cum devii un om de succes

Povești de succes ▷ cum să devii un om de succes

5/5 - (2 votes)

De cele mai multe ori, succesul este asociat cu împlinirea profesională, cu atingerea unor obiective financiare ridicate, deci deținerea propriei afaceri. Calea către succesul economic este o adevărată aventură pe care, dacă o începi, trebuie să o termini, indiferent de câte obstacole întâlnești.

Povești de succes ale oamenilor pe care astăzi îi admirăm, cum ar fi Steve Jobs, Walt Disney sau Bill Gates, ne arată că succesul este dificil, dacă nu chiar imposibil de atins la prima încercare, însă cel mai important, ne arată că poți deveni un om de succes pe măsură ce încerci, indiferent de posibilitățile economice din prezent.

Ce vei găsi în categoria Povești de succes

Am reunit în această categorie povești despre oameni și antreprenori de succes din lume, inclusiv din România, pentru a învăța din poveștile lor lecții importante despre cum să-ți construiești calea spre succes. În articolele de mai jos vei găsi motivația necesară pentru a da startul propriei afaceri și a-ți atinge cariera de vis. Descoperă poveștile celor care au intrat în istorie pentru succesul lor, dar și poveștile antreprenorilor care au atins recent succesul!

cum deschizi o afacere cu lumânări parfumate handmade
Mirela Frățilă - februarie 10, 2023

Cum deschizi o afacere cu lumânări parfumate – Interviu cu Iulia Almaș

Deseori ne întrebăm cum putem deschide afaceri mici profitabile chiar de acasă,…
Steve Jobs apple fondator
Mirela Frățilă - decembrie 6, 2021

Fondator apple: Steve Jobs,

Cunoscut ca și fondator Apple, Steve Jobs a rămas în istorie ca…
Amancio Ortega Gaona fondator zara
Mirela Frățilă - decembrie 6, 2021

Amancio Ortega Gaona, fondator ZARA și al grupului Inditex

Amancio Ortega Gaona este exemplul perfect de succes, obținut pornind de la…
larry ellison fondator oracle
Mirela Frățilă - decembrie 6, 2021

Povestea de succes a lui Larry Ellison, co-fondator Oracle

Lawrence Joseph Ellison, cunoscut ca Larry Ellison, este un om de afaceri…
Jeff Bezos fondator amazon
Mirela Frățilă - decembrie 6, 2021

Jeff Bezos, fondator Amazon și cel mai bogat om din lume

Dacă te întrebi cine este cel mai bogat om de pe lume,…
Mark Zuckerberg fondator facebook
Mirela Frățilă - decembrie 6, 2021

Povestea de succes a lui Mark Zuckerberg, fondator Facebook

Cine este Mark Zuckerberg și cine a inventat Facebook? Mark Zuckerberg este…
care este averea lui bill gates
Mirela Frățilă - noiembrie 5, 2021

Povestea lui Bill Gates: cum a ajuns să aibă Bill Gates avere

Caracterizat prin ambiție și dedicare și cunoscut ca fondator Microsoft, Bill Gates…

Succesul, un mindset și o stare de spirit

Să răspunzi la întrebarea Ce este succesul? este o misiune imposibilă pentru că definiția acestuia diferă pentru fiecare dintre noi. Pentru cineva succesul poate însemna deschiderea unei afaceri sau independizarea financiară, în timp ce pentru altcineva poate însemna simplul fapt de a călători, de a scrie o carte sau a face dintr-o pasiune un stil de viață.

Succesul nu este legat doar de resursele financiare, ci și de aspectele din viața personală, obținerea jobului dorit, câștigarea unei competiții, întemeierea unei familii, etc. Important este ca fiecare persoană să-și definească propriul succes prin setarea unui obiectiv (sau mai multe) pe care vor să-l atingă. Odată atins obiectivul setat, se poate spune că persoana respectivă a atins succesul.

Bineînțeles, pot fi setate mai multe obiective atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. De fapt, dacă dorești să-ți faci un plan pentru succes, obiectivele pe termen scurt te vor ajuta să atingi mai ușor obiectivele pe termen lung.

Succesul din punct de vedere psihologic

Succesul nu este palpabil, ci mai degrabă un mindset pe care fiecare și-l stabilește. Psihologii asociază succesul cu mentalitatea și pun accentul pe propriile gânduri în atingerea obiectivelor setate, iar dacă facem apel la psihologie, putem răspunde la dificila întrebare Ce este succesul?.

