cum investești în monede digitale

7 idei de cum să faci bani din criptomonede 2024

4.6/5 - (15 votes)

Cu siguranță auzi zilnic în jurul tău discuții despre cum să faci bani din criptomonede 2025. În acest articol vei afla ce sunt criptomonedele, cum cumperi criptomonede și cum transformi această afacere în profit pe termen lung. Află și păreri criptomonede de la investitori!

Ce vei găsi în categoria Criptomonede

În categoria Criptomonede vei găsi articole care te vor ajuta să înțelegi mai bine termenul și bineînțeles, criptomonedele disponibile pe piață, în care poți investi pentru a avea parte de profit. Vei descoperi avantajele și dezavantajele fiecăreia, cum faci bani cu criptomonede și care sunt riscurile și șansele de câștig pentru fiecare tip de criptomonedă. Bitcoin este doar câteva exemple, iar în articolele de mai jos vei găsi și alte criptovalute în care poți investi.

cât este ethereum preț
Mirela Frățilă - septembrie 17, 2021

Ce este Ethereum și cum să cumperi Ethereum

Criptomonedele câștigă din ce în ce mai multă popularitate și nu este…
ce este moneda virtuală bitcoin
Mirela Frățilă - septembrie 17, 2021

De unde cumperi Bitcoin și cum faci bani cu Bitcoin (2022)

Bitcoinul este una dintre cele mai vechi monede virtuale, dar și una…
află ce este ripple
Mirela Frățilă - februarie 6, 2019

Ce este Ripple, cea mai inovativă monedă crypto

Primul lucru de știut este că Ripple este atât o platformă, cât…

Ce vei afla pe această pagină:

  1. Ce sunt criptomonedele?
  2. Cum să faci bani din criptomonede
  3. Portofele digitale
  4. Cum funcționează criptomonede Revolut
  5. Tipuri de criptomonede
  6. Avantajele investiției în cripto
  7. Dezavantajele investiției în cripto
  8. Cum funcționează schimbul de cripto
  9. Reglementarea pieței cripto române
  10. Păreri criptomonede
  11. Întrebări frecvente
  12. Concluzii

Ce sunt criptomonedele?

Tehnologia a schimbat modul în care oamenii lucrează, comunică și chiar modul în care plătesc pentru bunuri, odată cu apariția conceptului de criptomonede. Acesta este un nou sistem monetar ce câștigă popularitate la nivel mondial. Cercetările arată că majoritatea oamenilor au auzit de tranzacționare criptomonede, dar puțin înțeleg cu exactitate ce sunt criptomonedele.

Criptomoneda se referă la monedele digitale. Probabil că toată lumea a auzit deja despre bitcoin. A fost prima criptomonedă care a intrat în mainstream, dar altele cresc în continuare în popularitate.

Există peste 2.000 de tipuri diferite în lista criptomonede și în fiecare zi se dezvoltă altele noi. Pe scurt, moneda virtuală este un sistem de plată digital care nu folosește bănci pentru a verifica tranzacțiile.

Este un sistem ce permite oricui, oriunde, să facă plăți sau să investească. Criptomoneda este stocată în portofele digitale pe care tu, ca utilizator de criptomonedă, trebuie să ți le creezi. Termenul „criptomonedă” a fost discutat pentru prima dată în 1983, însă nu în această formă.

Care este istoria criptomonedelor?

Tot prin aceeași perioadă, criptograful american David Chaum a conceput o monedă electronică ”criptografică”, denumită ecash. Aceasta a devenit digicash în 1995 și nu putea fi detectată de nicio autoritate fiscală oficială, de exemplu bănci.

Prima criptomonedă care a fost recunoscută sub acest termen este bitcoin, și a fost creată în 2009. De atunci, numele a intrat ferm în utilizare și se aplică monedelor care nu sunt emise sub formă de bancnote de hârtie sau monede metalice. Acest tip de bani există exclusiv în spațiul digital.

Aceste monede virtuale sunt de obicei create folosind tehnologia blockchain. Blockchain România descrie un registru public virtual în care este atestată veridicitatea monedei virtuale și tranzacțiile cu aceasta, fără a fi necesară validarea monedei de către o bancă. Un alt avantaj al blockchain este faptul că, prin criptarea sa, acesta este dificil de accesat de către hackeri.

Descoperă în continuare mai multe modalități despre cum să faci bani cu criptomonede!

Cum să faci bani din criptomonede

Cum să faci bani din criptomonede a devenit un subiect tot mai interesant și cu siguranță, ai citit cel puțin un articol despre cum poți câștiga bani din criptomonede. Modul în care funcționează criptomonedele poate părea complicat, mai ales pentru începători.

Cu toate acestea, există modalități despre cum faci bani din criptomonede pentru fiecare. În continuare, vei descoperi diverse modalități despre cum să faci bani cu criptomonede.

