cum investești în monede digitale

Cum și de unde cumperi criptomonede în 2022

5/5 - (6 votes)

Tehnologia a schimbat modul în care oamenii lucrează, comunică și chiar modul în care plătesc pentru bunuri, odată cu apariția conceptului de criptomonede. Acesta este un nou sistem monetar ce câștigă popularitate la nivel mondial. Cercetările arată că majoritatea oamenilor au auzit de tranzacționare criptomonede, dar nu înțeleg pe deplin cum funcționează această activitate.

Cu siguranță auzi zilnic în jurul tău discuții despre preț criptomonede și despre cum se pot câștiga sume uriașe de pe urma acestora. A venit timpul să aflăm despre ce este vorba mai exact. În acest articol vom discuta despre bursa criptomonede, despre tipurile acestora, cum le obținem și cum să transformăm această afacere în profit pe termen lung.

Ce vei găsi în categoria Criptomonede

În categoria Criptomonede vei găsi articole care te vor ajuta să înțelegi mai bine termenul și bineînțeles, criptomonedele disponibile pe piață, în care poți investi pentru a avea parte de profit. Vei descoperi avantajele și dezavantajele fiecăreia, cum funcționează și care sunt riscurile și șansele de câștig pentru fiecare tip de criptomonedă. Bitcoin și Ethereum sunt doar câteva exemple, iar în articolele de mai jos vei găsi și alte criptovalute în care poți investi. Descoperă-le!

cât este ethereum preț
Mirela - septembrie 17, 2021

Tot ce trebuie să știi despre criptomoneda Ethereum

Criptomonedele câștigă din ce în ce mai multă popularitate și nu este…
ce este moneda virtuală bitcoin
Mirela - septembrie 17, 2021

Tranzacții Bitcoin: cum funcționează această monedă digitală

Bitcoinul este una dintre cele mai vechi monede virtuale, dar și una…
află ce este ripple
Mirela - februarie 6, 2019

Ce este Ripple, cea mai inovativă monedă crypto

Primul lucru de știut este că Ripple este atât o platformă, cât…

Ce sunt criptomonedele?

Criptomoneda se referă la monedele digitale. Probabil că toată lumea a auzit deja despre bitcoin. A fost prima criptomonedă care a intrat în mainstream, dar altele cresc în continuare în popularitate. Există peste 2.000 de tipuri diferite în lista criptomonede și în fiecare zi se dezvoltă altele noi. Pe scurt, moneda virtuală este un sistem de plată digital care nu folosește bănci pentru a verifica tranzacțiile.

Este un sistem ce permite oricui, oriunde, să facă plăți sau să investească. Criptomoneda este stocată în portofele digitale pe care tu, ca utilizator de criptomonedă, trebuie să ți le creezi. Termenul „criptomonedă” a fost discutat pentru prima dată în 1983, însă nu în această formă.

Pe atunci, criptograful american David Chaum a conceput o monedă electronică ”criptografică”, denumită ecash, care, în 1995 a devenit digicash și care nu putea fi detectată de nicio autoritate fiscală oficială, fie ea bancă, guvern sau alți terți.

Prima criptomonedă care a fost recunoscută sub acest termen este bitcoin, și a fost creată în 2009. De atunci, numele a intrat ferm în utilizare și se aplică monedelor care nu sunt emise sub formă de bancnote de hârtie sau monede metalice. Acest tip de bani există exclusiv în spațiul digital.

Aceste monede virtuale sunt de obicei create folosind tehnologia blockchain. Blockchain descrie un registru public virtual în care este atestată veridicitatea monedei virtuale și tranzacțiile cu aceasta, fără a fi necesară validarea monedei de către o bancă. Un alt avantaj al blockchain este faptul că, prin criptarea sa, acesta este dificil de accesat de către hackeri.

Criptomonede: caracteristici

La pachet cu aceste criptomonede vin și câteva caracteristici pe care trebuie să le cunoști înainte de a începe aventura în acest domeniu.

