Cât și cum câștigi din Freelancing în România?

5/5 - (2 votes)

Conceptul de freelancing în România a devenit din ce în ce mai cunoscut. Mulți tineri își doresc să spargă normele clasice de tip angajat-angajator și să se bucure de mai multă libertate, atât în ceea ce privește sfera de lucru, cât și organizarea timpului. Descoperă alături de noi mai multe despre ceea ce înseamnă acest concept și ce poți face pentru a deveni freelancer în România.

Ce vei găsi în categoria Freelancing

Dacă ești în căutarea unor oportunități de joburi de acasă, freelancing-ul este poate cea mai bună opțiune. Ai la dispoziție numeroase metode de a face freelancing și de a câștiga bani direct de acasă, iar în articolele de mai jos vei descoperi tocmai aceste metode, dar și toate detaliile de care ai nevoie pentru a începe să faci freelancing într-un anumit domeniu. Descoperă toate oportunitățile și alege-o pe cea potrivită pentru tine!

cum faci bani din sondaje plătite online
FBmirelaF - septembrie 17, 2021

Cum faci bani online completând sondaje plătite

Există sondaje bine plătite, în bani, sondaje plătite cu tichete cadou și…
asistent virtual
cristinaR - iulie 29, 2020

Cum să câștigi bani de acasă ca asistent virtual

Dacă până acum câțiva ani munca de acasă era pentru cei mai…
cum sa lucrezi ca freelancer
cristinaR - ianuarie 21, 2020

Cum să lucrezi ca freelancer în România

De câțiva ani, freelancingul a devenit și în țara noastră o variantă…
bani din fotografie
cristinaR - septembrie 24, 2019

Cum faci bani din fotografie

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să câștigi bani făcând ceva ce…
bani din sondaje
cristinaR - august 13, 2019

Cum poți câștiga bani din sondaje de opinie

Ți-ai imaginat vreodată că ai putea câștiga bani fără niciun pic de…

Freelancer dex: Ce înseamnă și cum se traduce?

Deși nu este un termen nou în cultura românească, foarte multe persoane se întreabă „Oare freelancer ce înseamnă?”. Freelancerul este o persoană care, pe cont propriu, exercită anumite servicii profesionale pentru una sau mai multe firme, dar fără a depinde de un program fix sau de un contract standard și rigid de muncă.

Un freelancer sau un liber profesionist, cum mai este numit, poate decide durata de colaborare a serviciilor oferite pentru anumiți parteneri sau dacă se implică doar în proiecte de tipul „one time project”.

Deși această profesie nu este recunoscută ca fiind o meserie în sine, din ce în ce mai mulți oameni își doresc să descopere termenul de freelancing ce înseamnă și vor să se bucure de avantajele acestei activități și să devină proprii lor șefi. Dacă ne uităm în dex, pentru a găsi semnificația acestui cuvânt, vom vedea că freelancer traducere înseamnă defapt un colaborator extern.

Ce poți face ca freelancer în România?

Sunt foarte multe joburi și servicii pe care le poți accesa și pune la dispoziție în regim de freelancing în România. Pentru unele dintre ele ai nevoie de o anumită pregătire, de studii superioare și chiar de o perioadă de experiența, pentru a îți forma o expertiză, în timp ce alte activități le poți face fără să ai neapărat anumite studii, ci poate doar unele cursuri de formare, talent și foarte multe abilități.

În continuare, ne vom concentra atenția asupra servicii de freelancer România job pe care le poți oferi și presta fără să fie nevoie să ai studii de specializare.

Sondaje plătite

Una dintre modalitățile de a obține bani din freelancing România este să participi la chestionare online, care sunt plătite. Sunt atât platforme din România care își manifestă interesul pentru a afla cât mai multe aspecte legate de consumatori, pentru a putea targeta anumite servicii sau produse, dar și din afara țării.

Se câștigă mai bine din sondaje plătite pentru firmele sau site-urile internaționale, iar tu nu trebuie să depui foarte mari eforturi. În funcție de tipul de sondaj, acesta poate dura foarte puțin, cel mult 20-30 de minute, iar tu va trebui fie să răspunzi la anumite întrebări, fie pe baza unor materiale video de care le alegi să îți exprimi opinia cu privire la cele dezbătute.

