cele mai bune servicii de ridesharing

Ride sharing România: Modalități și câștiguri

5/5 - (1 vote)

Conceptul de ride sharing România este din ce în ce mai cunoscut în țara noastră și poate reprezenta o modalitate prin care poți obține rapid câștiguri financiare destul de profitabile. Descoperă în continuare mai multe despre acest aspect!

Ce vei găsi în categoria Ridesharing

Știai că poți câtiga bani împărțind taxiul cu alte persoane? Articolele din această categorie te vor învața care sunt companiile prin care poți face ride sharing România și cum poți câștiga un venit în plus prin această metodă.

Descoperă mai multe informații despre ridesharing în articolele de mai jos!

cat castiga un sofer la blue
Laura Paraschiv - iulie 1, 2024

Cât Câștigă Un Șofer Blue În 2024

În 2024, a câștiga bani ca șofer Blue a devenit o opțiune…
cât câștigă un șofer Uber în România
Mirela Frățilă - martie 23, 2023

Cât câștigă un șofer Uber și ce comision plătești în 2024

În ultimii ani, Uber a devenit una dintre cele mai simple și…
cât câștigă un șofer Bolt 2022
Mirela Frățilă - martie 23, 2023

Cât Câștigă un Șofer Bolt & Șofer Bolt Păreri Oneste 2024

Află din acest articol cât câștigă un șofer Bolt [year], ce condiții…
cât este un salariu șofer bla bla car
Tudor Suliman - august 9, 2022

La cât ajunge salariu șofer Bla Bla Car în anul 2024

Bla Bla Car a devenit o soluție comodă pentru deplasarea persoanelor pe…
Bolt sau Uber: avantaje și dezavantaje
Mirela Frățilă - februarie 16, 2022

Uber VS Bolt: care e cel mai bun serviciu de ridesharing în 2024

Pentru că sunt cele mai populare servicii de taximetrie din România, află…
șoferi Black Cab păreri
Mirela Frățilă - ianuarie 4, 2022

Black Cab condiții pentru a deveni șofer și BlackCab păreri

Am tot vorbit despre noile servicii de car sharing, dar poate ar…

Ce înseamnă ridesharing?

Este posibil ca unele persoane să nu cunoască foarte bine ce implică ride sharing România și cum funcționează aceste servicii, în timp ce altele consideră ridesharing-ul o alternativă viabilă de transport.

O companie de servicii de ridesharing se bazează pe un sistem de identificare a curselor disponibile și punere în legătură cu clienții care își doresc un altfel de mijloc de transport. Totul se realizează fie prin ajutorul unei aplicații de ridesharing pentru telefonul mobil, fie online, prin intermediul unui site web.

În continuare, vei putea descoperi ce înseamnă ridesharing și ce trebuie să faci pentru a activa în acest domeniu, adică pentru a avea un job ca șofer ridesharing România. Aceasta este o alternativă prin care poți face un venit suplimentar sau prin care poți avea la dispoziție bani cash rapid.

În primul rând, ne vom raporta la ridesharing traducere, care mot-a-mot ar însemna „a împărți cursa„. O companie de ridesharing se bazează pe un sistem de identificare a curselor disponibile și punere în legătură cu clienții care își doresc un altfel de mijloc de transport. Totul se realizează fie prin ajutorul unei aplicații de ridesharing pentru telefonul mobil, fie prin intermediul unui site web.

În general, se utilizează aplicațiile pentru mobil. Există 2 părți: șoferul, ce are un profil în care sunt prezentate datele de contact, experiență, atuurile și mașina pe care o conduce și persoana care solicită o cursă.

Pentru a ajunge în punctul în care să fie comandată o cursă, acceptată și finalizată, este necesar ca individul ce dorește să beneficieze de acest serviciu de transport să își creeze un profil. Acest pas durează doar câteva minute și sunt necesare informații si detalii esențiale, precum: Nume și prenume, adresa e-mail, telefon, cardul bancar (din care se vor extrage costurile curselor, dacă vei selecta ulterior această metodă de plată).

