bani din airbnb

Cât Câștigi din Airbnb & Cât este un Comision Airbnb 2023

4.5/5 - (4 votes)
Mirela - iulie 18, 2022

Pentru că a venit sezonul vacanțelor și concediilor, te-ai întrebat cât câștigi din Airbnb dacă îți listezi proprietatea pe site? Află din acest articol ce este Airbnb, cât de mult poți câștiga închiriind chiar proprtia locuință pe o durată scurtă de timp, dar și ce comision Airbnb 2023 va trebui să plătești în calitate de gazdă!

Ce este Airbnb

Află ce este airbnb

Până acum câțiva ani, cei mai mulți români obișnuiau să își rezerve vacanțele prin intermediul agențiilor turistice, care le ofereau pachete de transport și cazare. Dar acest lucru se întâmpla pentru că nu știau ce este Airbnb. În prezent, situația s-a schimbat: tot mai multe persoane preferă să își planifice individual călătoriile, apelând la site-uri de pe care își pot rezerva o cameră la hotel sau chiar un întreg apartament.

E momentul perfect să te alături și tu celor care câștigă sume frumoase din închirierea propriei locuințe, iar tot ce ai de făcut este să îți promovezi garsoniera sau apartamentul prin site-ul preferat al turiștilor – Airbnb. Vei afla în continuare articolului și cât câștigi din Airbnb pentru a te convinge de utilitatea acestei platforme.

Cred că ți-ai dat seama deja ce este Airbnb, dar îți vom explica în continuare mai în detaliu ce înseamnă Airbnb. Airbnb este o platformă online internatională care oferă numeroase posibilități de cazare pentru turiști din întreaga lume în diverse camere, locuințe întregi, case pe plaje, cabane și orice alt tip de proprietate, prin intermediul gazdelor. Airbnb poate fi numit chiar un site de vânzări online unde scoți la vânzare nu produse, ci servicii hoteliere.

Gazdele Airbnb sunt persoane obișnuite care au o proprietate, inclusive propria locuință, pe care au listat-o pe platformă. Deci, nu trebuie să deții o proprietate exclusiv pentru închiriere pentru a câștiga bani cu această platformă, propria locuință fiind suficientă pentru a începe să faci bani din închirieri Airbnb.

De Reținut!
Pentru ca proprietățile listate pe aplicația Airbnb (într-adevăr, există și aplicația mobilă atât pe Android, cât și pe iOS) să aibă succes, acestea trebuie să promită unicitate și să se remarce prin design și facilități, dar și printr-un preț mai accesibil, acestea fiind motivele pentru care mulți turiști au ales în ultimii ani Airbnb pentru călătoriile lor.

Deci, la întrebarea Airbnb ce este, am putea spune că este o platformă care garantează experiențe unice, călătorii premium la preț accesibil și experiența de a călători ca un localnic, indiferent de destinația ta. La întrebarea cât câștigi din Airbnb îți vom răspunde în continuarea acestui articol.

Ofertă Fără Depunere Limitată (30 iunie – 31 august)

350 Rotiri Gratuite Fără Depunere la Shining Crown

Cod Bonus: K_350COROANE
Folosește codul bonus și distrează-te la Shining Crown gratis!
Joaca Acum

Cum oferi găzduire pe Airbnb

Iată cum poți face bani cu Airbnb în orice sezon al anului, fără a avea nevoie de vreo investiție suplimentară și depășind cu mult nivelul unei chirii lunare:

1

Înregistrează-te pe Airbnb

E simplu și e gratuit, așa că nu trebuie să îți faci griji cu privire la comision Airbnb. Singurul lucru necesar este să ai un spațiu unde poți caza turiștii, fie că este vorba de un apartament întreg, fie că poți oferi doar o cameră în casa în care locuiești și tu. Nu vei plăti niciun comision Airbnb la înregistrare, așa că nu riști nimic atunci când te decizi să câștigi bani din Airbnb.