  1. Minare criptomonede
  2. Cumpărare și vânzare
  3. Tranzacții cu criptomonede
  4. Robot de tranzacții
  5. Împrumută criptomonede
  6. Marketing afiliat pentru criptomonede
  7. Freelancer plătit în crypto

#1.  Cum să faci bani din minare criptomonede

În termeni simpli, prin minare criptomonede se înțelege procesul despre cum să faci criptomonede, mai exact crearea lor prin utilizarea ujnor tehnologii avansate și a energiei electrice. Nu este întotdeauna interesant și ușor de înțeles pentru un începător să cunoască „interiorul” mineritului.

Totuși, este important pentru el să înțeleagă că minarea este necesară pentru validarea tranzacțiilor blockchain România. Aceasta se realizează prin intermediul unor computere de ultimă generație care rulează probleme foarte complexe de matematică.

Dacă te întrebi cum să faci bani din criptomonede, minarea acestora este una dintre metodele care îți va aduce câștiguri semnificative. Totuși, este nevoie de o investiție pe măsura potențialului câștig.

Fă bani din minare criptomonede în 3 pași

Cum să faci criptomonede este un proces în 3 pași:

  1. Investire
  2. Instalare
  3. Operare

Pentru început, ai nevoie de o investiție considerabilă în echipamentele de minare, apoi vei instala echipamentele și vei lăsa echipamentul să opereze pentru a crea monede. Așa cum am menționat mai sus, minarea constă în rezolvarea unor probleme de matematică de către calculator.

Deci, tu trebuie doar să aștepți ca respectivul calculator să rezolve problema pentru ca tu să primești bani de pe urma creării unei monede noi. Însă pe lângă investiția inițială în echipament, trebuie să mai ții cont de două aspecte la fel de importante:

  • În primul rând, investiția inițială nu va fi suficientă pentru că vei avea nevoie și de investiții ulterioare în sisteme de răcire sau în îmbunătățirea instalației electrice spre exemplu. Activitățile pentru minare sunt greu de finalizat fără astfel de investiții.
  • În al doilea rând, trebuie să ții cont de faptul că pe măsură ce sunt create mai multe monede cripto, rezolvarea problemelor respective devine mai dificilă. Deci, automat va fi nevoie de mai mult timp pentru rezolvarea problemei, dar și de un calculator performant, capabil să rezolve astfel de probleme.

Creșterea „explozivă” a ratei criptomonedelor a dat naștere unui val întreg de mineri care doresc să câștige bani din minare criptomonede. Iar succesul valorii Bitcoin a condus la apariția mai multor monede virtuale noi cu noi algoritmi de criptare.

Exploatarea minieră este cea mai accesibilă pentru utilizatorul mediu si necesită mai puțină investiție de timp. Așadar, monedele virtuale au creat această activitate a mineritului, însă fără minerit, emisia de Bitcoin ar fi fost imposibilă.

Cum obții criptomonede precum Bitcoin în mod obișnuit?

Așa cum ți-ai dat seama, Bitcoin este unul dintre cele mai populare și cunoscute tipuri de criptomonede 2025. Dar cum obții Bitcoin? Poți achiziționa Bitcoin sau îl poți mina utilizând programe de minat criptomonede.

Așadar, Bitcoin poate fi achiziționat cu bani reali, dar este mai frecvent „extras” folosind o combinație de hardware și software specializate, adică programe de minat criptomonede.

Software-ul de extragere cripto este metoda utilizată pentru a crea o nouă criptomonedă și pentru a adăuga componente la un blockchain existent. Odată extrasă, noua criptomonedă este validată și aparține partidului minier ca recompensă pentru contribuția la blockchain.

Tehnologia de extragere a monedelor cripto utilizează puterea de procesare a unității de procesare grafică (GPU) a unui computer pentru a ajuta la găsirea blocurilor.

#2. Cum faci bani cu criptomonede cumpărându-le și vânzându-le

O modalitate mai simplă și care necesită o investiție mai mică, dar și mai puțin efort este cumpărarea de criptomonede, păstrarea lor și vânzare acestora atunci când moneda va crește.

Aceasta este o investiție pe termen lung pentru că va trebui să aștepți ca moneda să-și crească prețul, iar apoi să o vinzi la un preț mai mare decât cel la care ai cumpărat-o.

Cum cumperi criptomonede – sfaturi pentru începători

Dacă te întrebi „cum cumpăr criptomonede”, trebuie să studiezi cel puțin principiile de bază ale acestora. În primul rând, trebuie să decizi criptomoneda pe care dorești să investești. Nu există o regulă universală aici, pentru aproape orice simbol, rata poate crește brusc și apoi se poate prăbuși la fel de repede. Un investitor cripto începător poate prezice aceste mișcări doar cu mult noroc.

Atunci când alegi să cumperi criptomonede este mai bine să alegi o monedă care a existat de mult timp și care este solicitată de comercianți – cum ar fi Bitcoin sau Ethereum. Atunci când alegi o criptomonedă și un schimb, nu te lăsa influențat de oferte absolut generoase.

Atunci când investești în cripto, este important ca un utilizator să aleagă un schimb de încredere, să nu plătească în exces din cauza comisioanelor mari și să țină cont de multe alte aspecte. În același timp, chiar și o greșeală poate duce la pierderea de bani.

