locuri de muncă italia

Oportunități de locuri de muncă Italia

5/5 - (12 votes)
FBmirelaF - septembrie 30, 2021

Precum bine știm, piața locurilor de muncă din România nu oferă de multe ori opțiunile dorite sau, mai bine zis, nu acoperă nevoile pe care le avem. Drept rezultat, din ce în ce mai mulți români aleg calea străinătății în căutarea unui trai mai bun pentru ei și pentru familia lor. Italia este una dintre țările alese ca destinație de către români atunci când își caută locuri de muncă în străinătate.

Ce oferă în plus această țară față de România?

Remunerația este un prim motiv al acestei alegeri – în Italia salariile sunt aproximativ de 3 ori mai mari și chiar dacă și costurile traiului sunt mai ridicate, multe prețuri sunt similare cu cele de la noi. Așadar, dacă ai un plan de economisire a banilor, poți chiar strânge o sumă favorabilă pentru orice îți dorești.

Sistemul medical este similar ca și la noi, însă mai funcțional și mai bine pus la punct. Angajații beneficiază de facilități care sunt suportate de către angajator, însă pot opta pentru o asigurare privată de sănătate care de altfel, reprezintă un avantaj – economisești timp (asigurarea privată poate fi făcută la oricare centru ASL – Azienda Sanitaria Locale). Aici, femeile sunt ocrotite de către stat prin faptul că o femeie nu poate să fie concediată după ce a dat naștere unui copil.

Din punct de vedere al limbii, limba italiană este destul de ușor de învățat, însă pentru început te poți descurca destul de lejer si cu engleza, aceasta fiind destul de utilizată în Italia. Însă, învățarea limbii îți va oferi un avantaj, mai ales dacă îți dorești să îți clădești o carieră profesională aici și să te descurci mai ușor.

Toți cei care lucrează cu contract legal în Italia au multe beneficii din partea angajatorului care constau în concedii plătite, servicii de sănătate gratuite, iar cei care au veniturile mai mici (sub 1.000 euro) – asistență juridică gratuită, anumite scutiri de taxe (precum taxele de școlarizare a copiilor), primirea celui de-al paisprezecelea salariu, scutire de la plata abonamentului Rai (taxa pentru deținerea unui televizor).

Un alt aspect de luat în calcul este dreptul de încasare a unei pensii atunci când ajungi la limita de vârstă – după doar 5 ani de cotizații sociale, poți beneficia de pensie.

Acte necesare pentru a lucra în Italia

O condiție care ar putea să îți ușureze procesul de angajare pentru lucru în Italia, constă în deținerea cetățeniei europene – deși este posibil să lucrezi chiar dacă nu ești cetățean al Uniunii Europene (doar cu viză de lucru), cetățenia UE face ca întregul proces să se desfășoare mai ușor. Un prim pas în inițierea procedurii legale de angajare constă în obținerea unei cod fiscal de la autoritatea competentă în acest sens (Agenzia delle Entrate). Cu o zi înainte să începi lucrul, angajatorul este obligat să comunice acest fapt instituțiilor competente (centrul de plasare în muncă, instituția de protecție socială – I.N.P.S. și I.N.A.I.L).

Apoi, pentru cazul în care vei rămâne în Italia mai mult de 3 luni, trebuie să te înscrii în Registrul de evidență a populației la primăria din localitatea în care vei locui – doar cu pașaportul/CI și o cerere completată. Apoi, Ghișeul Unic pentru Imigrare din localitatea de reședință va emite autorizația de muncă. Este foarte important să ții minte că nu poți începe să lucrezi înainte de a urma toți acești pași.

Unde să cauți locuri de muncă în Italia?

Când spui angajări Italia sau locuri muncă Italia, te aștepți să găsești foarte multe locuri și să nu știi de unde să alegi. Însă nu aceasta este problema, ci să găsești anunțurile care sunt într-adevăr eligibile pentru nevoile tale și nu ascund în spate înșelătorii. Un prim pas este să introduci în motorul de căutare al browser-ului expresii precum angajări Italia sau locuri de muncă străinătate Italia și ți se vor afișa multe rezultate. Vei observa că locuri de muncă în Italia pentru bărbați necalificați și locuri de muncă șoferi profesioniști începători Italia sunt printre primele căutări. Acest lucru se aplică în cazul oricărei căutări de job în afară, chiar și când vine vorba de locurile de muncă în Germania, de exemplu.

  • Publi24

Publi24 locuri de muncă Italia este unul dintre căutările efectuate frecvent de români, pe lângă celebrul OLX locuri de muncă Italia. Atunci când introduci acest criteriu de căutare – locuri de muncă în Italia – este imposibil să nu găsești multiple oferte de angajare. Pe Publi24 locuri de muncă Italia găsești peste 100 de astfel de propuneri în diverse domenii, începând de la munca necalificată până la cea care necesită anumite expertize, în plus dacă vrei să pleci repede, vei găsi anunțuri care să facă referire la locuri de muncă în Italia fără comision plecări urgente.

