află cât câștigă un șofer de tir

Cât câștigă un șofer de tir în România vs. în Uniunea Europeană

5/5 - (2 votes)

Află din articol cât câștigă un șofer de tir în România comparativ cu Uniunea Europeană, inclusiv cât câștigă un șofer tir începător! ✔️ Pentru că meseria de șofer de tir este una dintre cele mai bine plătite meserii atât în țară, cât și în străinătate, tot mai mulți șoferi aleg această modalitate de a face bani, însă știi exact cât câștigă un tirist începător sau cu experiență? Citește articolul până la final și vezi cât poate ajunge un salariu șofer tir România sau UE!

Află în acest articol:

Cât câștigă un șofer de tir începător în România

cât câștigă un tirist în România

Salariile unui șofer tir începător variază destul de mult în funcție de companie și în funcție de ce tip de șofer tir ajungi să fii. Poți deveni șofer tir tur retur, șofer tir comunitate (mai greu la început). Nu este totuși imposibil și nu trebuie să te descurajezi. Există destule oportunități de a câștiga bani și pentru șoferi de tir începători.

De Reținut!
Dacă vrei să știi cât câștigă un șofer de tir în România, află că salariile încep de la 2.500 Lei pentru cursele interne și de la 3.800 Lei/ lună pentru cursele internaționale.

Dacă ai un permis categoria B și vrei să faci bani, poți să iei în considerare serviciile de ridesharing de la noi din țară. Vezi aici ce înseamnă ridesharing!

Dacă ești interesat de cât câștigă un tirist, rebuie să ții cont și de următoarele aspecte când dorești să te angajezi. Se caută multe angajări șoferi tir tur retur care cel mai probabil te-ar avantaja. Pe viitor, ai avea multe avantaje în acest sens, ceea ce înseamnă că salariu tirist va începe să crească pe măsură ce capeți experiență.

Pe lângă acel salariu șofer tir România care este unul dintre cele mai generoase salarii din țară, tiriștii se bucură și de alte beneficii materiale, precum diurna internă sau externă și bonusuri pentru numărul de curse efectuate și numărul de kilometri parcurși. Astfel, putem spune despre șofer tir România salariu că este mai mult decât satisfăcător, motiv pentru care mulți aleg această meserie.

Ofertă Limitată Fără Depunere

Bonus 4 în 1: 100 Free Spins + 55 RON la Casino Live, Pariuri & Loto

Câștigă 4 bonusuri fără depunere la înregistrare!
Joaca Acum

Cât câștigă un șofer de tir cu experiență în România

Odată cu experiența, cât câștigă un șofer de tir în România poate ajunge la aproximativ 5.000 – 7.000 Lei pe lună. Cu cât câștigă un șofer de tir mai mult, cu atât va avea mai multe responsabilități și cel mai probabil, mai puțin timp de petrecut cu cei dragi, așa că ia în considerare și aceste aspecte foarte importante.

Această sumă îți permite și să economisești pentru a face ulterior o investiție și a face profit. Vezi cum să investești banii economisiți! Depinde de norocul tău și de cât de dispus ești să muncești mult. Așa cum am menționat și cu alte ocazii, nu este un loc de muncă unde câștigi bani lejer, dar cu siguranță cât câștigă un șofer de tir în România îți satisface așteptările.

Descoperă și alte meserii bine plătite în România!

Cât câștigă un șofer de tir începător / cu experiență în UE

Dacă ai noroc și prinzi o companie străină (și serioasă), poți avea și câteva mii de euro pe lună. La unele companii poate scădea sub 2.000 euro, dar nu cu mult. Sunt destui șoferi de tir care reușesc să prindă un contract bun. Un șofer începător poate câștiga în străinătate aproximativ 1450 euro lunar, acesta fiind echivalent cu un salariu șofer tir România cu experiență.

De Reținut!
Dacă ai experiență, poți avea un salariu șofer de tir cuprins între 2.000 – 2.500 euro lunar, în funcție de țară.

Cât câștigă un tirist în UE

ȚarăCâștig mediu lunar
Germania ✔️15.000 – 20.000 RON 🤑
Norvegia ✔️15.000 – 15.500 RON 🤑
Olanda ✔️12.500 – 17.500 RON 🤑
Belgia ✔️10.000 – 11.000 RON 🤑
Spania ✔️7.000 – 11.000 RON 🤑

Țările din Occident plătesc cel mai bine, iar aici găsești și multe oportunități de angajare, mai ales dacă ai ceva experiență. Țări precum Belgia, Spania, Germania, Elveția, Norvegia, Olanda și Franța se bazează foarte mult pe șoferii din Europa de Est pentru a asigura fluxul de mărfuri între țări. Spre exemplu, în Spania, cât câștigă un tirist în medie lunar ajunge la 1.421 euro, dar venitul poate ajunge până la 2.300 euro lunar pentru șoferii cu experiență.