Acest lucru poate fi evitat urmând reguli simple. Iată cum să cumperi criptomonede Bitcoin cu ușurință:

  • Creează-ți un portofel Bitcoin – pentru a avea acces la banii cumpărați trebuie să deții un portofel electronic Bitcoin care va fi alimentat nu cu bani, ci cu linii de cod prin intermediul cărora vor fi autorizate tranzacțiile cu monede virtuale. Vei avea nevoie de un portofel sigur, însă mai multe despre acest subiect vei afla în continuarea articolului.
  • Alege un schimb de criptomonede de renume – cele mai mari schimburi din lume sunt Binance și Coinbase, dar există în jur de 400 de platforme de tranzacționare la nivel global;
  • Înscrie-te pe platformă și finalizează verificările de securitate – după ce ai ales schimbul de cripto, creează un cont și parcurge procesele de verificare necesare;
  • Nu uita să activezi Autentificarea în doi pași – folosește o parolă sigură pentru a proteja contul și nu uita să activezi autentificarea în doi factori;
  • Alege opțiunea de plată – unele schimburi de monede virtuale permit utilizatorilor să cumpere Bitcoin folosind un card de debit sau de credit în plus față de un cont bancar;
  • Începe să cumperi Bitcoin – acum ești gata să cumperi Bitcoin. Dar mai întâi, ar trebui să decizi cât de mult ai dori să investești. Aceasta este o investiție online cu risc ridicat și cel mai bine este să începi cu o cercetare aprofundată.

Dacă ești interesat de cum să cumperi criptomonede, trebuie să știi că este foarte important să alegi monede cunoscute și sigure, printre acestea numărându-se Bitcoin, Ethereum sau Ripple.

Cum cumperi fiecare monedă virtuală

La întrebarea cum cumpăr monede virtuale, răspunsul diferă în funcție de moneda cripto aleasă. Pentru mai multe informații despre cum să cumperi criptomonede de viitor, citește articolele noastre despre:

Dacă vrei să știi ce criptomonede să cumperi, pe lângă cele menționate mai sus, ți-am pregătit mai jos un top criptomonede de cumpărat în 2025.

De unde cumperi criptomonede 2025

Chiar dacă există multe platforme de unde cumperi criptomonede, trebuie să știi că nu toate platformele regăsite pe internet sunt de încredere. Așadar, este foarte important de unde pot cumpăra criptomonede chiar și investitorii începători pentru a avea siguranța banilor.

Iată câteva idei de platforme de unde cumperi criptomonede de viitor în siguranță:

  • eToro: pentru cei care se întreabă de unde cumpăr criptomonede, eToro este una dintre cele mai sigure platforme care oferă atât investiții în monede cripto, dar și în alte instrumente. Cu eToro poți avea real în cont top criptomonede 2025, cum ar fi Bitcoin, Ethereum și Litecoin  și poți achiziționa alte 36 monede cripto prin intermediul CFD-uri. Află mai multe despre cum să faci bani pe eToro!
  • Coinbase: pentru începători, o platformă simplă de unde cumperi criptomonede este Coinbase care are și o aplicație intuitivă, dar care vine cu dezavantajul costurilor ridicate.
  • Binance: pentru profesioniștii care se întreabă de unde cumpăr monede virtuale, o platformă care le permite să tranzacționeze la costuri reduse este Binance. Aceasta oferă 600 monede virtuale, numărul acestora fiind în creștere. Totuși, platforma este mai dificil de utilizat spre deosebire de platformele anterioare.

La întrebarea de unde cumpar criptomonede, există numeroase răspunsuri, însă alege mereu platforme sigure despre care există păreri criptomonede foarte bune.

#3: Câștigă bani din tranzacționare criptomonede pe termen scurt

Anterior am prezentat o tranzacție și anume cum cumperi criptomonede pentru a le vinde mai târziu, aceasta fiind o investiție pe termen lung.Totodată, există și investiții în cripto pe termen scurt care constau practic în cumpărarea monedelor virtuale și vânzarea lor imediat după cumpărare.

În cazul unei tranzacții pe termen scurt, trebuie să știi cum să profiți de fluctuațiile prețului unei monede cripto și să urmărești graficele pieței. Practic, vei urmări ce criptomonedă va crește, o vei achiziționa înainte ca aceasta să crească, iar apoi o vei vinde la un preț mai mare decât cel azhiziționat.

Bineînțeles, câștigul nu se va compara cu o investiție pe termen lung, însă poți câștiga cu 1-2 dolari în plus pentru fiecare criptomonedă. În același timp, dacă vei face mai multe astfel de tranzacții într-o singură zi, vei obține un profit destul de generos.

Această modalitate despre cum să faci bani din criptomonede este posibilă datorită prețului foarte volatil al acestora. Acestea pot crește sau scădea de mai multe ori pe parcursul unei singure zile și este nevoie de mai mult decât intuiție pentru a prezice cum va arăta un grafic.

De aceea, aceste tipuri de tranzacții nu sunt recomandate începătorilor, ci mai degrabă celor care au deja puțină experiență în economii și investiții.