Redactor online de acasă

Una dintre cele mai comune oportunități de freelancer jobs România este cea de redactor online. Poți scrie știri sau articole pentru diverse site-uri de presa, bloguri sau reviste, iar pentru acest lucru nu îți trebuie neapărat o pregătire în domeniu.

Este important să ai bine stabilite bazele gramaticii limbii române sau limbii în care vei scrie aceste articole sau știri și să ai un vocabular bine dezvoltat. Unul dintre secretele unui redactor bun este să cunoască foarte bine platformă pe care vor fi publicate informațiile, astfel încât să adapteze conținutul la publicul țintă. Dar acest aspect nu este foarte greu de gestionat.

De regulă, poți primi briefuri înainte de a începe colaborarea sau poți analiza tu conținutul deja existent pe platforma respectivă pentru a vedea direcția în care trebui să scrii.

Copywriter

Pentru a fi un copywriter trebuie să ai anumite skill-uri și fie să ai un curs de bază sau să fii tipologia de persoană autodidactă.

Lucrând în freelancing România în calitate de copywriter, va trebui să livrezi diverse materiale (texte, bannere pentru diverse site-uri sau pentru partea de social media). Acesta este unul dintre motivele pentru care menționăm faptul că este necesar să ai anumite cunoștințe de bază și unele skill-uri pentru a utiliza aplicațiile necesare care să te ajute în obținerea produselor dorite.

Partea bună este că, în zilele noastre, avem acces nelimitat la informație și poți învăța și deprinde destul de rapid anumite abilități urmărind tutoriale pe internet sau persoane care lucrează în acest domeniu și care sunt dornice să împărtășească informația.

Comentarii sau moderare de comentarii

O altă activitate o care o poți face în zona de freelancing România este redactare de comentarii sau moderarea acestora. Sunt companii care au nevoie de review-uri la diverse produse și servicii și care sunt dispuse să ofere oportunitatea unei colaborări persoanelor interesate.

De asemenea, sunt firme care, poate, nu au angajați delegați pentru partea de social media, pentru a răspunde comentariilor de pe rețele sociale sau de pe alte conturi, prin urmare este posibil să își dorească o persoană care să se ocupe și să asigure comunicarea în mediul online cu utilizatorii.

Fotografie

În cazul în care vrei să oferi servicii profesionale, iar calitatea imaginilor oferite de tine să fie cât mai bună, este necesar să faci un curs de specializare sau să ai foarte multă practică în spate.

Pentru a lucra în freelancing România în calitate de fotograf poate fi destul de provocator, însă poate fi și destul de plăcut și îți poate asigura venituri destul de mari. Dacă pur și simplu ești pasionat de fotografie și nu dorești să ai activitate ca fotograf, poți alege să faci bani din fotografie vânzând imaginile pe site-uri stock de poze.

Trebuie să ai, însă în vedere atât calitatea imaginilor, cât și o perspectivă originală, astfel încât să atragi cât mai multe persoane care vor să achiziționeze, descarce și utilizeze imaginile tale.

Cât câștigi din freelancing în România?

Activitatea de freelancer a devenit o modalitate destul de simplă și accesibilă tuturor pentru a câștiga bani online de acasă. Ca freelancer în România poți avea un stil de viață decent din câștigurile pe care le obții. Desigur, la început va fi mai greu, deoarece trebuie să devii cunoscut pe piață și să știu cum să îți vinzi și promovezi serviciile pe care le oferi, însă, în timp, lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare din acest punct de vedere.

Atunci când faci freelancing în România, este necesar să nu uiți că ești propriul tău șef și că trebuie să îți gestionezi și organizezi activitățile singur. Astfel, cu cât vei munci mai mult și vei fi mai responsabil, cu atât vei câștiga mai mult.

Astfel, de exemplu, dacă alegi să fii redactor, atunci poți câștiga peste 2000 de ron pe lună, redactând un material pe zi. Sigur, aici tu poți decide cât poți scrie, iar dacă livrezi un număr mai mare de articole, și suma crește considerabil, putând ajunge chiar și la 4000 de ron lunar.