Proof-of-work

Proof-of-work este un sistem care garantează securitatea tranzacțiilor cu cripto. Acesta are puterea de a împiedica utilizatorii să imprime criptomonede pe care nu le-au câștigat sau să refolosească moneda. De exemplu, dacă utilizatorii ar putea să-și cheltuiască monedele de mai multe ori, acest lucru ar face ca moneda să fie lipsită de valoare.

Bitcoin, așa cum am menționat deja, este un blockchain, un registru comun ce conține un istoric al fiecărei tranzacții care a avut loc vreodată, deci o memorie unde se pot vedea toate schimburile cu această monedă. Aceste schimburi se pot vedea în blocurile din blockchain, unde sunt, de altfel, stocate. Proof-of-work este algoritmul care face ca toate aceste nereguli privind refolosirea monedei sau replicarea plății să fie aproape imposibil.

Portofele digitale pentru criptomonede

Pentru criptomonede, este de obicei necesar un software special în care să cumperi, să stochezi sau să transferi aceste monede. Este vorba despre un program de tip portofel care este integrat fie în software, fie în mediul de schimb sau hardware.

Permite utilizatorului să lucreze cu blockchain-ul și să creeze tranzacții sau să primească transferuri la adresa sa. Concret, criptomonedele în sine nu sunt stocate nicăieri, astfel că, sarcina portofelului este de a stoca niște chei digitale ce oferă acces la adresa monedei și posibilitatea de a semna tranzacții.

Alegerea unui portofel este unul dintre pașii cheie atunci când lucrați cu monede virtuale. Sunt companii care oferă o gamă largă de portofele criptografice.

Întreaga gamă variată de portofele poate fi combinată în mai multe tipuri principale:

 • Portofele online
 • Portofele pentru PC
 • Pentru dispozitive mobile
 • Hardware

În general, când vine vorba de bursa criptomonede, trebuie menționat faptul că a câștigat popularitate din mai multe motive:

 • oferă versatilitate – este ușor să creezi un portofel pe orice computer, smartphone sau tabletă pe diferite sisteme de operare și să achiziționezi o criptomonedă;
 • este un domeniu simplu, deși pare complicat la început. Odată învățat, procesul devine extrem de accesibil.
  fiecare nod (utilizator) al sistemului de generare a criptomonedelor este egal, nu există un singur centru, ceea ce exclude posibilitatea de a bloca portofele, de a anula și de a controla plățile;
 • anonimatul maxim crește independența sistemului de plăți;
 • datorită fiabilității ridicate a portofelelor electronice protejate de o cheie privată, criptomoneda poate fi utilizată pentru a crea economii. Economiile vor fi la îndemână ca mijloc universal de schimb, ca metodă de plată în magazinele online sau la bursele independente.

Până acum ai auzit vehiculându-se un nume, atunci când se vorbea despre criptomonede: bitcoin. Însă aceasta nu este singura criptomonedă, ci, așa cum spuneam mai sus, prima din istorie și cea mai populară, însă despre tipurile de monede virtuale vom discuta puțin mai târziu. Neoficial, Bitcoin este deja numit „aur digital”.

Un aspect important al criptomonedei este tehnologia pe care se bazează. Ea este cea care determină siguranța operațiunilor. Și, dacă te întrebi cât este 1 bitcoin în euro, ei bine, valoarea acestuia se ridică la 30.984,69 euro.
Cu un număr suficient de participanți, cifra de afaceri a operațiunilor în monede virtuale poate ajunge la miliarde de dolari, dar până acum, investitorii și utilizatorii obișnuiți abia încep să exploreze această nișă.

Tranzacții

Când oamenii își transferă active reciproc,procesul poartă numele de tranzacție. Tranzacțiile Bitcoin reprezintă o secțiune de date semnată care este transmisă prin rețeaua Bitcoin și colectată în blocuri.

De obicei, conține linkuri către tranzacțiile anterioare și asociază o anumită cantitate de monede virtuale cu una sau mai multe chei publice. Începătorii pot încerca și revolut criptomonede, unde tranzacțiile sunt făcute foarte ușor. Este disponibil, de asemenea, și un grafic monede virtuale, dar și statistici criptomonede. Poți tranzacționa Bitcoin chiar pe Forex sau eToro.

