Articolul urmator
»
bitcoin

Informații utile despre Bitcoin

În acest ghid, vom înțelege toată această nebunie declanșată de Bitcoin, la nivel internațional, precum și ce înseamnă Bitcoin Romania. Pentru aceasta, trebuie să ne întoarcem la dezbaterea privind scalarea.

Înainte de a intra în acest material, dacă doriți să aflați mai multe despre bitcoin, intrați aici!

Cum funcționează tranzacțiile Bitcoin?

Bitcoin a fost introdus de o entitate necunoscută, ce avea pseudonimul Satoshi Nakamoto, în lucrarea lor de cercetare „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Ceea ce a oferit un bitcoin-ul a fost un sistem ede generare de valută în manieră descentralizată, digitală, de tip peer-to-peer. Întregul sistem de funcții bitcoin există datorită muncii efectuate de un grup de oameni numiți „mineri”.

Deci ce fac acești mineri? Cele mai mari două activități pe care le fac sunt: minerit pentru blocuri de informații (blockchain) și adăugarea de tranzacții la aceste blocuri.  

„Mineritul”

Toți minerii folosesc puterea lor de calcul pentru a căuta blocuri noi pentru a le adăuga blocului deja existent. Procesul urmează protocolul „dovada muncii” („proof of work”) și, odată ce a fost descoperit un nou bloc, minerii responsabili de descoperire primesc o recompensă. În prezent, aceasta este stabilită la 12,5 bitcoini, dar cu toate acestea, nu este singurul motiv pe care îl au minerii pentru care desfășoară această activitate.

Adăugarea de tranzacții la blocuri

Când un grup de mineri descoperă și un bloc nou, devin dictatori temporari ai acelui bloc. Să presupunem că Ana trebuie să trimită cinci bitcoini Romania lui Ion; precum nu îi trimite bani fizic, minerii trebuie să adauge această tranzacție la blocurile din lanț și numai atunci această tranzacție este considerată completă. Pentru a adăuga aceste tranzacții la blocuri, minerii pot percepe o taxă. Dacă doriți ca tranzacția dvs. să fie adăugată rapid la aceste blocuri, atunci puteți oferi minerilor o taxă mai mare pentru a „tăia coada” ca să spunem așa.

Pentru ca o tranzacție să fie valabilă, ea trebuie adăugată unui bloc din lanț. Cu toate acestea, aici poate apărea o problemă pentru că un bloc din lanț are o limită de dimensiune de 1 mb și există doar un anume număr de tranzacții care pot merge simultan. Acest lucru a fost ușor de gestionat înainte, dar apoi s-a întâmplat ceva care a făcut ca aceasta să fie o problemă uriașă.

Problema de scalabilitate a bitcoin Romani

Bitcoinul a devenit popular și cu asta a apărut propria serie de probleme. În acest grafic puteți vedea numărul de tranzacții care se întâmplă pe lună:

bitcoin romania
sursa: Wikipedia

Dupa cum puteti vedea, numarul tranzactiilor lunare este doar in crestere si cu limita actuala a marimii blocului de 1mb, Bitcoin poate gestiona doar 4.4 tranzactii pe secundă. Atunci când Bitcoin a fost creat pentru prima dată, dezvoltatorii au pus limita de dimensiune 1mb de la proiectare, deoarece doreau să reducă tranzacțiile de spam care ar putea bloca întreaga rețea Bitcoin.

Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de tranzacții a crescut cu salturi și limite, rata la care blocurile se umplu au crescut, de asemenea. De cele mai multe ori, oamenii au trebuit să aștepte până când au fost create noi blocuri, astfel încât tranzacțiile lor să fie confirmate. Acest lucru a creat o întârziere a tranzacțiilor, de fapt, singura modalitate de a obține prioritatea tranzacțiilor dvs. este de a plăti o taxă de tranzacție suficient de mare pentru a atrage și a stimula minerii să-și fixeze prioritatea tranzacțiilor.

