card de credit

Rate this post
cristinaR - decembrie 8, 2020

Astăzi, tot mai mulţi români optează pentru un card de credit. Ceilalţi însă se tem cumva de această posibilitate de finanţare. Obişnuinţa, teama de prea multe formalităţi, teama de a nu putea restitui banii la timp  – sunt doar câteva dintre motivele pentru care unii nu au încredere în această formă de finanţare.

Pandemia – un motiv în plus pentru crearea unui card de credit

La cumpărături, cei mai mulţi operatori încurajează plata cu cardul. În plus, resursele noastre financiare s-au diminuat cu mult, aşa că avem nevoie de un ajutor suplimentar.

Tocmai de aceea, în rândurile de mai jos vei afla mai multe despre ce este un card de credit, dacă merită să ai un card de credit, avantajele şi dezavantajele lui şi cum poţi să îl obţii.

Ce este un card de credit sau ce este un card de cumpărături?

Un card de credit reprezintă un instrument al băncii prin care tu, clientul, ai acces la o linie de credit pusă la dispoziţie de o anumită bancă. Vei avea apoi acces la acea linie de credit prin acest card de credit. Cardul de credit se mai numeşte şi card de cumpărături.

Diferenţa dintre card credit şi card debit

Foarte multe persoane se întreabă care sunt diferenţele dintre aceste două instrumente.

Cardul de debit îţi garantează accesul la fondurile tale (de exemplu, salariul) sau la o linie de credit care ţi-a fost acceptată pe contul tău curent (descoperire de cont).

Cardul de credit se ataşează unui cont separat şi oferă acces la o plaformă de credit dată de bancă. Tot aici intră şi programele de rate şi loialitate.

Cardul de credit este cel de care ai nevoie pentru, de exemplu, a plăti în rate fără dobândă la magazinele partenere. Foarte multe bănci au diverse programe pentru plata cu cardul de credit. În cazul în care te întrebi dacă merită să ai card de cumpărături, trebuie să ştii că, de exemplu, atunci când plăteşti cu cardul de credit (dar nu în rate) ţi se oferă puncte oferite de bancă şi/sau de comerciant. De regulă, un punct reprezintă un leu.

În cardul de debit ai banii proprii, disponibili efectiv în cont. De exemplu, suma care îţi revine lunar din salariu sau o anumită donaţie/cadou de la părinţi/prieteni. Alimentarea pe cardul de debit este făcută de: angajator, familie, prieteni etc.

Cardul de credit, în schimb, reprezintă un card de cumpărături. Pentru a-l avea trebuie să ţi se accepte/acorde de către bancă o linie de credit – accesată apoi de tine prin card.

Vei putea să faci tranzacţii cu acest card – din banii proprii, dar şi din banii împrumutaţi de bancă. 

Ce este un card de cumpărături? – Tipurile de card de credit

Există mai multe astfel de tipuri de card de credit, iar pentru asta trebuie să te adresezi băncii la care doreşti să îţi faci un astfel de card. Programele pot să difere, însă în linii mari, avem următoarele tipuri de card de credit:

 • Cardul de credit pentru cumpărături
 • Cardul de credit pentru medici, persoane jurdice sau alte categorii profesionale
 • Cardul de credit pentru diverse hobby-uri (călătorii, shopping tc.)

După cum îţi spuneam mai sus, cel mai bine este să vorbeşti cu reprezentantul băncii respective şi să studiezi toate tipurile de card de credit disponibile. Doar astfel vei vedea şi înţelege pe deplin ce este un card de credit şi dacă merită să ai un card de cumpărături.

Citește și despre conturi de economii!

Limita şi perioada de graţie

Aceste două coordonate pot diferi în funcţie de bancă, dar şi de cine solicită cardul de credit: persoană fizică sau persoană juridică.

Limita pentru persoanele fizice poate varia (de exemplu, până  la 5 venituri lunare). Pentru persoanele juridice, banca va analiza situaţia şi îţi va prezenta o ofertă.