Browserul este un loc unde toate tranzacțiile combinate într-un blockchain pot fi găsite și verificate. În general, toate tranzacțiile de criptomonede pot fi urmărite. Acest lucru este necesar nu numai pentru a determina parametrii tehnici ai tranzacției, ci și pentru a verifica calitatea plății. Toate tranzacțiile sunt transmise către rețea și urmează a fi confirmate printr-un proces numit minerit, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Minerit

În termeni simpli, mineritul creează criptomonede folosind puterea echipamentelor (fie că este vorba de un PC personal sau de ferme miniere specializate). Nu este întotdeauna important și interesant pentru un începător să cunoască „interiorul” mineritului, este important pentru el să înțeleagă cât poate câștiga cu anumite echipamente. Sau cât poate câștiga achiziționând anumite echipamente.

Creșterea „explozivă” a ratei criptomonedelor a dat naștere unui val întreg de mineri care doresc să câștige bani dintr-un astfel de proces. Iar succesul valorii bitcoin a condus la apariția din ce în ce mai multor criptomonede noi cu noi algoritmi de criptare.

Exploatarea minieră este cea mai accesibilă pentru utilizatorul mediu si necesită mai puțină investiție de timp. Așadar, criptomonedele au creat aceasta activitate a mineritului, însă fără minerit, emisia de bitcoin ar fi fost imposibilă.

Așa cum ți-ai dat seama, bitcoin este unul dintre cele mai populare și cunoscute tipuri de criptomonede. Dar cum obții Bitcoin? Poți achiziționa Bitcoin sau îl poți mina utilizând programe de minat criptomonede. Așadar, Bitcoin poate fi achiziționat cu bani reali, dar este mai frecvent „extras” folosind o combinație de hardware și software specializate, adică programe de minerit criptomonede.

Software-ul de extragere cripto este metoda utilizată pentru a crea o nouă criptomonedă și pentru a adăuga componente la un blockchain existent. Odată extrasă, noua criptomonedă este validată și aparține partidului minier ca recompensă pentru contribuția la blockchain. Tehnologia de extragere a criptomonedelor utilizează puterea de procesare a unității de procesare grafică (GPU) a unui computer pentru a ajuta la găsirea blocurilor.

Tipuri de criptomonede

În primul rând, trebuie menționat faptul că există 3 tipuri de criptomonede:

 • Bitcoin
 • Altcoins
 • Token

Inițial, moneda virtuală Bitcoin a fost singura criptomonedă, dar mai târziu au început să apară alte proiecte, cum este, de exemplu, altcoins. Probabil ai auzit deja despre Ethereum, Litecoin sau Bitcoin Cash? Ei bine, aceste monede virtuale s-au născut pe platformele lor native, blockchains native, diferite de blockchain-ul bitcoin.

Aceste monede noi au fost concepute în principal pentru un singur scop: de a deveni o monedă digitală care ar putea fi cumva mai bună decât Bitcoin. Pur și simplu, au fost create pentru a concura cu prețul Bitcoin. Dar în timpul procesului de creație, unele reguli au fost modificate pentru a atrage utilizatori diferiți. Cu toate acestea, Bitcoin încă domină piața. Toate celelalte tipuri de cripto sunt denumite în mod popular altcoins sau monede alternative.

Pe de altă parte, tokens sunt de obicei dezvoltate pentru a lansa un ecosistem legat de cripto. Acestea nu au neapărat propriile lor blockchains și pot fi dezvoltate cu ușurință pe alte platforme. În comparație cu monedele criptografice, care joacă rolul monedei, tokens îndeplinesc adesea o funcție specifică, cum ar fi votarea pentru schimbări sau recompensarea oamenilor pentru participarea la rețea.

Investițiile în bursa criptomonede pot aduce randamente mari. Dar acolo unde există un venit potențial ridicat, riscurile de pierdere a fondurilor investite sunt, de asemenea, mari. Alegerea criptomonedei depinde de mulți factori diferiți.

Principala idee a oamenilor atunci când vine vorba despre lumea cripto, este cum să faci bani din criptomonede rapid și sigur. Ei bine, acest lucru nu este posibil fără o analiză complexă în prealabil. Probabil te întrebi ce criptomonede să cumperi. Iată un top criptomonede 2022 care te va ajuta să iei o decizie.

