Cu toții avem planuri de viitor pe care le putem atinge de multe ori doar când situația financiară ne surâde. Poate că în momentul de față, situația financiară nu este tocmai roz, însă poate deveni astfel odată ce iei decizia să economisești. Află ce este educația financiară, cum să economisești bani și cele mai utile sfaturi de economisire a banilor!
Cu toții suntem interesați de cum să economisim bani, însă a face primul pas pentru a economisi și a respecta planul de economisire este destul de dificil. Articolele din această categorie te vor ajuta nu doar să-ți începi planul de economisire, dar și să îl respecți și să îl îmbunătățești în timp pentru a-ți atinge obiectivele propuse. Citește despre cum să faci economii și adoptă și tu acest obicei care îți va aduce beneficii pe termen lung!
Înainte de a vedea concret cum economisim bani, trebuie să știi ce este educația financiară. Pe o piață cu numeroase oferte și indivizii cu tot mai multe nevoi pe care încearcă să le satisfacă prin intermediul diverselor produse și servicii existente, educație financiară devine un subiect principal chiar dacă puțini cunosc semnificația termenului.
Pe lângă ofertele și cererile nelimitate de pe piața actuală care ne fac să cheltuim haotic, să nu uităm și de faptul că toți tindem spre îmbunătățirea nivelului de trai la nivel economic prin investiții sau alte modalități de a ne depăși situația economică. Dar de multe ori, planurile de acest tip eșuează. De ce? Pentru că ratăm un element foarte important – educația financiară.
Deși neintrodusă în școli și rareori tratată drept o disciplină absolut necesară, educația financiară ar trebui înțeleasă precum orice altă educație care constă în dobândirea unor anumite cunoștințe și aptitudini. Mai exact, educația financiară oferă individului setul necesar de cunoștințe și aptitudini pentru a gestiona corect resursele financiare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, respectiv pentru a lua decizii oportune în ceea ce privește cheltuielile zilnice, dar și investițiile pentru un viitor mai prosper.
Chiar dacă unii indivizi sunt de părere că educația financiară se referă fie doar la cum să faci economii, fie doar la cum să faci investiții, trebuie înțeles faptul că termenul este unul mult mai complex care include cunoștințe despre termeni economici, modul în care sunt obținuți și cheltuiți banii, dar și cum să îți gestionezi banii și cercetarea amănunțită a pieței pentru a lua cele mai bune decizii de investiție.
Educația financiară este cea care, odată dobândită, te ajută să observi noi oportunități de a câștiga bani mai mulți și de a-i administra în mod eficient.
Indiferent de domeniul în care activezi și chiar dacă în momentul de față, nu ești angajat sau nu oferi pe piață niciun bun sau serviciu, educația financiară este un element absolut necesar pentru că ea este prezentă, sesizabil sau nu, în viața fiecăruia.
Banii sunt cei care deschid oportunități, ne asigură minimul necesar pentru a supraviețui și ne oferă doza zilnică de divertisment de care cu toții avem nevoie. Pentru a avea acces la tot ce ne dorim este necesar să știi să obții, să administrezi și să investești inteligent fiecare resursă economică pe care o deții.
Educația financiară presupune deținirea controlului asupra veniturilor și stabilirea unui echilibru între venituri și cheltuieli, astfel încât să eviți probleme economice de tipul datoriilor și insuficienței monetare pentru un stil de viață decent. Ideea principală pe care trebui să o reții este că educația financiară îți arată cum să câștigi mai mult și să cheltuiești mai puțin pentru a obține profit.
Acum că ai aflat ce este educația financiară, trebuie să știi de asemenea, de ce este necesară. Este mai mult decât evident că suntem o societate care are nevoie de educație financiară pentru o economie mai prosperă, iar pentru ca economia țării să prospere primul pas ar fi ca fiecare individ să fie conștient de necesitatea dobândirii cunoștințelor asociate educației financiare.
Motivele pentru care educația financiară este necesară în viața oricărui individ sunt destul de variate și evidente, iar în continuare îți vom prezenta cele mai importante motive pentru care ar trebui să-ți dedici timp pentru a învăța ce este educația financiară.