Perioada de graţie oscilează şi ea. La persoanele fizice, linia de credit epuizată ar putea fi repusă în cont în data de 25 ale lunii următoare. Ai timp până la data scadentă de a repune pe card întreaga sumă, fără a ţi se lua dobânda. Pe de altă parte, poţi alege să depui cel puţin 10% din suma consumată. Atenţie, însă, atunci este percepută o dobândă anuală. Dobânda ţi se percepe şi dacă depăşeşti data scadentă. 

La fel se întâmplă şi în cazul persoanelor juridice, cu menţiunea că sumele şi procentele diferă faţă de persoanele fizice.

Cum poţi intra în posesia unui card de credit?

Bineînţeles, primul pas este să îţi alegi o bancă şi să îi soliciţi un astfel de card de credit.

Pentru a fi “eligibil” acestei solicitări trebuie să ai cetăţenie română, să ai între 18 şi 65 de ani la data acordării creditului, să dovedeşti că ai venituri permanente, să ai un venit lunar care se încadrează în anumite sume (variază în funcţie de bancă), să fii de un anumit număr de luni la jobul declarat (variază) etc.

Ce este un card de credit – avantaje şi dezavantaje

Dacă încă stai pe gânduri, îţi prezentăm mai jos câteva dintre avantajele şi dezavantajele cardului de credit. Ţine minte, însă, că aceste date vor fi personalizate atunci când vei apela chiar tu la un card de credit. În plus, atât timp cât soliciţi o sumă rezonabilă condiţiilor tale profesionale, nu ar trebui să existe probleme.

Avantajele cardului de credit

 • Ai plata în rate – fie fără dobândâ, fie cu dobândă fixă/variabilă, dar care nu ar trebui să ridice foarte mult valoarea ratei.
 • Ai o resursă financiară sigură şi rapidă.
 • În anumite situaţii, beneficiezi de alte avantaje suplimentare ale cardului de credit, cum ar fi puncte de loialitate transformate apoi în bani. (condiţiile diferă de la bancă la bancă). În plus, poţi avea şi alte bonusuri: puncte de bun venit, acces gratuit în anumite locuri premium, asigurare gratuită de călătorie cu anumite carduri de credit etc.
 • plăteşti online, pe internet în condiţii de maximă siguranţă.
 • Nu mai ai grija banilor cash.
 • Cumpărăturile, online şi offline, sunt mai rapide, mai sigure şi mai confortabile – cardul de credit are incorporată tehnologia Contactless

Dezavantajele cardului de credit

 • În unele situaţii, băncile percep comisioane mari la retragerile de numerar ATM. Există, însă, şi setări şi programe prin care aceste comisioane fie nu mai există, fie sunt  mai mici.
 • Trebuie să ştii că există o taxă anuală de gestionare a cardului de credit. La fel, există şi un comision de emitere.
 • Dacă nu returnezi banii în acea perioadă de graţie, ţi se percepe o dobândă.
 • Perioada de graţie este acordată doar unor clienţi. De exemplu, doar celor care dau înapoi la timp sumele, integral.
 • Comisioanele de conversie valutară pot fi destul de ridicate.

Concluzie

Atât timp cât te informezi, te documentezi temeinic şi bifezi câteva reguli de “disciplină financiară”, vei şti ce este un card de credit şi vei realiza că acesta nu poate fi decât un atu.  Dacă merită să ai un card de credit poţi şti doar tu după ce analizezi toate coordonatele. Vestea bună este că băncile de la noi au diverse programe şi soluţii de card de credit care se mulează unor situaţii diferite. Adresează-te lor, studiază-le ofertele, vezi care îţi sunt ţie posibilităţile şi ia cea mai bună decizie pentru tine.

Vezi și:

blank

Vlad Cazino bonus de bun venit: 1.500 RON + 200 Free Spins

Vlad Cazino bonusuri îți oferă 100% până la 1500 RON și 200…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022
blank

Bonus de bun venit Fortuna: 2000 RON + 100 Free Spins

Odată ce ți-ai creat un cont de jucător Fortuna, recompensele pe care…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022
blank

Cum faci o depunere sau o retragere Casa Pariurilor

Casa Pariurilor îți pune la dispoziție o gamă variată de metode de…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022