Dacă ți-ai lansat deja o afacere sau plănuiești să lansezi una, oricât de mică ar fi aceasta, crearea unui site web te va ajuta să ai succes. Chiar dacă la prima vedere poate părea complicat și costisitor, află că sunt multe programe de creare site web gratuit care fac treaba pentru tine. Procesul este simplu, fără costuri, iar rezultatul poate fi exact cum îți dorești. Descoperă aici cele mai bune programe de creare site gratuit și învață avantajele și limitele fiecăruia!
Fie că vrei să faci vânzări online, fie că vrei să începi un blog gratuit, ar trebui să știi cum se creează un site. Web site-ul tău trebuie să fie cât mai bine structurat deoarece odată creat acesta devine cartea firmei tale de vizită. În rândurile următoare, îți vom prezenta cele mai bune programe de creare site gratis, dar și avantajele și dezavantajele fiecăruia. Astfel, tu vei putea lua decizia potrivită în ceea ce privește site-ul tău. Iată care sunt acestea!
WordPress.org este cea mai populară platformă de creare site gratuit, având parte de foarte multe teme proiectate cu profesionalism de unde poți alege. Această platformă este des utilizată de bloggeri. Este una dintre cele mai populare platforme de creare a unui blog, dar și a unui magazin online prin dropshipping sau prin propriul stoc de produse.
De fapt, poți face un site în WordPress de diverse tipuri: blog, site de știri, magazin online, site de cursuri și chiar site de prezentare a serviciilor foto-video.
WordPress oferă varianta planului gratuit, cu anumite limite site-ului tău. Dar pentru o sumă începând de la 4$ la 45$ poți avea un site cu toate facilitățile de care ai nevoie. Poți avea inclusiv un nume propriu și 0% comision pentru orice tranzacție efectuată pe site.
Acum că ți-ai făcut o idee generală despre ce are WordPress de oferit, iată cum să faci un site web cu WordPress în câțiva pași:
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți creezi un cont de utilizator pentru a te putea apuca de treabă.
Al doilea pas este reprezentat de înregistrarea unui domeniu/ subdomeniu web.
Al treilea pas este reprezentat de alegerea versiunii WordPress dorite:
Următorul pas este reprezentat de instalarea WordPress-ului. Acest lucru se face foarte ușor urmărind pașii de pe site-ul WordPress.
Dacă ai urmat pașii anteriori, acum trebuie să îți alegi o temă pentru design-ul site-ului tău.
Următorul pas este reprezentat de crearea paginilor web ale site-ului.
Pasul final este reprezentat de personalizarea web site-ului tău în funcție de cum dorești ca site-ul să arate. Acum procesul de creare site WordPress este încheiat.
Ai văzut cum se face un site în WordPress, iar acum probabil te întrebi dacă merită să-ți faci un site pe această platformă. Alegerea îți aparține, dar trebuie să știi punctele forte și limitele acesteia. Nu uita că fiecare program de creare site gratis are atât puncte forte, cât și puncte slabe! De aceea, trebuie să alegi cea mai bună opțiune pentru afacerea ta.
Joomla este tot un program creare site gratis unde poți învăța cum se creează un site foarte rapid și fără niciun ban. Este un program recomandat pentru creare site-uri mai complexe care sunt disponibile spre exemplu în mai multe limbi. De asemenea, se remarcă prin gestionarea avansată a utilizatorilor.
În următoarele rânduri îți vom prezenta cum creezi un site pe Joomla.
Înregistrează un domeniu
Tot ce ai de făcut este să alegi numele web site-ului tău. Acesta trebuie să definească brandul afacerii tale. Prin urmare, trebuie să fie unic și cât mai ancorat în caracteristicile afacerii pe care dorești să o expui pe site.
Alege o gazdă web
De reținut este faptul că ai gazde Web pentru care trebuie să îți iei un abonament dar și gazde web unde nu se solicită bani. Sumele cerute de gazde sunt unele mici, acesta fiind un avantaj.
