Desoperă lucruri handmade care se vând bine pe piața handmade România (și nu numai) și cum pui la vânzare produse handmade online!
Înainte de a vedea cum funcționează piața handmade România, am considerat util să explicăm ce înseamnă produse handmade, astfel având o idee clară asupra subiectului din acest articol.
Termenul a fost preluat din limba engleză și s-ar traduce lucrat manual, deci produsele handmade sunt acele produse confecționate cu propriile mâini, utilizând diverse materiale, motive și simboluri, care se caracterizează prin unicitate și valoare. Odată confecționate, produsele sunt puse în vânzare la un preț pe măsura efortului depus.
Într-adevăr, prețul pentru produse handmade România este destul de ridicat, dar acest lucru se datorează efortului depus, iar dacă vei începe să faci bani din această afacere, vei vedea că îți vei dedica destul timp acestei activități.
În ciuda prețului destul de ridicat, la o scurtă analiză ne-am dat seama că piața handmade România este încă destul de prezentă și chiar în creștere, existând numeroase platforme de vânzare online, grupuri și forumuri care reunesc comunități de artiști care au produse handmade de vânzare din diverse categorii, de la accesorii hand made la produse handmade pentru copii sau obiecte casnice făcute manual. Despre lucruri handmade care se vând bine vom discuta în continuarea articolului.
Principalele motive pentru care există atât de multe produse handmade de vânzare, iar piața handmade România este în continuă dezvoltare este unicitatea pe care o oferă. Într-o lume comercială, valoarea unui obiect este dată de unicitatea sa, iar produsele handmade sunt unice datorită creativității fiecărui artist în a confecționa lucruri.
Pentru cadouri, sărbători și zile speciale, sunt luate în considerare adesea articole handmade de vânzare. Acestea pot fi achiziționate fie online, fie în mediul offline, cel mai des la târguri. Spre exemplu, la târgurile de Crăciun sunt puse spre comercializare diverse cadouri handmade de Crăciun perfecte pentru cei dragi și chiar personalizate.
Ceea ce am observat este că deși există numeroase opțiuni, artiștii nu reușesc să vândă multe produse, dar vom vorbi puțin mai jos în acest articol despre motivele pentru care un magazine handmade nu reușește să-și vândă produsele.
Produsele handmade sunt una dintre opțiunile care te învață cum faci bani stând acasă. Dacă te întrebi care sunt acele lucruri handmade care se vând bine, te vei bucura să afli că ai la dispoziție foarte multe variante: bijuterii, genți, îmbrăcăminte, obiecte de ceramică și decorațiuni interioare, semne de carte și diverse alte accesorii hand made.
De asemenea, vei găsi numeroase site-uri de articole handmade de vânzare pentru a achiziționa materiale necesare confecționării produselor. Spre exemplu, pe site-ul Breslo handmade vei găsi o gamă largă de materiale pentru handmade produse, de la materiale pentru bijuterii la unelte și șabloane. Poți apela chiar la un magazin accesorii handmade ce vinde materiale dedicate confecționării de obiecte handmade, în special bijuterii și accesorii.
Îți poți cumpăra materialele online sau poți merge să le ridici chiar de la fața locului, iar prețurile sunt decente, astfel încât să nu fie necesară o investiție prea mare. Nu știi ce ai putea crea și de ce materie primă ai avea nevoie pentru a te apuca de treabă? Nicio problemă: vei găsi online foarte multe tutoriale care îți arată exact cum să realizezi obiectele dorite și de ce instrumente sau materiale ai nevoie pentru a lucra.
De asemenea, găsești resurse utile precum acest articol despre cum să vinzi accesorii hand made.
Așa cum se întâmplă în orice altă industrie, și în industria hand made există obiecte mai mult sau mai puțin căutate, iar dacă te interesează să-ți deschizi un magazin handmade sau o afacere online în acest domeniu, trebuie să știi ce poți face acasă și vinde.
Descoperă în continuare diverse lucruri handmade care se vând bine în România (și nu numai) pe care le poți confecționa ușor și vinde destul de repede!