 • Bitcoin (BTC) – lider incontestabil. Ar trebui să fie în portofoliul fiecărui investitor pentru că bitcoin preț este cel mai important;
 • Ethereum (ETH) – a devenit prima criptomonedă care a adus o contribuție la fel de semnificativă la dezvoltarea pieței descentralizate;
 • Bitcoin Cash (BCH) – a fost creat în 2017 și este fratele mai mic al Bitcoin;
 • Binance Coin (BNB) – este un token emis de cel mai mare și mai popular schimb de criptomonede Binance. Inițial, tokenul a fost creat pe blockchain-ul Ethereum, dar ulterior a migrat către propriul blockchain Binance Chain;
 • Cardano (ADA) – este o platformă deschisă blockchain care se concentrează pe securitatea și stabilitatea aplicațiilor blockchain;
 • Stellar (XLM) – este o rețea blockchain pentru stocarea și transferul de bani. Proiectul a fost fondat în 2014 pentru a îmbunătăți integrarea financiară în diferite regiuni ale lumii și pentru a ajuta companiile să transfere fonduri. Scopul principal al rețelei este de a oferi un serviciu de plată ieftin, cu taxe de tranzacție de doar 0,00001 XLM;
 • Litecoin (LTC) – dacă Bitcoin este aur digital, atunci Litecoin este argint digital. După cum sugerează și numele, Litecoin este o versiune mai ușoară a Bitcoin;
 • Polkadot (DOT) – Polkadot este o platformă deschisă, descentralizată, dezvoltată pentru a crea o infrastructură fiabilă și flexibilă în care blockchain-urile pot face schimb de date între ele;
 • Tezos (XTZ) – a dezvoltat o platformă descentralizată pentru deținătorii de cripto și aplicații pentru a construi un ecosistem descentralizat;
 • Chainlink (LINK) – 2020 a fost un progres pentru Chainlink (LINK).Moneda acestui proiect s-a stabilit ferm pe primul loc pe segmentul blockchain și, de asemenea, a intrat în primele 10 criptomonede.

Merită să discutăm și despre criptomonede mai noi, precum Pi Network. Pi Network este cea mai nouă monedă digitală care atrage atenția comunității criptomonede, chiar înainte de lansarea sa completă.

Unii utilizatori văd Pi Network ca pe o modalitate de a se implica într-o criptomonedă de la bază și de a profita în viitor, în același mod în care primii adoptatori de Bitcoin au acumulat câștiguri masive din exploatarea și deținerea monedei.

De asemenea, Litecoin a fost conceput pentru a fi utilizat pentru tranzacții mai ieftine și pentru a fi mai eficient pentru utilizarea de zi cu zi. În comparație, bitcoin a fost folosit mai mult ca un depozit de valoare în scopuri pe termen lung.

Limita maximă de piață a Litecoin este mult mai mare la Litecoin decât bitcoin, iar procesul de exploatare este mult mai rapid. Aceasta înseamnă că tranzacțiile sunt mai rapide și mai ieftine, deși, în general, sunt mai mici.

Litecoin implică crearea și transferul de monede digitale printr-un protocol criptografic open source. Folosește tehnologia blockchain pentru a înregistra un registru public descentralizat al tuturor tranzacțiilor.

Cum se cumpără criptomonede? Sfaturi pentru începători

Cei care își doresc să intre în lumea magică a criptomonedelor trebuie să studieze cel puțin principiile de bază ale acestora. În primul rând, trebuie să decizi criptomoneda pe care dorești să investești. Nu există o regulă universală aici, pentru aproape orice simbol, rata poate crește brusc și apoi se poate prăbuși la fel de repede. Un investitor cripto începător poate prezice aceste mișcări doar cu mult noroc.

La început, este mai bine să alegeți o monedă care a existat de mult timp și care este solicitată de comercianți – cum ar fi Bitcoin sau Ethereum. Atunci când alegi o criptomonedă și un schimb, nu te lăsa influențat de oferte absolut generoase.

