cât câștigă un graphic designer

Cât câștigă un graphic designer: Salariu și beneficii 2024

4.5/5 - (18 votes)

Dacă ești talentat sau dacă te pasionează domeniul artistic, poți face bani ca designer graphic. Îți poți valorifica într-un mod creativ abilitățile pe care le posezi și să generezi câștiguri frumoase în același timp. În cele ce urmează, îți voi prezenta abilitățile unui graphic designer, modalitățile prin care poți pătrunde în acest domeniu și cât câștigă un graphic designer.

Ce face un graphic designer

Cum devii graphic designer și cât câștigă un graphic designer

Atunci când ne întrebăm ce face un graphic designer, gândul ne duce cu siguranță la domeniul artistic. Însă domeniul artistic este foarte vast și opțiunile de exprimare sunt multiple. Un graphic designer se ocupă de partea vizuală și creează materiale grafice precum broșuri, cataloage, logo, bannere, reclame grafice, partea vizuală a site-urilor web și cam tot ce înseamnă design (inclusiv jocuri video). Toate aceste materiale trebuie să respecte cerințele clientului și să fie reprezentative pentru afacerile în cauză. De aceea este atât de atractiv un graphic designer salariu.

De Reținut!
Materialele grafice trebuie să fie create în anumite programe, cum sunt cele din suita Adobe (Illustrator, Photoshop, Indesign) și CorelDraw. Utilizarea programelor nu necesită deținerea de cunoștințe de grafică, însă presupune abilitatea de a utiliza aspectele de bază ale designului grafic, anume forme, elemente, umbre, editări, decupaje, gradiente, etc.

Dacă deții abilități de exprimare artistică, există mai multe graphic designer jobs pe care le poți încerca dacă vrei să câștigi bani online.

  • Multimedia: Practicarea meseriei de graphic designer în multimedia presupune deținerea de abilității în a utiliza și combina animația cu noțiunile de bază ale designului. Scopul principal constă în crearea de jocuri video, reclame, filme și oricare alt tip de fișiere multimedia.
  • Dezvoltarea web: Dacă alegi să activezi în acest domeniu și să devii web designer, trebuie să știi că intră în responsabilitatea ta să te ocupi de partea grafică a paginilor web, inclusiv de elementele esențiale în navigare, cum sunt textele și graficele.
  • Logo-uri: Companiile au nevoie de un logo care să le reprezinte, inclusiv de un manual de identitate vizuală. Dacă ești creativ/ă și deții abilitatea de a crea lucruri unice, atunci sigur ți se potrivește. Poți fi și creator de marcă, asigurând servicii de branding pentru marile companii (logo, sigle, culori ce pot fi utilizate în reclame, elemente de tipografie).
  • Editarea foto: Această subramură a domeniului este esențială în ziua de astăzi. Designul graphic este utilizat în toate rețelele sociale, în special pentru Facebook sau Instagram, pozele postate fiind editate cu diferite programe mari sau mici, chiar și de pe dispozitivele mobile.
  • Layout artist: Acest job presupune de fapt compilarea elementelor grafice (desene, ilustrații, fotografii) cu scopul de a crea un design vizual. Acest job este practicat în publicitate.
  • Director artistic: Poziția este palpabilă și nu este greu de atins, atât timp cât ești bun/ă în ceea ce faci și îți place. O altă nișă în care poți activa ca și designer graphic este cea a cărților pentru copii. Toate cărțile pentru copii conțin ilustrații, multe fiind create și prelucrate digital.
De Reținut!
Dacă alegi să faci carieră în design graphic, ai la îndemână trei posibilități: să te angajezi în cadrul unei companii pe una dintre pozițiile menționate mai sus, te angajezi în cadrul unei agenții specializate pe design sau optezi să lucrezi independent, ca freelancer pe diferite platforme de profil. Dacă te întrebi cât câștigă un graphic designer, trebuie să știi că salariul diferă și în funcție de modul în care lucrezi, într-o firmă / agenție sau independent, după cum vei vedea în continuare.
Ofertă de Bun Venit Fără Depunere

50 Runde de Joc Fără Depunere la Shining Crown

Încearcă-ți norocul cu 50 Rotiri Gratuite!
Joaca Acum

Află mai multe detalii despre cum faci bani ca voice actor din articolul nostru!