Șoferii de tir români caută des joburi în Italia unde salariile sunt chiar foarte mari. Un salariu tirist mediu în Italia este de 1.750 euro / lună. De asemenea, sunt căutate joburi în Germania unde un salariu șofer de tir ajunge la 2.500 euro lunar. În Olanda, câștigul este mai mic, dar tot superior față de salariu șofer camion România, mai exact aproximativ 2.300 euro.

Austria poate fi de asemenea luată în considerare, cât câștigă un tirist în această țară atingând suma de 2.000 euro/ lună.

Când vine vorba despre bani, cursele în străinătate sunt cele mai căutate, dar trebuie să fii atent și la alte detalii. O firmă serioasă asigură vouchere, plată la săptămână, asigurare medicală, cazare și alte beneficii care îți vor folosi.

De asemenea, când aplici la un astfel de job, este recomandabil să te uiți și la alte aspecte care țin de activitatea de șoferi de tir: timpul petrecut pe șosele, departe de casă și de familie. Epuizarea și dorul de casă în meseria de șofer tir este deja foarte bine cunoscută atât de angajați, cât și de angajatori. Cu această problemă se confruntă mai ales mulți șoferi comunitate.

De Reținut!
În străinătate, poți fi plătit pe kilometru, pe marfa transportată sau pe ore muncite, deci șofer de tir salariu variază în funcție de multe criterii. Pe măsură ce capeți suficientă experiență, te poți specializa și pe transportul de mărfuri periculoase, iar acolo salariile sunt chiar și mai mari. Și aici procesul de angajare este unul complex care mai necesită un atestat.

Sunt multe poziții de șoferi de tir Germania, Franța, Olanda și alte țări occidentale care se extind și caută în permanență oameni.

Cât câștigă un tirist în UE depinde foarte mult de țara pe care o alegi.

Află mai multe despre cât este un salariu tirist în cele mai populare țări din UE:

Cum să te angajezi ca șofer de tir dacă nu ai experiență?

Joburile de șofer de tir se numără printre acele locuri de muncă bine plătite în străinătate, dar pentru care ai nevoie de experiență și calificare. În orice domeniu, lipsa de experiență este o problemă serioasă. Este și un cerc vicios pentru mulți angajați, iar în procesul de angajare te poți întâlni cu asta.

Nu te poți angaja pentru că nu ai experiență și nici nu poți căpăta experiență pentru că nu te angajează nimeni. Și la joburi șofer tir există această problemă, pe lângă multe altele.

Fiind o meserie riscantă pentru marfă, puțini angajatori au curajul să dea o încărcătură de câteva sute de mii de euro pe mâinile unui șofer tir începător. Riscurile sunt prea mari și au existat accidente. Meseria de șoferi de tir nu este una ușoară, iar un tir nu se conduce așa de ușor precum o mașină mică. De aceea, chiar și după ce te-ai angajat, formarea se va face de fapt cu practica, la muncă.

Din fericire, există și „portițe” care îți permit să devii șofer tir, chiar dacă ai 0 experiență. Nu este indicat să te orientezi către cursele lungi (care sunt și mai bine plătite). Este recomandabil să încerci cu niște curse mai mici pentru a acumula experiență. Sunt destule poziții de șofer tir intern care nu caută oameni cu experiență.

De Reținut!
La fel ca la orice meserie, salariu șofer de tir va fi mai mic pentru cei fără experiență. Cursele vor fi totuși mai scurte, deci nu se impun multe sacrificii și multe riscuri pentru acei șoferi de tir începători.

Cât despre metodele efective de găsire a unui loc de muncă de șofer tir, o simplă căutare în Google cu angajări șoferi tir, îți va oferi multe variante. Poți găsi pe multe platforme de anunțuri, precum angajări șoferi tir Publi24. Fă-ți un CV și încearcă să aplici la ce îți convine mai mult.

Poți căuta și șofer tir începător sau șoferi de tir fără experiență și sigur vei avea multe rezultate. De asemenea, dacă vrei o anumită locație, poți căuta în funcție de oraș sau țară: angajări șoferi tir Arad sau șoferi tir Germania.

Desigur, locurile de muncă în străinătate sunt mai greu de accesat, dar merită să încerci, mai ales dacă știi limba țării. Aceste angajări șoferi comunitate echipaj îți permit să călătorești între țările europene, dar vei sta destul de mult departe de casă. Acest dezavantaj este compensat de cât câștigă un șofer de tir pe comunitate în străinătate, comparativ cu România.

