metode de economisire

Cum să economisești bani – metode eficiente

Când vine vorba de economii, cele mai multe persoane se văd puse într-o adevărată dilemă: cum să facă să pună bani deoparte, fără a-și afecta stilul de viață? În zilele noastre, când tentațiile și cheltuielile sunt tot mai mari, pare aproape imposibil să strângi o sumă considerabilă. Totuși, există câteva metode de economisire simple și la îndemână, pe care le poți aplica și tu chiar începând de mâine. Iată cum să economisești bani repede și ușor:

Metode de economisire – Pune la punct un sistem de calcul

Primul pas pentru a economisi bani constă în a pune hârtie atât sumele pe care le câștigi, cât și cele pe care le cheltuiești lunar. În acest mod îți va fi mai simplu să înțelegi pe ce anume tind să se ducă banii și de unde mai poți tăia. Adună toate veniturile – salariul și eventuale venituri suplimentare – și din suma obținută scade ratele, abonamentele, întreținerea locuinței, benzina sau abonamentul de transport în comun. Gândește-te apoi la o sumă pe care ești dispus să o pui deoparte în luna respectivă și adaug-o la cheltuieli. Împarte banii rămași la numărul de zile din lună, pentru a descoperi cât ar trebui să cheltuiești zilnic pentru mâncare, cafea sau ieșiri în oraș și încearcă să te încadrezi în buget. 

Calculul veniturilor și cheltuielilor este una dintre cele mai ușoare metode de economisire, pentru că îți permite să fii stăpânul propriilor finanțe și să nu te mai întrebi la fiecare final de lună pe ce s-au dus banii. Pentru a avea succes cu această metodă este de ajuns să îți impui să fii disciplinat și să nu cheltuiești mai mult decât ai stabilit. Dacă se întâmplă ca într-o zi să depășești bugetul, va trebui ca în ziua următoare să te limitezi și să tai ceva de pe lista de cumpărături.

Fă cumpărături în mod inteligent

Banii se duc foarte ușor odată ce ajungi într-un supermarket: la tot pasul vezi produse care îți atrag atenția, făcându-te să pleci acasă cu mai multe lucruri decât ți-ai fi dorit inițial. Dacă te întrebi cum să economisești bani fără a renunța la shopping, află că răspunsul nu este deloc complicat – totul stă în planificare. În primul rând, nu te aventura niciodată la cumpărături atunci când ești flămând, pentru că vei achiziționa mai multe alimente decât ai nevoie. În al doilea rând, fă-ți în prealabil o listă și impune-ți să cumperi doar ceea ce se află pe aceasta, oricât de mare ar fi tentația să te îndrepți și spre alte produse. Nu te duce zilnic la supermarket, ci stabilește o zi pe săptămână pe care să o dedici shoppingului. Urmărește promoțiile magazinelor și fă-ți stocuri atunci când unul dintre produsele pe care le utilizezi în mod frecvent se află la ofertă. 

Nu uita, de asemenea, de cardurile de fidelitate: cele mai multe magazine au început să ofere astfel de carduri clienților fideli. Prin acestea poți beneficia de discounturi la numeroase produse și te poți bucura mai des de promoții. 

Nu cheltui în oraș ce poți obține acasă

O cafea sau o masă în oraș sunt un răsfăț pe care oricine ar trebui să și-l poată permite, însă dacă aduni banii pe care îi cheltuiești lunar pe asta, s-ar putea să ai o surpriză. Cumpără-ți un termos și încearcă să îți faci cât mai des cafeaua acasă și să ți-o aduci cu tine la muncă. Gătește seara sau în weekend și ia din când în când mâncare la pachet. Distrează-te uneori fără a face o gaură în buget pentru asta: un film bun poate fi văzut și acasă, cu familia și cu prietenii. O cină în oraș poate fi uneori înlocuită cu o masă romantică în propria locuință, alături de persoana iubită. Banii cheltuiți în oraș nu sunt de fiecare dată garanția distracției și a serviciilor impecabile.

Deschide-ți un cont de economii

Pentru a te motiva să strângi bani, aplică una dintre cele mai cunoscute metode de economisire: fă-ți un cont bancar în care să depui lunar o anumită sumă. Există bănci la care poți opta și pentru economisirea automată – lunar, la o anumită dată, banca va retrage suma decisă de tine din contul curent și o va transfera în cel de economii. Dacă te întrebi cum să economisești bani și în același timp să ai de câștigat de pe urma lor, depozitul bancar poate fi o bună idee. Pe lângă faptul că vei avea banii puși la loc sigur, vei obține și o dobândă pentru suma strânsă.

Repară lucrurile în loc de a le arunca

Multe persoane sunt tentate în ziua de astăzi ca odată ce un obiect se deteriorează, să îl arunce și să cumpere altul nou. Fie că este vorba de electrocasnice, haine sau accesorii, acestea sunt ușor înlocuite printr-o simplă vizită la mall. Există însă multe cazuri în care reparația s-ar dovedi nu doar mai convenabilă financiar, ci și mai eficientă. Dacă descoperi, de exemplu, că fermoarul unei perechi de încălțăminte s-a stricat, încearcă să te adresezi întâi unui cizmar și să descoperi dacă nu cumva ai putea rezolva totul rapid și ieftin. Similar, dacă telefonul se defectează, discută cu un service autorizat și află cât te-ar costa. E posibil ca prețul unui obiect nou să fie triplu față de cel al reparației, iar rezultatul să fie același.

Învață de la experți cum să economisești bani

Există persoane care au în spate ani buni de educație financiară, ceea ce le permite să ofere sfaturi bine documentate. Dacă simți că ai nevoie de un ghid în arta economisirii, apelează la sfaturile profesioniștilor. Unul dintre numele grele din domeniul educației financiare este Robert Kiyosaki. Citește-i cărțile și vei descoperi în paginile acestora atât metode de economisire, cât și moduri de a-ți investi banii cu succes.

Economisirea banilor poate părea inițial dificilă, mai ales dacă te-ai obișnuit să cheltuiești fără a-ți impune limite. Totuși, cu disciplină și ambiție, poți ajunge ca după un an să pui deoparte destui bani pentru a-ți permite vacanța de vis sau avansul pentru mașina la care te-ai gândit de mult timp.

Articole relevante