Pași pentru a deveni graphic designer

Pentru a putea candida la un job graphic designer, în primul rând e necesar să asimilezi cunoștințele necesare și bineînțeles, să faci cercetare în domeniu în aspecte precum fonturi, culori, trenduri sau formatarea imaginilor. Odată ce afli ce face un graphic designer, identifică aspectele care trebuie stăpânite și învață-le.

Pentru a-ți începe activitatea în branșă, sunt câțiva pași pentru a deveni graphic designer, pe care trebuie să îi parcurgi pe rând.

1

Învață design graphic

Debutul constă în deprinderea abilităților și cunoștințelor necesare pentru desfășurarea activității. În acest sens, ai la dispoziție două modalități de a învăța: gratis și pe bani.

Dacă optezi să fii autodidact/ă, pregătește-te să întâmpini anumite dificultăți – secretul e să nu renunți și să perseverezi. Încearcă mai întâi să înțelegi grafica și scopul ei, apoi începe procesul de învățare pas cu pas, pornind de la aspectele de bază și progresând la cele mai complexe. Urmărește tutoriale de utilizare a programelor și învață funcțiile acestora!

Poți opta să înveți și pe bani. Pe internet există numeroase cursuri plătite care te învață grafică sub îndrumarea unui profesionist. Avantajul constă în faptul că nu va trebui să te descurci singur/ă atunci când te vei împotmoli și cu siguranță vei învăța mai repede programele.

În plus, vei învăța și cum să creezi un graphic designer portfolio. Cursurile acreditate au o pondere mare în CV și îți cresc șansele de a găsi un job. Ofertele sunt variate. Consultă-le și alege ceea ce ți se potrivește. Cursurile acreditate oferite de către formatori precum Link Academy nu sunt de neglijat.

2

Inspiră-te și observă

Identifică câțiva profesioniști pe care să îi urmărești pe social media. În afară de faptul că vei învăța multe trucuri, te poți inspira din stilul utilizat de aceștia. Observă cum sunt îmbinate culorile și umbrele, formele și ce formate sunt utilizate.

3

Lucrează și perseverează

Continuă să lucrezi, chiar dacă nu îți iese bine de prima dată. Obține feedback ori de câte ori e posibil și folosește critica primită într-un mod constructiv, chiar dacă ce auzi nu e întocmai ceea ce vrei. Continuă să lucrezi și să te perfecționezi, astfel încât să poți efectua diferite lucrări în mai multe subramuri ale industriei!

4

Creează propriul graphic designer portfolio

Creează un portofoliu de lucrări care să fie compus din cele mai căutate elemente grafice de pe piață. Poți crea câteva variante de logo, banner, roll-up, afiș, broșură. În cazul în care te-ai hotărât să activezi pe anumite ramuri, atașează la portofoliu mai multe lucrări din categoria respectivă.

5

Creează un graphic designer CV

Creează un graphic designer CV cât mai complet și o scrisoare de intenție, în care să etalezi cât mai exact abilitățile tale de designer. Chiar dacă nu ai o anumită experiență în spate, nu ezita pentru că oricum trebuie să începi de undeva.

Un graphic designer CV ar trebui să conțină date despre tine, despre educația ta și joburile anterioare, dacă ai mai lucrat în domeniu. E important să menționezi toate cursurile de calificare pe care le-ai urmat, mai ales dacă sunt relevante pentru domeniu. Menționează și competențele pe care le deții în utilizarea diferitelor soft-uri. În cazul în care ai avut ocazia să faci practică în domeniu, nu uita să treci asta în CV.

6

Aplică la cât mai multe graphic designer jobs

Trimite CV-ul tău, împreună cu scrisoarea de intenție și cu portofoliul la cât mai multe agenții care sunt dispuse să accepte începători. Nu ezita să aplici și pe platformele de freelancing dedicate designerilor grafici. În plus, poți lucra în calitate de remote graphic designer prin intermediul platformelor de freelancing.

