locuri de munca în străinătate

Oportunități de muncă în străinătate

5/5 - (5 votes)

În ultimii ani, tot mai mulți români, chiar tineri absolvenți de liceu, aleg să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă cu mai multe posibilități. Dar alegerea unui astfel de loc de muncă nu este o decizie ușoară, ci un proces în care trebuie să pui în balanță atât avantajele, cât și riscurile. Descoperă-le în continuare și fă alegerea potrivită pentru tine!

Ce vei găsi în categoria Muncă în străinătate

Dacă iei în calcul obținerea unui job în străinătate pentru venituri mai mari, ai ajuns în locul potrivit. Articolele de mai jos te vor ghida pentru a afla oportunitățile de muncă din afara țării, actele necesare pentru a lucra legal în țările europene cu cea mai mare forță de muncă, unde poți găsi oferte de locuri de muncă în străinătate, dar și alte informații utile. Analizează oportunitățile de muncă din mai multe țări și alege în final cea mai bună variantă!

Locuri de muncă în Spania pentru femei și bărbați
FBcameliaD - decembrie 10, 2021

Locuri de muncă în Spania

Deși ofertele de pe piața locurilor de muncă internaționale s-au diversificat de-a…
cum devii șofer de tir
FBcameliaD - decembrie 9, 2021

Angajări șoferi de tir: acte necesare, condiții de muncă, câștiguri

Sunt unele meserii care nu au cum să dispară. Una dintre aceasta…
locuri de munca Germania
FBmirelaF - decembrie 7, 2021

Oportunități de muncă în Germania

Dimensiunea câștigurilor lunare este importantă pentru toți, iar imposibilitatea atingerii unui nivel…
Ce locuri de muncă Anglia necalificați găsești
FBcameliaD - decembrie 3, 2021

Oportunități de muncă în Marea Britanie

Având o situație similară cu alte țări, Marea Britanie înregistrează un deficit…
Locuri de muncă Austria fără limbă
FBmirelaF - noiembrie 22, 2021

Locuri de muncă Austria: oportunități și beneficii

Economia se dezvoltă rapid la nivel global, cererea depășind uneori oferta. Acesta…
locuri de muncă italia
FBmirelaF - septembrie 30, 2021

Oportunități de locuri de muncă Italia

Precum bine știm, piața locurilor de muncă din România nu oferă de…

De ce să alegi locuri de muncă străinătate

Ne surprinde numărul românilor care decid să plece în străinătate pentru un contract de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată și ne face să ne întrebăm ce anume atrag românii în alte țări din Europa. Statisticile arată că pe lista preferințelor românilor atunci când aleg munca în străinătate se află Spania, Italia, Germania, Austria, Olanda și Marea Britanie. Am selectat în continuare 3 dintre principalele motive pentru care românii aleg locuri de muncă străinătate.

Locuri de muncă bine plătite

Nu este o surpriză faptul că salariile mult mai ridicate sunt principalul factor care influențează decizia românilor cu privire la munca în străinătate.

Studiile arată că 7 din 10 persoane consideră salariul și compensațiile monetare factori principali în alegerea unui loc de muncă și cunoscând potențialul țărilor europene mai sus menționate, se explică numărul în continuă creștere al românilor care aleg lucrul în străinătate.

Indiferent de domeniul pe care îl alegi și de calificarea ta, poți fi sigur că salariul net va fi mult mai mare decât cel din România, ceea ce îți permite să ai un stil de viață mai bun la același efort pe care îl depuneai în țară petrecând poate chiar mai mult de 12h la muncă/ zi.

Dacă obții un loc de muncă bine plătit, vei reuși nu doar să ai un trai zilnic mai bun, dar și să faci investiții profitabile pentru a avea un viitor mai bun atât pentru tine, cât și pentru familia ta.

Oportunități de job pentru cei necalificați

În timp ce România nu oferă locuri de muncă pentru cei necalificați, cererea altor țări europene pentru muncitori fără experiență, fără calificare, este tot mai mare, ceea ce îi atrage pe români să înceapă o viață nouă în străinătate. Există numeroase oferte de locuri de muncă necalificați străinătate în fabrici, depozite, magazine pentru cei care nu au reușit să obțină încă o calificare, indiferent de vârsta lor, și aici putem menționa lucrătorii pentru descărcare/încărcare sau ambalat.