Încă de la apariția acestor mijloace alternative de transport (ce se plasau în antiteză cu serviciile clasice ale firmelor de taximetrie prin calitatea șoferilor, confortului adus și prezentarea unor servicii premium) au fost numeroase controverse privind legalitatea serviciilor de transport care funcționau după acest principiu.

În continuare există zone din Europa în care serviciile de ridesharing nu sunt considerate legale, însă în România, conform ultimelor informații, serviciile de ridesharing sunt complet legale.

Ride sharing România: Cum și de unde începi?

În ceea ce privește țara noastră, serviciile de ridesharing sunt, în prezent, disponibile în doar 5 orașe (5 dintre cele mai mari și populate orașe). Astfel, poți fi șofer ridesharing, dacă ești din orașele următoare: Cluj, Brașov, București, Constanța, Iași și Timișoara.

Poți presta servicii de ridesharing ca job principal, deoarece poți face suficienți bani pentru a te întreținere sau ca pe un job / o activitate part-time sau ocazională atunci când ai nevoie de bani rapid.

Este important de știut că acest sistem funcționează destul de lejer, în sensul în care ești propriul șef și tu decizi cât lucrezi și care sunt intervalele orare în care vrei/poți să preiei curse. În funcție de diversele companii, regulile se pot schimba în ceea ce privește targetul minim și procentul de plată sau de taxe percepute. Astfel că acesta este un aspect important pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când faci o alegere.

Ride sharing România: De ce ai nevoie?

A face ridesharing România nu este complicat, însă ai nevoie de câteva lucruri esențiale. În primul rând trebuie să ai o mașină pe care să o poți utiliza în scopul de a face transport de persoane și obiecte. Practic se încheie un contract ce include 3 părți: compania de ridesharing, compania care asigură mașini de transport în vederea transportului de persoane și/obiecte și șofer. Fiecare dintre aceste părți are îndatoririle și obligațiile sale din punct de vedere legislativ.

Un șofer ridesharing trebuie să îndeplinească anumite criterii:

  • Să aibă cel puțin 21 de ani sau peste aceasta vârstă.
  • Să dețină permis de conducere cu cel puțin 2 ani înainte să poată presta astfel de servicii.
  • Să aibă un PFA sau SRL sau alt tip de societate, ori să colaboreze cu cineva care are.
  • Să aibă în regula alte documente necesare (cazier de la poliție, cazier juridic, să fie apt din punct de vedere medical pentru a putea presta serviciile respective).
  • Să obțină sau să aibă atestat de transport de persoane și obiecte, dar și alte certificate care să le ateste pregătirea din punct de vedere profesional.

Compania ce face angajări șoferi taxi cu atestat treburi și ea să îndeplinească anumite cerințe:

  • Documente care să ateste funcționare în legalitate a instituției sau firmei.
  • Dovezi care să ateste aplicațiile utilizate și modul în care funcționează acestea
  • Alte documente necesare pentru a facilitate plățile pentru angajați.

Nu în ultimul rând, și firma care este intermediat și care se asigură de furnizarea autovehiculelor pentru transport, trebuie să aibă dosare complete pentru a putea funcționa în legalitate atât în ceea ce privește compania respectivă, dar și în ceea ce privește colaborarea cu celelalte 2 părți incluse în contract.

  • Trebuie să te înregistrezi la Registrul comerțului și să obții un verificat care să constate calitatea de transportator.
  • Documente privind competență și pregătirea șoferului către care ajuta mașina din flota de autovehicule pe care le pui la dispoziție. ;
  • Copie după certificatul ce demonstrează competenţăa profesională a managerul de transport alternativ, în cazul întreprinderii familiale sau persoanei juridice,
  • Cazierele necesare pentru șoferi și managerul de transport alternativ.

De asemenea, este necesară respectare și îndeplinirea următoarelor condiții și criterii de avizare:

  • Siguranța pe drumurile publice și reglementări legale în cazul nerespectării acestei condiții.
  • Sancțiuni pentru transportul și consumul de substanțe interzise, cu efect halucinogen.
  • Controlul și reglementările necesare asupra calității vieții și sănătății de toate felurile
  • Aviz medical și psihologic
  • Tot ce înseamnă nerespectarea de norme privind sexualitatea, patrimoniul unei țări sau exploatarea persoanelor considerate vulnerabile după criteriile statului.