Atunci când investește în criptomonede, este important ca un utilizator să aleagă un schimb de încredere, să nu plătească în exces din cauza comisioanelor mari și să țină cont de multe alte aspecte. În același timp, chiar și o greșeală poate duce la pierderea de bani. Acest lucru poate fi evitat urmând reguli simple. Iată câteva sfaturi rapide pentru a cumpăra Bitcoin cu ușurință:

 1. Alege un schimb de criptomonede de renume – cele mai mari schimburi din lume sunt Binance și Coinbase, dar există în jur de 400 de platforme de tranzacționare la nivel global;
 2. Înscrie-te pe platformă și finalizează verificările de securitate – după ce ai ales schimbul de criptomonede, creează un cont și parcurge procesele de verificare necesare;
 3. Nu uitați să activezi Autentificarea în doi pași – folosește o parolă sigură pentru a proteja contul și nu uita să activezi autentificarea în doi factori;
 4. Alege opțiunea de plată – unele schimburi de criptomonede permit utilizatorilor să cumpere Bitcoin folosind un card de debit sau de credit în plus față de un cont bancar;
 5. Începe să cumperi Bitcoin – acum ești gata să cumperi Bitcoin. Dar mai întâi, ar trebui să decizi cât de mult ai dori să investești. Aceasta este o investiție online cu risc ridicat și cel mai bine este să începi cu o cercetare aprofundată.

Ce avantaje ai dacă investești în cripto?

În ultimii ani, creșterea exponențială a valorii criptomonedelor a dus la oportunități interesante de câștig pentru investitori. Deși valoarea lor este în continuă evoluție, este important să ne amintim că, la fel ca orice altă investiție, chiar și cea din criptomonede implică riscuri. Însă, iată care sunt beneficiile criptomonedelor:

Confidențialitate și protecția datelor

Anonimatul și protecția datelor au fost în centrul preocupărilor celor care au creat criptomonedele. Datorită blockchain-ului și criptografiei puternice, un hacker va avea nevoie de chei private pentru a pune utilizatorul în pericol.

Deci, va fi destul de greu de găsit breșe și spart sistemul. În plus, poți crea și adrese Bitcoin fără nicio referire la informații personale (cum ar fi numele și adresa). Deoarece blockchain-ul este public, acest lucru se întâmplă în deplină transparență.

Comisioane reduse

Taxele de tranziție sunt foarte mici și uneori poți face chiar schimburi de criptomonede fără comisioane. Un motiv pentru aceasta este că nu sunt implicate terțe părți pentru a verifica aceste tranziții.

Descentralizare și autogestionare

În plus, unul dintre cele mai mari avantaje ale criptomonedelor este descentralizarea. Aceasta înseamnă că nu există o autoritate centrală de supraveghere în rețea și implică, de asemenea, o procedură de la egal la egal.

O consecință directă a acestui fapt este că, spre deosebire de monedele controlate de guvern, nu există nicio instituție care să stabilească regulile pentru proprietarii de criptomonede, nici fluxul și valoarea criptomonedelor.

Protecția împotriva inflației

Cererea crescută va determina creșterea valorii sale, ținând pasul cu piața și limitând riscul de inflație. Acesta este opusul a ceea ce sa întâmplat cu criza financiară globală din 2008/2009.

Viteză și accesibilitate

Întrucât nu sunt implicate terțe părți, rata de transfer a criptomonedei este mult mai importantă decât într-o tranziție normală. În plus, o poți urmări 24/7.

Ce dezavantaje ai când cumperi criptomonede?

Este important să știți cum să investiți în criptomonede . Mulți oameni investesc în criptomonede cu capital mare, doar pentru faima pe care o reprezintă, ignorând faptul că investițiile în criptomonede implică riscuri, chiar și mari.