#4. Câștigă bani cu ajutorul unui robot tranzacționare criptomonede

O altă modalitate la capitolul cum faci bani cu criptomonede o reprezintă tranzacțiile prin intermediul roboților de tranzacționare criptomonede. După cum probabil ți-ai dat seama, o astfel de tranzacționare presupune ca niște roboți specializați să analizeze statistici criptomonede și să facă tranzacțiile în locul tău.

Apelul la un robot tranzacționare criptomonede este recomandat în special pentru tranzacțiile menținate anterior, adică cele pe termen scurt pe care le poți face zilnic.

De reținut:

  • Investițiile zilnice pe termen scurt numite și intraday necesită cunoștințe pentru a analiza un grafic monede virtuale.
  • Necesită și estimarea corectă a modulului în care va fluctua prețul unei monede virtuale.
  • De asemenea, necesită mult timp pentru că studierea acestor grafice poate dura chiar o zi întreagă sau chiar mai mult dacă ești începător.

Dacă alegi să investești într-un astfel de robot vei economisi timp și mult efort pentru analiza graficelor economice, atribuție ce va reveni robotului de tranzacționare.

În ceea ce privește modul de funcționare a unui robot tranzacționare criptomonede, acesta va efectua calcule în mod automat. Va face acest lucru urmărind anumiți algoritmi și având la dispoziție mii de statistici criptomonede pentru a prezice stabilirea prețurilor pentru monedele virtuale. Apoi, va cumpăra sau vinde cripto în momentul oportun, pe baza rezultatelor analizei automate.

#5. Cum să faci bani din criptomonede prin împrumuturi

O altă metodă simplă în materie de cum faci bani cu criptomonede este împrumutul de cripto. Poți cumpăra monede virtuale, pe care să le păstrezi și să le împrumuți altor traderi care fac margin trading timp de câteva ore sau chiar câteva zile. Vei primi o dobândă pentru respectivul împrumut, asemenea cum primește banca dobândă de la cei care fac credite.

Rata dobânzii se stabilește în funcție de cererea și oferta pieței din momentul respectiv și poate fi de aproximativ 10 – 12% / an, dar poate depăși această rată, ajungând și la 30% anual.

Dacă optezi pentru o astfel de tranzacție, ai grijă să alegi o platformă de criptomonede cât mai sigură pentru că în caz contrar, îți poți pierde banii.

#6. Cum faci bani din criptomonede prin afiliere

Dacă te întrebi cum faci bani din criptomonede, află că există și alte modalități care nu implică propriu zis achiziționare sau tranzacționare criptomonede. Una dintre aceste modalități o oferă marketing-ul afiliat. Mai exact, poți câștiga bani dacă promovezi site-urile sau platformele de pe care pot fi achiziționate criptomonede.

Pentru a face marketing afiliat vei avea nevoie de un link de afiliere și de un site unde vei putea să publici conținut de calitate. În acesta, vei recomanda platformele de trading pentru criptomonede. Astfel, vei primi un comision de fiecare dată când un utilizator care a dat click pe link-ul tău de afiliere a făcut o acțiune, cum ar fi cumpărarea unei monede virtuale.

Citește mai mult despre cum faci bani din marketing afiliat!

#7. Cum să faci bani din criptomonede ca freelancer

O altă modalitate în materie de cum faci bani cu criptomonede, fără achiziționarea sau tranzacționarea acestora o reprezintă munca de freelancer pentru care poți fi plătit în cripto în loc de bani.

Poți opta fie pentru un job online de acasă pe lungă durată, fie pentru unul sau mai multe proiecte de freelancing pentru care vei fi plătit în monede virtuale.

Există mai multe site-uri care plătesc angajații în cripto, iar printre acestea se numără CoinGigs, LaborX și CryptoGigs. Deschide-ți un cont pe o astfel de platformă și caută oportunități de muncă prin care să câștigi monede cripto!

Află cum devii freelancer în România!

Portofele digitale pentru criptomonede

Pentru criptomonede, este de obicei necesar un software special în care să cumperi, să stochezi sau să transferi aceste monede. Este vorba despre un program de tip portofel care este integrat fie în software, fie în mediul de schimb sau hardware.

Permite utilizatorului să lucreze cu blockchain-ul și să creeze tranzacții sau să primească transferuri la adresa sa. Concret, criptomonedele în sine nu sunt stocate nicăieri. Astfel, sarcina portofelului este de a stoca niște chei digitale ce oferă acces la adresa monedei și posibilitatea de a semna tranzacții.

Alegerea unui portofel este unul dintre pașii cheie atunci când lucrați cu monede virtuale. Sunt companii care oferă o gamă largă de portofele criptografice.

Întreaga gamă variată de portofele poate fi combinată în mai multe tipuri principale:

  • Portofele online
  • Portofele pentru PC
  • Pentru dispozitive mobile
  • Hardware

De ce sunt atât de populare criptomonedele

În general, când vine vorba de criptomonede, trebuie menționat faptul că a câștigat popularitate din mai multe motive:

  • oferă versatilitate – este ușor să creezi un portofel pe orice computer, smartphone sau tabletă pe diferite sisteme de operare și să achiziționezi o criptomonedă;
  • este un domeniu simplu, deși pare complicat la început. Odată învățat, procesul devine extrem de accesibil.
    fiecare nod (utilizator) al sistemului de generare a criptomonedelor este egal, nu există un singur centru, ceea ce exclude posibilitatea de a bloca portofele, de a anula și de a controla plățile;
  • anonimatul maxim crește independența sistemului de plăți;
  • datorită fiabilității ridicate a portofelelor electronice protejate de o cheie privată, criptomoneda poate fi utilizată pentru a crea economii. Economiile vor fi la îndemână ca mijloc universal de schimb, ca metodă de plată în magazinele online sau la bursele independente.