În ceea ce privește partea de taxe, este important să cunoști următoarele detalii și aspecte. Sunt taxele pe care șoferii le plătesc companiilor de ride sharing România, iar de regulă acestea sunt percepute în funcție de volumul de curse și încasări. La rândul său, compania sau firma va trebui să plătească taxele privind costurile angajaților, dar și compania care intermediază serviciile și pune la dispoziție flota de mașini au stabilite anumite obligații din acest punct de vedere.

Câți bani câștigi din ridesharing România?

Așa cum precizam anterior, poți presta servici în zona de ridesharing ca un job de sine stătător sau poți să îl privești ca pe o activitate suplimentară prin care să-ți augmentezi veniturile.

În general se câștiga destul de bine drept șofer ride sharing România, însă acest lucru depinde de cât de serios și implicat ești, de cât de mult lucrezi, dar și de atitudinea pe care o ai față de clienții pe care îi transporți.

Desigur, trebuie să iei în considerare și taxele și comisioanele incluse, iar aici diverse companii de ridesharing pot avea propriile reguli de funcționare. De exemplu, Bolt păstrează un comision între 10% și 20 %, în funcție de orașul în care activezi. De asemenea, poți afla mai multe informații cu privire la salariu curier Sameday. În orice caz, spre deosebire de un șofer taxi obișnuit, sunt multe persoane care tind să creadă că se câștigă mult mai bine din serviciile de ridesharing decât din serviciile de taximetrie clasice.

În cazul în care îți dorești să experimentezi viața de șofer de taxi, dar la un alt nivel, trebui să știi că se fac angajări taxi la companiile de ridesharing precum Uber, Bolt, Yango, Freenow sau Black Cab, dar sunt și alte firme de acest fel care sunt în permanență în căutare de noi colaboratori și persoane dornice să lucreze în acest domeniu.

Pot face ridesharing dacă nu am mașină?

Atunci când te angajezi la o companie de ridesharing ai 2 variante pe cere le poți pune în practică: fie alegi să lucrezi cu vehiculul personal, fie optezi pentru versiunea în care primești mașină de serviciu.

Firmele de ride sharing România precum Bolt și Uber lucrează au propria flotă de mașini sau au accesibilitate la un parc auto și, prin urmare, îți pot pune la dispoziție o mașină pe care să poți lucra. Majoritatea companiilor care fac angajări taxi sau care sunt în căutare de șofer de taxi alocă persoanelor care vor să lucreze în acest domenii mașini, astfel încât dacă ai sau nu un autovehicul personal contează mai puțin.

În acest fel, atunci când faci taximetrie sau lucrezi la companii ride sharing România precum cele menționate mai sus și nu folosești mașina personală, te vei îngriji mai puțin de uzura acesteia și ulterioarele investiții în reparații, pe care un șofer taxi le-ar plăti dacă ar lucra pe mașina personală.

TOP 7 aplicații de ride sharing România disponibile în 2024

În lista următoare îți vom prezenta cele mai populare aplicații de ridesharing din România și vom discuta pe scurt despre acestea.

  1. Uber
  2. Bolt
  3. BlackCab
  4. Free Now
  5. Citylink
  6. BlaBlaCar
  7. Smart Driver

#1. Uber

Uber funcționează prin aplicația mobilă ce favorizează și intermediază comunicarea dintre șofer și pasager în diferite cazuri.

Uber se numără printre cele mai cunoscute și accesate firme de ridesharing România deoarece are un istoric, este prezent în numeroase orașe din țara noastră, iar de-a lungul timpului și-a pus în valoare avantajele atât în ceea ce privește tratarea clienților cu servicii profesionale, cât și răsplătirea șoferilor săi (plata la timp, bonusuri, etc.).

Joburile în taximetrie uber sunt la mare căutare în orașele mari din România, făcându-se în mod constant angajări șoferi taxi pentru Uber.