Deci, înainte de a continua să vă faceți investițiile în criptomonede, este bine să cunoașteți și riscurile și dezavantajele cu care vă puteți confrunta. Motivele pentru care milioane de oameni încă nu vor să aibă încredere în criptomonede și consideră că este ceva complicat sunt următoarele:

 • un număr mare de proiecte cu adevărat necinstite create de infractori cibernetici și care afectează reputația generală a industriei;
 • probleme cu statul de drept în multe state;
 • lipsa reglementărilor legale oficiale;
 • un număr mic de specialiști în dezvoltare blockchain;
 • absența instrumentelor de analiză tehnică pre-investiție;
 • majoritatea rețelelor criptografice încep să funcționeze mai lent în timp, din cauza numărului tot mai mare de utilizatori;
 • volatilitatea prețurilor, incapacitatea de a prezice cu precizie creșterea sau scăderea ratei criptomonedelor.

Cum funcționează schimbul de criptomonede?

Ce înseamnă schimb? Este pur și simplu un loc (digital în acest caz) în care puteți cumpăra și vinde criptomonede. În general, un schimb funcționează ca o platformă normală de tranzacționare pentru orice alt activ, cum ar fi acțiunile.

Schimburile de criptomonede sunt utilizate în prima fază a tranzacționării. O cifră uriașă care dă o idee despre importanța fiecărei mișcări făcute de acest schimb. Platformele de schimb sunt înfloritoare pentru a cumpăra și vinde criptomonede. Cum funcționează tranzacționarea monedei virtuale? Primul lucru de știut este că fluctuațiile pe care le supun criptomonedele înseamnă că, uneori, schimburile pot decide să nu accepte noi utilizatori.

După acest prim filtru, pentru a începe să utilizați un schimb, trebuie să vă înregistrați. Dar, întrucât este un site în care se gestionează banii, numele, prenumele și adresa de e-mail nu sunt suficiente. Schimburile de zi necesită trimiterea unei copii a unui document de identitate și a unui lucru care dovedește că sunteți rezident într-o țară, cum ar fi o factură de utilități sau un extras bancar. În acel moment, după efectuarea verificărilor necesare, dacă totul este în regulă, se obține accesul.

A treia fază este cea a deschiderii unui cont de comerciant, printr-un transfer dintr-un cont curent personal, care trebuie să poarte ca motiv un cod furnizat chiar de bursă. Aceasta este tranzacția reală: este nevoie de ceva timp pentru a găsi cotația convenabilă și cunoașterea subiectului.

A doua opțiune este să acceptați cursul de schimb propus de schimb și să cumpărați (sau să vindeți) criptomonede în timp ce plătiți un comision mai mare. Mecanismul de revânzare a criptomonedelor este același cu cel al cumpărării.

Ce păreri au investitorii în criptomonede despre monedele virtuale?

Este posibil să te îmbogățești investind în criptomonede. Dar ai putea pierde și toți banii. Cum pot fi ambele lucruri adevărate? Ei bine, la fel ca majoritatea investițiilor, activele criptografice vin cu o serie de riscuri, dar și cu recompense potențiale mari.

Investitorii sunt de părere că există anumite riscuri prezente pe piața criptografică care nu sunt la fel de răspândite pe piețele financiare tradiționale, cum ar fi cele pentru acțiuni și obligațiuni.

„Dacă investiți în criptomonede, acest lucru este de așteptat. Nu este o preocupare decât dacă tocmai ați cumpărat recent, dar atunci aceasta face parte din procesul de învățare”, spune cripto-miliardarul Brock Pierce. Volatilitatea recentă a pieței criptografice a provocat valuri de șoc în spațiul de investiții în monede digitale. Cu toate acestea, unii experți îndeamnă investitorii să se gândească la o imagine de ansamblu.

Piața, care a atins un maxim de aproape 2,6 trilioane de dolari în aprilie, a scăzut cu peste 50% în total în 11 zile, dar o anumită volatilitate era de așteptat, având în vedere creșterea la fel de accentuată, a spus Brock Pierce.

Precum în cazul oricărei investiții, câștigurile financiare sunt departe de a fi garantate cu investițiile în criptomonede. Pentru unii consilieri financiari, cripto arată mai mult ca un bilet de loterie decât o strategie de investiții. Asta înseamnă că ar trebui să investești doar ceea ce îți permiți să pierzi. „Într-un spectru dintre jocuri de noroc și investiții, cred că este mai aproape de primul”, spune Matt Morris, consilier principal la Sanderling Finance din Columbia, Carolina de Sud.