Gazdele web se ocupă în mare parte de suportul tehnic și de software-ul de bază al site-ului web. Astfel, diferența dintre gazdele care solicită bani și cele care nu solicită este reprezentată de serviciile la care tu ai acces.
Proiectează pagina web și dă drumul imaginației tale legate de cum vrei ca site-ul web să te reprezinte
Și în acest caz, există avantaje și dezavantaje, așa că descoperă-le singur pentru a face cea mai bună alegere pentru tine!
Wix este o altă platformă prin care poți învăța cum faci un site, care oferă servicii atât gratuite, cât și cu bani. Serviciile oferite gratuit oferă destul de multe opțiuni. Există diferite constrângeri atunci când este vorba de spațiul maxim de stocare server. Însă dacă abia acum înveți cum se creează un site și nu ai foarte multe subpagini, acest lucru nu reprezintă o problemă.
Wix este platforma perfectă pentru cei care nu au cunoștințe tehnice și care vor să-și lanseze site-ul cât mai rapid. Construirea site-ului se face prin simplul proces de drag and drop, așa că oricine își poate crea un site de la 0.
Așa cum se întâmplă și în cazul altor platforme, există un plan gratuit ideal pentru începători, dar acesta are anumite limite. Mai exact, vor fi afișate anunțuri pe site, nu vei putea crea un magazin online, nu vei avea acces la date statistice. De asemenea, nu vei putea conecta un nume de domeniu site-ului.
Planurile plătit încep de la 10€ pe lună până la 149€ pe lună, existând 4 planuri în total, fiecare cu propriile caracteristici.
Este foarte simplu să faci un site web gratuit cu Wix, urmând acești pași:
Înregistrează-te
Pentru a te înregistra și a-ți crea site-ul pe Wix trebuie doar să introduci câteva date, apoi o adresă de e-mail validă și să alegi parola contului. O variantă mult mai rapidă este să te conectezi direct cu Facebook sau contul de Google. Astfel, îți vei crea contul în câteva secunde.
Tot acum vei alege și tipul de site pe care vrei să îl creezi.
Alege un șablon și personalizează-l
Apoi, alegi șablonul pe care îl dorești pentru site-ul și afacerea ta și începi să creezi paginile din meniu și să le personalizezi. După ce selectezi un șablon îl poți previzualiza pentru a decide dacă este varianta potrivită.
Personalizarea site-ului este foarte simplă pentru că trebuie doar să alegi elementele dorite și să le inserezi în pagină prin drag and drop. Poți personaliza titlurile, conținutul, fonturile, culorile și toate elementele media.
Vei găsi pe site-ul Wix ghiduri pentru cum fac o pagina web și pentru fiecare element pe care îl poți adăuga pe site.
Publică site-ul
Aici vei alege adresa site-ului tău, iar dacă alegi un domeniu personalizat, îți vei conecta site-ul. Platforma te va conduce pas cu pas până la final și poți adăuga câte elemente dorești.
Odată ce devii live, poți alege extensii care să te ajute să creezi un conținut mai bun și să ai mai mult succes.
Pentru a face o alegere, trebuie să știi exact oportunitățile oferite de platformă, dar și limitele acesteia. De aceea, am ales să-ți facem o scurtă prezentare a acestora. Iată care sunt acestea și decide dacă Wix este un program de creare site web gratuit bun pentru afacerea ta!
Descoperă și site-uri care te plătesc pentru diverse sarcini!
O altă platformă de top unde poți duce la bun sfârșit crearea unei pagini web pas cu pas este Tilda. Această platformă oferă posibilitatea oricui de a duce la bun sfârșit crearea unui site web fără costuri. Cu ajutorul platformei Tilda poți să înveți cum se creează un site în mai puțin de o oră.