Cele mai populare lucruri handmade care se vând bine în România, dar și în alte țări sunt bijuteriile, deoarece pot fi realizate foarte ușor și vândute unei piețe destul de diversificate.
Piața bijuteriilor este destul de saturată, lucru valabil și dacă vorbim despre bijuterii handmade România, însă îți poți face loc pe piața handmade România dacă ai o minte creativă și vii cu o abordare neexploatată până în momentul respectiv.
De obicei, piața de bijuterii handmade se adresează femeilor și să nu uităm că femeile vor mereu să se diferențieze prin accesorii unice. Poți vinde cercei, inele, brățări, coliere și chiar accesorii de păr și este în regulă să ai un portofoliu divers, dar în același timp, găsește o nișă pentru ca eforturile tale să fie concentrate spre un anumit public și spre anumite nevoi!
Spre exemplu, ai putea să te adresezi publicului masculin cu produse handmade în concordanță cu așteptările sale. O altă nișă care nu este încă suficient de exploatată este cea de bijuterii din lemn handmade. Din categoria ce poți face acasă și vinde putem menționa și cercei lemn handmade sau inel lemn handmade, decorate cu motive tradiționale sau alte simboluri.
De asemenea, poți lua în considerare bijutreriile tricotate, o altă nișă care ți-ar putea aduce profituri bune.
În categoria de lucruri handmade care se vând bine în România putem include și accesorii piele handmade, precum genți handmade, portofele handmade, ghiozdane, rucsacuri, curele, brățări sau huse pentru telefon sau pașaport.
Acestea sunt atât unice, cât și elegante și pot fi personalizate cu nume sau un scurt mesaj, devenind astfel un cadou perfect pentru o persoană dragă.
Prețurile sunt atât mari, cât și mici, în funcție de mărime, motivele lucrate și alte aspecte. Spre exemplu, poți vinde un portofel piele handmade de la 35 RON la 250 RON sau mai mult.
Dacă confecționezi genți piele naturală handmade, le poți vinde cu până la 1.000 RON, bineînțeles o astfel de geantă necesitând o investiție de timp și resurse materiale destul de semnificativă.
De asemenea, un rucsac handmade din piele naturală poate fi vândut cu până la 600 – 700 RON. Investiția poate fi mai mare pentru aceste produse handmade de vânzare, dar și profitul este pe măsură.
Din categoria ce poți face acasă și vinde fac parte și produsele handmade pentru copii. Orice părinte vrea să-i ofere ceva unic copilului său, așa că există o cerere destul de semnificativă și pentru produse handmade pentru copii.
De la păpuși și ursuleți până la perne decorative, seturi pentru turtă, seturi pentru pătuț, rame personalizate și chiar haine, industria de produse handmade pentru copii îți oferă numeroase opțiuni de produse handmade de vânzare.
Design-ul locuinței este un aspect important, iar cei care doresc să dea o notă unică locuinței lor vor alege cu siguranță obiecte de uz casnic lucrate manual cum ar fi tacâmuri, căni, borcane și cutii pentru depozitare, pahare și farfurii ceramică handmade, covorașe pentru intrare sau pentru baie, suporturi pentru săpun sau periuță și multe altele.
Acestea sunt o idee bună de lucruri handmade care se vând bine în România, fiind căutate de cei care doresc să-și decoreze propria casa sau care vor să facă un cadou special cuiva drag sau unui cuplu recent căsătorit.
Dacă vrei să faci lucruri handmade care se vând bine, în afară de materialele necesare, ar trebui să poți conta și pe un spațiu unde să poți lucra în liniște. Asta pentru că obiectele handmade pot fi migăloase și au nevoie de maximă atenție. Asigură-te că atunci când vrei să lucrezi, te poți retrage într-o cameră în care să ai spațiu pentru a așeza materialele și accesoriile pe care le realizezi.
Dacă ai copii mici sau animale, asigură-te că nu au cum să ajungă la materiale sau la obiectele confecționate, pentru a evita pericolul de a le înghiți sau a le pierde.
