cum sa vinzi produse handmade

Cum să vinzi produse handmade

Una dintre afacerile pentru care nu ai nevoie de o investiție inițială consistentă este confecționarea produselor handmade. Ce-i drept, pentru a te putea lansa într-un astfel de domeniu, este bine să ai și ceva spirit practic și imaginație, însă ambele pot fi cultivate și lucrate în timp. Află în continuare cum să vinzi produse handmade online, dar și în afara internetului, precum și care sunt secretele din spatele unei afaceri de succes.

Ce produse poți realiza și unde găsești materia primă

Din punct de vedere al produselor pe care le poți confecționa, te vei bucura să afli că ai la dispoziție foarte multe variante: bijuterii, genți, îmbrăcăminte, obiecte de ceramică și decorațiuni interioare, semne de carte și diverse alte accesorii. Cele mai populare sunt bijuteriile, deoarece pot fi realizate foarte ușor și vândute unei piețe destul de diversificate. De asemenea, vei găsi destule magazine ce vând materiale dedicate confecționării de obiecte handmade, în special bijuterii și accesorii. Îți poți cumpăra materialele online sau poți merge să le ridici chiar de la fața locului, iar prețurile sunt decente, astfel încât să nu fie necesară o investiție prea mare.

Nu știi ce ai putea crea și de ce materie primă ai avea nevoie pentru a te apuca de treabă? Nicio problemă: vei găsi online foarte multe tutoriale care îți arată exact cum să realizezi obiectele dorite și de ce instrumente sau materiale ai nevoie pentru a lucra. De asemenea, găsești resurse utile precum acest articol despre cum să vinzi produse handmade.

Ce ar trebui să ai la îndemână când te apuci de lucru

În afară de materiale, ar trebui să poți conta și pe un spațiu unde să poți lucra în liniște. Asta pentru că obiectele handmade pot fi migăloase și au nevoie de maximă atenție. Asigură-te că atunci când vrei să lucrezi, te poți retrage într-o cameră în care să ai spațiu pentru a așeza materialele și accesoriile pe care le realizezi. Dacă ai copii mici sau animale, asigură-te că nu au cum să ajungă la materiale sau la obiectele confecționate, pentru a evita pericolul de a le înghiți sau a le pierde.

Ce modele ar trebui să realizezi și de unde te poți inspira

Nu există doar anumite rețete pe care să le urmezi, pentru că în domeniul handmade totul ține de inspirația și imaginația persoanei care creează. Totuși, dacă te întrebi cum să vinzi produse handmade care să prindă pe piață, ar fi indicat ca pentru început să vezi ce se caută în zona în care vei crea tu. De exemplu, dacă vrei să vinzi inele, cercei, lănțișoare și brățări, e de ajunsă să dai o căutare online după bijuterii handmade și să observi care par să fie cele mai populare și mai vândute. 

Totodată, verifică și care sunt tendințele anului, ce culori și materiale se poartă și ce recomandă specialiștii în modă. Nu ar fi rău să te gândești la nișa pe care preferi să o abordezi: vrei să realizezi produse comune și ieftine, pe care să le vinzi ușor oricui sau preferi să scoți pe piață o gamă exclusivistă și originală? A doua variantă poate fi mai dificil de vândut pentru început, dar îți permite să pui prețuri mai mari și să scoți astfel mai mult profit. Nu uita că pentru a vinde bijuterii exclusiviste și scumpe va trebui să investești în materiale de cât mai bună calitate și să te gândești la un design cât mai interesant, personalizat.

Cum să vinzi produse handmade pe internet

Internetul este cea mai ieftina piață de desfacere pentru produsele tale, pentru că vei evita plata unui spațiu comercial și, în același timp, vei avea acces la cumpărători de toate vârstele, din toate zonele țării. Există site-uri care se ocupă chiar cu comercializarea produselor handmade și unde îți poți promova și tu creațiile. Dacă vrei să ai un mic magazin online individual, poți achiziționa un site sau poți realiza un blog pe care să încarci poze cu modelele și prețurile. Atenție la calitatea pozelor – cu cât e calitatea mai bună, cu atât îți cresc șansele de a fi preferat de cumpărători. De asemenea, prețurile trebuie adaptate la nivelul pieței – dacă sunt prea mari riști să rămâi cu marfa nevândută, dacă sunt prea mici nu vei scoate profit, iar clienții s-ar putea îndoi de calitatea produselor. Un alt aspect pe care e bine să te concentrezi este promovarea: poți investi bani în reclame plătite sau îți poți face o pagină de Facebook a afacerii, pe care să postezi cât mai frecvent și pe care să ții legătura cu clienții și potențialii clienți.

Ce alte modalități de vânzare există

Pe lângă internet, ai posibilitatea de a-ți vinde produsele și în alte moduri. Cele mai populare sunt târgurile de profil, care se realizează în fiecare an în perioada sărbătorilor: înainte de Crăciun, de Paște, dar și de 1 și 8 martie. Sunt perioade extrem de bune, pentru că ai șansa să faci vânzare mare, însă nu uita să pui bani deoparte pentru închirierea spațiului unde vei expune. Pe lângă aceste evenimente, în orașele mari ale țării se organizează periodic târguri de handame, unde contra unei sume modice poți participa cu produsele tale. Astfel de târguri reprezint și ocazii excelente de a monitoriza competiția și de a vedea ce scot pe piață ceilalți producători de handmade. Nu uita ca, dacă ai deja și un magazin online sau o pagină de facebook, să îți faci cărți de vizită pe care să le înmânezi clienților sau pur și simplu celor care vin să îți privească produsele.

În ultimii ani, piața produselor handmade din România a cunoscut un avânt destul de mare, mai ales datorită faptului că oamenii s-au săturat să cumpere aceleași obiecte realizate în serie și își doresc acum să aibă creații individuale, care să li se potrivească din plin ca stil. Nu rata ocazia, pentru că este un moment excelent să îți pui imaginația și priceperea la treabă pentru a câștiga bani din asta. Ține minte în final că jumătate din succes stă în ceea ce realizezi, iar cealaltă jumătate depinde de promovarea pe care o faci afacerii tale.

Citește și articolele despre:

Articole relevante