De asemenea, varianta plătită este una foarte accesibilă. Ai 2 planuri plătite. Principala diferență constă în faptul că planul Personal este limitat la 1 site, pe când cel Business îți permite să creezi 5 site-uri. Bineînțeles, planul Business îți oferă mai multe opțiuni pe când cel personal îți oferă acces la gama standard de peste 200 șabloane.
Cum fac un site web pe Tilda? Pașii sunt foarte rapizi și beneficiezi de instrucțiuni clare, nefiind nevoie să ai cunoștințe din domeniul IT. Tot ce ai de făcut atunci când decizi să-ți creezi un site web pe platforma Tilda este să îți alegi numele site-ului și să începi crearea unei pagini web pas cu pas.
Așa cum am văzut și la celelalte platforme, și Tilda are anumit avantaje, dar și limite. În funcție de obictivele tale, Tilda poate fi cea mai bună alegere sau nu. Iată punctele forte, dar și limitele platformei!
WebWave este o opțiune bună dacă vrei să știi cum se face un site și are în momentul de față recenzii foarte bune din partea utilizatorilor. Acest program creare site gratis are și suport în limba română, interfața este prietenoasă, așa că site-ul este foarte ușor de utilizat.
Platforma urmează același principiu simplu de drag and drop, ceea ce înseamnă că poți crea rapid un site, chiar dacă nu ai cunoștințe de dezvoltare web.
Platforma pune la dispoziția ta numeroase template-uri gratuite din mai multe categorii, astfel încât să găsești una potrivită domeniului tău de activitate. Exact ca Tilda, WebWave se remarcă prin animațiile care fac site-urile interactive.
WebWave are integrat un instrument de analiză SEO care te va ajuta să-ți poziționezi articolele cât mai sus în rezultatele de la Google.
Planurile plătite variază de la 5$ la 11 $ lunar, plata efectuându-se anual, așa cum se întâmplă în cazul altor platforme de acest tip. Trebuie să știi că pentru a putea vinde online produse fizice sau digitale ai nevoie de planul Business de 11$. Acesta îți permite să vinzi fără limite și nu este perceput niciun comision din vânzările efectuate.
Iată care sunt motivele pentru care merită să-ți faci un site pe această platformă și care sunt aspectele ce pot reprezenta limite în afacerea ta!
Poți să înveți cum faci un site web chiar și pe Google. Tot ce trebuie să faci este să ai creat un cont de Google. Trebuie să menționăm că vei fi destul de limitat dacă optezi pentru creare site gratuit pe Google, dar este o metodă simplă de a-ți deschide un site fără niciun cost.
Nu vei beneficia de caracteristici suplimentare și nu vei putea opta pentru unul plătit. Totuși, este suficient pentru a prezenta informațiile de bază despre afacerea ta. Recomandăm să alegi o creare site gratuit pe Google dacă ai o afacere mică.
Nu poți crea un site propriu zis pe Google pentru că nu ai posibilitatea de a adăuga mai multe pagini. Este doar o pagină web construită din câteva blocuri și informații pe care le poți schimba oricând.
Este foarte simplu să-ți creezi o pagină web pe Google. În următoarele rânduri îți vom prezenta crearea unui site web pas cu pas:
Pe computer, deschide opțiunea Sites Google (asigură-te că ai un cont Google și că ești conectat);
În partea de sus, apasă pe butonul „+” pentru a începe un site nou sau alege unul dintre șabloanele disponibile;
În partea stânga sus, introdu numele site-ului;
Adăugă conținut pe site-ul web creat și personalizează conținutul;
După ce ai făcut modificările necesare, apasă butonul Publish din colțul din dreapta, sus.
Nu trebuie să plătești nici pentru găzduirea web, nici pentru domeniu, iar crearea site-ului este foarte rapidă. De aceea, credem că este o alegere bună de a da start afacerii tale. Dar bineînțeles, nu te poți aștepta la performanțe pe acest site pentru că nu oferă opțiuni multe de personalizare și de promovare a afacerii.