Avantajele acestei aplicații de ridesharing sunt următoarele:

  • disponibilitate în 15 orașe
  • posibilități ridicate de câștig datorită popularității sale și bonusurilor frecvente
  • numeroase măsuri de siguranță atât pentru pasageri, cât și pentru șoferi

Află mai multe despre cum devii șofer Uber!

#2. Bolt

Bolt este de fapt noul Taxify, compania schimbându-și numele în 2019. Disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS, această aplicație ridesharing este la fel de cunoscută precum cea de taximetrie Uber și este în competiție directă cu aceasta, fiind de multe ori preferat de utilizatori în locul companiei Uber datorită curselor mai ieftine.

Printre avantajele acestei firme de ride sharing se numără următoarele:

  • singura aplicație de ridesharing din România prezentă în peste 20 orașe
  • bonusuri mult mai frecvente și tipsuri mai mari pentru șoferi, ceea ce duce la câștiguri săptămânale mai mari (vezi cât se câștigă la Bolt)
  • tariful se ajustează în funcție de trafic, ceea ce aduce șoferilor un avantaj (iar pe de altă parte, aduce un dezavantaj clienților)

Citește și articolul nostru despre Uber vs Bolt și vezi ce serviciu este mai portivit pentru tine!

#3. BlackCab

O altă companie care a câștigat teren în domeniul de ride sharing România este Black Cab, una dintre cele mai cunoscute și accesate aplicații de ridesharing pentru transportul de persoane la diverse destinații. Diferența între acestă companie și celelalte companii de ridesharing de mai sus este că BlackCab oferă clienților servicii premium, mai exact mașini elagante și șoferi mai profesioniști.

Tocmai de aceea, și alegerea șoferilor este mai riguroasă, așa că ai grijă la modul în care te prezinți dacă vrei să obții un post de șofer BlackCab.

Faptul că această aplicație ridesharing România oferă servicii premium aduce și o serie de avantaje, după cum urmează:

  • mașini noi, spațioase, curate pentru călătorii plăcute atât pentru clienți, cât și pentru șoferi
  • de regulă, cursele sunt comandate de oameni de afaceri, ceea ce poate aduce un tips mai mare șoferilor
  • plata săptămânală și recompense pentru șoferi

#4. Free Now

Free Now este noul Clever taxi și totodată, prima și singura aplicație care integrează serviciile de taximetrie cu serviciile de ridesharing. Asemănător cu serviciile prezentate mai sus, Free Now este o aplicație ridesharing destul de populară.

Serviciul este disponibil în 9 țări și mai mult de 100 orașe, iar în România este prezent în cele mai mari orașe, după cum urmează: București, Iași, Cluj‑Napoca, Brașov, Târgu‑Mureș, Timișoara, Oradea, Constanța și Sibiu.

Având în vedere că este o aplicație mai recentă, lansată în 2019, nu este exclusă extinderea și în alte orașe unde competitorii săi deja activează.

Aplicația este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS și oferă clienților posibilitatea de a plăți cu cardul sau cash. Alte avantaje ale acestei firme de ride sharing sunt următoarele:

  • tarif stabilit încă de la începutul cursei, fără schimbări în funcție de condițiile traficului sau vremii
  • bonusuri frecvente
  • nu percepe un comision de înregistrare și nu există un număr minim de curse

City Link este o nouă aplicație ride sharing România care pune la dispoziție atât servicii de car sharing, cât și de bike sharing. Serviciile de transport de tip ridesharing s-au dezvoltat destul de mult, incluzând până și biciclete în sisten de închiriere, la un tarif mic. Această variantă, propusă și de City Link, este foarte prietenoasă cu mediul, diminuând poluarea.

Deci, prin intermediul acestei aplicații car sharing București poți închiria biciclete oriunde în București, la un preț de 0,25 Lei/ minut, fără taxă de pornire și fără stații de parcare.

De asemenea, această firmă de ridesharing oferă șoferilor posibilitatea de a-și închiria o mașină atunci când au nevoie, la un tarif accesibil. Spre deosebire de celelalte firme ridesharing prezentate mai sus, City Link nu îți oferă un șofer ridesharing personal, ci o mașină pentru a fi propriul șofer și a te bucura de cursă ca și cum ar fi propria mașină.