  • OLX

OLX locuri de muncă Italia este o altă alternativă aleasă des de către români – aici poți găsi o mulțime de anunțuri de angajări Italia. Are un design simplu și ușor de urmărit, la începutul paginii putând să găsești anunțurile promovate.

  • ANOFM

Un alt site specializat pe joburi este cel al ANOFM care la rândul său este conectată la EURES (portal al locurilor de muncă din UE). Aici găsești o listă de ofertanți, iar medierea cu angajatorul este făcută gratuit de către agenție.
Pentru a nu risca să fii păcălit, este recomandat să nu pleci fără a avea un contract semnat (care să fie și în limba română) și în plus, ferește-te de agențiile care percep comision – caută locuri de muncă în Italia fără comision plecări urgente pentru a evita să plătești mai mult decât face.

Pentru a aplica, indiferent de agenția pe care o alegi, trebuie să ai un CV completat ca la carte și o scrisoare de intenție. Dacă alegi să pleci printr-o agenție românească, trimite-le CV-ul și o scrisoare de intenție, iar ei te vor ghida în continuare, sau direct la angajator în italiană sau engleză. Dacă deja te afli în Italia, consultă centrele de ocupare a forței de muncă din localitatea în care locuiești.

Locuri de muncă străinătate Italia – care sunt condițiile de muncă

Înainte de a semna un contract trebuie să cunoști termenii și condițiile la care te supui, ce obligații are angajatorul și ce obligații ai tu. Mai întâi trebuie să cunoști tipurile de contracte de muncă – acestea pot fi pe durată nedeterminată (cu normă întreagă – 40 de ore/săptămână, cu normă redusă – cel puțin 16-24 ore/săptămână), pe durată determinată (normă întreagă sau redusă), la cerere/intermitent, la distanță, de administrare, de ucenicie.

Salariul este negociat între tine și angajator, dar nu poate fi mai mic decât cel stipulat în contract. Deși Italia nu are definit un salariu de bază, este estimată o sumă estimativă medie de 950-1000 de euro. De exemplu, cei care lucrează în domeniul casnic (menajere, asistente personale) câștigă între 650 și 1450 de euro. Însă salariul variază în funcție de domeniul în care lucrezi. Orele de muncă suplimentară sunt plătite conform legislației în vigoare – orele suplimentare sunt plătite cu 25%, zilele de sărbătoare cu 35%, orele de noapte cu 40%, ore suplimentare în zilele de sărbătoare cu 40%, iar orele suplimentare efectuate pe timp de noapte sunt plătite cu 45%.

Programul de lucru variază în funcție de domeniul ales și de tipul de contract de muncă (part-time sau full-time) – de obicei este de 40 ore/săptămână pentru norma întreagă, însă nu poate depăși 48 de ore/săptămână. De exemplu, în agricultură se lucrează în medie 39 ore/săptămână – 6 ore și jumătate/zi. Din punct de vedere legal, nu ai voie să lucrezi mai mult de 3 ore suplimentare/zi, 18 ore/săptămână, 300 ore/an, iar dreptul de odihnă săptămânală este de 24 de ore consecutive.

Ce tipuri de concedii plătite sunt în Italia?

Dacă lucrezi legal, trebuie să fii informat cu privire la concediile la care ai dreptul anual. În funcție de categoria de nevoi în care te încadrezi, ai dreptul la:

  • concediu pentru creșterea copilului (maxim 11 luni);
  • concediu educațional și de studii (zile libere pentru examene);
  • concedii de formare (maxim 11 luni în total);
  • concediu pentru îngrijirea copilului bolnav (5 zile lucrătoare/an);
  • concediu pentru îngrijirea unei rude bolnave grav/ cu handicap (3 zile libere plătite/lună);
  • concediu pentru căsătorie (15 zile consecutive);
  • concediul de odihnă (21 de zile lucrătoare/an).

Cele mai căutate locuri de muncă din Italia

Analizând piața de locuri de muncă Italia 2020 și cererea actuală din ultima vreme, am observat cereri și oferte repetitive pentru locuri de muncă în Italia la curățenie, locuri muncă în Italia ca badantă sau la înlocuit, locuri de muncă ca și sudor, în construcții, șofer profesionist, bonă, menajeră, sau în diverse domenii de expertiză (IT, finanțe, arhitectură, administrație).

Cercetând piața muncii din această țară și cererile, locuri de muncă Italia Roma și locuri de muncă Italia Milano par să fie în topul preferințelor, alături de orașe mari precum Torino, Genova sau Florența. Chiar dacă locurile de muncă precum badantă, șofer profesionist, în construcții sau sudor sunt căutate peste tot, orașele menționate anterior par să fie favorizate în căutarea unui job și asta nu doar din cauza faptului că acolo sunt salarii mai mari. Orașele mai mici au oferte limitate și salariile în funcție de specificul financiar al zonei.

