ghid despre educație financiară

Ghid complet despre educație financiară

5/5 - (3 votes)
FBmirelaF - decembrie 9, 2021

Într-o societate în care pe piață există numeroase oferte, iar indivizii au tot mai multe nevoi pe care încearcă să le satisfacă prin intermediul diverselor oferte de produse și servicii existente, educație financiară devine un subiect principal chiar dacă puțini cunosc semnificația termenului. Pe lângă ofertele și cererile nelimitate de pe piața actuală care ne fac să cheltuim haotic, să nu uităm și de faptul că toți tindem spre îmbunătățirea nivelului de trai la nivel economic prin investiții sau alte modalități de a ne depăși situația economică. Dar de multe ori, planurile de acest tip eșuează. De ce? Pentru că ratăm un element foarte important – educația financiară.

Tocmai pentru că românii, și nu numai, au cunoștințe limitate în ceea ce privește educația financiară, iar lipsa educației financiare duce la probleme reale precum datorii sau falimente, am realizat acest ghid educație financiară în care vei afla ce este educația financiară, cum poți să devii educat la capitolul economie și investiții, care sunt modalitățile prin care poți economisi și investi și nu în ultimul rând, care sunt efectele pozitive ale cunoașterii termenului atât în viața de zi cu zi, cât și în viața ta profesională.

Ce este educația financiară

Deși neintrodusă în școli și rareori tratată drept o disciplină absolut necesară, educația financiară ar trebui înțeleasă precum orice altă educație care constă în dobândirea unor anumite cunoștințe și aptitudini. Mai exact, educația financiară oferă individului setul necesar de cunoștințe și aptitudini pentru a gestiona corect resursele financiare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, respectiv pentru a lua decizii oportune în ceea ce privește cheltuielile zilnice, dar și investițiile pentru un viitor mai prosper.

Chiar dacă unii indivizi sunt de părere că educația financiară se referă fie doar la economisire, fie doar la investiții, trebuie înțeles faptul că termenul este unul mult mai complex care include cunoștințe despre termeni economici, modul în care sunt obținuți și cheltuiți banii, dar și gestionarea tuturor resurselor financiare și cercetarea amănunțită a pieței pentru a lua cele mai bune decizii de investiție. Educația financiară este cea care, odată dobândită, te ajută să observi noi oportunități de a câștiga bani mai mulți, de a-I administra în mod eficient și astfel, pe termen lung, îți vei îmbunătăți întregul stil de viață.

Indiferent de domeniul în care activezi și chiar dacă în momentul de față, nu ești angajat sau nu oferi pe piață niciun bun sau serviciu, educația financiară este un element absolut necesar pentru că ea este prezentă, sesizabil sau nu, în viața fiecăruia. Banii sunt cei care deschid oportunități, ne asigură minimul necesar pentru a supraviețui și ne oferă doza zilnică de divertisment de care cu toții avem nevoie. Pentru a avea acces la tot ce ne dorim este necesar să știi să obții, să administrezi și să investești inteligent fiecare resursă economică pe care o deții. Nu uita, banii se câștigă greu, dar se pot pierde într-o clipă, iar linia dintre success și eșec este una foarte fină. O alegere greșită sau luată la momentul nepotrivit poate avea consecințe destul de puternice asupra stilului tău de viață.

Educația financiară presupune deținirea controlului asupra veniturilor și stabilirea unui echilibru între venituri și cheltuieli, astfel încât să eviți probleme economice de tipul datoriilor și insuficienței monetare pentru un stil de viață decent. Ideea principală pe care trebui să o reții este că educația financiară îți arată cum să câștigi mai mult și să cheltuiești mai puțin pentru a obține profit.

De ce am nevoie de educație financiară?