Cum sunt reglementate criptomonedele pe piața din Romania in 2022?

Adoptarea reglementărilor referitoare la permiterea utilizării și tranzacționării criptomonedelor în România, mai ales că, începând din 2019, Codul fiscal român a furnizat o nouă categorie de venituri impozabile și anume venitul din transferul de monedă virtuală. Tranzacționarea criptomonedelor în România și de către companiile românești a fost până de curând un domeniu în care existau multe incertitudini și confuzii.

Ordonanța de urgență a modificat legislația în România împotriva spălării banilor și a reglementat pentru prima dată definiția monedei virtuale și a furnizorilor de portofel digital, precum și a furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede acceptate ca fiind normale.

Cei pasionați de criptomonede din țara noastră, aleg întotdeauna să se intereseze de bitcoin România, înainte de a investi în alte monede cripto. Bitcoin România este cu siguranță cea mai importantă monedă și cea mai tranzacționată.

Este important de menționat că, potrivit OUG pentru a furniza servicii de schimb valutar virtual în România, entitățile care efectuează aceste servicii trebuie să fie înregistrate sau autorizate de către autoritățile naționale române. Legea interzice în mod expres desfășurarea activităților de a fi furnizor de servicii de schimb de cripto, precum și furnizor de portofele digitale fără a avea o astfel de autorizație.

Ce taxe trebuie sa plătesc după ce câștig din criptomonede?

Interesul pentru monedele virtuale a crescut la scară în ultimii ani. Conform estimărilor recente ale unei platforme de tranzacționare, numărul utilizatorilor de cripto a crescut cu mai mult de 10 milioane la nivel global între decembrie 2020 și ianuarie 2021.

Chiar și în țara noastră, comunitatea utilizatorilor de criptomonede este în plină creștere, astfel încât întrebările apar tot mai des cu privire la impozitarea veniturilor obținute din tranzacții cu valute virtuale.

În România, tranzacțiile cu criptomonede sunt supuse impozitelor pe venit . Câștigurile obținute din investiții Bitcoin sunt impozitate la o rată de 10%. Câștigurile generate de cumpărarea și vânzarea cripto sunt clasificate ca venituri din alte surse, supunând astfel cripto impozitelor pe venit.

Prin urmare, câștigurile pe care le-a obținut o persoană din cumpărarea și vânzarea de valoare Bitcoin sau orice alt tip de criptomonedă (Ethereum, Ripple, Stellar, Litecoin etc.) au fost considerate venituri impozabile și impozitate ca venituri din alte surse chiar înainte de ianuarie 2019.

Începând cu 20 ianuarie 2019, însă, în baza Ordonanței nr. 25/2018 care a modificat Codul fiscal român, veniturile obținute din transferul de monede digitale au fost pentru prima dată reglementate în mod specific din perspectiva impozitului.

FAQ

   1. Merită să investesc în criptomonede?

Dacă ți-ai pus această întrebare și ești deja conștient de ce sunt criptomonedele, atunci răspunsul este, fără îndoială, da, merită. În ciuda faptului că aceste criptomonede rămân un activ cu risc ridicat, cu unele cunoștințe, investițiile pot aduce profituri rapide. Investiția în cripto pentru o lungă perioadă de timp va da, de asemenea, un rezultat excelent.

   2. In ce criptomonede merita sa investesc?

La fel ca înainte, Bitcoin rămâne principala criptomonedă, ceea ce înseamnă că încă guvernează întreaga piață. Pentru cei care doresc să compileze un portofoliu extins de investiții, altei monede care au cel mai mare potențial de creștere în 2022 sunt Cardano, Ethereum sau Stellar.

   3. Ce criptomonede sunt de viitor?

Nu este dificil să stabiliți care sunt cele mai bune 5 criptomonede pentru a investi în 2022, trebuie doar să luați în considerare principalele caracteristici ale fiecăreia dintre ele, împreună cu potențialul său de creștere. Cele mai bune criptomonede de viitor sunt: Bitcoin. Poldakot, DodgeCoin, Ethereum și Cardano.