Educația financiară trebuie privită din perspectiva raportului dintre venituri și cheltuieli, mai exact să monitorizezi toate veniturile pe care le încasezi și să le împarți în mod eficient pentru cheltuielile necesare.
Planul poate fi făcut lunar și îți poți seta un buget lunar pentru toate cheltuielile necesare, la care să adaugi și cheltuieli neprevăzute, iar veniturile care nu au fost direcționate către aceste cheltuieli necesare ar trebui păstrate, cel mai indicat într-un cont de economii.
Ideal ar fi să reduci aceste cheltuieli sau să găsești o alternativă mai ieftină pentru fiecare nevoie, astfel încât să poți economisi o parte mai mare din venituri. Urmărește cheltuielile lunare și vezi dacă poți îmbunătăți planul initial!
Din dorința de a ne satisfice cât mai multe nevoi, ajungem să cheltuim mult pe servicii și produse pe care nu ni le permitem, adică produse și servicii a căror valoare depășesc venitul adresat acelei nevoi pe care produsul/ serviciul o îndeplinește.
Astfel, se ajunge ușor la datorii de care cu greu te eliberezi odată ce te afli deja în impas economic, iar în cazuri extreme, chiar la faliment, lucru valabil atât pentru persoanele fizice, cât și pentru organizații/instituții. Pentru a evita datoriile și ulterior falimentul, o soluție optimă ar fi crearea unui cont de economii în care să virezi bani lunar pentru cazuri urgente.
Plata în rate pentru bunuri și servicii, împrumuturile bancare și chiar taxele pentru administrarea cardurilor bancare nu pot fi evitate, însă educația financiară îți permite să alegi cele mai mici rate, respectiv taxe pentru a diminua cheltuielile pe dobânzi.
Dacă visul tău este să ai propria afacere, ar trebui să începi prin a deveni educat financiar. Doar în momentul în care începi să cunoști mai multe aspecte ale educației financiare vei descoperi planul pentru o afacere de succes și cel mai important, cum îți poți tine afacerea pe linia de plutire și chiar cum să obții mai mult profit anual.
Iată și alte motive pentru care este necesară educația financiară indiferent de planul tău de viitor:
Oricine. Educația financiară se adresează tuturor și fiecare ar trebui să aibă un minim de educație financiară pentru un viitor economic prosper.
Chiar dacă în teorie, educația financiară ar trebui dobândită treptat încă din școală, practic, nicio școală din România nu pune accentul pe această temă (iar dacă subiectul este abordat în unele școli, numărul acestora este redus, iar subiectul nu este tratat în profunzime).
Mai exact, iată cine are nevoie de educație financiară:
Tehnologia informației ne permite să aflăm orice cu doar câteva click-uri, iar lucrurile pe care vrem să le învățăm sunt tot la câteva click-uri distanță.
Internetul pune la dispoziție diverse surse din care poți învăța despre ce este educația financiară și cum să economisim, iar pentru că subiectul a devenit o preocupare pentru experți, în momentul de față există atât numeroase bloguri de finante și economie unde poți afla tot ce ai nevoie despre educație financiară, cât și cărți din care poți readapta modele de bun management economic pentru propriile cheltuieli sau pentru firma ta.
Pe lângă sursele online și cărțile pe care le găsești despre acest subiect, poți participa la cursuri, ateliere și programe, atât plătite, cât și gratis, iar acestea sunt disponibile pentru orice vârstă.
Un exemplu în acest sens este programul Școala de Bani, lansat de BCR, care se adresează atât adulților, cât și copiilor, adolescenților și tinerilor, cu scopul de a te învăța cum să îți gestionezi banii, cum să economisești bani și cum să iei deciziile potrivite pentru prosperitate econimică.
Chiar dacă lumea financiară poate părea dificilă, oricine poate să-și îmbunătățească cunoștințele financiare pentru a prospera economic și a deveni chiar independent financiar. În acest ghid educație financiară ți-am pregătit câteva sfaturi despre cum poți să te educi din punct de vedere financiar.
