ce face un tehnoredactor de acasă

Ce Face un Tehnoredactor de Acasă & Cât Câștigă un Tehnoredactor

4.7/5 - (3 votes)
Mirela - februarie 9, 2022

Dacă ești în căutarea unei noi surse de venit și ești o persoană atentă la detalii, un job în tehnoredactare de acasă ar putea fi perfect pentru tine. Îți poți desfășura activitatea de muncă la domiciliu și chiar part time, putând avea astfel două joburi. Dacă ți-am captat atenția, află ce înseamnă tehnoredactare, ce face un tehnoredactor și care este diferența dintre redactare și tehnoredactare!

Cuprins

Ce înseamnă tehnoredactare

ce înseamnă tehnoredactare

Termenul de tehnoredactare creează tot mai multe confuzii, așa că te invităm să descoperi ce înseamnă tehnoredactare și ce presupune mai exact! Chiar dacă mulți privesc acest domeniu drept unul foarte simplu în care tot ce trebuie să faci este să copiezi un text dintr-un loc în altul, în realitatea tehnoredactarea presupune mai mult decât copierea textului.

Pentru a-ți răspunde la întrebarea ce înseamnă tehnoredactare, putem să-ți spunem că înseamnă prelucrarea textului care implică corectarea textului astfel încât acesta să fie pregătit pentru tipărirea finală. Corectarea textului presupune verificarea următoarelor tipuri de greșeli:

 • greșeli gramaticale: corectarea exprimărilor nepotrivite, verbelor conjugate incorect, cacofoniilor, acordurilor gramaticale, etc.
 • greșeli ortografice: corectarea semnelor de punctuație, cuvintelor scrise greșit sau adăugarea majusculelor acolo unde este cazul, etc.
 • greșeli lingvistice: corectarea propozițiilor și frazelor confuze, incoerente.

După cum poți observa, tehnoredactarea implică cunoașterea perfectă a limbii în care se va redacta pentru că vei primi texte deja scrise pe care va trebui să le corectezi de eventuale greșeli prezentate mai sus, dar și greșeli grafice, precum numerotarea paginilor, așezarea textului în pagină cu marginile potrivite și spațierea potrivită, așezarea tabelelor sau a altor elemente grafice, în funcție de text.

Care este diferența dintre redactare și tehnoredactare

Mulți dintre cei care se întreabă ce înseamnă tehnoredactare confund termenul cu cel de redactare, însă trebuie să știi că acești termeni nu definesc același lucru. Descoperă în continuare diferența dintre redactare și tehnoredactare pentru a înțelege mai bine ce înseamnă tehnoredactare!

Redactarea se referă la acțiunea de a scrie, formula, compune un anumit text în vederea tipăririi sau publicării acestuia, în timp ce tehnoredactarea se referă la pregătirea tehnică a unui text din orice domeniu înainte ca acesta să fie tipărit sau publicat. Pregătirea tehnică are în vedere atât corectarea eventualelor greșeli gramaticale sau ortografice, cât și revizuirea grafică a materialului pentru a fi tipărit / publicat într-o formă corespunzătoare.

Dacă redactarea înseamnă doar scriere, tehnoredactarea implică scrierea prin intermediul tehnologiei, mai exact redactarea cu ajutorul unui calculator, laptop sau tabletă. Deci, trebuie să ai acces la un calculator, laptop sau tabletă și să fii conectat la internet.

De asemenea, diferența dintre redactare și tehnoredactare constă și în faptul că nu trebuie să știi să lucrezi doar în Word, ci în mai multe documente din pachetul Microsoft, cum ar fi Excel, crescându-ți astfel șansele de a găsi colaborări, dar și câștiguri mai mari.

De Reținut!
Acum câțiva ani tehnoredactarea avea ca scop final doar tipărirea, dar având în vedere contextul media actual, se poate vorbi și de o tehnoredactare în vederea publicării unui conținut în mediul online, deschizându-se astfel noi oportunități de joburi atât de acasă, cât și de la birou.

Crezi că redactarea ți se potrivește mai bine? Află cum poți scrie articole pentru bani!

Ce face un tehnoredactor

În primul rând, dacă ești în căutarea unui job în tehnoredactare de accasă trebuie să înțelegi faptul că orice căutare pe internet din orice domeniu, de la modă, medicină, sport și până la review-uri de produse sau rețete te va duce la anumite pagini web care conțin articole relevante de unde poți obține informațiile dorite.

De Reținut!
Deci, ca tehnoredactor trebuie sa fii foarte bine informat pe domeniile pe care urmează să activezi deoarece o informație eronată pe care nu ai corectat-o în momentul tehnoredactării poate duce la dezinformare în masă, mai ales dacă articolele pe care le tehoredactezi vor fi publicate pe site-uri foarte des accesate.