Pentru a te înregistra, accesează site-ul airbnb.com.ro și apasă butonul Devino gazdă din partea dreaptă sus, urmat de butonul Încearcă să fii gazdă. Acum se va deschide un formular de înrgistrare unde va trebui să introduci numărul tău de telefon și să selectezi țara unde vei oferi spațiul de închiriat și apasă Continuă pentru finalizarea înregistrării. Alternativ, poți continua cu Facebook, contul de Google, Apple sau adresa de e-mail; în acest caz nu vei mai completa formularul standard de înregistrare.

2

Postează anunțul de închiriere

Fiecare proprietar este liber să își promoveze apartamentul sau garsoniera așa cum dorește, însă dacă te întrebi cum să faci bani cu Airbnb cât mai repede, trebuie să te gândești în primul rând la cum poți scoate în evidență anunțul. Pune un titlu care să atragă atenția, ceva de genul “Apartament superb, cu vedere la centrul orașului”.

Alcătuiește descrierea cât mai minuțios, astfel încât să prezinte situația reală a ceea ce vor găsi turiștii: câți oaspeți poți fi găzduiți, dacă ai internet wi-fi și televizor cu cablu, dacă pui la dispoziție bucătărie echipată cu tot ce trebuie și baie cu duș sau cadă, ce sistem de încălzire are apartamentul, existența aerului condiționat, câte locuri de dormit sunt și cum sunt împărțite, dacă există balcon sau terasă și ce obiective se pot vizita în zonă. Cu cât este anunțul mai complet, cu atât ai mai multe șanse să câștigi bani din Airbnb mai curând. Cât câștigi din Airbnb depinde foarte mult de modul în care îți prezinți proprietatea.

Ai la dispoziție 3 opțiuni: închirierea unei camere private, închirierea unei camere comune și nu în ultimul rând, închirierea întregii locuințe.

3

Promovează-ți anunțul în mod constant

Pentru ca anunțul tău să devină cunoscut, trebuie să îl promovezi prin canalele potrivite și în mod constant pentru a atrage mereu noi oaspeți. Poți distribui anunțul tău pe propriile pagini de Facebook sau Instagram, chiar în grupuri relevante pe Facebook, cum ar fi grupurile de călătorii și de cazare. Vezi mai multe metode de promovare online și alegele pe cele potrivite pentru tine!

Ce tipuri de găzduire poți oferi

Platforma Airbnb pune la dispoziție următoarele tipuri de găzduire pentru oaspeții tăi:

 • Cameră privată
 • Cameră dublă
 • Întreaga locuință

Încă o dată, trebuie să menționez că poți lista proprietatea ta indiferent de tipul său și indiferent de locația ta actuală, ai toată libertatea, iar cât câștigi din Airbnb depinde de tipul de găzduire oferit, bineînțeles. Airbnb este una dintre modalitățile cu cel mai mare profit pe termen lung la capitolul cum faci bani stând acasă.

Dacă decizi să închiriezi spațiul tău prin Airbnb te bucuri de siguranță datorită asigurării Airbnb Cover, oferită gratuit. Asigurarea Airbnb cuprinde următoarele beneficii (și nu numai):

 • Asigurare de răspundere civilă în cazul în care oaspetele suferă vătămări corporale (cazuri foarte rare)
 • Asigurare pentru daunele provocate spațiului și lucrurilor tale, dar și pentru daunele provocate de animalele de companie
 • Rambursare pentru costurile neașteptate de curățenie
 • Rambursarea rapidă a daunelor (aproximativ 9 zile)
De Reținut!
Deci, închirierea spațiului tău prin Airbnb nu ar trebui să-ți ridice semne de întrebare în ceea ce privește siguranță, lucru foarte important mai ales că vei conviețui cu oaspeții tăi dacă alegi să închiriezi o cameră liberă (sau mai multe) din casa ta.

Comision Airbnb 2023: cât trebuie să plătești?

Comision total/ rezervare17% ✔️
Comision gazdă3% ✔️
Comision oaspete14% ✔️

Dacă te-ai covins că Airbnb îți deschide noi oportunități de a face bani, probabil te gândești ce comision Airbnb 2023 trebuie să plătești pentru că într-adevăr, Airbnb este precum o agenție care te ajută să găsești chiriași, însă trebuie să știi că acest comision este destul de mic.