Odată cu obținerea primei surse de venit, adică a primului job, ar trebui să înveți cum să economisești bani, cel puțin o parte din venitul câștigat, oricât de mică ar fi acea parte.
Chiar dacă economisirea pare o temă care ar trebui să te preocupe la o anumită vârstă, în realitate această temă ar trebui adusă în discuție încă de la primul job, deci chiar de la vârsta de 18 ani, pentru că economisirea se va face simțită în timp și cu cât începi mai devreme, cu atât te vei bucura mai rapid de beneficiile unui plan de economisire a banilor, pe care le vei descoperi în continuare.
Educația financiară ne învață cum să distribuim sursele noastre de venit cheltuielilor lunare, astfel încât să ne rămână un surplus monetar pe care să-l economisim.
Cum să faci economii presupune salvarea unei sume de bani în fiecare lună, scâzând din venitul total lunar cheltuielile absolut necesare de consum și întreținere.
Rezultatul acestei ecuații îți arată suma pe care o poți economisi și indiferent de cât de mică este această sumă, ține minte că orice aport la contul de economii contează și că în timp, eforturile tale vor fi sesizabile. Deci, va trebuie să realizezi un plan de economisire a banilor.
Încă din momentul în care începi să înveți cum să economisești bani, aceste fonduri pot fi păstrate în numerar sau pot fi depozitate într-un cont de economii sau un depozit bancar. Chiar dacă banca presupune un cost minim pentru administrarea unui cont de economii, această opțiune înlătură riscul de a pierde banii, fiind într-un loc sigur, unde doar tu poți avea acces.
În plus, tentația de a lua din banii economisiți pentru cheltuieli nu tocmai importante va fi mai mică decât în cazul în care ai păstra banii numerar la domiciliu. Este important să-ți păstrezi economiile într-un loc sigur pentru a vedea rezultatele realizării unui plan de economisire a banilor.
Transferurile automate direct într-un cont de economii sau investiții te vor ajuta să economisești lunar fără măcar să-ți dai seama. De asemenea, poți folosi aplicații mobile prin care să urmărești cheltuielile tale în fiecare lună și să reduci din acestea, pe cât posibil, pentru a mări suma pentru economisire.
Aplicațiile mobile sunt însoțite și de reprezentări grafice pentru a-ți face o idee mult mai clară despre cum fluctuează cheltuielile tale. În plus, aplicațiile mobile despre cum să faci economii îți vor arăta pe ce anume cheltuiești mai multe: mâncare, chirie, medicamente, ieșiri cu prietenii etc.
Să-ți găsești motivația pentru a avea bani puși deoparte este destul de greu pentru că va trebui să-ți reduci cheltuielile și să te limitezi atunci când vine vorba de distracție, însă beneficiile pe termen lung vor face ca efortul să merite.
Pentru a ști cum economisești bani, va trebui în primul rând să definești clar motivul pentru care dorești să economisești, adică obiectivul pe care vrei să-l atingi cu anumite resurse financiare.
Achiziționarea unei noi mașini, renovarea casei, deschiderea propriei afaceri sau realizarea oricărei alte investiții poate fi scopul pentru care vrei să înveți cum să economisești bani și odată conștient de scopul tău, vei ști și suma de care ai nevoie, precum și de timpul în care poți ajunge să economisești acea sumă de bani.
Indiferent de scopul pentru care ai decis să aplici reguli de economisire a banilor , important este să începi cât mai curând să adopți acest obicei. Ți-am pregătit în continuare câteva dintre principalele motive pentru care este indicat să ai bani pusi deoparte.
De multe ori se întâmplă să rămâi la un loc de muncă pentru simplul fapt că nu-ți permiți riscul unui salariu mai mic pe care poate ți l-ar oferi jobul tău de vis. Imaginează-ți că ai avea un cont de economii cu fonduri suficiente pentru a începe de la 0 și a acumula experiență în domeniul care te pasionează și în care vrei să-ți faci o carieră și să devii un om de succes.