Nu există anumite rețete pe care să le urmezi, pentru că în domeniul handmade totul ține de inspirația și imaginația persoanei care creează. Totuși, dacă te întrebi cum să faci lucruri handmade care se vând bine, ar fi indicat ca pentru început să vezi ce se caută în zona în care vei crea tu.
De exemplu, dacă vrei să vinzi inele, cercei, lănțișoare și brățări, e de ajunsă să dai o căutare online după bijuterii handmade România și să observi care par să fie cele mai populare și mai vândute.
Totodată, verifică și care sunt tendințele anului, ce culori și materiale se poartă și ce recomandă specialiștii în modă. Nu ar fi rău să te gândești la nișa pe care preferi să o abordezi: vrei să realizezi produse comune și ieftine, pe care să le vinzi ușor oricui sau preferi să scoți pe piață o gamă exclusivistă și originală? A doua variantă poate fi mai dificil de vândut pentru început, dar îți permite să pui prețuri mai mari și să scoți astfel mai mult profit.
Nu uita că pentru a vinde bijuterii handmade exclusiviste și scumpe va trebui să investești în materiale de cât mai bună calitate și să te gândești la un design cât mai interesant, personalizat!
După ce ți-ai pregătit câteva lucruri handmade care se vând bine, va trebui să decizi unde și cum vei vinde aceste produse. Internetul este cea mai ieftină piață de desfacere pentru produsele tale, pentru că vei evita plata unui spațiu comercial și, în același timp, vei avea acces la cumpărători de toate vârstele, din toate zonele țării.
Există site-uri care se ocupă chiar cu comercializarea produselor handmade și unde îți poți promova și tu creațiile. Dacă vrei să ai un mic magazin online individual, poți achiziționa un site sau poți realiza un blog pe care să încarci poze cu modelele și prețurile.
Indiferent de modalitatea prin care vrei să vinzi handmade produse pe internet, trebuie să ții cont de anumite sfaturi pe care ți le vom prezenta în continuare.
Primul pas pentru a vinde handmade produse cu succes este să știi cui să te adresezi, cărui public să le vinzi, deci trebuie să-ți identifici publicul țintă. Acesta poate fi împărțit în mai multe segmente, fiecare având caracteristici demografice și psihografice proprii.
După ce ai identificat toate segmentele interesate de produse și accesorii hand made sau care ar putea fi interesate și caracterizând fiecare, te vei gândi la nevoile sau problemele pe care le-ar putea avea fiecare segment. Secretul unei afaceri de succes este să oferi publicului soluții la problemele sale sau satisfacții la nevoile sale.
Având toate segmentele de public către care te-ai putea adresa, poți alege un singur public în jurul căruia să-ți lansezi afacerea. Cu alte cuvinte, îți vei alege o nișă. Nișa este formată dintr-un grup nu foarte numeros de persoane care impart interese și nevoi similare și care poate fi ușor de atins.
Tocmai pentru că este ușor de atins, îți va fi mai ușor să începi o afacere nișată pe piața handmade România. O afacere pe o anumită nișă îți permite să-ți îndrepți toată atenția și toate eforturile de marketing într-o singură direcție, reușind astfel să convertești mai ușor.
Având un public bine definit, cu nevoi clare vei reuși să găsești să găsești soluții inovatoare la problemele și nevoile sale, ideile inovatoare fiind cele care aduc succesul afacerilor. Încearcă să fii primul care abordează problema dintr-o altă perspectivă și găsește o idee care să te diferențieze total de concurență! Astfel, vei putea și să stabilești prețuri mai mari pentru produse handmade de vânzare.
Identitatea și reputația sunt două aspecte pe care nu le poți ignora dacă vrei să ai succes în era digitală unde există atât de multe opțiuni pentru satisfacerea aceleiași nevoi. Înainte de a păși în mediul online, trebuie să-ți creezi o identitate puternică prin care lumea să te poată diferenția de ceilalți competitori și odată ce intri în acest mediu, să începi să-ți creezi reputație pentru a avea ulterior un brand puternic.
Un brand puternic este acela pe care lumea îl cunoaște și despre care se vorbește, bineînțeles în mod pozitiv.
