cele mai bune servicii de ridesharing

Cum câștigi bani din ridesharing

5/5 - (4 votes)

Conceptul de ridesharing este din ce în ce mai cunoscut în România și poate reprezenta o modalitate prin care poți obține rapid câștiguri financiare destul de profitabile. Descoperă în continuare mai multe despre acest aspect!

Ce vei găsi în categoria Ridesharing

Știai că poți câtiga bani împărțind taxiul cu alte persoane? Articolele din această categorie te vor învăța cum să câștigi bani din ridesharing și care sunt companiile din România care fac ridesharing pentru a putea oricând să câștigi un venit în plus prin această metodă.

Descoperă mai multe informații despre ridesharing în articolele de mai jos!

șoferi Black Cab păreri
cristinaR - ianuarie 4, 2022

Black Cab – serviciu de taxi premium la preț de taxi standard

Am tot vorbit despre noile servicii de car sharing, dar poate ar…
cum câștigi ca șofer Bolt
FBmirelaF - septembrie 17, 2021

Șofer Bolt (fost Taxify): cum să câștigi bani ca șofer

Aplicațiile de ridesharing au devenit populare atât în rândul clienților care beneficiază…
cum câștigi bani cu uber în România
FBmirelaF - septembrie 17, 2021

Uber în România: câștigă bani din ridesharing

Probabil deja toată lumea a auzit de compania Uber, mai ales că…
condiții Uber Select
cristinaR - noiembrie 13, 2018

Condiții Uber Select sau Taxify ce să alegem?

În România, Uber şi Taxify au devenit principalele companii de încredere de…
sofer taxify
cristinaR - octombrie 17, 2018

Cum să fii șofer Taxify?

Pentru a folosi serviciile Taxify, este necesară procesarea anumitor date personale. Atunci…
uber vs taxify
FBmirelaF - octombrie 12, 2018

Uber vs Taxify – care serviciu este mai bun?

Mai folosește cineva taxiurile tradiționale? Când ești în oraș în weekend, cât…
taxify pareri
cristinaR - octombrie 10, 2018

Taxify păreri și întrebări frecvente

În acest articol vom răspunde pe larg la câteva dintre cele mai…
Taxify Romania
cristinaR - octombrie 4, 2018

Cum să faci bani la Taxify

Taxify a fost înființată de Markus Villig, un elev de liceu în…
conditii uber
cristinaR - septembrie 27, 2018

Condiții Uber de respectat dacă vrei să devii partener

Dacă vă gândiți să conduceți cu Uber, s-ar putea să știți că…
Uber Romania
cristinaR - septembrie 25, 2018

Cum devii șofer Uber România?

Datorită miracolului modern al internetului, o serie de tehnologii au transformat complet…
despre Uber
cristinaR - septembrie 17, 2018

Află totul despre Uber aici!

Astăzi vom discuta despre Uber. Precum ți-am povestit deja, în articolele anterioare,…

Ce este ridesharing-ul?

Este posibil ca pentru unele persoane, termenul de ridesharing să nu fie unul cunoscut sau să nu fie fani ai acestor servicii, în timp ce altele consideră ridesharing-ul o alternativă viabilă de transport.

O companie de servicii de ridesharing se bazează pe un sistem de identificare a curselor disponibile și punere în legătură cu clienții care își doresc un altfel de mijloc de transport. Totul se realizează fie prin ajutorul unei aplicații pentru telefonul mobil, fie online, prin intermediul unui site web.

În continuare, vei putea descoperi ce înseamnă ridesharing și ce trebuie să faci pentru a activa în acest domeniu, adică pentru a avea un job ca șofer ridesharing. Aceasta este o alternativă prin care poți face un venit suplimentar sau prin care poți avea la dispoziție bani cash rapid.

În primul rând, ne vom raporta la ridesharing traducere, care mot-a-mot ar însemna „a împărți cursa”. O companie de ridesharing se bazează pe un sistem de identificare a curselor disponibile și punere în legătură cu clienții care își doresc un altfel de mijloc de transport. Totul se realizează fie prin ajutorul unei aplicații pentru telefonul mobil, fie online, prin intermediul unui site web.

În general, se utilizează aplicațiile pentru mobil. Există 2 părți: șoferul, ce are un profil în care sunt prezentate datele de contact, experiență, atuurile și mașina pe care o conduce și persoana care solicită o cursă.