Știm cu toții că joburile de tip entry-level nu sunt foarte bine plătite, dar cu un cont de economii care să-ți acopere toate cheltuielile necesare lunare, poți risca să-ți dai demisia de la un loc de muncă care nu te pasionează și să începi să acumulezi experiență în domeniul în care îți dorești o carieră.
Totuși, există domenii în care există locuri de muncă bine plătite chiar și pentru începători, iar dacă jobul tău de vis se află în unul dintre domeniile respective, salariul nu ar mai fi o problemă pentru a începe un nou job.
În această categorie putem include orice produs sau serviciu care presupune un cost destul de ridicat și care ne oferă un statut social mai bun. Piesele de mobilier, un smart TV, un laptop, o mașină, un apartament, o casă de vacanță și chiar educația copiiilor pot fi considerate achiziții costisitoare pentru care merită să avem bani puși deoparte. Dacă ai totuși nevoie de o astfel de achiziție, ai putea apela la un voucher electrocasnice sau alte vouchere disponibile online, învățând astfel cum să faci economii.
Chiar dacă ai deja o casă, probabil te gândești la renovarea acesteia, iar dacă ți-ai achiziționat deja o mașină, nu uita că aceasta presupune cheltuieli neprevăzute de care va trebui să fii pregătit, iar economiile te vor ajuta.
Educația a început să fie tot mai costisitoare, mai ales viața de colegiu, iar educația copiiilor tăi este una dintre cele mai importante investiții! Deținerea tuturor acestor bunuri sau posibilitatea de a plăti pentru anumite servicii, precum educația copiiilor, ar trebui să te motiveze suficient de mult încât să ai bani puși deoparte.
Pentru că viitorul este imprevizibil și impredictibil, avem nevoie de o garanție că în momente dificile din punct de vedere economic, ne vom putea păstra stilul de viață cu care ne-am obișnuit.
Pierderea jobului, accidentele rutiere și alte evenimente neașteptate îți pot reduce venitul lunar și capacitatea de muncă, în timp ce facturile, ratele și cheltuielile de consum zilnic vor face încă parte din viața ta.
De asemenea, ar trebui să te gândești la momentul pensionării, când venitul tău va fi mult mai mic, însă necesitățile la fel de mari ca în prezent. Doar gândul la situații de acest tip ne aduce neliniște, însă gândește-te că ți-ai făcut din timp un plan de economisire a banilor și ai niște economii la care poți apela într-o astfel de situație. Te simți mai liniștit, nu-i așa? Acest lucru se datorează faptului că economiile ne oferă siguranță pe termen lung și totodată căi de ieșire din situații de urgență.
Economiile sunt un surplus net sigur la care poți apela pentru achiziționarea bunului dorit sau pentru a face față situațiilor urgente, însă dacă ai învățat cum să economisești bani, poți să te gândești și la investiție care în timp să-ți aducă venituri mai mari. Dar atunci când decizi să investești, trebuie să fii conștient că economiile folosite pentru a investi nu mai sunt fonduri sigure, ci fonduri puse la risc pentru un câștig mai mare în timp.
Totuși, merită să-ți asumi un astfel de risc pentru că investițiile te vor ajuta să-ți schimbi cu adevărat situația financiară. În plus, gândește-te că la pensionare nu vei mai avea un job din care să economisești, dar poți obține venituri din investiția făcută.
Bineînțeles, o investiție trebuie foarte bine gândită, astfel încât riscurile să fie cât mai reduse. Interesul din investiții este destul de mare, dar necesită timp, așa că, cu cât economisești și investești mai repede, cu atât te vei bucura mai devreme de beneficiile unei investiții pe termen scurt.
Economisirea este strâns legată de conceptul bugetare, adică monitorizarea, analiza, adaptarea și schimbarea obiceiurilor de consum astfel încât să cheltui lunar mai puțin decât câștigi. Creează-ți un plan de economisire a banilor începând prin a ține evidența raportului dintre venituri și cheltuieli, notându-ți fiecare sumă cheltuită într-un carnet sau chiar mai simplu, într-o aplicație mobilă. Aceasta este una dintre primele și cele mai bune modalități de economisire.