Primii pași pentru crearea unui brand sunt găsirea unui nume al afacerii tale de handmade produse, definirea scopului afacerii tale și a valorilor care ghidează activitatea sa, iar la final vei transpune toate aceste elemente de identitate în mod vizual printr-un logo.
Logo-ul poate însemna costuri suplimentare dacă apelezi la un graphic designer, dar poți inițial să-ți creezi singur/ă logo-ul gratuit, pe site-uri de editare foto precum Photopea.
De asemenea, prețurile trebuie adaptate la nivelul de pe piața handmade România – dacă sunt prea mari riști să rămâi cu marfa nevândută, dacă sunt prea mici nu vei scoate profit, iar clienții s-ar putea îndoi de calitatea produselor.
Înainte de a stabili prețul pentru articole handmade de vânzare, fă un mic research și vezi care sunt prețurile oferite pentru aceleași produse. Poți crește prețul față de competitori doar dacă produsele tale vin cu ceva unic sau materialul din care sunt realizate este mai bun decât al competitorilor.
Totuși, tine minte că ești nou pe piața handmade România și că oamenii vor cumpăra de la cei deja cunoscuți, lucru valabil mai puțin în cazul în care le oferi un avantaj pe care competitorii nu îl au, cum ar fi prețul mai mic.
Te sfătuim să nu te bazezi doar pe prețul mic ca element diferențiator față de concurență pentru că în ultimul timp, oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse și servicii de calitate.
Imaginile joacă un rol important în decizia de a cumpăra sau nu un produs, inclusive produse și accesorii hand made. Imaginile transmit încredere și au potențialul de a convinge publicul de utilitatea produsului. Cât mai multe imagini, clare și care să pară reale îți vor aduce mai mulți potențiali clienți.
Folosește cel puțin 3 imagini pentru fiecare produs și încearcă să-l surprinzi din unghiuri diferite și chiar într-un mod prin care să-i arăți utilitatea. Calitatea imaginii, luminozitatea și contrastul sunt elemente cărora trebuie să le acorzi atenție atunci când faci fotografii unor handmade produse.
Publicul nu are timp să citească povești despre produsele tale, ci vrea să afle din primele secunde ce face produsul respectiv, care sunt avantajele lui și cum poate fi folosit. Rescrie titlurile și descrierile până ajungi la cea mai scurtă, dar relevantă variantă! Ideea este să incluzi în câteva propoziții caracteristicile principale ale produsului, iar titlul să fie cât mai descriptiv, dar fără a folosi multe cuvinte.
Pentru descrieri poți folosi bullet points care ajută la parcurgerea rapidă a textului.
Un alt aspect pe care e bine să te concentrezi este promovarea penntru accesorii hand made: poți investi bani în reclame plătite sau îți poți face o pagină Facebook a afacerii, pe care să postezi cât mai frecvent și pe care să ții legătura cu clienții și potențialii clienți.
Spuneam mai sus că reputația stă la baza creării unui brand puternic, iar conturile de social media te pot ajuta să-ți creezi o comunitate în jurul afacerii tale și să interacționezi cu aceștia pentru a le spori încrederea în tine ca brand și a-i determina astfel să-ți susțină afacerea.
Îți poți deschide un canal de Youtube unde să încarci clipuri cu tine lucrând la produsele ce urmează a fi lansate, sporind astfel interesul urmăritorilor și creând o relație specială între tine și publicul tău. În plus, poți câștiga bani dacă reușești să strângi o comunitate în jurul canalului tău. Află la câți abonați primești bani de la Youtube!
Împărtășește povestea din spatele brandului pe social media și publicul va empatiza cu tine și te va susține. Un brand apreciat va fi distribuit de public pe propriile conturi de social media, va primi comentarii și recenzii care vor atrage ulterior alți posibili clienți.
Prezența în social media îți permite chiar să monitorizezi feedback-ul clienților despre tine, identificând astfel punctele tale forte și cele slabe care ar trebui îmbunătățite. Ascultă-ți clienții, citește-le mesajele și raspunde-le în timp util! Ai putea chiar să-ți recompensezi clienții prin diverse concursuri și reduceri.