Un comision Airbnb 2023 este de aproximativ 17% din valoarea rezervării, însă la Airbnb comision se împarte între gazdă și oaspete, după cum urmează:

 • 3% comision pentru gazdă
 • 14% comision pentru oaspete

Un comision Airbnb 2023 este fix doar pentru gazde, și anume 3%, în timp ce pentru oaspeți nu este fix pentru că se calculează din subtotalul rezervării, adică din tariful pe noapte, taxa de curățenie și dacă este cazul, și taxa suplimentară. Astfel, taxa pentru oaspeți poate varia de la 12% la 17%.

Deși se percepe un minim comision Airbnb 2023 pentru gazdă și oaspete, câștigul mai mare asigurat de Airbnb, precum și confortul garantat de o închiriere prin Airbnb compensează acest mic comision pentru ambele părți.

Cât câștigi din Airbnb

cât câștigi din airbnb în 2022
Tip de închiriereCâștig estimativ
Închiriere pe termen lung3.000 € / an 🤑
Închiriere în regim hotelier7.000 € / an 🤑
Apartament de 3 – 4 camere3.440 € / lună 🤑

Cu siguranță te întrebi cât câștigi din Airbnb și adevărul este că răspunsul depinde de foarte mulți factori, în special de facilitățile oferite de proprietatea ta pentru că acestea decid prețul. Touși, îți vom oferi o imagine de ansamblu despre cât se câștigă din Airbnb.

În contextul pandemiei, cu numeroase restricții și un turism afectat de măsurile impuse pentru turiști, profitul din Airbnb a fost puțin afectat în sensul că, în comparație cu anii trecuți, mai puține persoane decid să călătorească. Totuși, în 2023 situația a început să se îmbunătățească și datorită certificatului verde, turiștii pot din nou călători și vizita diverse obiective, ceea ce a deschis din nou cererea pentru cazări în zonele turistice.

Dar Airbnb nu se rezumă doar la cazările pe termen scurt în regim hotelier, ci și la chirii pe termen mai lung. Bineînțeles, dacă alegi să închiriezi pe termen lung, vei avea un venit lunar sigur, stabil și cât câștigi din Airbnb într-un an poate să ajungă la peste 3.000 euro, dar mai mulți bani vei face dacă alegi închirierea în regim hotelier. În acest caz, cât câștigi din Airbnb poate fi dublu sau mai mult, aproximativ 6.000 – 7.000 euro / an, dar efortul și cheltuielile sunt mult mai mari în acest caz.

Dacă optezi pentru chiria clasică, efortul tău va consta în atragerea de chiriași potențiali și odată ce ai închiriat spațiul pe termen lung, doar vei primi suma aferentă în fiecare lună.

În schimb, dacă optezi pentru închiriere în regim hotelier, efortul tău va fi continuu pentru că va trebui să te asiguri mereu că atragi oaspeții în proprietatea ta și va trebui să adaptezi continuu facilitățile oferite cu cele ale competitorilor din zona ta.

În plus, va trebui să angajezi cel puțin o persoană care să se ocupe de curățenie după fiecare sejur și o persoană care să se ocupe de primirea oaspeților sau un sistem de check-in, dacă nu ești tu prin preajmă.

De Reținut!
Dacă vorbim de profit, rata profitabilității în cazul unei chirii pe termen lung prin Airbnb este de 12% față de doar 6% (rată aproximativă) în cazul unei chirii obișnuite listate pe o platformă de anunțuri sau imobiliare.

Platforme de anunțuri unde se postează și imobiliare sunt OLX, Okazii sau LaJumate, însă profitul pe care îl vei obține postând proprietatea aici nu va fi atât de mare precum în cazul Aibnb (va trebui să stabilești un preț în funcție de ceilalți proprietari, iar de obicei prețul este mai mic aici). Totuși, datorită faptului că românii sunt deja obișnuiți cu aceste platforme, șansele să fii contactat sunt mai mari.