Pe de altă parte, există o gamă largă de joburi tehnoredactare, unul dintre ele fiind job de transcriere cărți în format electronic. Dacă te întrebi ce face un tehnoredactor care are un astfel de job, acesta are sarcina de a transcrie efectiv cărțile fizice în fișiere pentru a putea deveni cărți în format digital.

Desigur, există și acțiunea inversă a transcrierii cărților în format digital, dar acest lucru este mai greu de realizat la domiciliu, necesitând mai multe materiale care de obicei se găsesc în tipografii și edituri.

Dar transcrierea cărților nu este singurul job pe care îl poate face un tehnoredactor. Se caută tehnoredactori în diverse domenii, în special în domeniul juridic pentru birourile notariale. Deci, ce face un tehnoredactor depinde de domeniul ales, însă atribuțiile de bază rămân aceleași.

Iată pe scurt ce face un tehnoredactor:

 • verifică așezarea în pagină a fiecărei pagini din document și face îmbunătățiri acolo unde este cazul (numerotează paginile, așează elementele grafice, etc)
 • corectează eventuale greșeli gramaticale, ortografice sau lingvistice
 • se asigură că titlurile apar la începutul paginii, că sunt corect centrate și au fontul corespunzător
 • se asigură că întregul text este corect formatat cu același font, dimensiune, spațiere între rânduri și cuvinte
 • se asigură că imaginile sunt inserate în locul potrivit, la dimensiunea potrivită și cu denumirea / descrierea potrivită
 • respectă indicațiile primite în vederea formatării textului și imaginilor
 • colaborează continuu cu membrii din departamentul în care lucrează pentru a îndeplini sarcinile și informează alți membri cu privire la eventuale probleme observate în documente și pe care nu le poate rezolva singur
 • răspunde de corectitudinea textelor și de formatarea corectă a acestora în momentul printării

Având în vedere toate aceste atribuții, un job în tehnoredactare de acasă presupune să ai următoarele calități:

 • Timp liber – asta în cazul în care ești dispus să te angajezi în munca la domiciliu tehnoredactare pentru un venit suplimentar;
 • Punctualitate – este necesar să respecți deadline-urile date pentru realizarea articolelor;
 • Să fii informat ca să poți corecta eventuale propoziții sau fraze confuze – dacă primești un text de prelucrat și cunoști cel puțin informațiile de bază din domeniul respectiv, vei putea observa și corecta eventualele exprimări confuze;
 • Viteză de tastare – este posibil să primești un test de typing înainte de angajare pentru a vedea cât de repede poți tasta și scrie corect în același timp
 • Atenție la detalii și greșeli gramaticale sau ortografice – cunoștințele de gramatică, ortografie și lingvistică sunt imperative atunci când vrei să fii tehnoredactor pentru că în fișa postului cu ce face un tehnoredactor se află în primul rând corectarea greșelilor de acest tip.
 • O bună cunoaștere a pachetului Microsoft, în special a documentelor Word, dar și a altor documente, cum ar fi cele de tip Excel – cunoașterea funcțiilor documentului Word te va ajuta să formatezi rapid și cu succes fiecare text.
Ofertă Exclusivă

Până la 2.000 RON Bonus + 450 Rotiri Gratuite

Cod Bonus: CAZINOU1 / CAZINOU2 / CAZINOU3
Distrează-te cu un bonus de până la 2.000 RON și 450 Free Spins!
Joaca Acum

Exemple de domenii populare pentru tehnoredactor

În continuare îți voi prezenta cateva domenii de activare pentru tehnoredactare job pe care îl poți face chiar de acasă, astfel încât să poți găsi un loc de muncă care se poate asemăna cu domeniul tău de studiu sau job-ul actual. Acest lucru are ca avantaj faptul că există posibilitatea să fii mult mai informat pe domeniul pe care l-ai studiat sau ai lucrat. Ca de exemplu, medicina si articolele medicale. Este mult mai ușor de scris și poți fi mult mai creativ dacă scrii despre ceva care te preocupă.

După cum am spus și mai sus, există multe locuri de muncă ca tehnoredactor în diferite domenii și anume:

 • Literatură;
 • Modă;
 • Reclame ale unor produse;
 • Medicină;
 • Știință;
 • Domeniul tehnic;
 • Domeniul juridic (în special, cel notarial)
 • Diverse servicii

În funcție de domeniul tău de interes, poți opta pentru lucru de acasă tehnoredactare în așa fel încât munca poate deveni un mod de a te relaxa – scriind despre ceea ce îți place.

Ești mămică și cauți un loc de muncă de acasă? Vezi 15 idei de muncă de acasă pentru mămici!

Top platforme unde poti gasi joburi pe tehnoredactare

Dacă ai ajuns până în punctul acesta al articolului înseamnă că ești o persoană foarte determinată în a căuta joburi de tehnoredactare, iar pentru a te ajuta îți voi expune câteva platforme unde poți găsi poziții sau locuri de muncă tehnoredactor.