Spre exemplu, psihologul Carol Dweck a identificat două tipuri de mentalități, și anume mentalitatea fixă și mentalitatea de creștere, fiecărei mentalități fiindu-i asociată o definiție generică despre succes.

Pentru persoanele cu o mentalitate fixă, succesul înseamnă rezultatul unui talent înnăscut, iar succesul nu este asociat cu efortul și perseverența, în timp ce pentru persoanele cu mentalitate în creștere, succesul este rezultatul care se obține prin muncă, efort, schimbare, perseverență și continuă dezvoltare a propriilor cunoștințe și aptitudini.

Persoanele cu mentalitate fixă sunt mult mai predispuse să renunțe la propriul vis atunci când întâmpină o problemă, să se descurajeze atunci când lucrurile nu se întâmplă favorabil pentru ei, dând vina pe lipsa talentului înnăscut pentru a excela la ceva anume, în timp ce persoanele cu mentalitate în creștere găsesc soluții indiferent de problemele întâmpinate pentru că sunt conștienți că efortul va da roade și că perseverând, își vor atinge obiectivele, devenind astfel antreprenori de succes.

Cei cu o mentalitate în creștere tind să creadă că dețin controlul și că doar de ei depinde succesul sau eșecul lor, alți factori fiind irelevanți, motiv pentru care șansele ca o persoană cu mentalitate în creștere să devină un om de succes sunt mai mari decât în cazul unei persoane cu mentalitate fixă.

Mulți antreprenori de succes au avut de înfruntat probleme la început, iar posibilitățile lor financiare erau scăzute și acest lucru dovedește că odată ce ai o mentalitate în creștere și înveți să deții controlul asupra vieții, vei învăța cum să ai succes în viață.

Pe lângă un mindset, succesul este o stare de spirit adusă de satisfacerea propriilor dorințe și atingerea obiectivelor propuse, motiv pentru care succesul nu poate fi același pentru două persoane. Vei afla cu adevărat ce este succesul doar în momentul în care vei face ceea ce îți place.

În drum spre a descoperi cheia succesului, este posibil ca starea ta de spirit să nu fie mereu la cote înalte, însă important este să ai o inteligență emoțională care să-ți permită să faci față stresului, problemelor și planurilor eșuate pentru a merge mai departe dacă lucrurile nu derulează așa cum ai plănuit inițial.

Deci, succesul este un mindset și o stare de spirit pe care doar tu le poți seta și încă un lucru important pe care trebuie să-l reții este că succesul nu este o destinație finală pentru că odată obținut va trebui să-l menții în viața ta, ceea ce implică chiar mai mult efort și perseverență.

Cum să devii un om de succes

   1. Identifică-ți pasiunile sau găsește-ți pasiunile!

Te întrebi cum să devii un antreprenor de succes, dar nu știi de unde să începi? În funcție de vârsta la care te decizi să-ți faci un plan pentru atingerea succesului este posibil să îți cunoști deja foarte bine pasiunile sau să fie momentul să le cauți pentru a-ți da seama ce îți place să faci.

Pentru ca succesul să fie unul complet, partea financiară trebuie completată cu împlinirea sufletească, mai exact să faci ceea ce îți place și să obții profit din asta. Fă o listă a pasiunilor tale și vezi care din aceste pasiuni poate deveni o afacere de succes, analizând piața și nișa în care vrei să-ți deschizi afacerea.

Avantajele deschiderii unei afaceri dintr-o pasiune se referă la motivația intrinsecă care nu îți va lipsi niciodată și la starea ta de spirit. Chiar dacă afacerea nu va avea succesul la care poate sperai sau cel puțin în primă fază nu va genera profitul la care visai, vei fi în continuare un antreprenor de succes pentru că faci ceva ce îți place.

Mulți oameni de succes și-au transformat pasiunile în afaceri de succes și tu te poți alătura acestor oameni de succes și poveștile lor.

   2. Setează-ți un obiectiv realistic și un termen limită pentru a-l îndeplini!

Odată identificată pasiunea care ar putea deveni o idee de afacere, setează-ți bine obiectivul sau obiectivele pe termen lung. Pentru a avea o idee mai clară despre acțiunile pe care trebuie să le faci, ai putea să-ți setezi obiective pe termen scurt pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv pe termen lung.

Setarea tuturor acestor obiective te va ajuta în etapa de evaluare, comparând obiectivele setate cu rezultatele reale obținute. Îți poți evalua ideea de afacere periodic și îți poți schimba sau adapta planul de afacere dacă în urma evaluării, observi că nu ești tocmai pe calea potrivită. Dacă ești interesat de cum să ai succes în viață, trebuie să fii pregătit să-ți ajustezi mereu planurile.