Dezavantajul la a face freelancing România este faptul că nu ai o sursă de venit stabilă, astfel că trebuie tot timpul să găsești noi proiecte și provocări, trebuie să fii serios și să îți respecți deadline-urile. Cel mai simplu este să faci bani din sondaje plătite sau din serviciile oferite în calitate de copywriter, dar sunt și din celelalte domenii și arii de activitate poți obține destul de mulți bani. Important este să fii perseverent și să accepți proiectele pe care le poți susține.

Nu uită că nu trebuie să exagerezi sau să te întinzi mai mult decât poți livra, în primul rând pentru a nu te extenua fizic și psihic, dar și pentru a nu întârzia cu timpul de livrare al materialelor stabilite.

Care este cel mai bine plătit domeniu pentru a fi liber profesionist în România?

Dacă vrei să faci freelancing în România, trebuie în primul rând să știi ce servicii poți oferi și la ce ești bun. Dacă nu ai încă o direcție, în continuare vei putea regăsi câteva sugestii prin care poți face bani din freelancing România, în funcție de cele mai bine cotate activați.

Dacă este să ne raportăm la modul general, un freelancer it România va câștiga cel mai bine, însă, așa cum spuneam anterior, este necesar să ai studii în domeniu sau cel puțin o experiență vastă cu diferite platforme pentru a putea face performanță.

Dacă este să ne raportăm la celelalte arii de interes, unde nu ai neapărat nevoie de studiu în domeniu, cel mai bine va câștiga un freelancer București sau din orice alt oraș, care se va ocupa de moderarea comentariilor sau de răspunsurile date la sondajele plătite.

La fel de bine plătite pot fi și activitățile prestate în domeniul de marketing online, cum ar fi copywriting-ul.

Viața de freelancer – avantaje și dezavantaje

Să face freelancing în România poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Pentru unele persoane, viața de freelancer poate avea câteva aspecte pozitive de care nu se pot bucura în cazul unul job obișnuit, cu un program prestabilit. Printre cele mai importante avantaje putem menționa:

 • Poți lucra de oriunde îți dorești

Atunci când profesezi ca liber profi, nu trebuie să depinzi neapărat de o locație fizică din care să lucrezi. Poți lucra de oriunde: de la o terasă, de acasă, chiar și de pe plajă, dacă pleci într-o vacanță. Această libertate în ceea ce privește faptul că poți lucra de oriunde dorești este tot mai căutată în zilele noastre, deoarece tinerii (în special, dar nu numai) nu vor să se simtă constrânși de un mediu de lucru convențional, așa cum este la o corporație, spre exemplu.

 • Îți poți face programul așa cum vrei sau ai nevoie

Pe de altă parte, un alt beneficiu pe care îl ai constă în faptul că nu ești limitat de un anumit interval orar în care să muncești. Atât timp cât îți respecți deadline-urile, poți lucra la orice oră vrei. Dacă ești o persoană mai creativă dimineața sau dacă îți place să lucrezi mai mult seara, iar în timpul zilei să îți organizezi activitățile așa cum dorești, activitatea de Freelancing România s-ar putea să ți se potrivească de minune.

O altă modalitate prin care poți să câștigi bani, având libertatea de a-ți alege singur/ă programul, este de a face livrări la domiciliu și trebuie să știi că ai multe opțiuni la acest capitol.

 • Poate fi o sursă de venit alternativă

Mai ales dacă ești la început în ceea ce privește activitatea de freelancing România, poți să ai un job stabil, iar dacă restul timpului îți permite, poți fi freelancer. În acest fel, îți poți augumenta veniturile și îți poți facilita anumite lucruri din punct de vedere material. Spre exemplu, în timpul liber poți face sondaje plătite, o activitate de Freelancing România care îți poate aduce câteva sute de lei în plus în portofel.

 • Poți câștiga mai mult decât la un job obișnuit

Vorbim aici strict de activitatea de freelancer, de o persoană ce activează în acest domeniu, fiind singura lui sursă de venit. Poți avea mai multe proiecte în paralel, de exemplu dacă ești copywriter și, în funcție de performanțe și de calitatea muncii tale îți poți negocia contractele astfel încât să te avantajeze din punct de vedere financiar.