Pentru a-ți crea o identitate în social media, trebuie să stabilești direcția creativă a postărilor, stilul în care comunici și să postezi consecvent despre articole handmade de vânzare.
Pentru început, te poți lansa doar cu un cont de social media, iar apoi să te extinzi și pe alte platforme, crescându-ți prezența în mediul online pe măsură ce câștigi și notorietate din partea publicului.
Dacă am văzut cum poți vinde produse handmade România pe internet, trebuie să știi exact și care sunt opțiunile pe care ți le oferă mediul online pentru a afișa articole handmade de vânzare. Mai jos vei găsi răspunsuri la întrebarea unde pot vinde produsee handmade.
Paginile de Facebook și Instagram sunt primele care îți vin în minte atunci când îți pui întrebarea unde pot vinde handmade produse. Am spune chiar că este obligatoriu să fii prezent cel puțin pe una dintre aceste platforme pentru a fi cunoscut. Și pe lângă faptul că-ți poți afișa produsele, le poți vinde.
Facebook este opțiunea la îndemâna tuturor pentru a vinde utilizând propria pagină, grupuri relevante sau zona de Market Place a aplicației. Încarcă produsele, atașează-le o descriere suficient de detaliată, un titlu suficient de atrăgător și un preț competitiv!
Instagram poate fi de asemenea folosit pentru vânzare produse handmade, având la dispoziție diverse opțiuni pentru promovare, cum ar fi IGTV. Vezi de la câți urmăritori faci bani pe Instagram!
Site-ul personal îți deschide numeroase oportunități pentru vânzare produse handmade și transmite posibililor clienți mai multă încredere în brandul tău. Totuși, site-ul presupune costuri suplimentare pe care este posibil să nu ți le permiți imediat, așa că poți lua în vedere realizarea unui site cu produse handmade după ce afacerea ta începe să prindă publicului.
Vei avea nevoie de un host pentru care vei plăti o sumă anuală, în funcție de pachetul de servicii, un domeniu și apoi, îți vei crea un site cu produse handmade pe WordPress. Deși va trebui să investești timp și bani pentru ca site-ul tău să atragă potențiali clienți, eforturile vor fi recompensate. Folosind instrumente de marketing online, precum AdWords sau Analytics vei reuși să aduci afacerea ta acolo unde îți dorești.
Tocmai pentru că site-ul este destul de greu de realizat și presupune costuri suplimentare, trebuie să știi că la început poți apela la platforme online de profil pentru a-ți vinde produsele. Printre cele mai populare astfel de platforme din țară se numără Breslo, Etsy și Crafty care îți permit afișarea produselor gratis sau contra cost.
De obicei, îți poți posta primele produse gratuit, iar pentru a adăuga mai multe produse va fi nevoie să-ți upgradezi contul. Serviciile și pachetele de promovare diferă în funcție de fiecare platformă, după cum vei vedea în continuare.
Breslo România este cea mai mare platformă unde creatorii de produse hand made din România își pot vinde produsele, permite listarea produselor prin deschiderea unui magazin handmade virtual unde își vor afișa produsele. Prețul pe acest site cu produse handmade este destul de mic, 0.25 euro / produs și există mai multe pachete de promovare pentru care poți opta.
Asemănător funcționează și platforma Etsy care permite deschiderea unui magazin handmade virtual pentru promovarea produselor tale handmade. Diferența este că în cazul Etsy vei plăti mai multe taxe, deși mici, pentru înscriere, tranzacție, etc. De asemenea, Etsy este o platformă internatională unde vei întâlni alți artizani atât din Europa, cât și din America, Australia și altele.
Pe Crafty.ro ai de ales între un cont personal care este gratuit și în care poți încărca 10 produse cu o fotografie pentru fiecare și contul premium cu doar 12 lei/ lună sau 24 lei/ 3 luni unde poți încărca produse nelimitat, cu 5 fotografii pentru fiecare și prioritate la aprobare. Alege contul dorit și deschide-ți un magazin accesorii hand made!