Pentru a știi exact ce pași să urmezi mai departe pentru a devenit un antreprenor de succes, obiectivele trebuie create după modelul SMART, adică acestea trebuie să fie:

  • specifice (rezultatul pe care vrei să-l obții trebuie să fie evident)
  • măsurabile (trebuie să ai o modalitate prin care să poți compara dacă ți-ai atins sau nu obiectivele)
  • realizabile (rezultatele trebuie să fie realizabile, adică să dispui de toate resursele financiare, tehnice sau umane de care ai nevoie pentru a ajunge la rezultatele respective)
  • relevante (motivul pentru care este necesar planul de acțiune, dacă este util și important atât pentru tine, cât și pentru societate)
  • orientate în timp (trebuie să setezi un termen limită pentru fiecare obiectiv pentru a vedea dacă faci progrese sau stagnezi).

   3. Câștigă expertiză în domeniul relaționat cu obiectivul setat!

Dacă te-ai decis asupra domeniului/ nișei în care vrei să devii un om de succes, a sosit momentul să câștigi expertiza necesară pentru a excela în domeniu. Oricât de pasionat ai fi de ceea ce faci și oricât de perseverent ai fi, dacă nu deții cunoștințele necesare și nu faci acțiuni care să-ți aducă experiența necesară, nu vei reuși să îți deschizi, dezvolți și menține afacerea timp îndelungat, deci nu vei reuși să ai calitățile unui antreprenor.

Experiența este una dintre calitățile unui antreprenor de succes, iar aceasta poate fi acumulată la diverse joburi, participând la conferințe, seminare, ateliere sau cursuri din domeniul respectiv și mai ales, cursuri de management, dar și citind online diverse articole de specialitate sau chiar cărți.

Nu uita că mereu poți învăța ceva nou, așa că dezvoltarea ar trebui să fie un proces continuu, lecție pe care oameni de succes din lume deja au învățat-o!

   4. Îmbunătățește-ți inteligența emoțională!

Fără îndoială, inteligența este una dintre calitățile unui antreprenor pe care trebuie să le deții, însă o componentă a inteligenței susțin psihologii că este mult mai importantă în atingerea succesului. Este vorba de inteligența emotională care constă într-un set de abilități de înțelegere și gestionare a emoțiilor personale, dar și a celor din jur.

Un antreprenor de succes trebuie să învețe să-și înțeleagă și să-și controleze atât propriile emoții în diverse situații, cât și emoțiile celorlalți din echipa sa pentru ca aceasta să dea randament maxim.

Pentru a-ți îmbunătăți inteligența emoțională analizează-ți emoțiile și identifică cauzele acestora, gestionează-ți emoțiile încercând să privești imparțial o situație pentru a lua decizii oportune și a face față situațiile stresante și nu în ultimul rând, ascultă atât limbajul verbal, cât și cel non-verbal al celor din jur!

   3. Fă să primeze motivația intrinsecă!

O persoană poate fi motivată extrinsec prin bani, premii, recunoaștere din partea celorlalți sau intrinsec prin satisfacția propriei munci, ideea de a ajuta o comunitate sau prin a contribui la realizarea unei schimbări benefice în societate.

Chiar dacă ambele tipuri de motivație sunt benefice pentru că te impulsionează să continui indiferent de situație, motivația intrinsecă este mai puternică pentru că satisfacerea personală și munca în ceva ce îți place sunt mai motivante decât salariul care îți oferă o bucurie pe moment.

Atunci când faci ceva semnificativ pentru tine sau vezi efectele muncii tale în societate ești mult mai motivat decât atunci când primești un premiu, un titlu sau un salariu. Antreprenori de succes din lume sunt motivați intrinsec de pasiunea pentru ceea ce fac și dorința de a face o schimbare notabilă.

   6. Învață să-ți gestionezi resursele financiare!

Gestionarea resurselor financiare este un pas la fel de important ca toți cei menționați anterior pentru că o afacere pentru a deveni reală are nevoie de capital. Oamenii care au avut povești de succes au fost nevoiți să-și dezvolte capacitățile de management financiar.

Dacă plănuiești să fii propriul șef și să-ți deschizi o afacere, va trebui să începi prin a economisi lunar gestionându-ți foarte bine veniturile încasate și cheltuielile lunare și stabilindu-ți un buget lunar. Poți căuta mai multe surse de venit pentru a economisi mai rapid, iar banii economisiți îi poți vira într-un cont de economii.