Din fericire, există numeroase aplicații mobile pe care le poți descărca gratuit și care te învață cum să faci economii în funcție de veniturile încasate. De asemenea, poți folosi un document excel în care să notezi toate veniturile și cheltuielile pe luni.
Dacă nu ai încă un job, dar ești interesat/ă de cum economisim bani, vezi cum să câștigi bani de acasă!
Un plan de economisire a banilor ar trebui să includă cheltuieli fixe și cheltuieli variabille. În categoria cheltuielilor fixe intră chiria, facturile de utilități, rata la bancă și alte cheltuieli care se repetă lunar și au un caracter fix (aceeași sumă sau o sumă similară în fiecare lună).
În categoria cheltuielilor variabile putem include cumpărăturile lunare, bilete la teatru, film sau concerte și alte cheltuieli care variază de la o lună la alta și care pur și simplu ne oferă doza de divertisment și relaxare de care avem nevoie. Bineînțeles, în fiecare lună apar cheltuieli neprevăzute, deci poți include și această categorie (deși poate fi încadrată cel mai simplu la cheltuieli variabile).
Este mult mai simplu să înveți cum să economisești bani atunci când ești organizat, așa că una dintre cele mai bune modalități de economisire este ca după cel puțin 3 luni de la începerea unui plan de economisire a banilor să aduni toate cheltuielile și să le împarți pe categorii, cum ar fi: mâncare, sănătate, îmbrăcăminte, divertisment, etc. Vezi cărei categorii îi dedici mai multe resurse financiare!
Bineînțeles că nu muncim doar pentru cheltuielile absolut necesare și este firesc să direcționăm o parte din bugetul nostru și activiităților care ne relaxează sau ne fac fericiți, cum ar fi abonamentul la Netflix, abonamentul la sală, biletele la teatru/film/concerte sau ieșirile cu prietenii. Nu este nimic greșit, dar întreabă-te dacă poți renunța la cel puțin una din aceste plăceri pentru a economisi în fiecare lună.
Poți renunța într-o lună la un lucru și în următoarea lună la altul, astfel încât să te bucuri în continuare de ceea ce îți place, dar mai rar pentru a reuși să virezi câțiva bani și în contul de economii.
Chiar dacă ții evidența cheltuielilor lunare, nu este suficient dacă vrei să știi cum economisești bani. Atunci când îți faci un plan despre cum economisim banii, nu uita să adaugi și o sumă de bani care să fie virată direct într-un cont de economii și care îți va permite ulterior să te gândești în ce poți să investești banii.
Chiar dacă este o sumă mică, vei vedea că în timp vei reuși să obții o sumă semnificativă în contul de economii. Practic, vei vira în contul de economii suma rămasă în urma tuturor cheltuielilor tale absolut necesare.
Uitându-te atent la lista cheltuielilor tale din ultimele 3 luni, vei putea decide la ce anume poți renunța din cheltuielile fixe sau variabile sau cum poți reduce costul acestora și, după ce ai setat și o sumă pe care o poți vira lunar în contul de economii, poți să-ți setezi bugetul lunar pe care îl poți cheltui pentru a economisi și care va fi cu siguranță mai mic decât bugetul utilizat în lunile anterioare.
Nu uita să incluzi în fiecare lună în buget suma dedicată economisirii, deci să te plătești înainte pe tine, iar apoi facturile și alte necesități!
Vezi mai multe modalități despre cum să faci bani în România pentru a reuși să economisești mai mult!
Pe lângă planul de economisire a banilor, ar trebui să cunoști câteva sfaturi economisire care să te ajute în viața de zi cu zi și care te vor ajuta să-ți micșorezi cheltuielile pentru a-ți rămâne mai mulți bani puși deoparte. Descoperă în continuare 10 sfaturi despre economisire a banilor și aplică-le zilnic!
