afaceri online

5 idei de afaceri online simple și cu potențial

Chiar dacă până nu demult nu ți-ai fi imaginat o afacere care să nu dețină un sediu fizic, în ziua de astăzi tot mai multe tipuri de business sunt lansate cu succes pe internet și funcționează mai bine decât afacerile clasice.

Motivul este simplu: mediul online a devenit spațiul preferat pentru aproape orice tip de activitate, de la socializare până la cumpărături, iar comercianții mizează pe asta, știind că internetul le permite să aibă acces la un public mult mai numeros.

În afară de acest aspect, când vine vorba de afaceri online, investiția nu trebuie să fie una atât de mare. Banii care ar fi fost folosiți pentru închirierea unui spațiu, pentru plata facilităților și salariile angajaților, pot fi astfel economisiți.

Vrei și tu să îți deschizi o afacere pe internet, însă nu știi ce ți-ar trebui pentru asta și ce anume ar fi cel mai rentabil să vinzi? Află în continuare cum să te pregătești pentru a da startul unei afaceri online și inspiră-te din cele 5 idei de afaceri online pe care ți le punem la dispoziție.

Ce trebuie să ai la dispoziție pentru a porni o afacere pe internet

Buna funcționare a unei afaceri online ține de existența unui site bine pus la punct. Asigură-te că, pe lângă banii pe care îi vei investi în afacerea propriu-zisă, îți păstrezi și o parte din buget pentru a achiziționa un domeniu cu numele businessului tău. Acesta va fi practic spațiul de desfacere, așa că ar fi bine să te pricepi la web design sau să cunoști o persoană care te poate ajuta să realizezi un site prietenos și ușor de folosit.

Denumirea site-ului ar trebui să aibă legătură cu zona de activitate a afacerii, așa că este de preferat ca întâi să te decizi asupra a ce vei vinde și abia apoi să cumperi și să creezi site-ul. Odată ce ai ideea, gândește-te la un nume care să atragă atenția, să fie clar și să se plieze pe ceea ce oferi. Pentru design și slogan, ține cont de tipul de client care se va orienta cel mai des către produsul tău. De exemplu, dacă vinzi flori, site-ul ar trebui să aibă un logo vesel și colorat, pe când o afacere cu anvelope ar avea nevoie de un design mai simplu, în culori sobre.

Nu uita că pozele spun pe internet mai mult decât o mie de cuvinte, așa că asigură-te că produsele tale sunt fotografiate cu un aparat de calitate, din unghiurile potrivite. Gândește-te și la partea de social media și creează pagini de facebook, linkedin și instagram pentru afacerea ta. Păstrează constant legătura cu cumpărătorii și potențialii clienți, postând fotografii, promoții și informații utile. Răspunde prompt și politicos la sugestii și întrebări, inclusiv când este vorba de feedback negativ.

Colaborează cu o firmă de curierat de încredere și agreează un termen de livrare pe care să îl poți comunica pe site. Tot pe site ar trebui să ai trecute și modalitățile de contact: e-mail, telefon, adresă.

Pentru a te asigura că devii cunoscut rapid în mediul online, investește lunar o sumă în campanii de promovare pe facebook și pe google, astfel încât publicul să afle despre afacerea ta și să te găsească ușor.

5 idei de afaceri online

  • Site de produse personalizate – produsele personalizate vor fi mereu la căutare, fiind ideale pentru cadouri, dar și pentru cei ce își doresc un obiect unic, care să-i reprezinte. Poți crea un site pe care să vinzi obiecte precum tricouri, căni, genți sau semne de cărți cu diverse mesaje amuzante. Ai libertatea de a personaliza produsele așa cum îți dorești, cu citate din cărțile preferate, din melodiile clasice sau din filme celebre. Poți încerca și varianta în care să lași la latitudinea clienților mesajul care să apară pe obiectele comandate.
  • Site cu bijuterii handmade – sunt un produs cu care poți avea căutare pe piață, atâta timp cât vii cu o idee originală și cu o execuție pe măsură. Inspiră-te din povestea de succes a altor branduri de bijuterii românești și internaționale, care folosesc materiale mai puțin obișnuite – flori presate, frunze, cristale naturale – pentru a crea accesorii deosebite. De asemenea, dacă ai în casă bijuterii vechi sau știi persoane de la care poți achiziționa astfel de accesorii, poți lansa o afacere cu produse vintage.
  • Site cu îmbrăcăminte și încălțăminte – tot mai multe persoane preferă să își cumpere produse de îmbrăcăminte de pe internet, pentru a evita să piardă timpul căutând prin magazine și malluri. Poți găsi un producător din afara țării sau un site cu distribuție en gros, precum aliexpress, care să îți livreze produsele dorite la prețuri convenabile, mai ales dacă le achiziționezi în cantități mari. Încearcă să studiezi moda actuală înainte de a comanda produse vestimentare, pentru a te asigura că acestea sunt în tendințe.
  • Site cu produse alimentare de casă – gătitul este pasiunea ta sau ai în familie pe cineva care pregătește gemuri și dulcețuri delicioase, prăjituri bune de te lingi pe degete, pâine proaspătă, zacuscă sau orice altă bunătate ce poate fi comercializată? Românii încep să fie amatori de mâncare naturală și sănătoasă, așa că tot ce ai de făcut este să obții certificările necesare și avizul de la  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, iar apoi să te pui pe treabă.
  • Magazin cu specific internațional – una dintre cele mai interesante idei de afaceri online este deschiderea unui magazin virtual cu produse aparținând unei anumite culturi. De câte ori nu ai visat, de exemplu, să te răsfeți cu bunătăți franțuzești sau italienești, de la vinuri și brânzeturi până la dulciuri tradiționale? Tot ce ai de făcut este să găsești un distribuitor în țara din care dorești să realizezi importul și să te asiguri că pui la vânzare numai produse de calitate superioară.

Pe lângă ideile de mai sus, poți comercializa online multe alte produse, dar și servicii. Există site-uri dedicate traducerilor, fotografiei de eveniment, web designului sau marketingului online. Totul este să te gândești foarte bine la ceea ce ai de oferit, la pasiunile și abilitățile tale, să îți aduni curajul și să te lansezi în afaceri. Mediul online te așteaptă cu brațele deschise, fiind un spațiu în care oricine își poate încerca norocul.

Citește și articolele despre:

Cum să lucrezi ca freelancer în România
Idei de a face bani în plus

Articole relevante