Cât câștigi din Airbnb depinde de facilitățile pe care le oferi, dar și de orașul sau zona în care oferi spațiul de închiriere. Spre exemplu, un studiu realizat de Nested, o locuință cu 3 camere în București se poate vinde în medie la 157.966 de euro, iar chiria lunară pentru o astfel de locuință ajunge la 601 euro, dar prin închirierea proprietății prin Airbnb, chiria lunară pentru un apartament de 3-4 camere este de 3.441 euro.

Dacă vorbim de cât câștigi din Airbnb pentru închirierile în regim hotelier, suma diferă și aici în funcție de oraș, zonă, facilități sau design-ul locuinței. Spre exemplu, prețul pentru o cameră în Brașov poate începe de la 12 euro și depășește 100 – 150 euro / noapte.

Chiar dacă trebuie să investești într-o locuință care să-ți aducă peste 100 euro / cameră / noapte, profitul te va ajuta să-ți recuperezi investiția în câțiva ani. Iar dacă vorbim de chirie, venitul mediu este de aproximativ 500 euro / lună.

De Reținut!
Gazdele Airbnb susțin că locația este factorul cel mai important în stabilirea prețului și determinarea potențialului câștig.

Site-ul Airbnb te ajută cu o estimare a cât câștigi din Airbnb doar introducând locația unde vrei să oferi locuința, tipul de găzduire (o camera privată / comună sau întreaga locuință) și numărul de oaspeți.

Cum câștigi mai mult din Airbnb

Cât câștigi din Airbnb depinde foarte mult de anumiți factori, iar în continuare îți voi oferi câteva sfaturi pentru a te asigura că vei câștiga cât mai mulți bani cu Airbnb.

1. Pune accentul pe imagini calitative și reale

Un alt aspect cunoscut de cei care folosesc frecvent Airbnb pentru a închiria este faptul că pozele apartamentului trebuie să îl pună cât mai bine în valoare. Orice specialist în turism îți va spune că dacă vrei să înveți cum să faci bani cu Airbnb, trebuie în primul rând să te gândești la ce cauți și tu atunci când vrei să te decizi unde te cazezi: cu siguranță verifici cum arată un hotel înainte de a-l alege ca loc de cazare.

Clienții tăi doresc și ei să vadă de ce condiții vor beneficia, așa că pune accentul pe imagini și prezintă poze de o calitate cât mai bună și care să prezinte întocmai realitatea. Un client dezamăgit nu-ți va aduce profit pe termen lung.

2. Stabilește prețul monitorizând competitorii

Un alt aspect important este factorul financiar: stabilește un tarif echitabil, care să se încadreze în media pieței, altfel multe persoane vor evita să rezerve apartamentul tău, mai ales dacă au acces în zonă la cazări similare, la prețuri mult mai mici. Pentru a te asigura că ajungi să câștigi bani din Airbnb, verifică tarifele practicate de alți proprietari din orașul tău, astfel încât să nu te situezi mult sub sau peste aceștia.

Bineînțeles, în funcție de condițiile pe care le oferi, prețurile pot crește sau scădea. Plata se face în mod normal cu cardul, prin intermediul platformei Airbnb, astfel încât banii să îți intre rapid și sigur în cont.

3. Investește în facilități și scoate-le în evidență prin descriere și imagini

Atunci când cercetezi piața și prețurile oferite de alți proprietari, vei vedea că prețurile mai mari sunt puse de cei care oferă mai multe facilități, așa că pentru a cere un preț mai mare pentru locuința ta adaugă cât mai multe facilități! Cât câștigi din Airbnb va fi cu siguranță mai mult, odată ce adaugi mai multe facilități.

Primele câștiguri pe care le obții le-ai putea investi în astfel de facilități pentru a fi în pas cu ceilalți proprietari și a te asigura că vei avea mai mulți oaspeți pe viitor. Chiar dacă aceste facilități reprezintă o investiție te pot ajuta să fii remarcat și îți vei recupera investiția pe măsură ce atragi clienți.

4. Stabilește regulile casei

Nu uita de regulile casei, adică eventualele informații legate de cât de des se realizează curățenia sau ce garanție percepi – foarte mulți proprietari aleg să ceară un depozit, pe care îl returnează la final dacă totul este în regulă.

