cum devii șofer de tir

Angajări șoferi tir: acte necesare, condiții de muncă, câștiguri

5/5 - (1 vote)
FBcameliaD - decembrie 9, 2021

Sunt unele meserii care nu au cum să dispară. Una dintre aceasta este meseria de șoferi de tir. Se vor face mereu angajări șoferi tir, fiind o nevoie constantă pentru transportul terestru. De aceea, vom vorbi aici despre tot ce trebuie să știi pentru a deveni un șofer tir bun. Vom discuta despre ce presupune angajarea ca șofer tir, ce acte necesare angajare șofer tir îți trebuie, cât poți câștiga, mai multe despre șoferi de tir fără experiență, șofer tir salariu și altele. În mare, putem spune că este o meserie solicitantă, care necesită multe sacrificii, dar care îți permite să vezi multe țări.

Angajări șoferi tir – cum să te angajezi ca șofer de tir dacă nu ai experiență?

În orice domeniu, lipsa de experiență este o problemă serioasă. Este și un cerc vicios pentru mulți angajați, iar în procesul de angajări șoferi tir te poți întâlni cu asta. Nu te poți angaja pentru că nu ai experiență și nici nu poți căpăta experiență pentru că nu te angajează nimeni. Și la joburi șofer tir există această problemă, pe lângă multe altele.

Fiind o meserie riscantă pentru marfă, puțini angajatori au curajul să dea o încărcătură de câteva sute de mii de euro pe mâinile unui începător. Riscurile sunt prea mari și au existat accidente. Meseria de șoferi de tir nu este una ușoară, iar un tir nu se conduce așa de ușor precum o mașină mică. De aceea, chiar și după angajări șoferi tir, formarea se va face de fapt cu practica, la muncă.

Din fericire, există și „portițe” care îți permit să devii șofer tir, chiar dacă ai 0 experiență. Nu este indicat să te orientezi către cursele lungi (care sunt și mai bine plătite). Este recomandabil să-ți faci mâna cu niște curse mai mici pentru a acumula experiență. Sunt destule poziții de șofer tir intern care nu caută oameni cu experiență. La fel ca la orice meserie, și la angajări șoferi tir fără experiență salariile vor fi mai mici. Cursele vor fi totuși mai scurte, deci nu se impun multe sacrificii și multe riscuri pentru acei șoferi de tir începători.

Cât despre metodele efective de găsire a unui loc de muncă de șofer tir, o simplă căutare în Google cu angajări șoferi tir, îți va oferi multe variante. Poți găsi pe multe platforme de anunțuri, precum angajări șoferi tir Publi24. Fă-ți un CV și încearcă să aplici la ce îți convine mai mult. Poți căuta și „șofer tir începător” sau „șoferi de tir fără experiență” și sigur vei avea multe rezultate. De asemenea, dacă vrei o anumită locație, poți căuta în funcție de oraș sau țară: „angajări șoferi tir Arad”, „șofer tir Cluj”, „șoferi tir Germania”, „șofer tir Italia” ș.a. Desigur, locurile de muncă în străinătate sunt mai greu de accesat, dar merită să încerci, mai ales dacă știi limba țării. Aceste angajări șoferi comunitate echipaj îți permit să călătorești între țările europene, dar vei sta destul de mult departe de casă.

Totuși, așa cum am mai spus, vei putea accesa destul de greu aceste poziții de șofer tir, pentru că se cere experiență. Pentru a cunoaște mai bine piața locurilor de muncă de șoferi de tir, poți intra pe grupurile și pe forumurile dedicate acestei activități. Aceștia te pot îndruma către cele mai bune companii și te pot preveni în cazul unor firme mai neserioase.

Ce acte sunt necesare pentru a angajări șoferi tir?

În primul rând, ai nevoie de permis de conducere categoria C pentru a deveni șofer tir. În afară de acesta, în procesul de angajări șoferi tir, firma îți poate cere și alte documente:

  • Actul de identitate;
  • Certificatul de naștere;
  • Diploma de studii;
  • Cazierul judiciar;
  • Atestat (mai multe tipuri, depinde de locul de muncă: transport mărfuri, ADR – mărfuri periculoase, transport persoane);
  • Adeverință medicală;
  • Certificat de căsătorie (dacă este cazul);
  • Certificate de naștere ale copiilor (dacă este cazul);
  • Cartela tahografă.