Aceasta a introdus sistemul „înlocuire cu taxă” („replace by fee”). Să presupunem că Ana trimite 5 bitcoini lui Ion, dar tranzacția nu trece din cauza unei întârzieri. Ea nu poate „șterge” tranzacția, deoarece banii virtuali trimiși odată nu se pot întoarce înapoi. Cu toate acestea, ea poate face o alta tranzactie de 5 bitcoini cu Ion, dar de data aceasta cu taxe de tranzacționare care sunt suficient de mari pentru a stimula minerii. Pe măsură ce minerii i-au pus tranzacția în bloc, va înlocui tranzacția anterioară și o va face nulă.

În timp ce sistemul „înlocuire cu taxă” este profitabil pentru mineri, este destul de incomod pentru utilizatorii. De fapt, aici este un grafic al timpului de așteptare pe care un utilizator va trebui să îl aibă, dacă plătește taxele minime de tranzacție posibile:

romania bitcoin
sursă: Business Insider

Rezolvarea problemelor de scalabilitate

Acum, problema scalabilității, pe hârtie, are o soluție foarte simplă. În cazul în care problema este că blocul nu este suficient de mare pentru a reprezenta mai multe tranzacții, atunci pur și simplu creșteți numărul blocurilor!

Cu toate acestea, nu este chiar așa de simplu, și această problemă a dus la destul de multe controverse. Comunitățile Bitcoin internațional și Bitcoin Romania au fost împărțite în două și au argumentat atât pentru, cât și împotriva creșterii dimensiunii blocului.

Argumente pentru mărirea blocului

Creșterea mărimii blocurilor funcționează efectiv în beneficiul minerilor: mărirea dimensiunii blocurilor va însemna creșterea tranzacțiilor pe bloc, ceea ce va duce, la rândul său, la creșterea numărului de taxe de tranzacționare pe care un miner le poate obține de la exploatarea unui bloc. Bitcoin trebuie să crească mai mult și să fie mai accesibil pentru „omul obișnuit”. Dacă mărimea blocului nu se schimbă, există o posibilitate foarte reală ca taxele de tranzacționare să fie tot mai mari. Când se întâmplă acest lucru, oamenii de rând nu vor putea vreodată să îl folosească și, astfel, va fi folosit în mod exclusiv numai de corporații, iar acestia nu a fost niciodată scopul bijuteriei.  

Modificările nu se vor întâmpla simultan, ci treptat în timp. Cea mai mare frică pe care o au oamenii, atunci când vine vorba de schimbarea dimensiunii blocului, este că prea multe lucruri vor fi efectuate simultam și că vor fi provocate perturbări majore. Cu toate acestea, persoanele care sunt pro creștere, cred că aceasta este o frică neîntemeiată, deoarece majoritatea schimbărilor vor fi tratate într-o perioadă de timp stabilită.  

Argumente contra măririi dimensiunii blocului

Minerii vor pierde stimulente pentru că taxele de tranzacționare vor scădea. Deoarece dimensiunile blocurilor vor crește, tranzacțiile vor fi inserate cu ușurință, ceea ce va reduce semnificativ comisioanele de tranzacție. Există temeri că acest lucru poate de-stimula minerii. În cazul în care numărul de mineri scade, atunci aceasta va scădea rata generală de hash a bitcoinilor. 

Bitcoinii nu ar trebui să fie utilizate în scopuri de zi cu zi. Unii membri ai comunității nu doresc ca bitcoin să fie folosit pentru tranzacții obișnuite. Acești oameni simt că bitcoins au un scop mai mare decât să fie doar o monedă comună.  

Aceasta va cauza o centralizare sporită. Deoarece dimensiunea rețelei va crește, cantitatea de putere de procesare necesară pentru mine va crește și ea. Acest lucru va determina, la rândul său, o centralizare care se opune chiar esenței bitcoinelor.

Aceasta va împărți comunitatea. O creștere a mărimii blocului va provoca în mod inevitabil o breșă în sistem și, prin urmare, va împărți comunitatea în proces. Acest lucru poate distruge armonia în comunitate.

Acestea ar fi, pe larg, informațiile cele mai generale și mai utile pentru tine, înainte ca să intrăm în particularitățile fiecărei monede crypto. Dacă vrei să afli mai multe detalii, citește articolul nostru despre cryptocurrency, chiar acum!

Articole relevante