Îți prezentăm mai jos avantajele și dezavantajele pentru ca tu să iei decizia potrivită!
Odată ce ți-ai creat site-ul pentru promovarea propriei afacere, poți să faci și bani din marketing afiliat pentru câștiguri în plus.
După cum ai observat, toate platformele de mai sus oferă un plan gratuit, dar și planuri plătite. Așa cum am menționat deja, planul gratuit este destul de limitat, limitele fiind diferite de la o platformă la alta. Dar, aceste limite sunt destul de asemănătoare, așa că ți le vom prezenta în continuare.
De regulă, planul gratuit al unui site îți oferă următoarele oportunități:
Este un plan suficient pentru începutul afacerii tale, dar în viitorul apropiat va fi necesar să upgradezi planul pentru a te bucura de mai multe avantaje. Astfel, ajungem la limitele unui plan gratuit, după cum urmează:
Poți începe oricând procesul de creare site web gratuit, iar ulterior să optezi pentru un plan plătit care să se potrivească evoluției afacerii tale.
Dacă încă nu te-ai gândit ce afacere să-ți deschizi, iată câteva articole din care să te inspiri:
Dacă vrei să-ți faci un site propriu, iată 3 pagini care nu ar trebui să-ți lipsească, pe lângă paginile din meniu cu produsele/ articolele tale:
Dacă tocmai ți-ai lansat o afacere sau urmează să o faci și nu ești tocmai convins că merită să investești timp și bani într-un site, iată câteva motive pentru care ar trebui să iei în calcul această posibilitate. Bineînțeles, orice produs ai avea, îl poți vinde cu ajutorul platformelor de vânzări online, tot mai multe și populare în ultimul timp.
Totuși, trebuie să știi că nicio platformă online de tip marketplace nu îți va aduce avantajele creării site-ului propriu, în special pe termen lung. Deci, iată care sunt principalele avantaje pentru care merită 100% să-ți deschizi propriul site!
Principalul avantaj al creării propriului site este posibilitatea de a transforma afacerea ta într-un brand. Procesul de branding nu este unul ușor, ci implică mai multe etape necesitând și destul de mult timp.
Prin branding vei reuși să te diferențiezi de ceilalți concurenți de pe piață și să te poziționezi în mintea consumatorilor drept o companie care oferă mai mult decât un produs sau serviciu.
Pe scurt, prin branding îi vei determina pe ceilalți să te aleagă pe tine din gama variată de opțiuni pe care o au pentru achiziționarea unui bun sau serviciu.
Odată cu brandingul vine și credibilitatea în afacerea ta. Informațiile pe care le afișezi pe site despre tine și afacerea ta, datele de contact în cazul unei probleme, recenziile altor clienți și alte informații de acest tip oferă clienților încredere în afacerea ta. De aceea, șansele de a face o achiziție sau mai multe sunt mai mari.
Credibilitatea vine la pachet cu autoritatea în nișa pe care o reprezinți, ceea ce înseamnă că vei avea suportul clienților, iar informațiile difuzate de tine vor avea mai mult impact. Bineînțeles, mai mult impact asupra cititorilor sau urmăritorilor tăi înseamnă mai multe conversii din partea acestora.
Sfat: învață cum să devii influencer în nișa pe care o reprezinți pentru a câștiga mai multă autoritate!
Prezența online 24/7 înseamnă că ești disponibil oricând, la orice oră. Fie că ai și un magazin fizic sau nu, important este că urmăritorii te pot contacta, pot face comenzi sau pur și simplu, pot vizualiza conținutul tău.
Instrumentele de monitorizare a traficului de pe site-ul tău îți permit să-ți faci o idee mai clară asupra audienței tale. Astfel, poți găsi metode de promovare online potrivite pentru audiența ta.