Produse handmade România pot fi vândute și pe platforme de vânzare-cumpărare care nu sunt adresate neapărat sectorului handmade, ci au o audiență mai largă.
Cele mai cunoscute astfel de platforme sunt OLX, Okazii și LaJumate și la fel ca în cazul platformelor despre care am vorbit anterior, vei putea posta câteva anunțuri gratuite dacă te înregistrezi, iar pentru a posta mai multe produse și a le promova corespunzător va trebui să plătești o taxă care este destul de accesibilă. Taxa depinde de pachetul de promovare ales.
Citește și articolele noastre despre:
La întrebare unde pot vinde produse handmade, putem spune că, pe lângă internet, ai posibilitatea de a-ți vinde produsele și în offline, după cum urmează:
Cele mai populare sunt târgurile de profil, care se realizează în fiecare an în perioada sărbătorilor: înainte de Crăciun, de Paște, dar și de 1 și 8 martie. Sunt perioade extrem de bune, pentru că ai șansa să scoți la vânzare produse handmade, însă nu uita să pui bani deoparte pentru închirierea spațiului unde vei expune.
Spre exemplu, poți confecționa cadouri handmade de Crăciun pentru a le vinde la târgurile deschise de obicei toată luna decembrie.
Pe lângă târgurile menționate anterior, în orașele mari ale țării se organizează periodic târguri de handmade, unde contra unei sume modice poți să scoți la vânzare produse handmade proprii. Astfel de târguri reprezintă și ocazii excelente de a monitoriza competiția și de a vedea ce scot pe piață ceilalți producători de handmade.
Nu uita, dacă ai deja și un magazin handmade online sau o pagină de facebook, să îți faci cărți de vizită pe care să le înmânezi clienților sau pur și simplu celor care vin să îți privească produsele.
În preajma muzeelor și altor obiective turistice din localitatea ta există cu siguranță magazine care vând suveniruri și alte lucruri pentru vizitatori.
Dacă ai de vânzare produse handmade care se potrivesc specificului obiectivului turistic, ai putea încerca să vorbești cu persoana responsabilă pentru a-ți expune și tu produsele și a le vinde vizitatorilor. Spre exemplu, la un muzeu de cărți antice ai putea vinde semne de carte lucrate manual.
Produsele unice vor îmbunătăți experiența vizitatorilor și ai putea miza pe acest aspect pentru a obține aprobare. Totuși, ține cont de faptul că această expunere ar însemna și un cost suplimentar pentru spațiul respectiv.
Deși este clar că există o cerere semnificativă pentru produse și accesorii hand made, mulți creatori de astfel de produse nu reusesc să-și vândă creațiile și aici apare întrebarea de ce. Sunt mai multe motive care pot explica această situație și ți le vom prezenta în continuare pentru a te asigura că niciunul nu stă în calea succesului tău.
Iată principalele cauze pentru care afacerea ta pe piața handmade România ar putea să nu funcționeze:
În final, ținem să menționăm că, așa cum se întâmplă atunci când lucrezi ca freelancer în România, trebuie să ai grijă să-ți faci o formă juridică prin care poți desfășura activități economice pentru că în caz contrar, poți risca să primești amenzi care nu ar putea fi acoperite de produsele vândute.
Una dintre afacerile pentru care nu ai nevoie de o investiție inițială consistentă este confecționarea și vânzarea produselor handmade. Ce-i drept, pentru a te putea lansa într-un astfel de domeniu, este bine să ai și ceva spirit practic și imaginație, însă ambele pot fi cultivate și lucrate în timp.
În ultimii ani, piața de produse handmade România a cunoscut un avânt destul de mare, mai ales datorită faptului că oamenii s-au săturat să cumpere aceleași obiecte realizate în serie și își doresc acum să aibă creații individuale, care să li se potrivească din plin ca stil.
Este un moment excelent să îți pui imaginația și priceperea la treabă pentru a câștiga bani din asta, așa că nu rata ocazia! Ține minte în final că jumătate din succes stă în ceea ce realizezi, iar cealaltă jumătate depinde de promovarea pe care o faci afacerii tale.