Cum gestionezi o criză financiară – sfaturi practice

Așa cum ai observat cu siguranță, situația cu care ne confruntăm în prezent pe plan medical începe să aibă efecte și asupra zonei financiare. Tot mai multe firme suferă pierderi sau chiar își opresc activitatea, iar angajații ajung să își facă griji pentru siguranța zilei de mâine. Contextul socio-economic nu este unul îmbucurător, iar specialiștii în finanțe spun deja că ne îndreptăm spre o criză la nivelul economiei globale.

Dacă ești îngrijorat de perspectiva crizei financiare, avem și o veste bună pentru tine: istoria a dovedit că până și aceste momente dificile sunt ușor de trecut dacă nu îți pierzi cumpătul și te organizezi eficient. În plus, cele mai bune idei și cele mai strălucite afaceri au ieșit tocmai din perioade de criză, când oamenii au fost nevoiți să găsească abordări noi de a face lucrurile cu care erau obișnuiți. Află în continuare cum gestionezi o criză financiară astfel încât să ai cât mai puține pierderi, ba chiar să ieși din ea câștigat.

Cum te pregătești pentru o perioadă de criză

E bine de știut că o criză financiară nu te va afecta peste noapte. În general, aceste perioade sunt anunțate de alte probleme la nivel mondial, precum criza actuală din sănătate. Asta înseamnă că te poți pregăti printr-o bună informare, rămânând la curent cu știrile din domeniul economic. Nu trebuie să fii un specialist în finanțe ca să înțelegi previziunile și sfaturile experților, însă va trebui să ai grijă la cum filtrezi informația.

Mulți politicieni, economiști, oameni de afaceri sau chiar vedete vor da nenumărate sfaturi pentru criza financiară, iar unele se vor bate cap în cap. Alege să nu urmezi orice rețetă pe care o auzi, mai ales dacă ești sfătuit să faci investiții extravagante și nu ai o rezervă care să îți permită asta. Cel mai bun sfat în astfel de momente este să urmezi indicațiile persoanelor cu experiență în zona financiară: numeroși experți au publicat de-a lungul timpului cărți cu metode de a trece mai ușor de o criză.

Documentează-te cu privire la viața și cariera persoanelor de la care preiei sfaturile: au trecut prin provocări pe parte financiară? Au reușit să le gestioneze și să iasă din momentele de cumpănă cu succes? Dacă da, ai motive să le asculți indicațiile, pentru că te vor ajuta să treci mai ușor de o eventuală criză.

Un exemplu de autor care s-a concentrat pe soluțiile existente în momente de criză este Robert Kiyosaki. Chiar dacă nu vei aplica tot ce găsești în cărțile sale, cu siguranță vei obține câteva sfaturi pentru criza financiară, ușor de înțeles și de aplicat. Inspiră-te din experiența celor care s-au mai confruntat cu situații de criză, învață din greșelile lor și observă cum și-au revenit după ce au suferit pierderi.

Cum gestionezi o criză financiară din punct de vedere al atitudinii

Poate părea greu de crezut, dar cel mai important aspect de care trebuie să ții cont în eventualitatea unei crize financiare este atitudinea cu care privești lucrurile. În timpul marilor crize economice, persoanele care au cedat emoțional au suferit pierderi mult mai mari decât cele care și-au păstrat sângele rece. Indiferent de câți bani ai avea acum în cont, ține minte că prosperitatea vine în primul rând din modul în care alegi să vezi situația și să acționezi. Nu te speria când citești previziuni economice mai puțin pozitive și nu petrece toată ziua căutând pe Google sfaturi criză financiară. Alocă-ți zilnic un interval în care să te informezi, iar în rest păstrează-ți calmul și nu neglija activitățile uzuale. Rămâi rațional și calculează-ți fiecare mișcare, păstrând în minte gândul că orice criză e o oportunitate de a face schimbări pozitive. Panica nu te va ajuta cu nimic, ci îți va bloca inspirația și capacitatea de a acționa.

Sfaturi criză financiară – ce să începi să faci și la ce să renunți

Există anumite acțiuni care te vor ajuta în perioada următoare, în timp ce pe altele va trebui să le lași deoparte. Iată ce sfaturi de criză financiară avem pentru tine:

• Planifică-ți următoarele luni și notează-ți tot ce consideri a fi important: calculează bugetul lunar și stabilește care e suma minimă de care ai nevoie pentru a te descurca. Notează-ți cheltuielile pe un caiet sau instalează-ți o aplicație care să-ți ofere un mai bun control al bugetului. Vei reuși astfel să înțelegi mai bine cum îți folosești banii, de unde poți să mai tai și cum gestionezi o criză financiară din punct de vedere al câștigului lunar versus cheltuieli lunare.

• Profită de cursurile online gratuite – cât stai acasă, găsește-ți timp pentru a învăța. A fi pregătit să faci lucruri noi este unul dintre cele mai importante secrete ce țin de cum gestionezi o criză financiară cu succes. Poate te atrage zona it, poate managementul sau pur și simplu confecționarea obiectelor handmade. Orice ai învăța, îți va fi de ajutor pentru a porni mai târziu o afacere sau a-ți schimba cariera. Nu uita că în vreme de criză multe joburi se desființează, așa că e important să ai un plan de rezervă.

• Amână ratele, investițiile bursiere și pe cele imobiliare. Dacă nu dispui de un capital consistent, nu este momentul cel mai bun să îți cumperi o locuință sau o mașină în rate, nici să investești toți banii în acțiuni. Cumpără bunuri care nu necesită o plată eșalonată la bănci și pe care le-ai putea mai târziu valorifica. Dacă ai bani strânși la bancă, vei putea profita în curând de prețurile scăzute la locuințe și vei obține un câștig mai mare decât cumpărând la prețul actual.

• Nu arunca hainele sau produsele vechi. Un aspect important de luat în calcul atunci când te gândești cum gestionezi o criză financiară ține de capacitatea de a te descurca cu ce ai deja în casă. Nu te apuca să faci cumpărături haotic, ci bazează-te pe lucrurile strânse de-a lungul timpului. Alege să duci obiectele stricate la reparat, în loc de a le înlocui imediat cu altele noi. Vei face o economie binevenită, așa cum au făcut și părinții noștri în vremuri în care nu aveau acces la tot ce își doreau.

• Gândește-te la afaceri pe care le-ai putea lansa cu capital redus. Dacă ai un talent sau o abilitate cu care până acum nu te-ai gândit să faci nimic, a sosit momentul să-ți pui pasiunea în practică. În timpuri de criză, micii comercianți pot să prospere, așa că întreabă-te ce ai putea crea în casă – obiecte de mobilier, haine, site-uri web sau orice altceva îți trece prin cap – și ce servicii ai putea presta ca eventuală afacere. Multe afaceri și magazine se vor muta online, așa că nu ezita să înveți mai multe despre asta.

• Nu îți refuza micile plăceri. Deși nu este momentul ideal pentru a cheltui banii pe călătorii scumpe sau mașini rapide, te poți răsfăța cu alte lucruri, accesibile din punct de vedere financiar. Până la urmă, un psihic puternic vine și din faptul că nu renunți la toate lucrurile care te fac fericit și îți păstrezi o parte din vechiul stil de viață.

Înarmează-te cu răbdare și optimism, pentru că timpul va îndrepta situațiile mai puțin fericite, iar tu vei reuși cu siguranță să treci cu bine de orice moment dificil, ținând cont de sfaturile de mai sus.

Citește și articolele despre:

Articole relevante