 • Nu ai colegi de muncă sau șefi

Uneori, poate fi destul de stresant să lucrezi într-o echipă, mai ales că fiecare funcționează diferit, în ritmul lui. Atunci când activezi în freelancing România, ești propriul tău șef și tu decizi când și ce trebuie să faci, fără să depinzi de alte persoane din jurul tău.

Desigur, viața de freelancer, ca orice alt domeniu, vine la pachet și cu o serie de dezavantaje. Iată care pot fi acestea:

 • Nu ai venituri fixe

Atunci când ai anumite lucruri de plătit (rate, studii etc) faptul că nu ai un venit lunar fix poate reprezenta un avantaj. Atunci când lucrezi în freelancing România, trebuie să știi și să fii conștient de faptul că, veniturile pe care le ai sunt direct proporționale cu munca și efortul pe care le depui. Cu cât vei lucra mai mult, cu atât vei câștiga mai mult. Același lucru este valabil și atunci când decizi să câștigi bani din ridesharing; veniturile vor fluctua în funcție de timpul și dedicarea ta.

 • Trebuie să fii o persoană extrem de organizată

Organizarea stă la baza multor lucruri în viață, mai ales în ceea ce privește planul profesional. Dacă nu ești o persoană organizată și dacă te încadrezi în tipologia de oameni care doar așteaptă să le fie spus ceea ce trebuie să facă, îți va fi foarte dificil să reușești în domeniul freelancing România, pentru că te vei aglomera de task-uri și nu îți vei putea duce la bun sfârșit toate lucrurile pe care le ai de făcut. Dacă organizarea este unul dintre punctele tale forte, ai putea să faci freelancing în calitate de asistent virtual pentru diverse companii.

 • Nu beneficiezi de asigurare medicală sau concediu medical

Unul dintre cele mai mari dezavantaje sunt reprezentate de aspectele ce țin de partea medicală. Va trebui să achiți singur o asigurare medicală, pe care să o poți utiliza în cazul în care ești bolnav și ai nevoie de asistență medicală. În același timp, atunci când lucrezi în freelancing România, în cazul în care ai nevoie de recuperare sau ești bolnav, nu vei putea să îți iei concediu medical. În schimb, dacă ai proiecte în desfășurare în această perioadă, va trebui fie să le recuperezi și să te asiguri că te încadrezi în deadline-uri, fie să le amâni, ceea ce s-ar putea să contribuie la o reputație nu tocmai bună în piață.

 • Dezvoltarea pe plan profesional există doar dacă ești autodidact

La unele locuri de muncă ai ocazia de a participa la traininguri gratuite, care să te ajute să înveți lucruri noi sau să aprofundezi anumite cunoștințe. Atunci când prestezi o activitate în freelancing România, pentru a ține pasul cu noutățile din domeniul în care profesez va trebui să fii autodidact, pentru a învăța lucruri noi și pentru a știi să le aplici pentru proiectele pe care le faci.

Există Upwork în România?

Upwork România este o platformă internațională, dar care are și o secțiune specială pentru joburi freelancer România, cele permite celor care sunt liberprofi să gasească destul de multe oportunități.

Pe această platformă au cont peste 12 milioane de freelanceri, atât români, cât și străini, deoarece, upwork România, găzduiește mai mult joburi din diverse domenii. Mecanismul de funcționare al platformei upwork România este destul de simplu. Trebuie să îți faci un cont, să îți alcătuiești un profil complex, care să ateste cunoștințele sau abilitățile pe care le ai. După care, vei putea aplica la joburile în regim de freelancing România pentru care ești interesat.

Site-uri de freelancing pe care te poți înscrie în România

Dacă ești în căutarea unor oportunități de colaborare, trebuie să știi care este cel mai bun site freelancer România sau să cunoști mai multe platforme care să îți permită să găsești proiectele care să te împlinească din punct de vedere financiar și profesional.

Poți găsi freelancer jobs România atât pe site-urile cunoscute românești, cât și pe site-urile internaționale. Acestea din urmă, îți oferă o perspectivă mai variată și mai mult eoportunități de colaborare pentru serviciile de freelancing România decât cele de la noi din țară, însă nu ezita să utilizezi cât mai multe surse.