Pentru a ajunge în punctul în care să fie comandată o cursă, acceptată și finalizată, este necesar ca individul ce dorește să beneficieze de acest serviciu de transport să își creeze un profil. Acest pas durează doar câteva minute și sunt necesare informații si detalii esențiale, precum: Nume și prenume, adresa e-mail, telefon, cardul bancar (din care se vor extrage costurile curselor, dacă vei selecta ulterior această metodă de plată).

Încă de la apariția acestor mijloace alternative de transport (ce se plasau în antiteză cu serviciile clasice ale firmelor de taximetrie prin calitatea șoferilor, confortului adus și prezentarea unor servicii premium) au fost numeroase controverse privind legalitatea serviciilor de transport care funcționau după acest principiu.

În continuare există zone din Europa în care serviciile de ridesharing nu sunt considerate legale, însă în România, conform ultimelor informații, serviciile de ridesharing sunt complet legale.

Cum poți face ridesharing în România?

În ceea ce privește țara noastră, serviciile de ridesharing sunt, în prezent, disponibile în doar 5 orașe (5 dintre cele mai mari și populate orașe). Astfel, poți face ride sharing în calitate de șofer, dacă ești din orașele următoare: Cluj, Brașov, București, Constanța, Iași și Timișoara.

Poți presta servicii de ridesharing ca job principal, deoarece poți face suficienți bani pentru a te întreținere sau ca pe un job / o activitate part-time sau ocazională atunci când ai nevoie de bani rapid.

Este important de știut că acest sistem funcționează destul de lejer, în sensul în care ești propriul șef și tu decizi cât lucrezi și care sunt intervalele orare în care vrei/poți să preiei curse. În funcție de diversele companii, regulile se pot schimba în ceea ce privește targetul minim și procentul de plată sau de taxe percepute. Astfel că acesta este un aspect important pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când faci o alegere.

De ce ai nevoie pentru a face ridesharing?

Să faci ridesharing în România nu este complicat însă ai nevoie de câteva lucruri esențiale în primul rând trebuie să ai o mașină pe care să o poți utiliza în scopul de a face transport de persoane și obiecte. Practic se încheie un contract ce include 3 părți: compania de ridesharing, compania care asigură mașini de transport în vederea transportului de persoane și/obiecte și șofer. Fiecare dintre aceste părți are îndatoririle și obligațiile sale din punct de vedere legislativ.

Un șofer ridesharing trebuie să îndeplinească anumite criterii:

 • Să aibă cel puțin 21 de ani sau peste aceasta vârstă.
 • Să dețină permis de conducere cu cel puțin 2 ani înainte să poată presta astfel de servicii.
 • Să aibă un PFA sau SRL sau alt tip de societate, ori să colaboreze cu cineva care are.
 • Să aibă în regula alte documente necesare (cazier de la poliție, cazier juridic, să fie apt din punct de vedere medical pentru a putea presta serviciile respective).
 • Să obțină sau să aibă atestat de transport de persoane și obiecte, dar și alte certificate care să le ateste pregătirea din punct de vedere profesional.

Compania ce face angajări șoferi taxi cu atestat treburi și ea să îndeplinească anumite cerințe:

 • Documente care să ateste funcționare în legalitate a instituției sau firmei.
 • Dovezi care să ateste aplicațiile utilizate și modul în care funcționează acestea
 • Alte documente necesare pentru a facilitate plățile pentru angajați.

Nu în ultimul rând, și firma care este intermediat și care se asigură de furnizarea autovehiculelor pentru transport, trebuie să aibă dosare complete pentru a putea funcționa în legalitate atât în ceea ce privește compania respectivă, dar și în ceea ce privește colaborarea cu celelalte 2 părți incluse în contract.

 • Trebuie să te înregistrezi la Registrul comerțului și să obții un verificat care să constate calitatea de transportator.
 • Documente privind competență și pregătirea șoferului către care ajuta mașina din flota de autovehicule pe care le pui la dispoziție. ;
 • Copie după certificatul ce demonstrează competenţăa profesională a managerul de transport alternativ, în cazul întreprinderii familiale sau persoanei juridice,
 • Cazierele necesare pentru șoferi și managerul de transport alternativ.

De asemenea, este necesară respectare și îndeplinirea următoarelor condiții și criterii de avizare:

 • Siguranța pe drumurile publice și reglementări legale în cazul nerespectării acestei condiții.
 • Sancțiuni pentru transportul și consumul de substanțe interzise, cu efect halucinogen.
 • Controlul și reglementările necesare asupra calității vieții și sănătății de toate felurile
 • Aviz medical și psihologic
 • Tot ce înseamnă nerespectarea de norme privind sexualitatea, patrimoniul unei țări sau exploatarea persoanelor considerate vulnerabile după criteriile statului.