Până acum ai auzit vehiculându-se un nume, atunci când se vorbea despre criptomonede: bitcoin. Însă aceasta nu este singura criptomonedă, ci, așa cum spuneam mai sus, prima din istorie și cea mai populară. Neoficial, Bitcoin este deja numit „aur digital”.

Un aspect important al criptomonedei este tehnologia pe care se bazează. Ea este cea care determină siguranța operațiunilor. Și, dacă te întrebi cât este 1 bitcoin în euro, valoarea acestuia se ridică la aproximativ 30.984 euro.

Cu un număr suficient de participanți, cifra de afaceri a operațiunilor în monede virtuale poate ajunge la miliarde de dolari, dar până acum, investitorii și utilizatorii obișnuiți abia încep să exploreze această nișă.

Revolut criptomonede: cum funcționează

Revolut oferă utilizatorilor posibilitatea de a cumpăra, vinde sau trimite prietenilor criptomonede în cel mai simplu mod și fără taxe ascunse. În aplicație ai la dispoziție mai multe monede virtuale, printre care cele mai de top criptomonede, și anume:

  • Bitcoin
  • Bitcoin Cash
  • Doge
  • Ethereum
  • Litecoin
  • Ripple
  • Stellar

Pe Revolut criptomonede sunt păstrate în siguranță și poți să cumperi monedele la cele mai bune prețuri datorită notoficărilor pe care le primești în aplicație.

Pentru a-ți adăuga contul Revolut criptomonede, intră în cont și accesează secțiunea Investiții, apoi Criptomonede, apasă butonul Investește, alege criptomoneda preferată și în final apasă butonul Cumpără.

Articol recomandat: Cum faci pe Revolut bani gratis

Top criptomonede 2025: tipuri de cripto

Trebuie să știi ce criptomonede sa cumperi, acestea fiind de 3 tipuri:

  • Bitcoin
  • Altcoins
  • Token

Inițial, moneda virtuală Bitcoin a fost singura criptomonedă, dar mai târziu au început să apară alte proiecte, cum este, de exemplu, altcoins. Probabil ai auzit deja despre Ethereum, Litecoin sau Bitcoin Cash? Aceste monede virtuale s-au născut pe platformele lor native, blockchains native, diferite de blockchain-ul bitcoin.

Aceste monede noi au fost concepute în principal pentru un singur scop: de a deveni o monedă digitală care ar putea fi cumva mai bună decât Bitcoin. Pur și simplu, au fost create pentru a concura cu prețul Bitcoin.

Dar în timpul procesului de creație, unele reguli au fost modificate pentru a atrage utilizatori diferiți. Cu toate acestea, Bitcoin încă domină piața. Toate celelalte tipuri de cripto sunt denumite în mod popular altcoins sau monede alternative.

Pe de altă parte, tokens sunt de obicei dezvoltate pentru a lansa un ecosistem legat de cripto. Acestea nu au neapărat propriile lor blockchains și pot fi dezvoltate cu ușurință pe alte platforme.

În comparație cu monedele criptografice, care joacă rolul monedei, tokens îndeplinesc adesea o funcție specifică. Aceaste funcții ar putea fi votarea pentru schimbări sau recompensarea oamenilor pentru participarea la rețea.

Cum să faci bani din cripto în 2025

Investițiile în bursa criptomonede pot aduce randamente mari. Dar acolo unde există un venit potențial ridicat, riscurile de pierdere a fondurilor investite sunt, de asemenea, mari. Alegerea criptomonedei depinde de mulți factori diferiți.

Principala idee a oamenilor atunci când vine vorba despre lumea cripto, este cum să faci bani din criptomonede rapid și sigur. Ei bine, acest lucru nu este posibil fără o analiză complexă în prealabil.

Cele mai bune criptomonede în 2025

Probabil te întrebi care sunt cele mai bune criptomonede de cumpărat. Iată o listă criptomonede 2025 care te va ajuta să iei o decizie:

  • Bitcoin (BTC) – când vorbim de top criptomonede, Bitcoin este lider incontestabil. Ar trebui să fie în portofoliul fiecărui investitor pentru că bitcoin preț este cel mai important;
  • Ethereum (ETH) – a devenit prima criptomonedă care a adus o contribuție la fel de semnificativă la dezvoltarea pieței descentralizate;
  • Bitcoin Cash (BCH) – a fost creat în 2017 și este fratele mai mic al Bitcoin;
  • Binance Coin (BNB) – este un token emis de cel mai mare și mai popular schimb de criptomonede Binance. Inițial, tokenul a fost creat pe blockchain-ul Ethereum, dar ulterior a migrat către propriul blockchain Binance Chain;
  • Cardano (ADA) – în top criptomonede 2025 se regăsește și Cardano. Aceasta este o platformă deschisă blockchain care se concentrează pe securitatea și stabilitatea aplicațiilor blockchain;
  • Stellar (XLM) – este o rețea blockchain pentru stocarea și transferul de bani. Proiectul a fost fondat în 2014 pentru a îmbunătăți integrarea financiară în diferite regiuni ale lumii și pentru a ajuta companiile să transfere fonduri. Scopul principal al rețelei este de a oferi un serviciu de plată ieftin, cu taxe de tranzacție de doar 0,00001 XLM;
  • Litecoin (LTC) – dacă Bitcoin este aur digital, atunci Litecoin este argint digital. După cum sugerează și numele, Litecoin este o versiune mai ușoară a Bitcoin;
  • Polkadot (DOT) – Polkadot este o platformă deschisă, descentralizată, dezvoltată pentru a crea o infrastructură fiabilă și flexibilă în care blockchain-urile pot face schimb de date între ele;
  • Tezos (XTZ) – a dezvoltat o platformă descentralizată pentru deținătorii de cripto și aplicații pentru a construi un ecosistem descentralizat;
  • Chainlink (LINK) – 2020 a fost un progres pentru Chainlink (LINK).Moneda acestui proiect s-a stabilit ferm pe primul loc pe segmentul blockchain și, de asemenea, a intrat în primele 10 criptomonede.

Criptomonede apărute recent pe piață

Merită să discutăm și despre criptomonede mai noi, precum Pi Network. Pi Network este cea mai nouă monedă digitală care a atras atenția investitorilor, chiar înainte de lansarea sa completă.

Unii utilizatori văd Pi Network ca pe o modalitate de a se implica într-o criptomonedă de la bază și de a profita în viitor, în același mod în care primii adoptatori de Bitcoin au acumulat câștiguri masive din exploatarea și deținerea monedei.

De asemenea, Litecoin a fost conceput pentru a fi utilizat pentru tranzacții mai ieftine și pentru a fi mai eficient pentru utilizarea de zi cu zi. În comparație, bitcoin a fost folosit mai mult ca un depozit de valoare în scopuri pe termen lung.

Limita maximă de piață a Litecoin este mult mai mare la Litecoin decât bitcoin, iar procesul de exploatare este mult mai rapid. Aceasta înseamnă că tranzacțiile sunt mai rapide și mai ieftine, deși, în general, sunt mai mici.

Litecoin implică crearea și transferul de monede digitale printr-un protocol criptografic open source. Folosește tehnologia blockchain pentru a înregistra un registru public descentralizat al tuturor tranzacțiilor.

Ce avantaje ai dacă investești în cripto?

În ultimii ani, creșterea exponențială a valorii criptomonedelor a dus la oportunități interesante de câștig pentru investitori. Deși valoarea lor este în continuă evoluție, este important să ne amintim că, la fel ca orice altă investiție, investiția în criptomonede implică riscuri.

Însă, iată care sunt beneficiile criptomonedelor:

Confidențialitate și protecția datelor

Anonimatul și protecția datelor au fost în centrul preocupărilor celor care au creat criptomonedele. Datorită blockchain-ului și criptografiei puternice, un hacker va avea nevoie de chei private pentru a pune utilizatorul în pericol.

Deci, va fi destul de greu de găsit breșe și spart sistemul. În plus, poți crea și adrese Bitcoin fără nicio referire la informații personale (cum ar fi numele și adresa). Deoarece blockchain-ul este public, acest lucru se întâmplă în deplină transparență.

Comisioane reduse

Taxele de tranziție sunt foarte mici și uneori poți face chiar schimburi de criptomonede fără comisioane. Un motiv pentru aceasta este că nu sunt implicate terțe părți pentru a verifica aceste tranziții.

Descentralizare și autogestionare

În plus, unul dintre cele mai mari avantaje ale criptomonedelor este descentralizarea. Aceasta înseamnă că nu există o autoritate centrală de supraveghere în rețea și implică, de asemenea, o procedură de la egal la egal.

Consecința este că nu există nicio instituție care să stabilească regulile pentru proprietarii de criptomonede, nici fluxul și valoarea criptomonedelor.

Protecția împotriva inflației

Cererea crescută va determina creșterea valorii sale, ținând pasul cu piața și limitând riscul de inflație. Acesta este opusul a ceea ce sa întâmplat cu criza financiară globală din 2008/2009.

Viteză și accesibilitate

Întrucât nu sunt implicate terțe părți, rata de transfer a criptomonedei este mult mai importantă decât într-o tranziție normală. În plus, o poți urmări 24/7.

Ce dezavantaje ai când cumperi criptomonede?

Este important să știți cum să investiți în criptomonede de viitor . Mulți oameni investesc în cripto cu capital mare, doar pentru faima pe care o reprezintă, ignorând faptul că investițiile în monede online implică riscuri, chiar și mari.