Acum că ai aflat ce este educația financiară, trebuie să știi de asemenea, de ce este necesară. Este mai mult decât evident că suntem o societate care are nevoie de educație financiară pentru o economie mai prosperă, iar pentru ca economia țării să prospere primul pas ar fi ca fiecare individ să fie conștient de necesitatea dobândirii cunoștințelor asociate educației financiare. Motivele pentru care educația financiară este necesară în viața oricărui individ sunt destul de variate și evidente, iar în continuare îți vom prezenta cele mai importante motive pentru care ar trebui să-ți dedici timp pentru a învăța ce este educația financiară.

Pentru a fi conștient de raportul venituri-cheltuieli

Educația financiară trebuie privită din perspectiva raportului dintre venituri și cheltuieli, mai exact să monitorizezi toate veniturile pe care le încasezi și să le împarți în mod eficient pentru cheltuielile necesare. Planul poate fi făcut lunar și îți poți seta un buget lunar pentru toate cheltuielile necesare, la care să adaugi și cheltuieli neprevăzute, iar veniturile care nu au fost direcționate către aceste cheltuieli necesare ar trebui păstrate, cel mai indicat într-un cont de economii. Ideal ar fi să reduci aceste cheltuieli sau să găsești o alternativă mai ieftină pentru fiecare nevoie, astfel încât să poți economisi o parte mai mare din venituri. Urmărește cheltuielile lunare și vezi dacă poți îmbunătăți planul initial!

Pentru a evita datoriile și chiar falimentul

Din dorința de a ne satisfice cât mai multe nevoi, ajungem să cheltuim mult pe servicii și produse pe care nu ni le permitem, adică produse și servicii a căror valoare depășesc venitul adresat acelei nevoi pe care produsul/serviciul o îndeplinește. Astfel, se ajunge ușor la datorii de care cu greu te eliberezi odată ce te afli deja în impas economic, iar în cazuri extreme, chiar la faliment, lucru valabil atât pentru persoanele fizice, cât și pentru organizații/instituții. Pentru a evita datoriile și ulterior falimentul, o soluție optimă ar fi crearea unui cont de economii în care să virezi bani lunar pentru cazuri urgente.

Pentru a alege cele mai mici rate ale dobânzii

Plata în rate pentru bunuri și servicii, împrumuturile bancare și chiar taxele pentru administrarea cardurilor bancare nu pot fi evitate, însă educația financiară îți permite să alegi cele mai mici rate, respective taxe pentru a diminua cheltuielile pe dobanzi.

Pentru a fi capabil să-ți deschizi propria afaceri într-un viitor nu foarte îndepărtat

Dacă visul tău este să ai propria afacere, ar trebui să începi prin a deveni educat financiar. Doar în momentul în care începi să cunoști mai multe aspecte ale educației financiare vei descoperi planul pentru o afacere de succes și cel mai important, cum îți poți tine afacerea pe linia de plutire și chiar cum să obții mai mult profit anual.

Iată și alte motive pentru care este necesară educația financiară indiferent de planul tău de viitor:

 • Pentru a deveni independent financiar
 • Pentru a-ți asigura o bună pensionare
 • Pentru a cunoaște taxele, impozitele pe care le plătim statului, plus alții termeni economici importanți
 • Pentru a elimina stresul cauzat de lipsa banilo

Cine are nevoie de educație financiară?

Oricine. Indiferent de vârstă, sex, etnie sau domeniul în care activează sau dorește să activeze, educația financiară se adresează tuturor și fiecare ar trebui să aibă un minim de educație financiară pentru un viitor economic prosper. Chiar dacă în teorie, educația financiară ar trebui dobândită treptat încă din școală, practic, nicio școală din România nu pune accentul pe această temă (iar dacă subiectul este abordat în unele școli, numărul acestora este redus, iar subiectul nu este tratat în profunzime). Sperăm ca în viitorul apropiat, tema să fie abordată în școli, astfel încât abilitățile specifice educației financiare să se dezvolte timpuriu și astfel, tinerii să evite problemele financiare în momentul în care se află pe cont propriu din punct de vedere financiar.

