mai tehnică, cum ar fi dezvoltare web, dar și pentru marketing online, cum ar fi SEO, AdWords, PPC sau social media poți apela și la această platformă freelancer care funcționează la nivel mondial.
Pe această platformă freelancer poți aplica la proiecte online plătite care se potrivesc abilităților tale și poți primi chiar notificări de la proiecte de care ai putea fi interesat, pe baza abilităților tale. Însă poți aplica gratuit la maxim 15 proiecte pe lună, pentru mai multe fiind nevoie să plătești o taxă.
Dacă ești copywriter sau content writer, această platformă freelancer este potrivită pentru tine, oferindu-ți numeroase posibilități de a câștiga bani. Poți scrise texte SEO, postări de blog sau texte publicitare. Dacă te întrebi cât câștigă un freelancer pe această platformă, află că poți ajunge la 100 euro pentru un singur articol.
Desigur, sunt și alte platforme freelancer pe care merită să îți faci cont pentru a găsi colaborări, însă acestea de mai sus se numără printre cele mai cunoscute și accesate.
Printre cele mai bune site-uri freelancing se numără și freelancerit.ro care este prima platformă freelancer pentru domeniul IT din România. Aici este locul perfect pentru freelancerii care caută proiecte plătite online în domeniul IT, dar și pentru cei care lucrează deja în domeniu și vor să câștige bani în plus ca freelanceri și chiar pentru studenți.
Companii naționale și internaționale își caută freelanceri pentru IT pe această platformă, așa că nu ezita să te înscrii și tu!
Pe lista celor mai bune site-uri freelancing se numără și 99Designs care se adresează freelancerilor de design graphic și companiilor care au nevoie de talentul acestor oameni creativi. Prețul este fix în funcție de pachetul de concurs al materialului pe care îl vei crea și poți crea diverse materiale grafice, precum logo-uri, bannere pentru campanii, landing page-uri, newslettere, invitații și multe altele.
Guru.com este o alegere foarte bună pentru freelanceri pentru că este una din acele platforme freelancing care percep un comision foarte mic din proiectele freelancerilor, iar plățile sunt procesate în deplină siguranță.
Această platformă freelancer gratuită are o bună reputație pentru plata la timp a freelancerilor și este o platformă gratuită, așa că te poți înscrie oricând.
Toptal promite să conecteze cei mai talentați freelanceri cu cele mai bune organizații, ceea ce face ca platforma freelancer să fie una foarte bună atât pentru freelanceri, cât și pentru companiile care caută freelanceri.
Proiectele pe care le vei găsi aici aparțin companiilor de top internaționale, ceea ce înseamnă că este unul dintre cele mai bune ssite-uri freelancing pentru a-ți îmbogăți portofoliul de lucru cu proiecte importante.
Printre cele mai bune platforme freelancing se regăsește și ServiceScape care oferă freelancerilor o bază mare de clienți cu proiecte cât mai interesante, dar și o gamă variată de instrumente de marketing prin care să le promoveze serviciile.
Platforma este perfectă pentru editori, traducători, graphic designeri și scriitori, iar proiectele sunt la nivel global, ceea ce înseamnă o bună oportunitate pentru tine de a te face cunoscut companiilor mari.
Descoperă și cele mai populare platforme de vânzări online pentru a avea mai multe venituri în plus!
În primul rând, pentru a face freelancing România, este necesar să fii sau să deții o entitate SRL, PFA sau PFI, în funcție de tipul de servicii prestate și de organizația care te avantajează cel mai mult, pentru că va fi nevoie să emiți factură pentru serviciile prestate de tine.
Există pentru un freelancer România taxe diferite în funcție de tipul de societate ales și tu trebuie să le cunoști înainte de a începe lucrul. Descoperă-le aici!
În continuare, vei putea descoperi care îți sunt atribuțiile din acest punct de vedere și ce trebuie să plătești în funcție de tipul de formă legală pe care o alegi:
Dacă ai un SRL (Societate cu Răspundere Limitată) va trebui sa plătești pentru postul de freelancer România taxe, după cum urmează:
Pentru persoanele ce funcționează ca PFA (Persoană fizică autorizată), sunt incluse următoarele taxe:
Există și situații în care persoanele care fac freelancing în România își pot alege un alt tip de societate în afara de cele menționate anterior, și anume PFI (Persoana Fizică Independentă). În această situație, va trebui să plătești pentru freelancing în România taxe după cum urmează:
Pentru a te asigura ca totul decurge în mod absolut legal, în ceea ce privește activitatea de liber profesionist, trebuie să știi că în funcție de tipul de societate, va trebui să-ți faci ca liber profesionist acte necesare.
Ca freelancer în România poți avea mai multe tipuri sau opțiuni de facturare, fiecare dintre acestea venind la pachet cu anumite avantaje și dezavantaje.
Poți funcționa pe drepturi de autor în domeniul de activitate Freelancing România, aceasta fiind cea mai simplă și facilă modalitate la capitolul liber profesionist acte necesare. De cele mai multe ori, în acest caz, persoana cu care colaborezi se va ocupa de tot ce înseamnă birocrație și taxe ce vor trebui plătite.