Dacă partea grafică nu este punctul tău forte și te pasionează mai mult scrisul, citește articolul nostru despre cum să devii blogger și vezi cât poți câștiga ca blogger în România!

Cum înveți graphic design?

În primul rând, pentru a reuși să devii un designer graphic de succes, trebuie să stăpânești noțiunile de bază, cum sunt formele, culorile, umbrele, etc. Apoi, tehnicile esențiale de lucru cu acestea trebuie să fie înțelese, altfel nu ar putea fi puse în practică în programele de design așa cum ar trebui.

Sunt disponibile foarte multe surse pe internet și nu numai, din care ai putea învăța. Să vedem care sunt mai importante.

  • Învață din cursurile online

Pe internet vei găsi platforme de cursuri online cu ajutorul cărora vei putea învăța programele și noțiunile cele mai importante. Dintre cele mai relevante platforme se disting udemy.com (prețul unui curs este de 10 €) și skillshare.com (un curs costă 15 €), însă se consideră investiție, având în vedere cât câștigă un graphic designer.

  • Studiază cărți din domeniu

E o metodă considerată depășită de către unii, însă o carte care detaliază domeniul și tendințele sale poate oferi informații valoroase care într-un tutorial video ar putea fi omise. Dacă ești fan al tehnologiilor moderne, poți achiziționa oricând un ebook pe care să-l studiezi. Poți găsi resurse gratuite pe internet sau mai ieftine pe site-uri precum amazon.com sau scribd.com.

Ofertă fără depunere

150 Rotiri Gratuite Fără Depunere

Joacă gratis cu 150 Rotiri Gratuite și vezi cât de mult poți câștiga!
Joaca Acum
  • Citește bloguri despre graphic design freelance

Te poți documenta de pe blogurile de profil. Poți afla multe secrete din domeniu precum și multe scurtături pe care le poți folosi în proiectele tale. Un program se învață nu doar din propria experiență, ci și din sfaturile altora. Astfel de bloguri pot fi accesate pe 99designs.com/blog/ creatiiveblog.ro sau medium.com.

  • Ascultă podcast-uri

Ascultă-le ori de câte ori ai ocazia. Sfaturile pe care acestea le conțin te pot ajuta într-adevăr la un moment dat. În acest fel, poți afla cu ce piedici se confruntă un designer graphic în meseria sa, cum să gestionezi momentele de criză, cu să te descurci cu un client misterios, etc. Poți afla ce face un graphic designer în situațiile limită și cum poți avansa în carieră.

  • Redă pas cu pas creațiile unor designeri de succes

Știm foarte bine că cel mai bun mod de a învăța este repetiția și practica. Urmărește tutorialele graficienilor cunoscuți și încearcă să redai creațiile lor pas cu pas. Așa cum se pune, repetiția e mama învățăturii. Fiecare lucru pe care îl pui în practică, original sau nu, te învață ceva.

  • Obține feedback

Împărtășește lucrările tale cu prietenii, mai ales cu persoanele care se pricep la design și au un simț artistic dezvoltat. Părerile celor din jur îți pot oferi un punct de vedere diferit și chiar îți pot fi de folos, atât timp cât folosești în mod constructiv critica primită. Valorifică părerile specialiștilor, dar și a persoanelor care nu activează în domeniu, deoarece clienții tăi nu vor fi specialiști!

  • Fii creativ și desenează

Desenează tot ce îți trece prin minte și așterne pe hârtie tot ce îți trece prin cap! Ideile au nevoie în principiu să fie mai întâi schițate, apoi lucrate în program.

  • Studiază mereu

Studiază piața și încearcă să fii mereu la curent cu trendurile și cu direcția în care se dezvoltă domeniul. Analizează specialiștii din domeniu, ascensiunea lor și stilurile adoptate!

Cât câștigă un graphic designer

Acum că ai aflat că trebuie să parcurgi anumiți pași pentru a deveni graphic designer, e timpul să afli și cât câștigă un graphic designer în acest domeniu al creativității.