Mai exact, iată cine are nevoie de educație financiară:

 • Persoanele fizice: realizarea unui plan de cheltuieli, deținerea unui cont de economii, înțelegerea conceptelor legate de buget, taxe, impozite, venituri și cheltuieli sunt necesare fiecărui individ pentru a-și administra resursele financiare și a avea control asupra propriilor venituri.
 • Companii/instituții și alte întreprinderi: afacerile, mai exact indivizii cu putere de decizie într-o afacere, trebuie să fie capabili de un bun management al resurselor pe care firma le produce și le obține, iar un bun management economic este posibil doar printr-o educație financiară optimă.

Unde poți învăța despre educație financiară

Tehnologia informației ne permite să aflăm orice cu doar câteva click-uri, iar lucrurile pe care vrem să le învățăm sunt tot la câteva click-uri distanță. Internetul pune la dispoziție diverse surse din care poți învăța despre ce este educația financiară, iar pentru că subiectul a devenit o preocupare pentru experți, în momentul de față există atât numeroase bloguri de finante și economie unde poți afla tot ce ai nevoie despre educație financiară, dar și cărți din care poți readapta modele de bun management economic pentru propriile cheltuieli sau pentru firma ta.

Pe lângă sursele online și cărțile pe care le găsești despre acest subiect, poți participa la cursuri, ateliere și programe, atât plătite, cât și gratis, iar acestea sunt disponibile pentru orice vârstă. Un exemplu în acest sens este programul Școala de Bani, lansat de BCR, care se adresează atât adulților, cât și copiilor, adolescenților și tinerilor, cu scopul de a-i învăța cum să-și gestioneze banii responsabil, cum să economisească și cum să ia deciziile potrivite pentru prosperitate econimică.

Cum devii educat din punct de vedere financiar

Chiar dacă lumea financiară poate părea dificilă, oricine poate să-și îmbunătățească cunoștințele financiare pentru a prospera economic și a deveni chiar independent financiar. În acest ghid educație financiară ți-am pregătit câteva sfaturi despre cum poți să te educi din punct de vedere financiar.

 • Învață despre finanțe apelând la surse oferite de organizații non-profit sau agenții!
 • Profită de instrumentele gratuite de management financiar!
 • Încearcă să obții o discuție cu un profesionist în domeniul finanțelor!
 • Înscrie-te la un curs de educație financiară sau participă la un program de acest tip!
 • Dacă îți place să citești, adaugă în biblioteca ta câteva cărți despre educație financiară!
 • Cere ajutor din partea agențiilor de consiliere pentru credite bancare!
 • Ascultă podcast-uri despre economie și finanțe!
 • Folosește social media pentru a fi la curent cu nouătățile din domeniul financiar!
 • Abonează-te la newsletere financiare!
 • Planifică-ți bugetul pe luni!

Educație financiară: învață să economisești

Economisirea este una dintre cele mai importante părți ale educației financiare și totodată cheia pentru atingerea obiectivelor financiare. Educația financiară este despre managementul banilor, iar managementul se face prin intermediul deciziilor de economisire și investire, așa că nu puteam să ignorăm în acest ghid educație financiară subiectul leegat de cum economisești. Economisirea presupune luarea unor decizii cu privire la produsele/serviciile către care direcționezi veniturile tale, lucrurile la care poți renunța lunar pentru a reduce din cheltuieli și chiar investiții pe termen lung pentru că achiziționând produse după raportul calitate-preț, te vei bucura de respectivele produse timp îndelungat, deci vei ajunge să economisești bani. Chiar dacă poți lua în considerare alternative mai ieftine pentru satisfacerea anumitor nevoi lunare, economisirea nu înseamnă alegerea produselor sau serviciilor la un preț mai redus, ci trebuie gândită pe termen lung, cântărind beneficiile pe care investiția făcută ți le poate aduce.