Totuși, așa cum am mai spus, vei putea accesa destul de greu aceste poziții de șofer tir, pentru că se cere experiență, dar poți începe cu joburi mai simple, cu salarii mai mici și pe măsură ce câștigi experiență vei putea aplica la joburi cu mai multe responsabilități, beneficiind și de un salariu tirist mai atractiv.

De Reținut!
Pentru a cunoaște mai bine piața locurilor de muncă de șoferi de tir, poți intra pe grupurile și pe forumurile dedicate acestei activități. Aceștia te pot îndruma către cele mai bune companii și te pot preveni în cazul unor firme mai neserioase.

Acte necesare pentru angajare șofer tir

Dacă ai luat în considerare un job ca șofer pe tir, trebuie să știi ce acte necesare angajare șofer tir ai nevoie. În primul rând, ai nevoie de permis de conducere categoria C pentru a deveni șofer tir. În afară de acesta, în procesul de angajări șoferi tir, firma îți poate cere și alte acte necesare angajare șofer tir, și anume:

 1. Actul de identitate;
 2. Certificatul de naștere;
 3. Diploma de studii;
 4. Cazierul judiciar;
 5. Atestat (mai multe tipuri, depinde de locul de muncă: transport mărfuri, ADR – mărfuri periculoase, transport persoane);
 6. Adeverință medicală;
 7. Certificat de căsătorie (dacă este cazul);
 8. Certificate de naștere ale copiilor (dacă este cazul);
 9. Cartela tahografă.
De Reținut!
În funcție de angajator, se mai pot cere și alte acte necesare șofer tir, dar acestea sunt cel mai des solicitate. Foarte important pentru șofer tir este atestatul. Fără dovada că ești capabil să conduci un tir de marfă, nu te poți angaja. Trebuie să fii calificat, deci trebuie să urmezi un curs de formare pentru a deveni sofer tir intern sau extern.

Cursul de formare va costa ceva, deci trebuie să pui din timp bani deoparte pentru cursuri, dar când vei vedea cât câștigă un șofer de tir începător, te vei convinge că investiția merită făcută. La sfârșit, vei da un examen și în funcție de rezultat, vei obține atestatul de șoferi de tir. Abia apoi, poți aplica la locuri de muncă pentru a deveni șofer tir.

Viața de șofer de tir: este periculoasă această meserie?

Din păcate, viața de șofer de tir nu este una simplă, dar nici cea mai complicată. Într-adevăr, există multe situații în care unii șoferi de tir pot deveni victime. Știm cu toții acel caz cu un șofer de tir din România care a fost omorât în Franța. Acestea sunt cazuri tragice, dar rare. Mai apar tot felul de probleme cu imigranții care vor să treacă dintr-o țară în alta, iar unii șoferi de tir s-au trezit atacați de aceștia. Blochează traficul și atacă tirurile și șoferii cu pietre.

Acestea se întâmplă de obicei pe ruta Franța – Marea Britanie. Încearcă să intre în camioane, iar șoferii de tir riscă amenzi foarte mari dacă sunt găsiți cu imigranți în camion peste graniță, în Marea Britanie. Amenda per imigrant găsit ajunge la 4.000 de lire.

Mai sunt și alte pericole în viața de șofer de tir care țin de trafic, mai ales pentru un șofer tir la început de carieră. Transportând un tonaj mare, timp de multe ore, intervine oboseala, care poate fi fatală pentru șoferii de tir. Viața dezordonată de la volanul mașinii a multor șoferi de camion contribuie la problemele de sănătate în timp, la fel ca statul pe scaun vreme îndelungată.

De Reținut!
Meseria de șofer tir este una dintre cele mai periculoase și implică, în afară de neajunsuri, și o lipsă de previzibilitate. Niciodată nu poți să știi ce te așteaptă pe drumuri, motiv pentru care viața de șofer de tir nu este pentru oricine. Trebuie să știi să faci față situațiilor neprevăzute.

În afară de condusul efectiv și de toate pericolele care vin cu acesta, mai sunt și alte lucruri pe care un șofer de tir trebuie să le facă. Trebuie să aibă toate acele acte necesare șofer tir în regulă și după cum ai observat, nu sunt deloc puține. Fără aceste documente, riști amenzi usturătoare, deci este și acesta un pericol. Astfel, trebuie să ai la îndemână două tipuri de documente: documentele mașinii și documentele tale ca șofer pe tir.