În principal, majoritatea persoanelor în căutare de job-uri găsesc opțiuni cu doar cateva clickuri pe Google, principalele platforme de găsire a unor locuri de muncă sunt eJobs, Bestjobs și Hippo. Însă pentru un tehnoredactor în devenire, cea mai ușoară metodă de a găsi un loc de muncă în domeniu este de a accesa platforme în care poate posta propriul anunț, platforme precum exact.ro, fiverr sau jooble.

Dintre cele menționate, Fiverr România este o platformă recomandată pentru a face freelancing și unde poți găsi numeroase oportunități ca tehnoredactor.

Aceste tipuri de platforme, cât și cele standard bazate pe introducerea unui CV care te ajută să te încadrezi în nevoile unor angajatori, sunt foarte ușor de folosit, tot ce trebuie să faci este să ai access la internet și să îți creezi un cont bazat pe adresa de mail și o parolă la alegere. Dacă ajungi până în acest punct, rămâne doar să îți creezi un CV sau un anunț, amândouă situațiile presupunând introducerea abilităților tale profesionale. Cu toate aceste lucruri efectuate, te vei situa mai aproape de a găsi un job de acasă tehnoredactare.

Dacă vrei să lucrezi de acasă, află mai multe despre cum poți deveni freelancer!

Cât câștigă un corector/ tehnoredactor?

Majoritatea candidaților pentru un job tehnoredactare de acasă sunt foarte interesați de tehnoredactare și preț. Câștigurile tale depind foarte mult de fluxul de articole pe care le vei redacta și timpul pe care ești dispus să îl aloci. Un tehnoredactor pe un job full-time va câstiga mai mult decât unul cu un job part-time chiar dacă numărul de articole este apropiat, acest lucru depinde de la angajator la angajator.

La întrebarea cât câștigă un corector sau tehnoredactor, un câștig estimativ ar fi între 20€ și 200€ ca freelancer începător și între 500€ și 800€, dacă decizi să faci din această ocupație un loc de muncă full – time și dacă ai și experiență de cel puțin 1 an în domeniu.

În ambele cazuri, câștigul depinde de ce face un tehnoredactor (câte pagini corectează și în ce domeniu) și câte face (dacă are un singur job sau lucrează pe mai multe proiecte).

Vrei să câștigi și mai mulți bani? Vezi care sunt cele mai bine plătite joburi din România și pregătește-te pentru unul din joburile respective!

De ce să faci tehnoredactare de acasă?

Descoperă avantajele dacă alegi să faci tehnoredactare de acasă, multiplele avantaje fiind cele care atrag tinerii către acest job!

În ultimii ani, datorită evoluției internetului, ziarele și revistele au fost întrecute de articolele online care propun informarea populației pe o cale gratuită și mult mai accesibilă – la câteva click-uri distanță. Acest lucru a dus la creșterea locurilor de muncă în domeniul tehnoredactării, fenomen care a împins mulți oameni să opteze pentru locuri de muncă tehnoredactare.

Pe lângă motivul global, se enumera și următoarele avantaje:

 • Locul de desfășurare al activității tale profesionale va fi ales de tine, fie că e vorba de locuința ta sau orice alt loc, ca de exemplu poți fi la cafenea sau în vacanță și tot poți lucra.
 • Timpul de lucru poate fi împărțit individual, astfel că te poți împărți mai ușor între viața profesională și cea socială;
 • Dacă optezi pentru un job în tehnoredactare de acasă part time atunci acest lucru îți va aduce un plus de profit în veniturile tale lunare;
 • Dezvoltare personală și profesională prin faptul că acumulezi noi cunoștiințe cu fiecare articol.

Vrei să cunoști și alte metode despre cum faci bani stând acasă? Pe FaciBaniOnline vei găsi numeroase idei atât pentru cei cu experiență într-un anumit domeniu, cât și pentru începători, așa că nu ezita să arunci o privire în articolul din link!

Concluzii

Așadar, acum că ai aflat ce face un tehnoredactor, te sfătuiesc să alegi unul dintre multitudinea de joburi tehnoredactare, temele fiind variate iar programul de lucru se poate mula după nevoile tale individuale.

Cu atât mai mult, această meserie te poate ajuta să te dezvolți pe plan personal, dar și pe plan profesional, poți acumula noi cunoștințe odată cu efectuarea fiecărui articol realizat. Așa că nu mai sta pe ganduri și începe căutarea unor locuri de muncă tehnoredactor!

Îți recomandăm și următoarele articole:

Don Casino Păreri: primele noastre impresii despre Don.ro

Don Casino pare să fie mai mult decât așteptat pe piața jocurilor…
Mirela - decembrie 8, 2023

Don Casino Bonus de Bun Venit: până la 2.000 RON + 50 Rotiri Extra

Pachetul de bun venit este prima surpriză pe care o vei primi…
Mirela - decembrie 8, 2023

Don Casino verificare cont: ce documente trebuie să trimiți

Una din veștile proaspete de pe piața jocurilor de noroc este Don…
Monica - decembrie 8, 2023