În funcție de angajator, mai pot cere și alte documente, pentru angajări șoferi tir dar în mare, cam acestea sunt. Foarte important pentru șofer tir este atestatul. Fără dovada că ești capabil să conduci un tir de marfă, nu te poți angaja. Trebuie să fii calificat, deci trebuie să urmezi un curs de formare pentru angajări șoferi tir. Va costa ceva, deci trebuie să pui din timp bani deoparte pentru cursuri. La sfârșit, vei da un examen și în funcție de rezultat, vei obține atestatul de șoferi de tir. Abia apoi, poți aplica la locuri de muncă pentru a deveni șofer tir.

Cât câștigă un șofer de tir începător?

Salariile la șofer tir începător variază destul de mult în funcție de companie și în funcție de ce tip de șofer tir ajungi să fii. Poți deveni șofer tir tur retur, șofer tir comunitate (mai greu la început) sau șofer tir Franța sau altă țară (din nou, destul de greu dacă ești fără experiență). Nu este totuși imposibil și nu trebuie să te descurajezi. Există destule angajări șoferi tir și pentru începători.

Dacă ai noroc și prinzi o companie străină (și serioasă), poți avea și câteva mii de euro pe lună. La unele companii poate scădea sub 2.000 euro, dar nu cu mult. Sunt destui șoferi de tir care reușesc să prindă un contract bun. În schimb, în România, la curse interne, salariile pentru șofer tir sunt mai mici, chiar și sub 1.000 euro pe lună pentru șoferi de tir de curse scurte. Totuși, vei avea mai puțină bătaie de cap și responsabilități mai mici.

Dacă ai un permis categoria B și vrei să faci bani, poți să iei în considerare serviciile de ridesharing de la noi din țară. Vezi aici ce înseamnă ridesharing!

Trebuie să ții cont și de aceste aspecte când dorești să te angajezi. Se caută multe angajări șoferi tir tur retur care cel mai probabil te-ar avantaja. Vei găsi multe angajări șoferi tir Arad, având în vedere că orașul se află foarte aproape de granița cu Occidentul. Pe viitor, ai avea multe avantaje în acest sens, ceea ce înseamnă că și salariul tău va începe să crească pe măsură ce capeți experiență.

Când vine vorba despre bani, cursele în străinătate sunt cele mai căutate, dar trebuie să fii atent și la alte detalii. O firmă serioasă oferă asigură vouchere, plată la săptămână, asigurare medicală, cazare și alte beneficii care îți vor folosi. De asemenea, când aplici la angajări șoferi tir, este recomandabil să te uiți și la alte aspecte care țin de activitatea de șoferi de tir: timpul petrecut pe șosele, departe de casă și de familie. Epuizarea și dorul de casă în meseria de șofer tir este deja foarte bine cunoscută atât de angajați, cât și de angajatori. Cu această problemă se confruntă mai ales mulți șoferi comunitate.

Cât câștigă un șofer de tir cu experiență?

Odată ce ai acumulat ce experiență ca șofer tir, lucrurile vor fi mai simple la viitoarele angajări șoferi tir. Îți vei găsi de lucru mult mai ușor, iar salariile vor fi mai mari. Dacă un șofer tir începător câștigă undeva la 2.000 – 2.500 euro, ca șofer tir experimentat vei câștiga lejer peste 3.000 euro pe lună, sumă care îți permite și să economisești pentru a face ulterior o investiție și a face profit. Vezi în ce să investești banii economisiți! Depinde de norocul tău și de cât de dispus ești să muncești mult. Așa cum am menționat și cu alte ocazii, nu este un loc de muncă unde câștigi bani lejer.

Șofer de tir salariu – ce țări plătesc cel mai bine meseria de șoferi de tir?

Țările din Occident plătesc cel mai bine, iar aici găsești și multe oportunități de angajare, mai ales dacă ai ceva experiență. Țări precum Belgia, Spania, Germania, Elveția, Norvegia, Olanda și Franța se bazează foarte mult pe șoferii din Europa de Est pentru a asigura fluxul de mărfuri între țări. De aceea, vor exista multe angajări șoferi tir comunitate de care merită să profiți. Locurile de muncă Italia pentru șoferi de tir sunt și ele populare în rândul românilor.

De asemenea, depinde și de compania care angajează și de volumul de muncă. Poți fi plătit pe kilometru, pe marfa transportată sau pe ore muncite, deci salariul unui șofer tir variază în funcție de multe criterii. Pe măsură ce capeți suficientă experiență, te poți specializa și pe transportul de mărfuri periculoase, iar acolo salariile sunt chiar și mai mari. Și aici procesul de angajări șoferi tir este unul complex care mai necesită un atestat. Sunt multe poziții de șoferi de tir Germania, Franța, Olanda și alte țări occidentale care se extind și caută în permanență oameni.