Citește articolul nostru despre locuri de muncă Austria necalificați!

Posibilitatea de a obține o calificare

Chiar dacă în țară nu ai reușit să faci un program de studii superioare sau o școală profesională care să-ți asigure o meserie de viitor, în afara țării vei avea șansa de a obține calificare în urma serviciilor prestate de tine.

Angajatorii străini sunt dispuși să califice persoanele în munca pe care o fac în doar câteva zile și astfel, te poți întoarce înapoi în țară cu o calificare ce îți va deschide oportunități și acasă. Dacă aplici pentru un job care oferă calificare, de regulă va trebui să semnezi un contract pe perioadă determinată, iar munca o vei realiza în asistența unei persoane acreditate care te va învăța pas cu pas.

Îmbunătățirea CV-ului

Dacă aplici pentru un job în străinătate în domeniul în care ai vrea să lucrezi în viitor, cu siguranță o perioadă de muncă în străinătate îți va face CV-ul să iasă în evidență și vei reuși să obții mai multe interviuri, deci mai multe oportunități de angajare la revenirea în țară. În plus, lucrul în străinătate îți oferă oportunitatea de a învăța o limbă nouă într-un timp relativ scurt, iar o limbă străină în CV te va ajuta cu siguranță să ieși în evidență.

Dezvoltare personală

Pe lângă avantajele clare pe care le obții la joburi străinătate pe plan profesional, trebuie să fii conștient și de avantajele pe care care un astfel de loc de muncă ți le aduce pe plan personal, după cum urmează:

 • Dezvoltarea capacității de adaptabilitate în situații dificile sau din afara zonei tale de confort
 • Cunoașterea unei noi limbi
 • Dobândirea capacității de a dezvolta relații constructive
 • Independizarea
 • Descoperirea unei întregi noi culturi care îți va oferi noi perspective asupra lucrurilor

Riscurile pe care ți le asumi odată cu lucrul în străinătate

Bineînțeles, ofertele de joburi străinătate nu vin doar cu avantaje, ci și cu riscuri de care va trebui să fii conștient și pe care va trebui să ți le asumi de la început. Iată mai jos riscurile la care sunt dispuse persoanele care aleg lucrul în străinătate:

 • Începi totul de la zero: va trebui să te obișnuiești cu un nou stil de viață, să îți cauți nu doar loc de muncă, dar și o locuință și să-ți faci noi prieteni și cunoștințe cu care să relaționezi pe durata contractului tău de muncă
 • Dorul de casă, de familie și prieteni: chiar dacă la început vei fi încântat de oferta de job, cu siguranță mai devreme sau mai târziu te va cuprinde dorul de familie, prieteni și chiar de țară
 • Discriminare: acesta este un fenomen social prezent la noi în țară, cât și în străinătate în ceea ce privește minoritățile și cel mai probabil, va trebui să faci față discriminării, mai ales în prima lună când vei fi practic singur (dacă nu cumva alegi să pleci cu cineva)
 • Probleme de integrare: cunoscând un stil de viață, o mentalitate și oameni complet diferiți, este posibil să te confrunți și cu problem de integrare, însă acest lucru depinde și de capacitățile tale de relaționare socială
 • Dorințe neîmplinite: nu uita să iei în calcul și posibilitatea ca lucrurile să nu decurgă așa cum ți-ai plănuit și încearcă să găsești un plan B dacă realitatea nu este asemenea așteptărilor tale

Documente necesare pentru a începe munca în străinătate

Pentru a aplica la un job în Uniunea Europeană vei avea nevoie de o serie de documente pe care le vom prezenta în continuare. Bineînțeles, în funcție de locul de muncă și țara în care vrei să pleci, documentele pot diferi, însă există o serie de documente generale de care ai nevoie dacă aplici la joburi străinătate. Dacă iei în considerare să aplici la locuri muncă străinătate urgent, iată principalele documente pe care ar trebui să te pregătești:

 • Cartea de identitate: copie și original
 • Cazier judiciar
 • Adeverința din partea Ministerului de Interne conform căreia nu ai nicio interdicție legală de a părăsi țara sau localitatea sau orice fel de interdicție în ceea ce privește libera circulație în afara țării
 • Adeverință din partea medicului de familie din care să rezulte că ești apt de muncă
 • Cardul European de Sănătate: acesta se eliberează de la Casa de Asigurări din orașul căruia îi aparții și cu ajutorul acestuia vei putea primi îngrijiri medicale urgente fără costuri suplimentare în statele din UE. Pentru eliberarea acestui card trebuie să fii asigurat și să nu ai întârzieri la contribuțiile pentru bugetul Casei de Asigurări.
 • Certificate, diplome, recomandări care ar putea fi relevante pentru jobul la care aplici (copie și original): diplomă de bacalaureat, diploma de absolvire a unui curs profesional sau diplomă de Licență/ Master (aceste documente sunt necesare sau nu, în funcție de jobul pentru care aplici).

Vezi documentele necesare pentru a aplica la locuri de muncă în Germania!

Unde poți căuta joburi străinătate

Odată ce te-ai decis unde vrei să începi lucrul în străinătate și ce tip de job te-ar interesa, va trebui să cauți mai multe oferte de locuri de muncă în străinătate fără comision la care să aplici și trebuie să știi că poți găsi oferte de joburi străinătate pe diverse platforme online fără a plăti nicio taxă suplimentară. Iată câteva platforme unde poți găsi locuri de muncă străinătate fără comision necalificați, dar și calificați:

 • Europa.jobs

Pe această platformă europeană multilingvă vei găsi oferte de locuri de muncă străinătate necalificați, dar și locuri de muncă pentru cei calificați. Pentru că este o platformă multilingvă, anunțurile angajatorilor sunt traduse, așa că vei înțelege perfect ce presupune fiecare job.

Pe lângă numeroase oferte de locuri de muncă în străinătate fără comision plecări urgente, pe Europa.jobs vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe lucrul în străinătate: mediul de lucru în alte țări, costurile de trai, salariile posibile, documente necesare pentru lucrul legal în afara țării și multe sfaturi utile pentru cei care decid această schimbare

 • Agenții multinaționale de recrutare

Silverhand este poate cea mai cunoscută agenție multinatională care oferă locuri de muncă în străinătate fără comision plecări urgente în țări europene, cum ar fi Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Belgia, Norvegia sau chiar Islanda.

Agenția te va ajuta să-ți găsești un loc de muncă în străinătate fără comision plecări urgente, dacă ești interesat să pleci cât mai curând.ANOFM: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă numeroase posibilități de locuri de muncă necalificați străinătate (de exemplu, în agricultură, construcții sau hoteluri), dar și locuri de muncă pentru calificați (de exemplu, în medicină sau industria farmaceutică). Vei găsi aici locuri muncă străinătate urgent dacă intenționezi să pleci cât mai repede.

 • EURES:

EURES este o secțiune pe siteul Comisiei Europene care oferă posibilități de muncă străinătate în țările din UE, iar fiecare anunț vine însoțit de o scurtă descriere și link direct către angajator pentru mai multe detalii. Și aici poți găsi locuri de muncă în străinătate fără comision, inclusiv cu plecări urgente.

 • OLX

Angajatorii străini postează regulat anunțuri pe OLX pentru românii calificați sau cei care caută locuri de muncă necalificați străinătate, anunțurile fiind însoțite de o scurtă descriere a jobului, cerințele jobului și pachetul salarial. Și pe această platformă vei găsi locuri muncă în străinătate fără comision plecări urgente în diferite domenii.

 • Platforme de recrutare

Bestjobs.ro, ejobs.ro, jobzz.ro, lajumate.ro și jooble.org sunt doar câteva exemple de platforme de recrutare care includ și oferte de locuri de muncă în străinătate fără comision plecări urgente. Aceste platforme permit căutarea unor locuri muncă străinătate urgent în funcție de filtre precum țară, tip de job sau nivelul experienței tale, afișându-se doar rezultatele care coincid căutării tale.

TOP cele mai căutate locuri de muncă în străinătate necalificați

Principalul motiv pentru care românii aleg lucrul în străinătate este multitudinea de locuri de muncă în străinătate necalificați, lucru ce nu se întâmplă în România. Dar te-ai gândit care sunt cele mai căutate și profitabile locuri de muncă străinătate necalificați? Iată câteva dintre acestea mai jos!