Dacă te întrebi la cat ajung salarii graphic designer junior, fără multă experiență, salariul este între 500 și 1.000 euro, însă totul depinde de abilitățile tale. Însă, salarii graphic designer junior pot depăși limita de 1.000 euro, după ce vei acumula experiență în domeniu. Acest lucru se întâmplă de regulă după 3 ani de activitate în domeniu. Putem spune că acesta este punctul din care un salariu graphic designer România începe să crească treptat, fiind astfel reflectate rezultatele muncii tale.

De Reținut!
Pe anumite nișe, se câștig mai mult. De exemplu, dacă alegi să lucrezi ca UI / UX designer, vei avea un salariu graphic designer care poate ajunge și la 3.000 euro pe lună. Sau poți avea un graphic designer salariu mult mai mare dacă vei alege să lucrezi ca freelancer.

În freelancing, răspunsul la întrebarea cât câștigă un graphic designer depinde și în funcție de numărul de ore pe care îl petreci pentru a finaliza o lucrare. Prețurile variază și poți încasa un salariu graphic designer minim de 10—15 euro pe oră și mediu de 20-25 euro pe oră. După ce vei prinde experiență și vechime în domeniu, vei putea încasa deja un graphic designer salariu de 35 euro pe oră, sau chiar mai mult de atât.

Te-ar putea interesa și următoarele articole:

Cele mai populare locuri unde poți găsi graphic designer jobs freelance

Să devii graphic designer freelance este una dintre multiplele opțiuni disponibile. Unul dintre avantajele acestei alegeri este faptul că poți lucra ca și remote graphic designer pe site-uri cum este Dribble.

Există câteva platforme populare în rândul designerilor, unde poți găsi mai ușor un job graphic designer. Astfel de platforme îți oferă șansa de a lucra ca remote graphic designer. Odată ce îți vei crea un cont și vei atașa un graphic designer portfolio și un CV, îți vei găsi un job.

Așadar, poți lucra ca și graphic designer freelance pe site-uri precum: Dribble, Fiverr, 99 Designs, Behance Jobs, Design Crowd, FlexJobs sau Solid Gigs.

Vezi cum devii freelancer în România!

Site-urile precum Dribble îți oferă ocazia de a colabora de la distanță cu marile companii în diferite proiecte și poți participa la diferite concursuri. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont pe aceste platforme, să atașezi un graphic designer CV și un portofoliu de lucrări pe diferite nișe sau pe cele pe care vrei să lucrezi.

De Reținut!
Poți găsi joburi de graphic designer și pe platformele românești, precum ejobs și lajumate.ro. Există și anumite platforme unde poți licita lucrările din domeniul IT, pecum whap.ro. Deși conceptul este încă la început, nu ezita să încerci și aici.

Concluzii

Acum că te-ai lămurit cât câștigă un graphic designer, tot ce îți mai rămâne este să îți găsești curajul de a-ți valorifica talentul. Design grafic salariu îți poate aduce bani frumoși, mai ales dacă știi pe ce nișe să insiști.

Așa că, ia o foaie de hârtie și un creion și lasă-ți imaginația să zburde. Apoi, învață programele de grafică și dă viață creațiilor tale, fiind susținut/ă de un graphic designer salariu!

Ofertă de Bun Venit Fără Depunere

50 Runde de Joc Fără Depunere la Shining Crown

Încearcă-ți norocul cu 50 Rotiri Gratuite!
Joaca Acum

Cum Să Faci Bani de Acasă ca Voice Actor?

În ziua de astăzi, poți să auzi vocile actorilor în cărți audio,…
Mara Ivan - iulie 19, 2024
TopPay Cazinouri 2024

TopPay

Dacă vrei să-ți alimentezi contul de casino simplu, sigur și rapid, atunci…
Laura Paraschiv - iulie 16, 2024
Google Pay Cazinouri 2024

Google Pay

Această metodă este soluția modernă pentru plăți rapide și sigure. Dacă te-ai…
Laura Paraschiv - iulie 15, 2024

Autor