Află ce alte locuri de muncă Germania mai poți găsi!

Este periculoasă meseria de șoferi de tir?

Din păcate, există multe situații în care unii șoferi de tir pot deveni victime. Știm cu toții acel caz cu un șofer de tir din România care a fost omorât în Franța. Acestea sunt cazuri tragice, dar rare. Mai apar tot felul de probleme cu imigranții care vor să treacă dintr-o țară în alta, iar unii șoferi de tir s-au trezit atacați de aceștia. Blochează traficul și atacă tirurile și șoferii cu pietre.

Acestea se întâmplă de obicei pe ruta Franța – Marea Britanie. Încearcă să intre în camioane, iar șoferii de tir riscă amenzi foarte mari dacă sunt găsiți cu imigranți în camion peste graniță, în Marea Britanie. Amenda per imigrant găsit ajunge este undeva la 4.000 de lire. Mai sunt și alte pericole pentru șoferi de tir care țin de trafic, mai ales pentru un șofer tir la început de carieră. Transportând un tonaj mare, timp de multe ore, intervine oboseala, care poate fi fatală pentru șoferii de tir. Viața dezordonată de la volanul mașinii a multor șoferi de camion contribuie la problemele de sănătate în timp, la fel ca statul pe scaun vreme îndelungată.

Meseria de șofer tir este una dintre cele mai periculoase și implică, în afară de neajunsuri, și o lipsă de previzibilitate. Niciodată nu poți să știi ce te așteaptă pe drumuri. În afară de condusul efectiv și de toate pericolele care vin cu acesta, mai sunt și alte lucruri pe care un șofer de tir trebuie să le facă. Trebuie să aibă toate actele în regulă și nu sunt deloc puține. Fără aceste documente, riști amenzi usturătoare, deci este și acesta un pericol. Astfel, trebuie să ai la îndemână două tipuri de documente: documentele mașinii și documentele tale, ale șoferului de tir. După cursul de formare, le vei învăța pe de rost și cu timpul, acestea vor deveni automatisme. Dar tot este bine să mai verifici actele din când în când. Mai mult decât atât, întreținerea și reparațiile camionului sunt făcute tot de șofer. Ne referim, desigur, la chestiunile ușoare. Cursul de atestare are inclus și aceste aspecte.

Ce sacrificii face un șofer de tir?

Sacrificiul cel mai mare al unui șofer tir este timpul petrecut cu cei dragi. Vei sta departe de casă și de familie, indiferent de perioadă. Poți pierde sărbători, zilele de naștere și alte momente importante din viața apropiaților. De asemenea, confortul pe șosele nu este unul deosebit pentru mulți șoferi de tir. De multe ori, ajungi să dormi în cabina tirului. Așa cum am spus și mai sus, sănătatea poate avea de suferit din cauza vieții dezordonate, a stresului și a dorului de casă. Însă, tu vei putea decide cât timp dorești să faci această meserie sau în ce etapă a vieții tale.

Concluzii

Ca șofer de tir, poți câștiga foarte bine și ai posibilitatea să vezi multe țări. Dar este o muncă foarte grea, cu multe riscuri de tot felul. Vei fi departe de casă și poți dezvolta probleme de sănătate în timp. Ca începător, angajarea pe un contract bun poate fi destul de dificilă, dar odată ce ai prins un post de șofer tir, lucrurile vor deveni mai ușoare pentru tine. După o vreme, poți aplica și la angajări șoferi tir internațional.

Dacă te interesează o meserie de șofer, poți încerca și șofer cat B străinătate. Șoferii de mașini mici încep să fie și ei destul de căutați, deci merită încercat. Este o meserie bănoasă, dar mult mai simplă decât cea de șofer de tir. Înainte de a avea un joc de șoferi de tir și să treci prin procesul de angajări șoferi tir, trebuie să urmezi un curs de calificare. Și desigur, înainte de acest curs, trebuie să urmezi școala de șoferi pentru categoria C (șoferi pe camion) pentru a lua permisul de conducere.

blank

Vlad Cazino bonus de bun venit: 1.500 RON + 200 Free Spins

Vlad Cazino bonusuri îți oferă 100% până la 1500 RON și 200…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022
blank

Bonus de bun venit Fortuna: 2000 RON + 100 Free Spins

Odată ce ți-ai creat un cont de jucător Fortuna, recompensele pe care…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022
blank

Cum faci o depunere sau o retragere Casa Pariurilor

Casa Pariurilor îți pune la dispoziție o gamă variată de metode de…
FBmirelaF - ianuarie 20, 2022