Deci, înainte de a continua să vă faceți investițiile în monede cripto, este bine să cunoașteți și riscurile și dezavantajele cu care vă puteți confrunta. Motivele pentru care milioane de oameni încă nu vor să aibă încredere în criptomonede și consideră că este ceva complicat sunt următoarele:

  • un număr mare de proiecte cu adevărat necinstite create de infractori cibernetici și care afectează reputația generală a industriei;
  • probleme cu statul de drept în multe state;
  • lipsa reglementărilor legale oficiale;
  • un număr mic de specialiști în dezvoltare blockchain;
  • absența instrumentelor de analiză tehnică pre-investiție;
  • majoritatea rețelelor criptografice încep să funcționeze mai lent în timp, din cauza numărului tot mai mare de utilizatori;
  • volatilitatea prețurilor, incapacitatea de a prezice cu precizie creșterea sau scăderea ratei criptomonedelor.

Despre criptomonede: cum funcționează schimbul de cripto

Ce înseamnă schimb? Este pur și simplu un loc (digital în acest caz) în care puteți cumpăra și vinde monede cripto. În general, un schimb funcționează ca o platformă normală de tranzacționare pentru orice alt activ, cum ar fi acțiunile.

Schimburile de monede online sunt utilizate în prima fază a tranzacționării. O cifră uriașă care dă o idee despre importanța fiecărei mișcări făcute de acest schimb. Platformele de schimb sunt înfloritoare pentru a cumpăra și vinde criptomonede.

Cum funcționează o tranzacționare criptomonede? Primul lucru de știut este că fluctuațiile pe care le supun criptomonedele înseamnă că, uneori, schimburile pot decide să nu accepte noi utilizatori.

Cum te introduci pe site-urile cripto?

După acest prim filtru, pentru a începe să utilizați un schimb, trebuie să vă înregistrați. Dar, întrucât este un site în care se gestionează banii, numele, prenumele și adresa de e-mail nu sunt suficiente.

Schimburile de zi necesită trimiterea unei copii a unui document de identitate și a unui document care dovedește că sunteți rezident într-o țară, cum ar fi o factură de utilități sau un extras bancar. În acel moment, după efectuarea verificărilor necesare, dacă totul este în regulă, se obține accesul.

A treia fază este cea a deschiderii unui cont de comerciant, printr-un transfer dintr-un cont curent personal, care trebuie să poarte ca motiv un cod furnizat chiar de bursă. Aceasta este tranzacția reală: este nevoie de ceva timp pentru a găsi cotația convenabilă și cunoașterea subiectului.

A doua opțiune este să acceptați cursul de schimb propus de schimb și să cumpărați (sau să vindeți) criptomonede în timp ce plătiți un comision mai mare. Mecanismul de revânzare a criptomonedelor este același cu cel al cumpărării.

Despre criptomonede: cum este reglementată piața din România

Au fost adoptate reglementări referitoare la permiterea utilizării și tranzacționării criptomonedelor în România. Începând din 2019, codul fiscal român a furnizat chiar o nouă categorie de venituri impozabile și anume venitul din transferul de monedă virtuală.

Tranzacționarea criptomonedelor în România și de către companiile românești a fost până de curând un domeniu în care existau multe incertitudini și confuzii.

Ordonanța de urgență a modificat legislația în România împotriva spălării banilor. Aceasta a reglementat pentru prima dată definiția monedei virtuale și a furnizorilor de portofel digital. A reglementat de altfel și definiția furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede acceptate ca fiind normale.

Cei pasionați de criptomonede din țara noastră aleg întotdeauna să se intereseze de bitcoin România, înainte de a investi în alte monede cripto. Bitcoin România este cu siguranță cea mai importantă monedă și cea mai tranzacționată.

Este important de menționat că, potrivit OUG pentru a furniza servicii de schimb valutar virtual în România, entitățile care efectuează aceste servicii trebuie să fie înregistrate sau autorizate de către autoritățile naționale române.

Legea interzice în mod expres desfășurarea activităților de a fi furnizor de servicii de schimb de cripto, precum și furnizor de portofele digitale fără a avea o astfel de autorizație.

Ce taxe trebuie sa plătesc după ce câștig din criptomonede?

Interesul pentru monedele virtuale a crescut la scară în ultimii ani. Conform estimărilor recente ale unei platforme de tranzacționare criptomonede, numărul utilizatorilor de cripto a crescut cu mai mult de 20 milioane la nivel global în ultimii ani.

Chiar și în țara noastră, comunitatea utilizatorilor de criptomonede este în plină creștere, astfel încât întrebările apar tot mai des cu privire la impozitarea veniturilor obținute din tranzacții cu valute virtuale.

În România, tranzacțiile cu monede online sunt supuse impozitelor pe venit . Câștigurile obținute din investiții Bitcoin sunt impozitate la o rată de 10%. Câștigurile generate de cumpărarea și vânzarea cripto sunt clasificate ca venituri din alte surse, supunând astfel cripto impozitelor pe venit.

Prin urmare, câștigurile pe care le-a obținut o persoană din cumpărarea și vânzarea de valoare Bitcoin sau orice alt tip de criptomonedă (Ethereum, Ripple, Stellar, Litecoin etc.) au fost considerate venituri impozabile. Oricum, acestea erau impozitate ca venituri din alte surse chiar înainte de ianuarie 2019.

Începând cu 20 ianuarie 2019, însă, în baza Ordonanței nr. 25/2018 care a modificat Codul fiscal român, veniturile obținute din transferul de monede digitale au fost pentru prima dată reglementate în mod specific din perspectiva impozitului.

Păreri criptomonede: ce spun investitorii

Despre criptomonede păreri sunt destul de împărțite. Este posibil să te îmbogățești investind în criptomonede. Dar ai putea pierde și toți banii. Cum pot fi ambele lucruri adevărate? Ei bine, la fel ca majoritatea investițiilor, activele criptografice vin cu o serie de riscuri, dar și cu recompense potențiale mari.

Multe monezi virtuale păreri spun că există anumite riscuri prezente pe piața criptografică. Acestea nu sunt la fel de răspândite pe piețele financiare tradiționale, cum ar fi cele pentru acțiuni și obligațiuni.

  • Dacă investiți în criptomonede, acest lucru este de așteptat. Nu este o preocupare decât dacă tocmai ați cumpărat recent, dar atunci aceasta face parte din procesul de învățare„, spune cripto-miliardarul Brock Pierce. Volatilitatea recentă a pieței criptografice a provocat valuri de șoc în spațiul de investiții în monede digitale. Cu toate acestea, unii experți îndeamnă investitorii să se gândească la o imagine de ansamblu.
  • Piața, care a atins un maxim de aproape 2,6 trilioane de dolari în aprilie, a scăzut cu peste 50% în total în 11 zile, dar o anumită volatilitate era de așteptat, având în vedere creșterea la fel de accentuată„, a spus Brock Pierce.
  • Despre investiții în criptomonede păreri multe spun că crecum în cazul oricărei investiții, câștigurile financiare sunt departe de a fi garantate cu investițiile în criptomonede. Pentru unii consilieri financiari, cripto arată mai mult ca un bilet de loterie decât o strategie de investiții. Asta înseamnă că ar trebui să investești doar ceea ce îți permiți să pierzi. Într-un spectru dintre jocuri de noroc și investiții, cred că este mai aproape de primul, spune Matt Morris, consilier principal la Sanderling Finance din Columbia, Carolina de Sud.

Păreri criptomonede: siguranță

Multe păreri despre criptomonede susțin că siguranța este garantată prin intermediul sistemului proof of work. Proof-of-work este un sistem care garantează securitatea tranzacțiilor cu cripto. Acesta are puterea de a împiedica utilizatorii să imprime criptomonede pe care nu le-au câștigat sau să refolosească moneda.

De exemplu, dacă utilizatorii ar putea să-și cheltuiască monedele de mai multe ori, acest lucru ar face ca moneda să fie lipsită de valoare.

Bitcoin, așa cum am menționat deja, este un blockchain, un registru comun ce conține un istoric al fiecărei tranzacții care a avut loc vreodată. Așadar, este o memorie unde se pot vedea toate schimburile cu această monedă.

Aceste schimburi se pot vedea în blocurile din blockchain, unde sunt, de altfel, stocate. Proof-of-work este algoritmul care face ca toate aceste nereguli privind refolosirea monedei sau replicarea plății să fie aproape imposibil.

Întrebări frecvente despre monede virtuale

   1. Merită să investesc în criptomonede?

Dacă ți-ai pus această întrebare și ești deja conștient de ce sunt criptomonedele, atunci răspunsul este că da, merită. În ciuda faptului că aceste monede virtuale rămân un activ cu risc ridicat, cu unele cunoștințe, investițiile pot aduce profituri rapide. Investiția în cripto pentru o lungă perioadă de timp va da, de asemenea, un rezultat excelent.

   2. Ce criptomonede să cumperi în 2025?

La fel ca înainte, Bitcoin rămâne principala criptomonedă, ceea ce înseamnă că încă guvernează întreaga piață. Pentru cei care doresc să compileze un portofoliu extins de investiții, alte monede care se regăsesc în top criptomonede 2025 sunt Cardano, Ethereum sau Stellar.

   3. Care sunt cele mai bune criptomonede de viitor?

Nu este dificil să stabiliți care sunt cele mai bune 5 criptomonede de viitor. Trebuie doar să luați în considerare principalele caracteristici ale fiecăreia dintre ele, împreună cu potențialul său de creștere. Cele mai bune criptomonede de viitor sunt: Bitcoin. Poldakot, DodgeCoin, Ethereum și Cardano.

Concluzii

Acum că știi cum să faci bani cu criptomonede, poți să iei în considerare o astfel de investiție. Însă, înainte de a investi în cripto, ai grijă să alegi platforme sigure de unde cumperi criptomonede și să studiezi mai mult oportunitățile de investiție.

Câteva cunoștințe de bază în educație financiară te vor ajuta să iei deciziile potrivite, iar dacă nu ai încă aceste cunoștințe minime, poți începe să înveți despre educație financiară.

Pentru a înțelege mai mult despre criptomonede poți apela la un curs criptomonede sau la una dintre numeroasele surse gratuite disponibile online. Informează-te cât mai bine înainte de a investi în criptomonede!