Pentru a economisi, va trebui în primul rând să definești clar motivul pentru care dorești să economisești, adică obiectivul pe care vrei să-l atingi cu anumite resurse financiare. Achiziționarea unei noi mașini, renovarea casei, deschiderea propriei afaceri sau realizarea oricărei alte investiții poate fi scopul pentru care economisești și odată conștient de scopul tău, vei ști și suma de care ai nevoie, precum și de timpul în care poți ajunge să economisești acea sumă de bani.

Vezi aici cum economisești prin vouchere!

După setarea scopului, a sosit momentul să ții o evidență foarte clară a veniturilor și cheltuielilor tale, indicat fiind să faci acest lucru lunar. Folosește aplicații mobile sau extrase de cont pentru a urmări sumele de bani pe care le cheltuiești lunar, iar apoi fă o listă de categorii pentru cheltuielile tale. Acestea ar putea fi mâncare, chirie, medicamente, haine, divertisment, etc. Astfel, vei observa cum cheltuiești banii și cărei categorii îi dedici o parte mai mare din bugetul tău.

În ultimă fază, după 2-3 luni în care ți-ai monitorizat cheltuielile, vei identifica cheltuielile absolut necesare și cheltuielile de care te-ai putea lipsi pentru ca sumă respectivă să fie dedicată contului de economii. De asemenea, este important să-ți plătești facturile la timp pentru a evita penalitățile și a plăti în final mai mult decât era nevoie. Urmărind sfaturile din acest ghid educație financiară, vei reuși să ai un trai de viață decent din care să nu-ți lipsească nimic din ce ai cu adevărat nevoie, dar totodată vei reuși să economisești destul de mult în timp.

Setează-ți obiective clare pentru investiții inteligente

Scopul econimisirii este obținerea unui capital pe care să-l investești și care, pe termen lung, să-ți aducă beneficii financiare. Prima investiție este într-adevăr un pas important și trebuie să fii capabil să-ți asumi riscuri și bineînțeles să alegi cea mai bună cale de investitie pentru tine. Chiar dacă banii economisiți într-un cont bancar îți oferă siguranță, pe termen lung beneficiile economisirii sunt reduse, motiv pentru care ar trebui să iei în considerare investirea sumei economisite pentru a obține profit pe termen lung.

Dacă nu știi cât de pregătit ești pentru a face o investiție, te poți ghida după următoarele aspecte referitoare la educație financiară: modul în care îți gestionezi lunar veniturile, cheltuielile și suma pe care o economisești, controlul asupra datoriilor și ratelor (dacă există) și obiectivele pe termen lung și scurt pentru viiitorul tău. Deci, dacă știi să-ți gestionezi bine bugetul lunar, ești la zi cu toate ratele sau chiar nu ai nicio rată/ datorie și știi clar unde vrei să te afli din punct de vedere economic în următoarele luni și peste câțiva ani, atunci ești pregătit să faci o investiție.

Setarea obiectivelor pe termen scurt și lung este absolut necesară pentru luarea unei decizii corecte la capitolul investiții. Pe termen scurt, obiectivele tale pot fi legate de vacanțe, achiziționarea unui nou autoturism, schimbarea locuinței sau schimbări în locuința actuală, iar pe termen lung, obiectivele au în vedere călătorii de lungă durată, cheltuielile eferente educației copiiilor sau pensionarea. Odată ce ți-ai setat clar aceste obiective, vei știi către ce domeniu să te îndrepți și câte riscuri îți poți asuma făcând respectiva investiție.

Educație financiară: tipuri de investiții inteligente

Acum, trebuie să știi opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a investi, așa că am inclus în acest ghid educație financiară un scurt rezumat al oportunităților care te așteaptă odată ce ai economisit și ești pregătit să investești. Cea mai simplă opțiune de investiție este dată de depozitele bancare, însă profitul este aproape inexistent, așa că îți oferim în continuare câteva modalități inteligente de a investi pentru a obține profit semnificativ pe termen lung.