Gestionarea bugetului lunar prin alcătuirea unui plan de economisire a banilor se numără printre obiceiurile oamenilor de succes.

   7. Întocmește un plan de acțiune și pune-l în aplicare!

După ce obții expertiza în domeniu, resursele financiare necesare și îți îmbunătățești inteligența emoțională, ești pregătit să îți întocmești un plan de acțiune și să-l pui în aplicare, adaptându-l și îmbunătățindu-l ori de câte ori este nevoie.

Planul ar trebui să cuprindă pe lângă obiectivele deja formulate, o descriere detaliată a afacerii pe care vrei să o deschizi, resursele de care ai nevoie, atât interne cât și externe, partenerii la care poți apela și chiar un plan B în cazul în care primul plan nu rezultă a fi unul de succes.

Trebuie să fii pregătit să-ți asumi riscuri și să nu renunți la primul obstacol întâlnit, perseverența fiind, credem noi, cheia succesului și una dintre calitățile unui antreprenor de succes.

   8. Fii perseverent și reține că succesul poate să ajungă din a doua sau a treia încercare!

Continuând ceea ce am menționat la punctul de mai sus, există 50% șanse ca afacerea ta să aibă succes și 50% șanse ca planul să eșueze.

De asemenea, este posibil ca în primele luni, afacerea să nu producă profitul de care ai nevoie pentru toate resursele și pentru asigurarea salariului angajaților, așa că ar trebui să ai un plan de rezervă sau alte economii pe care le poți folosi în acest caz.

Teama de eșec trebuie eliminată din mintea ta dacă tinzi să atingi succesul pentru că va trebui cel puțin să adaptezi sau să schimbi ceva din planul inițial, dacă nu chiar să-l schimbi complet pentru că eșuează. Eliminând barierele și perseverând vei găsi răspunsul la întrebarea Cum să devii un antreprenor de succes?.

Bariere care stau în calea unor povești de succes

Chiar dacă multe persoane consideră că principala barieră în atingerea succesului sunt barierele economice, în realitate există bariere mult mai importante, puse chiar de mintea noastră, pe care ar trebui să le depășim înainte de a începe planul pentru povești de succes.

În continuare, îți vom prezenta principalele bariere pe care antreprenori de succes le-au întâlnit și au trebuit să le depășească.

Teama de eșec

Teama de eșec este strâns legată de mentalitatea pe care o au oamenii, mai exact de tipul de mentalitate fixă despre care vorbeam mai sus. Mai exact, persoanele care au o mentalitate fixă tind să se teamă mai mult de eșec pentru că nu consideră succesul un rezultat al propriilor forțe și eforturi, ci rezultatul unui talent înnăscut.

Blamând lipsa talentului înnăscut, persoanele cu această mentalitate renunță înainte de a începe fiind cuprinse de teama de eșec. Teama de eșec este inevitabilă, fapt recunoscut chiar de oameni de succes din diverse industrii, însă important este ca teama și gândurile negative să nu fie mai mari decât credința în propriile puteri.

Deci, soluția pentru a elimina bariera legată de teama de eșec este schimbarea mentalității. O mentalitatea în creștere îți va da doza de curaj și optimism pentru a da startul unei afaceri și a îmbrățișa orice dificultate pentru că vei fi conștient că prin efort vei reuși să scrii povești de succes motivaționale.

Ideile ciudate, dar cu mare potențial

Dacă vrei să ai succes cu o anumită afacere, trebuie să te gândești că pe piață actuală există deja numereoase oferte pentru toate produsele și serviciile comune la care te-ai putea gândi, deci competiția este strânsă dacă afacerea ta este similară cu cea a altor antreprenori de succes.

Însă dacă ideea ta este una cu totul nouă, neaplicată într-un plan de afaceri până acum ar putea fi chiar ideea care ar prinde cel mai bine pe piață tocmai prin unicitate și lipsa competiției.

O firmă nouă nu beneficiază de o imagine sau o reputație bună, acestea construindu-se în timp, așa că vei avea nevoie de alte elemente pentru a atrage potențiali clienți, iar o idee unică poate atrage clienții de care ai nevoie pentru a deveni un antreprenor de succes.

Deci, nu renunța la ideile neobișnuite doar pentru că acestea nu au mai fost aplicate înainte!