1. Plătește fiecare rată și factură la timp și evită penalitățile!
Dacă ai rate la bancă sau la un card de cumpărături și vrei să înveți cum faci economii, asigură-te că le plătești la timp. Chiar dacă penalitățile care se aplică pentru o zi de întârziere sunt mici, în timp vei observa că poți să economisești o sumă semnificativă dacă respecți data scadentă a ratelor.
Același lucru se aplică și facturilor de telefonie sau energie electrică, plata la timp a tuturor facturilor fiind una dintre cele mai bune modalități de economisire.
2. Fă distincția între ceea ce ai nevoie cu adevărat și ceea ce doar ți-ar plăcea!
Chiar dacă sunt multe lucruri pe care ni le dorim, avem nevoie doar de câteva dintre acestea, iar unul dintre cele mai utile sfaturi de economisire a banilor este să știi să diferențiezi necesitățile de dorințe. Acest lucru nu înseamnă să renunți complet la dorințele tale, ci doar să-ți prioritizezi puțin nevoile.
3. Redu cheltuielile pentru haine învățând cum să utilizezi articolele vestimentare pe care le deții!
Multe persoane cheltuiesc anual un buget foarte mare pentru articolele vestimentare, în special femeile, iar cel mai probabil, și tu te numeri printre ele. Dacă și tu spui des că nu ai nimic de îmbrăcat și cheltuiești mulți bani pe haine, iată cum putem să econominim banii:
4. Fă liste de cumpărături și mergi la cumpărături doar o dată pe săptămână!
De câte ori ai spus că mergi la magazin să iei un singur lucru și te-ai întors acasă cu cel puțin încă un lucru? Pentru a evita astfel de situații care pe termen lung pot duce la a pierde bani pe care i-ai putea economisi, te sfătuim să faci cumpărăturile o singură dată pe săptămână.
Cu cât mergi mai des la cumpărături, cu atât vei cheltui mai mult. Așa că fă-ți lista cu tot ce ai nevoie și mergi la supermarket doar o dată pe săptămână. Cumpără mereu doar ceea ce ai pe lista făcută de acasă!
5. Urmărește reducerile și fă cumpărături în sezonul reducerilor!
În ceea ce privește cumpărăturile de alt tip, cum sunt cele vestimentare sau pentru electrotehnice și electrocasnice, unul dintre cele mai bune sfaturi de economisire a banilor este să faci cumpărături atunci când sunt reduceri. Spre exemplu, la sfârșitul unui sezon vei găsi haine la reducere pe care le poți achiziționa pentru următorul sezon chiar la jumătate de preț.
De asemenea, pe diverse site-uri vei găsi campanii promoționale cu reduceri sau transport gratuit și poți achiziționa lucrurile necesare în acele perioade. Black Friday este o perioadă bună pentru a vâna reducerile, însă te sfătuim să urmărești prețurile pentru produsele dorite cu câteva luni înainte, verificând astfel dacă reducerea de Black Friday este cu adevărat o reducere de la prețul inițial.
6. Încearcă să gătești mai mult acasă și să iei mai puțin masa în oraș!
Dacă te întrebi cum economisesc banii, află că gătitul acasă nu doar că este mai sănătos, dar este și mai economic. Încearcă să gătești mai mult acasă și să iei masa în oraș o singură dată pe săptămână și vei vedea cât de mult vei reuși să economisești.
7. Obișnuiește-te să îți iei mâncare de acasă pentru birou!
Dacă obișnuiești să-ți cumperi zilnic mâncarea pentru birou, cu siguranță cei cheltui aproximativ 30 Ron în fiecare zi, ceea ce ar însemna 150 Ron pe săptămână. Gândește-te că dacă îți iei mâncare de acasă poți economisi această sumă săptămânal, adică aproximativ 600 Ron pe lună.
Încearcă să obții și un job de acasă ca freelancer în România pentru a câștiga bani în timpul liber și a avea mai multe venituri din care să economisești!
8. Dacă distanța de acasă la locul de muncă îți permite, renunță la mașină, taxi sau transportul în comun și mergi cu bicicleta!