Investiții în fonduri mutuale sau obligațiuni

Depozitele bancare nu sunt o idee optimă pentru profit pe termen lung, însă alte servicii bancare precum fondurile mutuale sau obligațiunile de stat îți pot aduce un profit generos pe termen mediu și lung. Acest tip de investiție presupune că banca va face investiție și va împărți profitul cu tine și chiar dacă poate fi puțin riscant, profitul este unul care face încercarea să merite.

Investiții la bursă

Investiția la bursă presupune de asemenea riscuri, însă profitul este unul semnificativ. Vei avea nevoie de un cont de tranzacționare pe care îl poți deschide la un broker autorizat prin intermediul unui apel telefonic, adică foarte simplu. Investițiile bursiere se recomandă persoanelor care dețin cel puțin minimul de cunoștințe financiare și analizează piața împreună cu riscurile și oportunitățile acesteia.

Poți să faci și bani din criptomonede, dacă ai o bună strategie de investiție.

Investiții imobiliare

Acestea au crescut considerabil în ultimii ani, iar acest lucru se datorează și siguranței pe care o oferă. În mod cert, o astfel de investiție îți va aduce un profit mare și sigur indiferent de modul în care dorești să investești, achiziționând un teren, o casă, un apartament, o garsonieră sau chiar un spațiu comercial. Pe lângă faptul că sunt foarte sigure, aceste investiții sunt inteligente pentru că se pleacă de la premisa că imobilul respectiv va valora mai mult peste câțiva ani, deci pe termen lung vei primi mai mult decât ai achitat.

Investiții în asigurările de viață

Asigurările de viață nu sunt doar o modalitate prin care poți asigura viitorul celor care depind financiar de tine în cazul unor accidente neplăcute, ci și o modalitate de investiție prin care poți obține o sumă mult mai mare decât cea cotizată, la care se adaugă și dobânda.

Deschiderea propriei afaceri

Să îți deschizi propria afacere și să devii un antreprenor de succes poate fi cea mai simplă soluție pentru a deveni independent financiar, însă implică totodată costuri de investiție destul de ridicate, riscuri pe măsură și bineînțeles, o educație financiară optimă. Important este să faci o analiză amănunțită a pieței și să te gândești de două ori în ce nișă să îți deschizi noua afacerea. Ideal ar fi ca nișa să nu fie una deja saturată, iar șansele ca aceasta să prospere și să facă mai mult profit în următorii ani să fie cât de mari.

Concluzii

Educația financiară este un subiect încă insuficient de exploatat în multe țări, printre care și România, deși importanța acesteia este mai mult decât evidentă. Pentru a avea succes economic, trebuie să începi prin a înțelege principalii termeni economici, modul în care fluctuează prețurile pe piață și bineînțeles, să fii un expert în gestionarea veniturilor și limitarea cheltuielilor inecesare.

Economisirea este primul pas pentru succesul economic, iar pentru a economisi cea mai bună opțiune alegere este realizarea unui plan al bugetului lunar și deschiderea unui cont de economii în care să virezi lunar bani, oricât de mică ar fi suma. Odată economisită o sumă semnificativă și deținând controlul asupra veniturilor și cheltuielilor tale, poți să faci investiții care să-ți aducă beneficii financiare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Acum că știi ce este educațiia financiară, începe și tu să-ți dezvolți aptitudinile unui bun economist și investitor și atinge-ți planurile de viitor!

blank

Vlad Cazino bonus de bun venit: 1.500 RON + 200 Free Spins

Vlad Cazino bonusuri îți oferă 100% până la 1500 RON și 200…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022
blank

Bonus de bun venit Fortuna: 2000 RON + 100 Free Spins

Odată ce ți-ai creat un cont de jucător Fortuna, recompensele pe care…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022
blank

Cum faci o depunere sau o retragere Casa Pariurilor

Casa Pariurilor îți pune la dispoziție o gamă variată de metode de…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022