În ceea ce privește secțiunea de platforme freelancing România, cele mai cunoscute sunt:

 • Liberprofi – cea mai cunoscută platformă de freelancing România, unde peste 4000 de freelanceri au conturi active;
 • Congrazie – este practic comunitatea în ceea ce înseamnă freelancing România, unde poți găsi joburi din diferite domenii;
 • Freelanceri – dedicat pentru proiectele din industria IT.

Pe lângă aceste platforme freelancing România, poți accesa și site-uri internaționale, precum:

 • Upwork – platforma are peste 1,5 milioane de clienti. Pe Upwork România, poți găsi atât proiecte de la romani, în secțiunea respectivă, dar și proiecte internaționale, de lungă sau scurtă durată.
 • Fiverr – este o platformă freelancing România, care oferă joburi în zona mai creativă (fotografie, redactare de conținut, etc)
 • Peopleperhour – pentru zona mai tehnică, Seo, web design, etc.
  Desigur, sunt și altele platforme atât online, cât mai ales din străinătate pe care merită să îți faci cont pentru a găsi colaborări, însă acestea de mai sus se numără printre cele mai cunoscute și accesate.

Descoperă și cele mai populare platforme de vânzări online pentru a avea mai multe venituri în plus!

Ce taxe plătește un freelancer în România?

În primul rând, pentru a face freelancing România, este necesar să fii sau să deții o entitate SRL, PFA sau PFI, în funcție de tipul de servicii prestate și de organizația care te avantajează cel mai mult, pentru că va fi nevoie să emiți factură pentru serviciile prestate de tine.

În funcție de tipul de societate înființată, există taxe freelancer România diferite, pe care trebuie să le ai în vedere. În continuare, vei putea descoperi care îți sunt atribuțiile din acest punct de vedere și ce trebuie să plătești în funcție de tipul de organizație pe care îl alegi.

Dacă ai un SRL (Societate cu Răspundere Limitată) va trebui sa plătești pentru postul de freelancer România taxe, după cum urmează:

 • Dacă pe firma ta, ai înregistrat cel puțin un angajat (un altul față de tine), vei plăti 1% impozit pe venit;
 • Va trebui să plătești un procent de 3% impozit pe venit în cazul în care nu au alți angajați și salariați;
 • Pentru cifra de afaceri de depășește 1 milion de euro pe an, vei plăti 16% impozit pe profit;
 • Un procent de 16% ce se alocă impozitului pe dividende.

Pentru persoanele ce funcționează ca PFA (Persoană fizică autorizată), sunt incluse următoarele taxe:

 • 10% impozit pe venitul net
 • CAS (Contribuția la Sistemul Public de Pensii) de 25% și CASS (Contribuția de Asigurari sociale de Sanatate) de 10%. Este valabil doar pentru persoanele ce au un venit minim pe economie, adică au încasări lunare de minimum 2230 RON brut. În cazul în care beneficiezi de o asigurare medicală prin alt sistem, nu va mai trebuie să plătești comisionul CAS.

Există și situații în care persoanele care fac freelancing în România își pot alege un alt tip de societate în afara de cele menționate anterior, și anume PFI (Persoana Fizică Independentă). În această situație, va trebui să ai în vedere următoarele taxe:

 • Un procent de 10% impozit ce se percepe pentru veniturile provenite din activitățile independente;
  10% pentru CASS;
 • Un procent de 25% pentru CAS, la un calcul de cel puțin 12 salarii cu buget minim pe economie.

Ce acte îți trebuie pentru a face freelancing în România?

Pentru a te asigura ca totul decurge în mod absolut legal, în ceea ce privește activitatea de liber profesionist acte necesare, trebuie să știi că în funcție de tipul de societate îți vor trebui documente diferite. Ca freelancer în România poți avea mai multe tipuri sau opțiuni de facturare, fiecare dintre acestea venind la pachet cu anumite avantaje și dezavantaje.

Drepturile de autor

Poți funcționa pe drepturi de autor în domeniul de activitate Freelancing România, aceasta fiind cea mai simplă și facilă modalitate. De cele mai multe ori, în acest caz, persoana cu care colaborezi se va ocupa de tot ce înseamnă birocrație și taxe ce vor trebui plătite.