Dacă funcționezi prin PFA ca freelancing România, ai mai multe avantaje decât în cazul oricărei alte societăți. În primul rând, îți vor fi necesare documentele pentru a înființa societatea respectivă. O să ai nevoie de acte care să ateste sediul social al firmei, autorizația de funcționare, o ștampilă, obținerea calității de plătitor TVA și autorizarea codului CAEN.
Spre deosebire de un SRL, vei avea ca liber profesionist acte necesare mai puține la dosar, iar dacă consulți o firmă de specialitate, nu trebuie să ai prea mari bătăi de cap în ceea ce privește deschiderea firmei sau societății PFA. În plus, timpul de realizare și de deschidere ai unui PFA este destul de scurt. În cel mult 2 săptămâni, poți face rost de toate cele necesare și îți poți deschide și firma.
Alte avantaje sunt date de faptul că nu implică costuri prea mari și nu vrai avea nevoie de în contabil care să te ajute cu gestionarea situațiilor financiare.
Desigur, sunt și beneficii mult mai mari, ce îți oferă o arie mai largă de acoperire. Poți avea angajați în timp (presupunând că ai găsit un proiect ce ce necesită mai multe părți de execuție, îți poți angaja în copywriter sau o altă persoană care să te ajute acolo unde nu te pricepi sau nu ține de aria ta de acoperire.
De asemenea, te poți angaja tu part-time în cazul în care se ivește ocazia și ai această oportunitate. Atunci când ai un PFA, poți să atribui unele cheltuieli importante pe firmă, cum ar fi chiria locației din care prestezi serviciile, combustibilul, materiile prime utilizate, etc.
Pentru deschiderea unui SRL, în mare parte, vei avea nevoie de câteva documente asemănătoare cu cele pentru PFA, cu câteva excepții și câteva adăugări. Durează în medie peste 2 săptămâni procurarea documentelor necesare, iar printre principalul avantaj oferit de acest tip de societate este faptul că poți face freelancing România și poți utiliza mai multe codul CAEN. De asemenea, poți participa la licitații și evenimente publice sau cu caracter închis, privat.
Viața de freelancer nu este nici pe departe așa roz cum pot crede unele persoane. Este adevărat că îți poate aduce diverse beneficii, dar poate veni la pachet și cu anumite inconveniente. Descoperă, în continuare, câteva dintre părerile celor care activează în freelancing România.
Potrivit unui articol publicat pe ejobs.ro, mai multe persoane, cu vastă experiență pe piața de freelancing România, și-au împărtășit părerile.
Larisa, una dintre tinerele care lucrează de câțiva ani în acest regim afirmă faptul că îî lipsesc anumite activități pe care le făcea înainte la un loc de muncă obișnuit alături de colegii săi din acea perioadă: „Mie îmi lipsește lucrul în echipă, mi-e dor de mersul la cantină în grup, de râsul și glumele la locul de muncă, de spiritul de familie care se încheagă într-o echipă frumoasă”, spune tânăra, conform ejobs.ro.
Chiar și Anca Rancea, președintele Asociației Freelancerilor din România, a acordat un interviu, în cadrul aceluiași articol publicat pe ejobs.ro, în care spunea faptul că dorința de a deveni freelancer este mare, dar din păcate, societatea și normele legale nu oferă locul cuvenit acestui tip de dezvoltare profesională.
Aceasta afirmă, potrivit ejobs: „Tendința este de creștere. Tot mai mulți români decid să devină freelanceri, deși nu există politici coerente care să-i ajute să se dezvolte”. Totodată, conform aceluași articol, tânăra precizează și următoarele: „Este momentul ca toți freelancerii să strângă rândurile. Fiecare să-mi spună ce problemă a întâmpinat, ca să o pot introduce în lege”.
Să activezi în ca freelancer România poate avea avantaje și dezavantaje. Poți să-ți organizezi activitatea de freelancer pe parcursul unei zile sau a mai multor zile așa cum îți dorești, însă este necesar să fii foarte organizat și determinat, astfel încât să te bucuri de un anumit confort material.
În momentul de față, există numeroase platforme freelancing unde poți găsi zeci de oportunități de proiecte în diverse domenii, iar dacă apelezi la site-uri de freelancing și obții mai multe proiecte lunar, venitul tău va fi mult mai generos.
Cât câștigă un freelancer în România depinde de mai mulți factori, cei decisivi fiind domeniul în care oferi expertiză, nivelul cunoștințelor tale și numărul proiectelor în care ești implicat. Bineînțeles, poți câștiga foarte bine și dacă te ocupi de un singur proiect pe termen lung, full time.
Important de reținut este că trebuie să plătești pentru postul de freelancer România taxe în funcție de societatea legală pe care o alegi și îți recomandăm să ții cont de acest aspect pentru a-ți desfășura activitatea în deplină legalitate.
Acum că ai aflat cum arată viața de freelancer, rămâne la alegerea ta dacă este un job care ți se potrivește sau nu, dar merită să încerci pentru a te convinge de unul singur cât poate câștiga un freelancer atunci când se implică. Mult spor!