În anumite locuri de muncă precum bonă, menajeră, badantă, chiria și mâncarea sunt acoperite de angajator în cele mai multe cazuri, însă dacă alegi să lucrezi ca șofer, sudor sau tehnician, trebuie să îți găsești singur/ă chirie sau te înțelegi cu agenția de recrutare să se ocupe de acest aspect contra cost.

Află mai multe și despre locuri de muncă Austria disponibile!

Locuri de muncă în Italia pentru femei

Domeniul locurilor de muncă destinat femeilor este destul de amplu – anual sunt căutate joburi ținând cont de anumite criterii cheie. Expresiile cel mai des introduse în motorul de căutare sunt locuri de muncă în Italia la curățenie, locuri de muncă Italia fabrici, locuri muncă în Italia ca badantă sau la înlocuit. Atât cererea, cât și oferta, sunt diversificate și sunt disponibile locuri de muncă în Italia pentru femei pentru toate nivele de calificare.

Cele mai practicate meserii de femeile românce sunt mai mult în domeniul casnic – menajeră, bonă, badantă, asistentă personală. Chiria și mâncarea este asigurată de obicei de angajator în cazul locurilor de muncă cu normă întreagă – în caz contrar, candidata trebuie să își procure singură o locuință. Aparte de acest domeniu casnic, femeile pot lucra și în domenii de expertiză dacă dețin diplomele și cunoștințele necesare – IT, arhitectură, contabilitate (de obicei se face un curs de bază pentru că diferă legislația în domeniu).

Alte oportunități de locuri de muncă în Italia pentru femei constau în munca în agricultură (culesul fructelor, în sere, culesul măslinelor), în fabrici (la sortat și ambalat), în industria hotelieră și în restaurante (cameristă, picolo, ospătar și chiar barman dacă ai experiență și vorbești limba italiană).

Locuri de muncă în Italia pentru bărbați

Pe piața locurilor de muncă sunt căutate joburi precum locuri de muncă în Italia pentru bărbați necalificați, locuri de muncă sudori Italia, locuri de muncă în Italia pentru bărbați în construcții, locuri de muncă șoferi profesioniști începători Italia. Având în vedere criteriile preferate de către cei care doresc să se angajeze și să lucreze în Italia, și cunoscând carențele pieței locurilor de muncă, job-urile favorizate de bărbați constau în cele din logistică (șofer profesionist, chiar și începători), din construcții (necalificat, sudor), dar și inginerie și agricultură (în sezon mai ales).

Procesul de recrutare merge destul de repede, iar dacă ești decis în privința locului de muncă, alegerea locației nu va fi grea. Șoferii profesioniști sunt printre cei mai căutați, existând un deficit mare de angajați în domeniul transporturilor – vei găsi anunțuri pe tot teritoriul Italiei (remunerația este destul de generoasă – cu puțină experiență poți câștiga chiar și 2700-2800 euro pe lună). Așadar, șoferilor de tir nu le va fi greu să găsească un loc de muncă răsplătit pe măsura efortului. Iar construcțiile (meserii precum muncitor necalificat, sudor, tehnician, inginer) sunt la mare căutare, acest domeniu fiind în plină expansiune, mai ales în urma situației pandemice – în acest domeniu, salariile variază între 25.000 și 30.000 de euro pe an.

Concluzii

Fie că ești femeie sau bărbat, piața locurilor de muncă din Italia este destul de ofertantă și chiar ar fi imposibil să nu găsești un loc de muncă care să nu se potrivească cu competențele și nevoile tale. Salariile te pot motiva și variază în funcție de domeniu, competente și calificări. Te poți perfecționa oricând dacă ai în plan să te și stabilești acolo – poți urma cursuri de e calificare și chiar să urmezi cursurile unei școli.

Pe lângă aspectele logice ale alegerilor, ar fi păcat să nu adăugăm și plăcerea – Italia este o țară frumoasă care mereu a atras mii de turiști, are o climă plăcută și oameni primitori.

cum câștigi la Casa Pariurilor bonus fără depunere

Casa Pariurilor bonus fără depunere: 50 RON sau 40 Free Spins

Casa Pariurilor bonus fără depunere de 50 RON Gratis Cei care aleg…
FBmirelaF - ianuarie 27, 2022
2%-TaxBack-Bonus-Winbet

2% Bonus TaxBack Winbet – Promoție specială cu depunere

Dacă nu ești încă jucător la Winbet online, creează un cont și…
FBmirelaF - ianuarie 27, 2022
blank

Bonus fără depunere Fortuna: 40 Free Spins / 50 RON Gratis?

Dacă ești la început de drum și vrei să-ți încerci șansele la…
FBmirelaF - ianuarie 27, 2022