PFA

Dacă funcționezi prin PFA ca freelancing România, ai mai multe avantaje decât în cazul oricărei alte societăți. În primul rând, îți vor fi necesare documentele pentru a înființa societatea respectivă. O să ai nevoie de acte care să ateste sediul social al firmei, autorizația de funcționare, o ștampilă, obținerea calității de plătitor TVA și autorizarea codului CAEN.

Spre deosebire de un SRL, vei avea nevoie mai mai puține documente la dosar, iar dacă consulți o firmă de specialitate, nu trebuie să ai prea mari bătăi de cap în ceea ce privește deschiderea firmei sau societății PFA. În plus, timpul de realizare și de deschidere ai unui PFA este destul de scurt. În cel mult 2 săptămâni, poți face rost de toate cele necesare și îți poți deschide și firma.

Alte avantaje sunt date de faptul că nu implică costuri prea mari și nu vrai avea nevoie de în contabil care să te ajute cu gestionarea situațiilor financiare.

Desigur, sunt și beneficii mult mai mari, ce îți oferă o arie mai largă de acoperire. Poți avea angajați în timp (presupunând că ai găsit un proiect ce ce necesită mai multe părți de execuție, îți poți angaja în copywriter sau o altă persoană care să te ajute acolo unde nu te pricepi sau nu ține de aria ta de acoperire.

De asemenea, te poți angaja tu part-time în cazul în care se ivește ocazia și ai această oportunitate. Atunci când ai un PFA, poți să atribui unele cheltuieli importante pe firmă, cum ar fi chiria locației din care prestezi serviciile, combustibilul, materiile prime utilizate, etc.

SRL

Pentru deschiderea unui SRL, în mare parte, vei avea nevoie de câteva documente asemănătoare cu cele pentru PFA, cu câteva excepții și câteva adăugări. Durează în medie peste 2 săptămâni procurarea documentelor necesare, iar printre principalul avantaj oferit de acest tip de societate este faptul că poți face freelancing România și poți utiliza mai multe codul CAEN. De asemenea, poți participa la licitații și evenimente publice sau cu caracter închis, privat.

Freelancing în România: păreri

Viața unui liber profi sau a unui freelancer nu este nici pe departe așa roz cum pot crede unele persoane. Este adevărat că îți poate aduce diverse beneficii, dar poate veni la pachet și cu anumite inconveniente. Descoperă, în continuare, câteva dintre părerile celor care activează în freelancing România.

Potrivit unui articol publicat pe ejobs.ro, mai multe persoane, cu vastă experiență pe piața de freelancing România, și-au împărtășit părerile.

Larisa, una dintre tinerele care lucrează de câțiva ani în acest regim afirmă faptul că îî lipsesc anumite activități pe care le făcea înainte la un loc de muncă obișnuit alături de colegii săi din acea perioadă: „Mie îmi lipsește lucrul în echipă, mi-e dor de mersul la cantină în grup, de râsul și glumele la locul de muncă, de spiritul de familie care se încheagă într-o echipă frumoasă”, spune tânăra, conform ejobs.ro.

Chiar și Anca Rancea, președintele Asociației Freelancerilor din România, a acordat un interviu, în cadrul aceluiași articol publicat pe ejobs.ro, în care spunea faptul că dorința de a deveni freelancer este mare, dar din păcate, societatea și normele legale nu oferă locul cuvenit acestui tip de dezvoltare profesională.

Aceasta afirmă, potrivit ejobs: „Tendința este de creștere. Tot mai mulți români decid să devină freelanceri, deși nu există politici coerente care să-i ajute să se dezvolte”. Totodată, conform aceluași articol, tânăra precizează și următoarele: „Este momentul ca toți freelancerii să strângă rândurile. Fiecare să-mi spună ce problemă a întâmpinat, ca să o pot introduce în lege”.

Concluzii

Să activezi în domeniu de freelancing România poate avea avantaje și dezavantaje. Poți să-ți organizezi activitatea pe parcursul unei zile sau a mai multor zile așa cum îți dorești, însă este necesar să fii foarte organizat și determinat, astfel încât să te bucuri de un anumit conform material.