Cunoscând mai bine publicul căruia te adresezi, poți formula mesaje potrivite acestora și poți găsi noi oportunități de conținut. În plus, ai șansa să monitorizezi competiția și să îmbunătățești strategia ta de conținut și de promovare.
Sfat: promovează-te intens și pe platforme sociale, precum Facebook, Instagram, Tik Tok sau YouTube!
De asemenea, dacă optezi pentru creare site web gratuit sau pe bani vei putea beneficia de extinderea afacerii tale fără alte costuri suplimentar.
Site-ul elimină bariera geografică și face accesibilă afacerea ta oriunde.
Sfat: chiar dacă ai propriu site, poți vinde și pe un marketplace pentru a câștiga mai multă vizibilitate!
Iată câteva ghiduri utile despre cele mai bune platforme de marketplace:
Dacă dorești să creezi un site sau o pagină web ai nevoie de un instrument web cât mai avansat. În rândurile de mai sus ți-am prezentat unele dintre cele mai folosite platforme de creare site web gratuit.
Printre cele mai folosite se numără WordPress, Wix și WebWave care oferă o multitudine de variante de editare și creare a unui site. Fie că vorbim de un site de vânzări, fie de blogging, acestea excelează atunci când vine vorba de crearea unui site.
Poți opta și pentru cea mai simplă variantă de creare site gratuit pe Google. Totuși, ține cont de faptul că nu poți avansa apoi către un plan plătit și poți crea doar o pagină web, nu un site integral.
Așadar, acum că ți-am prezentat toate detaliile necesare despre cum să creezi un site, poți să dai frâu imaginației și să creezi site-ul perfect pentru afacerea ta.
Alege cea mai bună platformă de creare site gratuite și creează un site gratuit după bunul plac!
Este foarte simplu să-ți faci un site gratuit. Înregistrează-te pe o platformă de creare site web gratis, alege șablonul dorit și personalizează elementele de pe fiecare pagină. Apoi, adaugă conținutul dorit, imagini, animații, clipuri video și alte elemente media. În final, publică site-ul și monitorizează-ți activitatea constant.
Dacă alegi planul gratuit, va trebui să alegi un subdomeniu (spre exemplu, wix.com/nume-site). Dar dacă folosești un plan plătit, poți avea un domeniu personalizat (de exemplu, nume-site.com).
În funcție de ce program de creare site-uri web gratuit alegi, va dura mai mult sau mai puțini. Dacă ai conținutul deja pregătit și trebuie să te ocupi doar de design, poți lansa site-ul în câteva minute. Vei putea să mai faci modificări ulterior. Te sfătuim să îți dedici timp suficient creării site-ului pentru că unele schimbări nu se mai pot face.
Pentru a crea un site gratuit pe WordPress, vei deschide un cont, apoi vei alege varianta de găzduire dorită: găzduită sau auto-găzduită. Vei alege un subdomeniu sau domeniu pentru site-ul tău, apoi vei instala WordPress. Apoi, vei alege tematica site-ului, vei stabili design-ul și vei crea paginile dorite. La final, vei publica site-ul.
Crearea unui site gratuit pe Google este foarte simplă. Ai nevoie doar de un cont Google, apoi vei accesa Google Sites și vei alege template-ul dorit. Vei edita și personaliza blocurile și textul, iar apoi vei publica site-ul.
Cele mai simple programe de creare site-uri web gratis sunt cele care folosesc principiul drag and drop, cum ar fi Wix, Tilda sau WebWave.
Crearea unui site pe o platformă cu un plan gratuit nu te costă nimic. Dar dacă dorești un nume de domeniu personalizat, va trebui să înregistrezi un domeniu. Acesta poate costa de la câțiva dolari la câteva sute de dolari. Majoritatea platformelor de creare de site-uri web oferă posibilitatea de înregistrare domenii și găzduire la un cost accesibil.
Mai multe articole care te-ar putea interesa: