ce este moneda virtual─â bitcoin

Tranzac╚Ťii Bitcoin: cum func╚Ťioneaz─â aceast─â moned─â digital─â

5/5 - (1 vote)
Mirela - septembrie 17, 2021

Bitcoinul este una dintre cele mai vechi monede virtuale, dar ╚Öi una dintre cele care au rezistat cel mai mult pe pia╚Ť─â. De-a lungul timpului, au fost persoane care au investit ├«n aceast─â criptomoned─â pentru a se ├«mbog─â╚Ťi. Tocmai de aceea, pre╚Ťul bitcoin a avut fluctua╚Ťii destul de mari, ajung├ónd ├«n prezent ca o moned─â s─â fie echivalentul a aproximativ 29.000 de euro. Descoper─â mai multe informa╚Ťii despre pre╚Ť Bitcoin ╚Öi cum func╚Ťioneaz─â aceast─â moned─â digital─â!

Istoria criptomonedei: Ce este Bitcoin ╚Öi cum a ajuns cea mai de pre╚Ť?

├Än zilele noastre, cu siguran╚Ť─â sunt persoane care ├«nc─â se mai ├«ntreab─â „Ce este moneda Bitcoin?”, de╚Öi subiectul este unul de interes de c├ó╚Ťiva ani de zile. Bitcoinul este o moned─â digital─â ce nu are un singur administrator ╚Öi nici nu apar╚Ťine unei b─ânci centrale care s─â o recunoasc─â drept moned─â de schimb. Moneda Bitcoin poate fi transferat─â de la un utilizator la altul printr-un sistem ce nu necesit─â al╚Ťi intermediari – prin re╚Ťeaua PTP (peer-to-peer).

Moneda Bitcoin avea s─â apar─â ├«n aten╚Ťia investitorilor, dar ╚Öi a altor persoane interesate de subiectul criptomonedelor ├«n anul 2009, atunci c├ónd a fost inventat─â. Bitcoin a ├«nceput deja s─â fie utilizat la ├«nceput de un segment mai mic de persoane (deoarece fenomenul era nou ╚Öi nu mul╚Ťi aveau ├«ncredere ├«n monedele virtuale), iar dup─â aceea a devenit din ce ├«n ce mai accesat─â ╚Öi popular─â. Este ╚Öi motivul pentru care Bitcoin pre╚Ť a crescut, gradual, e drept, bucur├óndu-se ├«n prezent de o evolu╚Ťie uria╚Ö─â. ├Än compara╚Ťie cu alte criptomonede mai noi, Ethereum de exemplu, Bitcoin are o istorie mult mai ampl─â.

10.000 de bitcoins-pre╚Ťul a dou─â pizza ├«n 2010

Prima tranzac╚Ťie cu Bitcoin a fost f─âcut─â de Hal Finney, pe 12 ianuarie 2009. Acesta a primit 10 moderne virtuale Bitcoin, desc─ârc├ónd pentru prima dat─â software-ul ├«nc─â de la data lans─ârii acestuia. ├Än ceea ce prive╚Öte prima tranzac╚Ťie comercial─â utiliz├ónd moneda virtual─â, acesta a avut loc ├«n 2010, atunci c├ónd un programator pe nume Laszlo Hanyecz a comandat 2 pizza pe care le-a pl─âtit cu monede Bitcoin. Pentru comanda sa, Laszlo a pl─âtit aproximativ 10.000 de bitcoins.

Un alt eveniment important pentru evolu╚Ťia Bitcoin pre╚Ť a avut loc ├«n anul 2011, atunci c├ónd monedele virtuale au intrat pe pia╚Ťa neagr─â. Silk Road a fost prima entitate ce a introdus ╚Öi acceptat exclusiv Bitcoin ca moned─â de plat─â, cu o tranzac╚Ťie ce la vremea respectiv─â ├«nsemna 214 milioane de dolari, adic─â, 9.9 milioane de Bitcoin.

La ├«nceput, Bitcoin pre╚Ť nu era foarte mare, o moned─â av├ónd o valoare de 0.30 de dolari, ├«ns─â, dup─â momentul 2011, valoarea monedei a crescut, ajung├ónd la 5,27 de dolari anual. Bitcoin pre╚Ť a ├«nregistrat fluctua╚Ťii (cre╚Öteri ╚Öi sc─âderi) ├«n perioada respectiv─â, p├ón─â c├ónd, un an mai t├órziu, se puteau cump─âra monede virtuale cu un pre╚Ť mai mult dec├ót dublu. Un bitcoin pre╚Ť ├«n 2012 avea valoare a 12,30 dolari. Fluctua╚Ťiile nu s-au oprit, ba chiar pre╚Ťurile au sc─âzut ╚Öi cu p├ón─â la 60-70%.

Pentru a promova acest concept de moned─â virtual─â, dar ╚Öi pentru a ajuta la evolu╚Ťia ei, ├«n anul 2012 a fost ├«nfiin╚Ťat─â o funda╚Ťie ├«n acest sens, ce purta denumirea monedei. ├Än anul 2013 bitcoin pre╚Ť s-a bucurat din nou de o cre╚Ötere, ├«ns─â din cauza unei erori de func╚Ťionare a software-ului, blockchain-ul s-a ├«mp─âr╚Ťit, pentru o perioad─â relativ scurt─â de timp, ├«n dou─â lan╚Ťuri independente. Aceast─â eroare a generat c├óteva contradic╚Ťii, iar rezultatul a fost faptul c─â unele societ─â╚Ťi au pus pe pauz─â investi╚Ťiile ├«n bitcoins, ceea ce s-a soldat cu o sc─âdere de 23% pentru Bitcoin pre╚Ť, la vremea respectiv─â. Din fericire, dup─â remedierea situa╚Ťiei, lucrurile au luat o turnur─â favorabil─â. Pe tot parcursul anului 2013, bitcoin pre╚Ť a suferit schimb─âri bru╚Öte, sc─âz├ónd chiar ╚Öi cu 50%.

Un alt punct de v├órf pentru Bitcoin pre╚Ť ├«l reprezint─â anul 2019, atunci c├ónd valoarea unei monede a ajuns la suma de 13.000 de dolari. ├Än ceea ce prive╚Öte evolu╚Ťia mai recent─â a monedei virtuale, sunt c├óteva aspecte demne de men╚Ťionat. Potrivit Forbes, ├«n data de 18 martie 2020 s-a ├«nregistrat cea mai mare achizi╚Ťie de Bitcoins – peste 280.000 de bitcoins au fost v├óndu╚Ťi. ├Än contextul pandemic, contrar aparen╚Ťelor foarte multe persoane au decis s─â investeasc─â ├«n Bitcoins, mai ales c─â ├«n perioada aceea pre╚Ťul de achizi╚Ťie a sc─âzut considerabil, undeva ├«n jurul valorii de 4000 de dolari. La ├«nceputul anului 2021, o postare pe contul de Twitter f─âcut de Elon Musk a dus la o cre╚Ötere cu p├ón─â la 5000 de dolari, valoarea unui bitcoin ajung├ónd astfel la peste 37000 de dolari.

Cea mai recent─â informa╚Ťie ce ╚Ťine de evolu╚Ťia ╚Öi istoria Bitcoin este certificat─â ├«n data de 9 iunie 2020, atunci c├ónd s-a votat pentru ca ├«n El Salvador, Bitcoinul s─â fie cursul recunoscut ╚Öi din punct de vedere legal.

Vezi mai multe criptomonede 2022!

Simbolul bitcoin și subdiviziuni

Bitcoinul are un simbol destul de recognoscibil, cel pu╚Ťin ├«n compara╚Ťie cu alte monede virtuale. Ôé┐ este simbolul pe care ├«l vei recunoa╚Öte numaidec├ót, mai ales c─â designul prezint─â 2 dintre cele mai importante caracteristici ale criptomonedei. Logo-ul sau simbolul este format din litera „B” care cine de la Bitcoin, precum ╚Öi c├óteva linii situate ├«n extremit─â╚Ťile literei ce pot fi u╚Öor asociate cu simbolul dolarului. De-a lungul timpului, designul simbolului a suferit mai multe modific─âri, ├«ns─â ├«ncep├ónd cu anul 2015, acesta a fost unanim acceptat.

În ceea ce privește subdiviziunile Bitcoin, acestea sunt de mai multe feluri și au valori diferite:

 • Centbicoin” care are valoarea de 0.01 bitcoins
 • Milibitcoin” sau „bitmil” ce are echivalentul a 0.001 bitcoins
 • Microbitcoin” ce echivaleaz─â 0.000001 Bitcoins
 • satoshi” reprezint─â cea mai mic─â diviziune a unui bitcoin ╚Öi are o valoare de 0.00000001 bitcoin

Cum func╚Ťioneaz─â bitcoin?

Moneda Bitcoin este foarte simplu de folosit, iar pentru acest lucru nu trebuie s─â depui un efort prea mare pentru a ├«n╚Ťelege procesul sau mecanismul de func╚Ťionare. Un simplu utilizator va percepe aceast─â moned─â virtual─â ca pe o aplica╚Ťie ce pune la dispozi╚Ťie un portofel electronic, din care acesta poate trimite c─âtre o alt─â persoan─â bitcoins sau poate primi de la o alt─â persoan─â.

├Än cazul ├«n care e╚Öti interesat ce se ├«nt├ómpl─â ├«n spatele cortinelor, cu re╚Ťeaua bitcoin, lucrurile le po╚Ťi percepe pu╚Ťin mai dificil, ├«ns─â nu sunt foarte complicate. Re╚Ťeaua sau registrul Bitcoin pre╚Ť reprezint─â un fel de baz─â de date, ce con╚Ťine informa╚Ťii despre fiecare tranzac╚Ťie f─âcut─â (de la prima tranzac╚Ťie, p├ón─â la cea mai recent─â). Pentru ca o tranzac╚Ťie s─â fie autentificat─â, este necesar s─â fie protejat─â de o semn─âtur─â digital─â care con╚Ťine datele despre transfer.

Ce pre╚Ť are un bitcoin? Cum po╚Ťi face bani cu cea mai veche criptomoned─â?

├Än prezent, po╚Ťi afla ╚Öi urm─âri evolu╚Ťia acestei monede virtuale ├«n orice moment. Spre exemplu, pre╚Ť bitcoin azi este ├«n jurul sumei de 28,900 euro, dar poate fluctua dintr-un moment ├«n altul, cum este cazul ╚Öi unei monede clasice.

Investi╚Ťiile ├«n criptomonede pot fi asociate cu plasarea sau jucate la Burs─â, dar cu proceduri mult mai simple ╚Öi f─âr─â prea mari b─ât─âi de cap. Pentru a face bani din cea mai veche criptomoned─â trebuie s─â g─âse╚Öti momentul oportun de achizi╚Ťie, ├«n care s─â cumperi Bitcoin ╚Öi s─â urm─âre╚Öti trendul ascendent sau nu pentru a putea vinde cu un pre╚Ť mai mare fa╚Ť─â de cel de achizi╚Ťie, pentru a face profit.

De╚Öi procesul este unul foarte simplu, trebuie s─â ai suficient─â r─âbdare ╚Öi s─â te documentezi constant, s─â fii la curent cu nout─â╚Ťile din domeniu pentru a putea lua cele mai bune decizii ╚Öi pentru a avea un avantaj din punct de vedere financiar.

Bitcoin ╚Öi blockchain: Cum ╚Ötii c─â faci tranzac╚Ťii sigure ╚Öi la pre╚Ť bun?

Blockchain este un serviciu complementar pentru partea de monede virtuale care poate avea dublu rol. Pe de o parte te ajut─â s─â ai un portofel electronic pentru criptomonede ╚Öi s─â faciliteze aceste tranzac╚Ťii Bitcoin ce rezult─â din schimbul dintre diferite monede virtuale, iar pe de alt─â parte ├«╚Ťi ofer─â informa╚Ťii utile legate de lumea Bitcoin, de evolu╚Ťia monedei ╚Öi datele grafice prin care po╚Ťi afla ce pre╚Ť are un bitcoin in diferite momente ├«n care e╚Öti interesat de acest aspect.

Chiar dac─â nu folose╚Öte o modalitate de validare de la o organiza╚Ťie financiare fizic─â, deoarece este un program de software, serviciul de Blockchain este unul foarte sigur ╚Öi te poate ajuta s─â faci tranzac╚Ťii la un pre╚Ť bun. Atunci c├ónd faci o tranzac╚Ťie bitcoin Rom├ónia pre╚Ť sau ├«n orice alt─â parte a lumii, trebuie s─â ╚Ötii c─â siguran╚Ť─â ╚Öi rapiditatea sunt date de sistemul blockchain, care se asigur─â c─â toate datele sunt criptate ├«ntr-un lan╚Ť de tip bloc ╚Öi c─â se respect─â ├«ntocmai datele tranzac╚Ťiei. De asemenea are acces la un istoric al tranzac╚Ťiilor anterioare pentru a le ierarhia ╚Öi prioritiza ├«n ordine cronologic─â.

Cite╚Öte ╚Öi cum faci Ethereum tranzac╚Ťii!

Ce ├«nseamn─â ÔÇ×minare Bitcoin” ╚Öi cum faci bani din acest proces?

Poate au auzit acest termen sau poate ├«nc─â te ├«ntrebi „Ce ├«nseamn─â minare bitcoin?”. Ei bine, ├«n acest articol vei putea descoperi ├«n╚Ťelesurile termenului „minare” mai bine, astfel ├«nc├ót s─â nu ├«l percepi ca pe un aspect negativ, a╚Öa cum poate foarte multe persoane o fac. Minare bitcoin presupune un proces care a drept scop puterea de calcul pentru diferite aspecte. Procesarea tranzac╚Ťiilor este unul dintre cele mai importante ├«n acest sens, dar termenul de Minare faciliteaz─â ╚Öi securitatea re╚Ťelei de Bitcoins ╚Öi ajuta ca informa╚Ťia s─â se propage la nivel general pentru po╚Ťi utilizatorii re╚Ťelei. Acest proces se ├«nt├ómpl─â ╚Öi ├«n cazul tranzac╚Ťiilor bancare obi╚Önuite, ├«ns─â, avantajul oferit de re╚Ťea bitcoin este dat de faptul c─â nu poate fi manipulat sau controlat de nicio entitate.

S-a propagat termenul de „minerit” pentru a se face o analogie cu activitatea pe care o fac minerii atunci c├ónd caut─â diverse metale, ├«n special pe cele pre╚Ťioase. ├Än acest fel, poate fi mai bine ├«n╚Ťeleas─â procedura, iar spre deosebire de activitatea propriu-zis─â de minerit dup─â metale pre╚Ťioase, procesul ce are loc ├«n cazul bitcoin pre╚Ť aduce un avantaj incontestabil. Beneficiul este dat de faptul c─â se ofer─â o recompens─â imediat─â ├«n schimb IIL serviciilor de „minerit”.
Acum c─â ai ├«n╚Ťeles mai bine c-un func╚Ťioneaz─â acest termen, vei putea descoperi ├«n continuare cum po╚Ťi utiliza procedura ├«n favoarea ta ╚Öi c├ót ╚Öi ce po╚Ťi ob╚Ťine pentru bitcoin miner pre╚Ť.

├Än primul r├ónd, este important de precizat faptul c─â, orice posesor al acestor monede bitcoin pre╚Ť poate deveni un „miner”, dac─â ruleaz─â un program sau un soft specializat acestei proceduri. Respectivul software ├«nregistreaz─â ├«ntr-o baz─â de date toate tranzac╚Ťiile de tipul peer-to-peer ╚Öi utilizeaz─â aceste date pentru a face calcule pentru opera╚Ťiunile de procesare ╚Öi confirmare a tranzac╚Ťiilor. Persoanele care se ocup─â de „minerarea” bitcoin sunt recompensa╚Ťi prin taxele percepute la tranzac╚Ťie ├«n cazul ├«n care un utilizator dore╚Öte ca tranzac╚Ťia s─â aib─â loc mai rapid sau s─â fie prioritar─â. De asemenea, un miner de Bitcoin mai prime╚Öte ╚Öi bitcoins nou crea╚Ťi, ├«n urma unei rate fixe.

Datele ├«nregistrate de mineri vor fi incluse ├«ntr-un bloc, ├«mpreun─â cu dovada efortului depus, urm├ónd ca ├«n func╚Ťie de aceste rezultate s─â fie recompensa╚Ťi. ├Än situa╚Ťia ├«n care exist─â foarte multe persoane care se ocup─â de mineritul Bitcoinilor, este mai dificil de a g─âsi blocuri care s─â le valideze activitatea ╚Öi munca depus─â, astfel ├«nc├ót, dup─â aceea s─â poat─â beneficia de plat─â.

Mineritul este un proces sigur, ├«n primul r├ónd pentru c─â blocul de date nu se poate manipula. ├Än al doilea r├ónd, softul este special f─âcut pentru a detecta ordinea cronologic─â a tranzac╚Ťiilor ╚Öi pentru a investiga ╚Öi remedia situa╚Ťia ├«n care ├«n dou─â sau mai multe blocuri sunt g─âsite acela╚Öi informa╚Ťii furnizate.

Propriet─â╚Ťi tranzac╚Ťionale la minare Bitcoin

Dac─â v─â g├óndi╚Ťi cu adev─ârat, Bitcoin arat─â ca o re╚Ťea descentralizat─â de colegi care p─âstreaz─â un consens despre conturi ╚Öi balan╚Ťe; este mai mult o moned─â dec├ót numerele pe care le vede╚Ťi ├«n contul dvs. bancar. Ce sunt aceste numere dac─â nu intr─âri ├«ntr-o baz─â de date – o baz─â de date care poate fi schimbat─â de persoane pe care nu le vede╚Ťi ╚Öi de reguli pe care nu le cunoa╚Öte╚Ťi?

Practic, monedele crypto sunt intrări despre token în bazele de date consensuale descentralizate. Acestea se numesc curbe CRYPTO, deoarece procesul de conservare este asigurat de criptografie puternică. Acest tip de monede sunt construite pe criptografie. Nu sunt asigurate de oameni sau de încredere, ci de matematică. Este mult mai probabil ca un asteroid să cadă în casa ta decât să fie compromisă o adresă.

Descriind propriet─â╚Ťile crypto, trebuie s─â separ─âm propriet─â╚Ťile tranzac╚Ťionale ╚Öi monetare. ├Än timp ce, cele mai multe cryptocurrences ├«mp─ârt─â╚Öesc un set comun de propriet─â╚Ťi, acestea nu sunt batute ├«n piatr─â.

 • Ireversibil: dup─â confirmare, o tranzac╚Ťie nu poate fi inversat─â. De nimeni. Nici tu, nici banca, nici pre╚Öedintele Statelor Unite, nici Satoshi, nici minerul t─âu. Nimeni. Dac─â trimite╚Ťi bani, ├«i trimite╚Ťi. Punct. Nimeni nu v─â poate ajuta, dac─â v-a╚Ťi trimis fondurile c─âtre un ╚Öarlat sau dac─â un hacker le-a furat de pe computer. Nu exist─â o plas─â de siguran╚Ť─â.
 • Folose╚Öte pseudonime: Nici tranzac╚Ťiile, nici conturile nu sunt legate de identit─â╚Ťile din lumea real─â. Primi╚Ťi Bitcoins pe a╚Öa-numitele adrese, care sunt lan╚Ťuri aleatoare de aproximativ 30 de caractere. De╚Öi este de obicei posibil s─â se analizeze fluxul tranzac╚Ťiilor, nu este ├«n mod necesar posibil s─â se conecteze identitatea real─â a utilizatorilor cu acele adrese.
 • Rapid ╚Öi global: tranzac╚Ťiile sunt propagate aproape instantaneu ├«n re╚Ťea ╚Öi sunt confirmate ├«n c├óteva minute. Deoarece se ├«nt├ómpl─â ├«ntr-o re╚Ťea global─â de computere, ele sunt complet indiferente fa╚Ť─â de loca╚Ťia dvs. fizic─â. Nu conteaz─â dac─â ├«i trimit un Bitcoin vecinului meu sau cuiva din cealalt─â parte a lumii.
 • Siguran╚Ť─â: fondurile Cryptocurrency sunt blocate ├«ntr-un sistem de criptografie public─â. Numai proprietarul cheii private poate trimite criptocurrency. Criptografia puternic─â ╚Öi magia numerelor mari fac imposibil─â ruperea acestei scheme. O adres─â Bitcoin este mai sigur─â dec├ót Fort Knox.
 • Nu este nevoie de permis: Nu trebuie s─â cere╚Ťi nim─ânui s─â foloseasc─â criptocurrency. Este doar un software pe care toat─â lumea ├«l poate desc─ârca gratuit. Dup─â ce l-a╚Ťi instalat, pute╚Ťi primi ╚Öi trimite Bitcoins sau alte monede. Nimeni nu te poate ├«mpiedica. Nu exist─â portar.

Cum aflu care este cel mai bun pre╚Ť pentru Bitcoin?

├Änainte de toate, trebuie s─â ╚Ötii faptul c─â moneda bitcoin pre╚Ť este determinat de 2 valen╚Ťe complementare: cerere ╚Öi ofert─â. Aceste valori sunt direct propor╚Ťionale: dac─â exist─â un interes foarte mare pentru, atunci ╚Öi bitcoin pre╚Ť cre╚Öte. Pentru a face tranzac╚Ťii bitcoin Rom├ónia sau pentru a cump─âra aceast─â moned─â virtual─â trebuie mai ├«nainte s─â fii la curent cu evolu╚Ťia bitcoin pre╚Ť, pentru a putea lua cea mai bun─â decizie. Verific─â, de asemenea ╚Öi bitcoin pre╚Ť euro ╚Öi compar─â rezultatele. Sunt multe site-uri care ofer─â informa╚Ťii ├«n timp real despre valoare unui bitcoin. Consult─â frecvent acele site-uri pentru a afla pre╚Ťul ╚Öi, compar─â-le ├«ntre ele, pentru c─â valorile pot fi diferite.

Cine folosește bitcoin?

Moneda Bitcoin este folosit─â ├«n toate col╚Ťurile lumii, mai pu╚Ťin ├«n Statele sau ╚Ť─ârile ce nu accept─â ideea unei monede digitale sau a altei monede de schimb, precum Rusia. ├Än general, bitcoin pre╚Ť se folose╚Öte pentru tranzac╚Ťiile at├ót ├«n cazul persoanelor fizice, c├ót ╚Öi ├«n cazul persoanelor juridice sau a business-urilor mai mari sau mai mici. Se poate utiliza ╚Öi se folose╚Öte, de altfel, ├«n diferite industrii, de la cele ce ╚Ťin de partea de alimentare (supermarketuri, restaurante), la cele ce ╚Ťin de domeniul legislativ (firme de avocatur─â sau cadastru), dar ╚Öi la activit─â╚Ťile ce ╚Ťin de timpul liber ╚Öi cump─âr─âturi online (s─âli de fitness, cinematografe, etc).

Acest─â criptomoned─â este destul de folosit─â datorit─â faptului c─â reprezint─â una dintre cele mai rapide modalit─â╚Ťi de tranzac╚Ťionare. Utiliz├ónd bitcoins pre╚Ť pentru a cump─âra diverse bunuri sau servicii tranzac╚Ťia de ├«nt├ómpl─â aproape instantaneu, chiar mai repede dec├ót ├«n cazul ├«n care ai face acelea╚Öi achizi╚Ťii pl─âtind prin intermediul unui card de credit sau de debit.

Po╚Ťi pl─âti utiliz├ónd aceast─â moned─â virtual─â direct dintr-o aplica╚Ťie denumit─â ├«n limbaj standard „portofel electronic” sau po╚Ťi face o plat─â direct de pe laptop sau telefon, ├«n care va trebuie s─â introduci suma ╚Öi datele persoanei sau institu╚Ťiei de la care cumperi un bun. Ai la dispozi╚Ťie ╚Öi op╚Ťiunea de utilizare cod QR, ceea ce faciliteaz─â ╚Öi mai mult procesul, pentru c─â dac─â scanezi respectul cod, nu va mai trebui s─â completezi informa╚Ťiile persoanei de la care cumperi.

Po╚Ťi face pl─â╚Ťi cu Bitcoin?

Po╚Ťi face diferite pl─âti╚Ťi utiliz├ónd moneda virtual─â bitcoin, ├«n condi╚Ťiile ├«n care persoana sau societatea cu care ├«nchei o tranzac╚Ťie accept─â aceast─â modalitate de plat─â. ├Änainte de a utiliza bitcoin ca moned─â de tranzac╚Ťionare, asigur─â-te mai ├«nt├ói c─â ╚Ötii care este costul actual al acesteia ╚Öi c─â atunci c├ónd faci conversia bitcoin pre╚Ť lei sau euro, e╚Öti ├«n avantaj.

Care sunt avantaje și dezavantajele folosirii Bitcoin?

Ca orice alt─â moned─â de circula╚Ťie interna╚Ťional─â ╚Öi nu numai, exist─â at├ót puncte forte, c├ót ╚Öi puncte slabe ├«n ceea ce prive╚Öte criptomoned─â bitcoin. Dac─â este s─â ne referim la partea de beneficii, bitcoin vine cu c├óteva atuuri demne de luat ├«n calcul:

 • Transparen╚Ťa – orice utilizator bitcoin sau persoan─â ce a achizi╚Ťionat aceast─â moned─â virtual─â, are acces la toate informa╚Ťiile pe care le solicit─â sau de care are nevoie, chiar ├«n ├«n ceea ce prive╚Öte verificarea pentru zona de pre╚Ť bitcoin live. ├Än plus, aceste informa╚Ťii sunt criptate printr-un sistem mai mult dec├ót eficient, ceea ce face ca accesul la date pentru persoanele din afar─â (care nu tranzac╚Ťioneaz─â cu aceast─â moned─â) s─â fie imposibil.
 • Siguran╚Ťa tranzac╚Ťiilor – reprezint─â unul dintre cele mai importante atuuri ale monedei Bitcoin. Atunci c├ónd faci o tranzac╚Ťie utiliz├ónd bitcoin nu trebuie s─â furnizezi ╚Öi alte date cu caracter personal. ├Än plus, pl─â╚Ťile sunt sigure, dar ╚Öi ireversibile, ceea ce ├«nseamn─â c─â ├«i poate lipsi pe antreprenori de foarte multe b─ât─âi de cap, ├«n special atunci c├ónd vorbim de anumite fraude ce pot fi posibile ├«n cazul tranzac╚Ťiilor bancare obi╚Önuite.
 • Taxele mici – de regul─â, pentru tranzac╚Ťiile cu Bitcoin nu sunt percepute taxe suplimentare, iar ├«n cazul ├«n carexyll, totu╚Öi, acestea exist─â, sunt foarte mici, comparativ cu alte sisteme ╚Öi monede de tranzac╚Ťionare. Se pot percepe taxe op╚Ťionale pentru procesare mai rapid─â a tranzac╚Ťiei cu Bitcoins sau pot exista situa╚Ťii ├«n care comercian╚Ťii ╚Öi antreprenorii pot adaug─â taxe suplimentare, dar extrem de mici, pentru schimbul ├«n moneda de circula╚Ťie a zonei respective.
 • Mai mult─â libertate ├«n ceea ce prive╚Öte pl─â╚Ťile – po╚Ťi trimite sau primi bitcoins aproape instantaneu, ├«n orice colt de lume, f─âr─â s─â fie nevoie s─â ai un timp de a╚Öteptare, asa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul tranzac╚Ťiilor bancare, de exemplu, unde tranzac╚Ťiile pot dura chiar ╚Öi c├óteva zile, ├«n func╚Ťie de operatorul bancar.

Printre cele mai întâlnite dezavantaje, putem puncta următoarele aspecte:

 • Volatilitatea – acest fenomen este dat de faptul c─â, de╚Öi moneda virtual─â Bitcoin exist─â de c├ó╚Ťiva ani pe pia╚Ť─â, nu foarte multe persoane sau companii o utilizeaz─â. Prin urmare, volatilitatea va fi dat─â de utilizatorii direc╚Ťi. Dup─â cum am putut vedea de-a lungul vremii, pre╚Ťurile pentru Bitcoin au tot avut parte de fluctua╚Ťii destul de mari. Desigur, ├«n prezent lucrurile sunt mai stabile dec├ót ├«n trecut, ├«ns─â volatilitatea r─âm├óne un fenomen greu de controlat sau de precizat la modul general, chiar ╚Öi c├ónd vorbim de investi╚Ťiile pe pia╚Ťa Forex, printre altele.
 • Gradul de respingere/acceptate – ├«n continuare sunt oameni care fie nu au auzit de Bitcoin, fie, dac─â au auzit, nu au ├«ncredere s─â utilizeze aceast─â metod─â de plat─â. Re╚Ťeaua de companii care doresc s─â includ─â sistemul de bitcoins este ├«n cre╚Ötere, ├«ns─â lucrurile se mi╚Öc─â relativ greu, iar expansiunea nu este at├ót de mare precum erau preconiz─ârile ini╚Ťiale.
 • Dezvoltarea ├«n permanen╚Ť─â a sistemului de soft – desi software-ul bitcoin a suferit destul de multe transform─âri, tocmai pentru a facilita accesul ╚Öi utilizarea acestei modalit─â╚Ťi de plat─â, lucrurile sunt ├«nc─â ├«ntr-un stadiu de test, p├ón─â ca sistemul s─â fie unul complet ╚Öi complex, cu toate func╚Ťionalit─â╚Ťile disponibile.

Unde NU po╚Ťi folosi moneda Bitcoin?

├Än ceea ce prive╚Öte legalitatea Bitcoin, exist─â c├óteva ╚Ť─âri din Europa, America ╚Öi chiar Asia ├«n care aceast─â criptomoned─â nu este recunoscut─â ╚Öi nici permis─â. Printre aceste se afl─â: Bolivia, Ecuador, Bangladesh ╚Öi Nepal. ├Än Rusia ├«n schimb, nu vei putea utiliza aceast─â criptomoned─â, deoarece nu este permis─â. Moneda bitcoin ├«n Rom├ónia este considerat─â legal─â, ├«ns─â nu foarte multe persoane o utilizeaz─â, iar majoritatea business-urilor sunt ├«nc─â reticente ├«n a utiliza Bitcoin.

Concluzii

Bitcoinul este cea mai veche moned─â virtual─â, ce s-a bucurat de-a lungul timpului, ├«nc─â de la apari╚Ťia ├«n 2019 de o cre╚Ötere uria╚Ö─â, soldat─â de episoade destul de constante de regres ╚Öi cadere. Cu toate acestea, ├«n prezent, dac─â vrei s─â cumperi Bitcoin pre╚Ť, trebuie s─â ╚Ötii c─â acesta cre╚Öte progresiv ╚Öi a crescut destul de mult fa╚Ť─â de momentul ├«n care a ├«ntrat pe pia╚Ť─â. De╚Öi multe companii ├«nc─â sunt sceptice ├«n ceea ce prive╚Öte introducerea bitcoin ca metod─â de plat─â, se preconizeaz─â c─â este moneda viitorului ╚Öi peste c├ó╚Ťiva ani va fi principala modalitate de a face o tranzac╚Ťie, fiind popularizate totodat─â at├ót eToroX, c├ót ╚Öi alte burse de criptomonede.

blank

Gets Bet App: joacă oricând pe Android și iOS

Recent, a fost lansat─â Gets Bet app care ofer─â juc─âtorilor posibilitatea de…
Mirela - mai 18, 2022
blank

Ruletă și blackjack la Gets Bet Live, alături de dealeri reali

S─â te joci live nu a fost niciodat─â mai u╚Öor ╚Öi distractiv!…
Mirela - mai 17, 2022
blank

Metode de plată pentru depunere și retragere Getsbet

Getsbet pune la dispozi╚Ťia juc─âtorilor s─âi o gam─â larg─â de metode de…
Mirela - mai 17, 2022