Nevoia de validare din partea celorlalți

Dacă ți-ai găsit ideea unei afaceri, următorul pas este să o pui în aplicare, nu să ceri feedback din partea familiei, prietenilor sau altor persoane care cel mai probabil, nu au cunoștințe în domeniul respectiv.

Feedback-ul este important, dar nu atunci când persoanele care ți-l oferă nu au expertiză și chiar mai puțin atunci când este vorba de propria afacere.

Ai încredere în forțele proprii! În loc să ceri validare din partea celorlalți, mai bine gândește-te care ar putea fi punctele forte și punctele slabe ale ideii tale și punându-le în balanță vei găsi validarea de care ai nevoie. Adevărații antreprenori de succes au încredere în propriile forțe și tu ar trebui să faci la fel!

Steve Jobs, o poveste de succes cu obstacole și reușite

Steve Jobs este unul dintre numele care ne vin în minte atunci când spunem povești de succes sau ne gândim la antreprenori de succes și unul dintre cele mai bune exemple atunci când spunem că succesul nu este o cale simplă.

Copil nelegitim dat spre adopție, Steve Jobs a manifestat de tânăr un interes aparte pentru tehnologia informației și chiar dacă nu a reușit să se mențină la nivelul standardelor înalte ale colegiului său, s-a implicat în activitatea unui club denumit Homebrew Computer și a reușit să obțină un joc la compania de jocuri video Atari.

Dedicat interesului său pentru tehnologie, Steve îl cunoaște pe Steve Wozniak, cofondatorul companiei Apple, în timpul unui internship la Hewlett – Packard. În 1967, deschide împreună cu acesta compania Apple care avea să aiba un succes rar întâlnit datorită creșterii anuale impresionante.

Ai putea fi tentat să spui că Steve Jobs a descoperit care este cheia succesului și cum să devii un om de succes destul de repede, însă călătoria lui spre succes abia începuse.

În timp ce compania sa se afla în plin succes, a dat startul unui nou proiect numit Lisa, după numele fiicei sale, de la care a fost dat afara din cauza temperamentului său, iar în 1985 a fost dat afara din propria companie în urma unei ședințe de bord.

Deși surprins de această întorsătură a vieții, a căutat imediat un plan B și a revenit în industria tehnologiei cu proiectul NeXT care avea scopul dezvoltării celui mai bun hardware cu cel mai bun software din lume. Dezvoltarea acestui hard a determinat Apple să cumpere proiectul NeXT cu 400 milioane de dolari în 1966, readucându-l pe Steve în locul care îi aparținea.

Un an mai târziu, după ce Apple a înregistrat pierderi de 700 milioane de dolari sub conduerea lui Gil Amelio, Steve Jobs primește titlul de CEO al companiei Apple și rămâne în istorie la capitolul povești de succes motivaționale. Citește aici întreaga poveste de succes a lui Steve Jobs!

L-am ales pe Steve Jobs ca exemplu de poveste de succes datorită notorietății sale, fiind publicate nu doar articole, ci și cărți și site-uri web despre cum să ai succes în viață, urmând modelul lui Steve Jobs. De numele său sunt legate inovații care au revoluționat industria tehnologiei, cum ar fi iMac.

Model de urmat în calea succesului, povestea lui Steve Jobs ne oferă cu siguranță motivația necesară pentru a începe chiar azi să lucrăm la visul nostru și să găsim, în loc de scuze, soluții pentru fiecare problemă pentru a deveni antreprenori de succes.

Dar Steve Jobs nu este singura poveste de succes care te poate motiva și din care poți învăța calea spre succes, așa că pe Faci Bani Online îți vom prezenta diverse povești de la oameni de succes din lume, respectiv de la oameni din România care au reușit în lumea afacerilor și care te pot inspira și motiva să pășești și tu în această lume.

De reținut

Succesul nu este o destinație finală, ci un drum pe care îl parcurgem încontinuu și pe care îl asfaltăm de fiecare dată când întâlnim un nou obstacol. Începutul succesului constă în setarea unor obiective, iar continuarea succesului în perseverență și o minte capabilă să găsească soluții la probleme.

Povești de succes ale oamenilor din lume, inclusiv din România, ne arată că succesul nu este un drum ușor din punctul A în punctul B, ci o adevărată aventură cu suișuri și coborâșuri de care trebuie să fii conștient încă de la început.

Urmărește diverse povești de succes pe care le publicăm periodic pe Faci Bani Online și învață de la oameni de succes și poveștile lor care este cheia succesului!