Vezi condiții necesare pentru Taxify Select și Uber!

În ceea ce privește partea de taxe, este important să cunoști următoarele detalii și aspecte. Sunt taxele pe care șoferii le plătesc companiilor de ridesharing, iar de regulă acestea sunt percepute în funcție de volumul de curse și încasări. La rândul său, compania sau firma va trebui să plătească taxele privind costurile angajaților, dar și compania care intermediază serviciile și pune la dispoziție flota de mașini au stabilite anumite obligații din acest punct de vedere.

Câți bani câștigi din ridesharing?

Așa cum precizam anterior, poți presta servici în zona de ridesharing ca un job de sine stătător sau poți să îl privești ca pe o activitate suplimentară prin care să-ți augmentezi veniturile.

În general se câștiga destul de bine ca șofer ridesharing, însă acest lucru depinde de cât de serios și implicat ești, de cât de mult lucrezi, dar și de atitudinea pe care o ai față de clienții pe care îi transporți.

Desigur, trebuie să iei în considerare și taxele și comisioanele incluse, iar aici fiecare companie de ridesharing poate avea propriile reguli de funcționare. De exemplu, bolt păstrează un comision între 10% și 20 %, în funcție de orașul în care activezi. În orice caz, spre deosebire de un șofer taxi obișnuit, sunt multe persoane care tind să creadă că se câștigă mult mai bine din serviciile de ridesharing decât din serviciile de taximetrie clasice.

Vezi și câți bani câștigi din comenzi la domiciliu!

În cazul în care îți dorești să experimentezi viața de șofer de taxi, dar la un alt nivel, trebui să știi că se fac angajări taxi la companiile de ridesharing precum Uber, Bolt, Yango, Freenow sau Black Cab, dar sunt și alte firme de acest fel care sunt în permanență în căutare de noi colaboratori și persoane dornice să lucreze în acest domeniu.

Pot face ridesharing dacă nu am mașină?

Atunci când te angajezi la o companie de ridesharing ai 2 variante pe cere le poți pune în practică: fie alegi să lucrezi cu vehiculul personal, fie optezi pentru versiunea în care primești mașină de serviciu.

Firmele de ridesharing precum Bolt și Uber lucrează cu propria flotă de mașini sau au accesibilitate la un parc auto și, prin urmare, îți pot pune la dispoziție o mașină pe care să poți lucra. Majoritatea companiilor care fac angajări taxi sau care sunt în căutare de șofer de taxi alocă persoanelor care vor să lucreze în acest domenii mașini, astfel încât dacă ai sau nu un autovehicul personal contează mai puțin.

În acest fel, atunci când faci taximetrie sau lucrezi la o companie precum cele menționate mai sus și nu folosești mașina personală, te vei îngriji mai puțin de uzura acesteia și ulterioarele investiții în reparații, pe care un șofer taxi le-ar plăti dacă ar lucra pe mașina personală.

Uber și Bolt fac ridesharing?

Da, Uber, Bolt, dar și altele oferă servicii de ridesharing, deoarece funcționează prin aplicații mobile ce favorizează și intermediază atât legătura dintre șofer și pasager, dar facilitează și comunicarea dintre aceste două părți, în diferite cazuri.

De altfel, aceste 2 companii de ridesharing se numără printre cele mai cunoscute și accesate, deoarece au un istoric, iar de-a lungul timpului și-au pus în valoare avantajele atât în ceea ce privește tratarea clienților cu servicii profesionale, cât și răsplătite angajaților (plata la timp, bonusuri atunci când a fost necesar). Uber are chiar și un serviciu de livrare mâncare la domiciliu – Uber Eats.

Printre cele mai căutate jocuri de la noi din țară sunt cele din domeniul: taximetrie uber, făcându-se în mod constant angajări șoferi taxi pentru Uber sau Bolt. O altă companie care a câștigat teren în acest domeniu este Black Cab, una dintre cele mai cunoscute și acceate aplicații de comandate a mașinilor pentru transportul de persoane la diverse destinații.

Prin urmare, pe piață de muncă se caută frecvent șofer blackcab sau colaboratori care își doresc să lucreze în domeniul de ridesharing.

Concluzie

Conceptul de ridesharing s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani, reprezentând una dintre cele mai cunoscute modalități de transport de persoane, fără să luăm în calcul mijloacele de transport în comun.