Iată cum funcționează mai exact acest serviciu: descarci aplicația, te înregistrezi completând datele solicitate și alegi mașina pe care vrei să o conduci. Apoi, poți avea mașina la dispoziție pentru orice ai nevoie și vei plăti în funcție de timpul în care conduci.

Iar dacă te întrebi care sunt avantajele folosirii unei astfel de aplicații ridesharing România, îți prezentăm mai jos principalele motive pentru care ai putea încerca acest serviciu:

  • ești scutit de grija și responsabilitățile aduse odată cu deținerea unei mașini proprii (combustibil, întreținere, asigurare, ITP, etc) și poți folosi o mașină ori de câte ori ai nevoie
  • disponibilitate ridicată (ai zeci de mașini în apropierea ta pentru a închiria una cât mai rapid și a o folosi atât în oraș, cât și în afara acestuia)
  • taxele de parcare și combustibilul sunt deja asigurate

#6. BlaBlaCar

BlaBlaCar este un serviciu clasic de ridesharing care nu se referă la închirierea unei mașini, ci exact la împărțirea cursei cu alte persoane care vor să ajungă la aceeași destinația ca tine.

Aplicația este disponibilă de câțiva ani în România și prezintă un avantaj pentru cei care doresc să călătorească mai ieftin, dar nu cu mijloace de transport în comun, precum autobuzul sau trenul. Prețul unei călătorii prin intermediul acestei aplicații ridesharing România poate fi la jumătate sau poate chiar mai mic decât cel al unei călătorii cu orice alt mijloc de transport în comun.

Bineînțeles, pentru cei care dețin o mașină și sunt șoferi, avantajul este că pot obține un venit în plus care să acopere cel puțin combustibilul pentru mașină. Dacă vrei să începi să faci bani cu BlaBlaCar, trebuie doar să descarci aplicația sau să accesezi site-ul și să publici cursa ta, mai exact punctul de plecare și sosire (pot fi mai multe pentru o singură cursă), data, ora, numărul de persoane și prețul pentru fiecare persoană.

#7. Smart Driver

Pentru că românii încă apelează la servicii de ride sharing România pentru călătoriile lor în oraș sau în afara orașului, serviciile s-au diversificat în ultimul timp. Astfel, a apărut și Smart Driver care oferă noi posibilități. Mai exact, Smart Driver acoperă mai multe servicii de ridesharing România, oferind mașini pentru șoferii care doresc să facă bani cu Uber, Bolt sau Free Now.

Chiar dacă înregistrându-te pe Smart Driver vei deveni șofer ridesharing la una dintre cele 3 firme deja menționate, trebuie să știi că a fi șofer Smart înseamnă să ai un profil asemănător cu cel de la BlackCab.

Mai exact, pe lângă permisul de conducere, experiența ca șofer și adeverința merdicală care să arate că ești apt pentru această profesie, vei avea nevoie de calitățile unui șofer profesionist: politețe, promptitudine și bună orientare în spațiu.

Iată avantajele pe care le oferă Drive Smart șoferilor:

  • program extrem de flexibil (poți lucra doar o oră pe zi, în timpul săptămânii sau doar un weekend)
  • plăți săptămânale la care ai acces prin intermediul aplicației
  • carduri de reducere pentru combustibil

Smart Driver are parteneriate și cu firmele de livrări la domiciliu: Glovo, Tazz, Bringo. Livratorii  care aleg să se înregistreze prin intermediul acestei firme ridesharing se bucură de aceleași beneficii menționate mai sus.

Concluzii

Conceptul de ridesharing s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani, reprezentând una dintre cele mai cunoscute modalități de transport de persoane, fără să luăm în calcul mijloacele de transport în comun.

Avantajele sunt considerabil mai multe decât în cazul altei modalități de transport, iar raportul preț – confort este bine echilibrat, motiv pentru care încă există numeroase aplicații ridesharing România și nu este exclus să se lanseze în viitorul apropiat noi companii de ridesharing.

Acum câ știi cum și unde să faci ride sharing România, folosește-ți mașina pentru a-ți mări veniturile!