5. Folosește aplicația Airbnb pentru a răspunde rapid mesajelor potențialilor clienți

Să fii prompt este una dintre calitățile care îți aduc clienți rapid, iar pentru a răspunde prompt mesajelor posibililor oaspeți indicat este să descarci aplicația Airbnb pentru a primi notificare direct pe telefon atunci când ești contactat.

Aplicația Airbnb este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS, așa că o poți descărca indiferent de telefonul pe care îl ai.

6. Obține recenzii pozitive și devino o super-gazdă

Dacă vrei să câștigi din Airbnb cât mai mult, mergi spre obiectivul de a deveni super-gazdă. Recenziile pozitive din partea utilizatorilor, listarea mai multor proprietăți și anii de experiență cu Airbnb te pot transforma într-o super gazdă.

Statutul de super-gazdă îți va oferi mai multă încredere din partea utilizatorilor, mai multă vizibilitate și prin urmare, mai mulți oaspeți, implicit mai mulți bani.

Cum devii o super-gazdă

Clienții care te vizitează prin Airbnb îți acordă de obicei și o notă sau un comentariu la finalul sejurului. Cu cât vei avea un rating mai bun, adică o medie a notelor mai mare, cu atât proprietatea ta are șanse să atragă în continuare mai mulți turiști, iar acest lucru se va reflecta în cât câștigi din Airbnb.

Numeroase persoane își selectează proprietatea dorită în funcție de notele (steluțele) oferite de clienții anteriori, așa că acordă maximă atenție acestui factor.

De Reținut!
Oaspeții oferă steluțe, având în vedere următoarele 6 aspecte: curățenie, comunicare, check-in, acuratețe, poziție și raport calitate – preț. Deci, asigură-te că îndeplinești toate aceste aspecte la un nivel premium și vei vedea cât de mult se câștigă din Airbnb.

Pe lângă acest rating oferit prin steluțe / note, oaspeții pot lăsa și recenzii scrise care au în vedere atât aspectele menționate mai sus, cât și altele, iar dacă au avut o experiență neplăcută, cu siguranță recenzia va cuprinde și acea experiență neplăcută.

Vrei să știi cum poți face bani cu Airbnb folosindu-te de opiniile clienților? Simplu: răspunde frumos și politicos fiecărui feedback care ți se dă și ține cont de ceea ce nu le-a plăcut turiștilor, poate chiar există ceva ce ai putea îmbunătăți.

De asemenea, ține minte că detaliile pot duce o notă mediocră la una maximă: lasă la bucătărie alimente pentru un mic dejun simplu – dulceață, unt, biscuiți – și câteva cutii de ceai și cafea sau capuccino.

La baie poți așeza frumos prosoapele, care să fie de bună calitate, precum și sticluțe de gel de duș și de șampon. O idee excelentă, la care se gândesc unii proprietari, este și asigurarea unei sticle de vin din partea casei, pe care turiștii să o găsească la sosire și să o poată savura în timpul sejurului.

Menține comunicarea cu clienții încă de când aceștia fac rezervarea, prin e-mail și telefon. Stabiliți exact când să vă vedeți la sosire și eventual unde îți pot lăsa cheia la plecare. Nu uita să le spui că te pot apela pentru orice au nevoie.

Dacă au nevoie, le poți oferi și un ghid turistic sau le poți face chiar tu o schemă prin care să le explici cum ajung la cele mai interesante locuri din oraș și ce mijloace de transport în comun să folosească.