Lucrători în agricultură

Dacă reziști la munca fizică, poți opta pentru locuri de muncă în străinătate în agricultură cu plecări urgente. Odată ce ai fost acceptat, poți pleca foarte curând să începi munca, iar salariul este destul de mare, până la 1.000 euro, compensând efortul fizic.

La locuri de muncă în străinătate în agricultură cu plecări urgente, pachetul salarial poate include mâncarea și cazarea, ceea ce reprezintă clar avantaje în plus dacă vrei să economisești bani. Există locuri de muncă în străinătate în agricultură cu plecări urgente pentru plantația, culegerea sau îngrijirea unor culturi diverse.

În funcție de jobul ales, vei avea de cules fructe, legume sau cereale sau orice altă sarcină relaționată cu agricultura și pe care o stabilește coordonatorul echipei de muncă.

Lucrători în construcții

Salariile în construcții sunt mai mari decât precedentele, pornind de la 1.300 euro, iar acestea sunt și mai mari dacă ai un certificat care să ateste că cunoști meseria. Totuși, există locuri de muncă în străinătate necalificați în construcții bine plătite și cu instructaj la început, fiind util oricum să cunoști materialele principalele și cum să tencuiești sau să zugrăvești. Pentru a te înțelege cu ceilalți angajați, te ajută de asemenea să știi engleză, nivel începător.

Barmani

Poți lucra ca barman la o terasă, un restaurant sau chiar pe un vas de croazieră unde salariul depășește cu siguranță 1.000 euro. Nu este nevoie să ai o calificare pentru acest job, însă experiența ajută cu siguranță.

În funcție de cerințele jobului, va trebui să știi deja cum să prepari băuturi sau vei fi învățat în prima săptămână de lucru de un coleg cu mai multă experiență. Prepararea și servirea băuturilor va fi principala ta responsabilitate, iar dacă vei lucra într-un bar mic în care vei fi singur, va trebui de asemenea să iei comenzile clienților și să le recomanzi ceva din meniu.

Politețea, capacitățile de socializare, rapiditatea cu care poți lucra și rezistența la stres sunt calități necesare pentru un astfel de job.

Sudori

Dacă nu ai o calificare în ceva anume, trebuie să știi că sunt numeroase locuri de muncă sudori străinătate, iar de multe ori poți găsi și cazarea inclusă, ceea ce este un avantaj al oportunităților de muncă în afară. Salariul la locuri de muncă sudori străinătate poate depăși 2.000 euro.

Șoferi

Un job ca șofer presupune multă responsabilitate, însă salariul este destul de generos, ajungând la 2.500 euro sau chiar mai mult, dacă ai experiență sau certificate care să ateste experiența ta.

În funcție de jobul la care aplici, vei avea nevoie de permis de conducere pentru o anumită categorie și sunt cerute de fiecare dată certificate de calificare. Poți lucra ca șofer personal, șofer de limuzină, șofer pentru mijloacele de transport sau șofer pentru livrare la domiciliu, dar cele mai bine plătite locuri de muncă sunt pentru șoferii de tir.

Locuri de muncă în străinătate pentru femei

Ajutor de bucătar/ Bucătăreasă

Dacă nu ai o calificare și cauți locuri de muncă în străinătate pentru femei, poți începe prin a fi ajutor de bucătar. Jobul presupune disciplină, responsabilitate și efort, însă poți acumula experiență, iar salariul este de aproximativ 1200 – 1500 euro. După ce câștigi puțină experiență, poți participa și la un curs de calificare pentru a deveni bucătăreasă, iar salariul va crește până la 2.000 euro.

Menajeră

Numeroase locuri de muncă în străinătate pentru femei se găsesc și pentru curățenie în spații comerciale, hoteluri, clădiri de birouri sau cabinet de avocatură. Opțiunile sunt diverse și nu ai nevoie de experiență, ci doar de un set de calități precum responsabilitate, condiție fizică (pentru că poate fi o muncă solicitantă) și grijă la detalii. Salariul unei menajere pornește de la 800 euro și poate ajunge la 1.500 euro în funcție de cerințele jobului și experiență.