Mașina, taxiul și chiar mijloacele de transport în comun sunt mai convenabile pentru că ajungi relativ rapid dintr-un loc în altul, însă toate acestea presupun cheltuieli în fiecare lună și nu ne ajută la capitolul cum să economisim bani.
Dacă drumul de acasă la birou nu este atât de lung, poți încerca să mergi cu bicicleta și astfel nu doar că vei scuti combustibilul sau tariful pentru abonamente și curse de taxi, dar te vei menține și în formă. Poți chiar să renunți la abonamentul la sală și să faci din mersul pe bicicletă activitatea ta zilnică.
9. Fă economie de energie electrică, gaze sau alte resurse!
Dacă te întrebi cum economisesc banii, printre cele mai bune sfaturi de economisire a banilor se numără și reducerea costurilor pentru energia electrică sau a altor surse. Chiar dacă inițial vei plăti mai mult pentru achiziția unor surse mai economice, în timp vei vedea că investiția a meritat.
Dacă ești interesat de cum să economisim bani, poți opta și tu pentru becuri economice, mașini de spălat cu un consum mai mic de curent și care au programe de spălare mai scurte, dar eficiente sau chiar pentru centrale termice cu un consum redus.
10. Vinde lucrurile de care nu mai ai nevoie!
Ai câteva sau mai multe lucruri pe care nu le mai folosești sau poate chiar te gândești să le arunci? Printre cele mai bune sfaturi economisire se numără și postarea de anunțuri pentru a vinde online produsele de care nu te mai folosești, dar care sunt într-o stare bună. Poți pune anunțuri gratis pe platforme precum OLX sau LaJumate sau poți opta pentru listarea produsului în Facebook Marketplace, procesul fiind mult mai simplu.
Urmează aceste sfaturi economisire în fiecare zi pentru a reuși să economisești cât mai mult! Pentru mai multe sfaturi despre cum economisim banii, îți recomandăm să citești cărți de educație financiară.
Dacă te întrebi cât trebuie să economisești lunar, specialiștii recomandă economisirea unui procent de 10% din veniturile lunare și dacă ai o familie, economisirea ar trebui să fie făcută împreună cu partenerul, deci să economisiți împreună, din fiecare salariu cel puțin 10%.
Dar cât trebuie să economisești lunar depinde și de vârsta ta. Astfel, specialiștii recomandă să economisești un procent din totalul veniturilor tale în funcție de vârstă. Spre exemplu, de la 20 la 25 ani ar trebui să economisești 7% din venituri, de la 25 la 30 ani ar trebui să economisești 10% din venituri, iar de la 30 la 35 ani ar trebui să economisești 14% din venituri.
Cu cât te apuci să înveți mai repede cum să economisești bani, cu atât suma lunară pe care trebuie să o pui deoparte este mai mică, reușind astfel să ajungi la economii generoase mai târziu.
Un plan de economisire a banilor are ca scop final realizarea unei investiții sau a unui portofoliu de investiții care să-ți asigure profit, dar trebuie să fii conștient de faptul că efectele unei investiții se văd în timp și că o investiție presupune riscuri pe care trebuie să ți le asumi.
Educația financiară este un subiect încă insuficient de exploatat în multe țări, printre care și România, deși importanța acesteia este mai mult decât evidentă. Pentru a avea succes economic, trebuie să începi prin a înțelege cum economisești bani, principalii termeni economici, modul în care fluctuează prețurile pe piață și bineînțeles, să fii un expert în gestionarea veniturilor și limitarea cheltuielilor inecesare.
Să înveți cum faci economii este primul pas pentru succesul economic, iar pentru a economisi cea mai bună opțiune alegere este realizarea unui plan al bugetului lunar și deschiderea unui cont de economii în care să virezi lunar bani, oricât de mică ar fi suma.
Odată economisită o sumă semnificativă și deținând controlul asupra veniturilor și cheltuielilor tale, poți să faci investiții care să-ți aducă beneficii financiare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Acum că știi ce este educația financiară și cum să faci economii, începe și tu să-ți dezvolți aptitudinile unui bun economist și investitor și atinge-ți planurile de viitor!