După cursul de formare, le vei învăța pe de rost și cu timpul, acestea vor deveni automatisme. Dar tot este bine să mai verifici actele din când în când. Mai mult decât atât, întreținerea și reparațiile camionului sunt făcute tot de șofer, dar un salariu șofer camion România poate acoperi aceste costuri. Ne referim, desigur, la chestiunile ușoare. Cursul de atestare are inclus și aceste aspecte.

Concluzii

Cât câștigă un șofer de tir în România este suficient de mult încât să te convingă să începi această meserie, iar în țările din UE un salariu șofer camion România este chiar mult mai mare decât în țară. Dar este o muncă foarte grea, cu multe riscuri de tot felul.

Vei fi departe de casă și poți dezvolta probleme de sănătate în timp. Ca începător, angajarea pe un contract bun poate fi destul de dificilă, dar odată ce ai prins un post de șofer tir, lucrurile vor deveni mai ușoare pentru tine. După o vreme, poți aplica și la angajări șoferi tir internațional.

Dacă te interesează o meserie de șofer, poți încerca și șofer cat B străinătate. Șoferii de mașini mici încep să fie și ei destul de căutați, deci merită încercat. Este o meserie bănoasă, dar mult mai simplă decât cea de șofer de tir.

Înainte de a avea un joc de șoferi de tir și să treci prin procesul de angajare, trebuie să urmezi un curs de calificare. Și desigur, înainte de acest curs, trebuie să urmezi școala de șoferi pentru categoria C (șoferi pe camion) pentru a lua permisul de conducere.

FAQ

Care sunt acele acte necesare la bordul camionului?

Sunt 4 acte necesare la bordul camionului pentru șofer:

 • permisul de conducere
 • atestatul profesional, în cazul în care mașina depășeste masa maximă autorizata de 3,5 tone);
 • buletinul
 • legitimația sau o copie de pe contractul de muncă

Pe lângă acestea, vei avea nevoie de mai multe acte necesare la bordul camionului pentru mașină, cum ar fi copia conformă a mașinii în original, cartea mașinii, ITP-ul sau asigurarea mașinii.

Dacă transporți marfă, vei avea nevoie de scrisoare de transport și avizul de expediție a mărfii.

De asemenea, dacă faci un transport internațional, vei avea nevoie de pașaport și alte acte pentru marfă.

Ce acte necesare transport marfă peste 3 5t am nevoie?

Ai nevoie de următoareleacte necesare transport marfă peste 3 5t :

 • scrisoare de transport CMR
 • foaie de parcurs
 • avizul de însoțire a mărfii sau factura

Adițional, vei mai avea nevoie de următoarele acte (după fiecare caz):

 • contractul de Leasing al vehiculului (copie)
 • contractul de inchiriere al vehiculului (copie)
 • contractul de munca al soferului (copie)

Pentru cursele internaționale, vei mai avea nevoie de ITPI, inspecția tehnică în trafic internațional.

Ce acte necesare înmatriculare cap tractor am nevoie?

Portofoliul de acte necesare înmatriculare cap tractor diferă în funcție de cum a fost achiziționat acesta, din țară, de la un dealer, din țară la mâna a doua sau din străinătate.

În funcție de fiecare caz, vei avea nevoie de o serie de documente, cum ar fi fișa de înmatriculare, cartea de identitate a vehiculului în original și copie, actul de identitate al solicitantului în original și copie și dovezile plăților necesare în vederea înmatriculării.

Ce sacrificii face un șofer de tir?

Sacrificiul cel mai mare al unui șofer tir este timpul petrecut cu cei dragi. Viața de șofer de tir presupune să stai departe de casă și de familie, indiferent de perioadă. Poți pierde sărbători, zilele de naștere și alte momente importante din viața apropiaților.

De asemenea, confortul pe șosele nu este unul deosebit pentru mulți șoferi de tir. De multe ori, ajungi să dormi în cabina tirului. Așa cum am spus și mai sus, sănătatea poate avea de suferit din cauza vieții dezordonate, a stresului și a dorului de casă.

Însă, tu vei putea decide cât timp dorești să faci această meserie sau în ce etapă a vieții tale.

banner bonus fără depunere

Bonus Fără Depunere Spin

Slăbiciunea noastră cea mai mare atunci când vine vorba de jocurile de…
Laura Paraschiv - iunie 8, 2024
banner bonus aniversar magic jackpot

Magic Jackpot Bonus Aniversar

Magic Jackpot Casino te așteaptă cu o surpriză specială: bonus aniversar Magic…
Laura Paraschiv - iunie 7, 2024
banner Bonus aniversar Las Vegas

Las Vegas Bonus Aniversar

Las Vegas Casino este locul unde visele devin realitate! Dacă îți place…
Laura Paraschiv - iunie 6, 2024

Autor