Bonă

Dacă îți face placere să-ți petreci timpul cu copiii, ai răbdare și ești suficient de calmă pentru a educa un copil, poți opta și pentru un job ca bonă în mai multe țări din Europa. Spre exemplu, vei găsi numeroase locuri de muncă în Italia pentru femei ca bonă, având cazarea și mâncarea asigurate.

Printre responsabilitățile unei bone se numără prepararea hrănii zilnice a copiiilor, pregătirea acestora pentru grădiniță/școală și pregătirea temelor împreună cu aceștia și însoțirea la activități de petrecere a timpului liber, cum ar fi lecții de dans sau înot.

Lista de responsabilități depinde de cerințele părinților și tot în funcție de acestea este stabilit și salariul care pleacă de la 1.000 euro și crește în funcție de jobul ales și experiența ta. Există locuri de muncă în străinătate pentru femei și ca bonă internă, ceea ce înseamnă că poți locui și mânca împreună cu familia, deci vei avea mai puține cheltuieli.

Locuri de muncă străinătate cupluri

Ospătari

Dacă ești în căutarea unor locuri de muncă străinătate cupluri, poți lua în considerare să lucrați împreună ca ospătari. Politețea și rapiditatea sunt calități absolut necesare și pentru jobul de ospătar și există numeroase de oferte locuri de muncă în străinătate necalificați.

Pentru că jobul de ospătar presupune contactul direct cu clienții, mulți angajatori cer calificare pentru acest job, însă poți găsi locuri de muncă și ca ospătar necalificat dacă angajatorul este dispus să investească puțin timp pentru a te învăța. Preluarea comenzilor, servirea clienților și cunoașterea bine a meniului pentru a putea face recomandări clienților la cererea acestora sunt principalale responsabilități ale unui ospătar.

Lucrători în depozite sau fabrici

Țările din UE oferă numeroase locuri de muncă străinătate cupluri în depozite și fabrici pentru ambalat, împachetat, încărcare sau descărcare de produse. Angajatorii străini, cum ar fi cei care oferă locuri de muncă Anglia, pot oferi pentru lucrătorii în depozite și fabrici cazare, mâncare și chiar transport gratuit. Este posibil ca unele joburi să ceară și un nivel minim de engleză.

Salariile pornesc de la 1.200 euro și pot depăși 2.000 euro în funcție de țară, tipul de job, postul pe care îl ocupi și anii de experiență (nu sunt necesari, dar reprezintă un avantaj). Dacă ești în căutarea unor locuri muncă străinătate urgent, joburile în depozite și fabrici pot fi cele mai potrivite.

Agenți de pază

Alte oportunități de locuri de muncă străinătate cupluri sunt date de firmele de pază care angajează atât personal calificat, cât și personal necalificat. Puteți lucra ca agenți de pază în parcuri, supermarketuri, instituții publice sau clădiri de birouri. Salariul este în jur de 1.000 euro, fiind mai mare dacă ai atestatul profesional sau nu.

Concluzii

Posibilitățile de muncă străinătate sunt mult mai diverse decât în țară, motiv pentru care mulți români optează pentru joburi străinătate. Mulți români decid să plece chiar datorită opțiunilor la capitolul locuri de muncă străinătate necalificați, în România lipsa unei calificări făcând aproape imposibilă găsirea unui job.

Lucrul în străinătate prezintă numeroase avantaje, precum salariul mare sau includerea cazării și mâncării în pachetul salarial, dar și dezavantaje pe care ar trebui să le cunoști înainte să pleci, iar aici putem menționa problemele de discriminare sau de integrare pe care le poți întâmpina odată ce ai ajuns în altă țară.

De asemenea, îți amintim că în țările din UE poți găsi locuri muncă străinătate urgent pentru a începe să lucrezi cât mai repede, iar pentru a găsi locuri de muncă străinătate fără comision necalificați ai la dispoziție numeroase platforme online.

Important este să fii bine informat despre stilul de viață al țării în care alegi să lucrezi, să-ți pregătești actele necesare din timp și să fii perseverent! Indiferent de motivul pentru care ai ales să aplici pentru joburi străinătate, cu siguranță vei reuși să câștigi mai mulți bani și chiar să economisești.

Sperăm că ți-a fost util ghidul, iar dacă decizi să aplici la joburi în străinătate îți urăm mult succes!