Avantaje și dezavantaje

PRO
 • Posibilitatea de a câștiga mai mult decât dintr-o chirie obișnuită
 • Asigurare gratuită pentru protecția gazdelor
 • Resurse online pentru gazde (articole de tip ghid pentru a avea succes)
 • Forum disponibil pentru schimb de informații, păreri, sugestii
 • Ai libertatea de a închiria locuința ta oricând – pentru o zi, câteva zile sau tot timpul
 • Adăugarea locuinței tale pe platformă este gratuită
 • Poți primi sfaturi de la o super-gazdă imediat ce te-ai alăturat platformei
 • Interacționezi cu diverși oameni dacă alegi să-ți împarți locuința
CON
 • Se percepe un Airbnb comision minim din închirieri, însă profitul compensează acest aspect
 • Reticența oamenilor față de aplicația Airbnb care este destul de nouă în România
 • Riscul unor daune în proprietatea ta (risc valabil în cazul închirierii prin orice platformă)

Concluzii

Acum că știi că ce este Airbnb, a sosit momentul să faci și tu bani din închirieri, urmând sfaturile din acest articol.

Poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții atunci când înveți cum să faci bani cu Airbnb este că e absolut necesar să ai o atitudine caldă și plăcută, care te va transforma într-o gazdă desăvârșită. Modul în care te comporți cu turiștii îi va determina pe aceștia să se întoarcă mereu la tine și să te recomande cu drag și altor amatori de călătorii.

Chiar dacă platforma aduce și dezavantaje, avantajele sunt mult mai numeroase și compensează micile inconveniente, precum acel comision Airbnb perceput gazdelor sau impozitul de venit către stat. Pentru a face din aceste închirieri o afacere de viitor, nu uita să plătești impozit Airbnb anual, evitând astfel amenzi care nu pot fi acoperite de profit!

Începe să faci si tu bani împărțind locuința ta sau oferind o proprietate în închiriere!

FAQ

Se percepe la Airbnb comision pentru folosirea platformei?

Singurul comision Airbnb 2023 perceput este unul extrem de mic, adică în jur de 3% din valoarea pe care ți-o achită clientul pentru cazare.

Trebuie să plătesc impozit Airbnb?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale celor care vor să facă bani cu Airbnb. Răspunsul este categoric da. Pentru a obține bani în mod legal și a evita amenzile care, apropo, sunt foarte mari, veniturile obținute sunt impozitate și trebuie declarate la ANAF.

Bineînțeles, poți începe să faci bani din Airbnb fără să deții o formă juridical și fără să plătești Airbnb România taxe, însă riști să plătești amenzi uriașe, iar șansele ca ANAF să identifice faptul că ai o proprietate în vânzare sunt destul de mari având în vedere accesibilitatea platformei Airbnb.

Astfel, poți apela fie la SRL sau PFA care presupun mai mult efort inițial, dar care îți vor aduce beneficii pe termen lung sau poți închiria fără aceste forme juridice, plătind pentru Airbnb România taxe la ANAF.

Despre aceste forme juridice poți afla mai multe aici.

Începând din 2021, veniturile obținute din închirieri de tipul Airbnb sunt impozitate cu 10%, dar impozitul depinde și de tipul cazării. Deci, impozit Airbnb depinde de proprietatea pe care o deții, zonă și dimensiunea acesteia.

Cât câștigi din Airbnb?

Cât câștigi din Airbnb depinde de foarte mulți factori, cum ar fi orașul, zona sau facilitățile oferite, dar te poți aștepta la un venit de 500 – 800 euro / lună.

Cauți mai multe idei pentru a face bani de acasă? Îți recomandăm următoarele articole:

Ofertă Fără Depunere Limitată (30 iunie – 31 august)

350 Rotiri Gratuite Fără Depunere la Shining Crown

Cod Bonus: K_350COROANE
Folosește codul bonus și distrează-te la Shining Crown gratis!
Joaca Acum
cat castiga un curier tazz by eMAG

Cât câștigă un curier Tazz: Salariu, Bonusuri, Bacșișuri

Piața livrărilor la domiciliu s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani, industria având…
Mirela - martie 24, 2023
blank

Seven Casino Înregistrare 2023: cum îți deschizi un cont rapid

Doar cu ajutorul unui cont poți juca cu bani reali ca mai…
Mirela - martie 24, 2023
joc responsabil El Dorado

Măsuri de joc responsabil El Dorado și cum îți închizi contul

Încă de la crearea unui nou cont pe platforma cazinoului El Dorado,…
Mirela - martie 24, 2023