Cunoscut ca și fondator Apple, Steve Jobs a rămas în istorie ca fiind omul de afaceri concediat din propria companie. Considerat de multă lume un geniu, Jobs a fondat două dintre cele mai cunoscute și valoroase companii de pe piața mondială, Apple și Pixar. Succesul său în afaceri a fost fulminant și înconjurat de succes, fondatorul Apple devenind o sursă de inspirație în lumea afacerilor.
Dacă ești curioasă/curios să afli cine este Steve Jobs, te invităm să citești această mică Steve Jobs biografie.
Întrebarea cine este Steve Jobs este strâns legată de nume sonore precum Apple, Pixar și Next. Cum a ajuns Steve Jobs fondator Apple? Cum a devenit faimos? Despre înființarea Apple vom discuta în această Steve Jobs biografie scurtă.
Prima afacere în care fondator iPhone Jobs s-a implicat a fost concepută în anul 1976, împreună cu Wozniak, într-un garaj din Palo Alto, fiind destinată comerțului cu produse electronice. Cei doi au dat o nouă utilitate Pc-ului Altair 8800, scriind pentru acesta o nouă variantă BASIC cu care puteai să realizezi calcule rudimentare. În scurt timp au fabricat 50 de plăci de bază pe care le-au vândut cu prețul de 500 de dolari pe bucată.
Mai târziu Mike Markkula s-a alăturat echipei. Acesta a obținut un capital de 91.000 de dolari pe care l-a investit în Apple. Compania a devenit ulterior Apple Incorporated și avea sediul la Cupertino, unde avea să apară mai târziu campusul Apple.
După ceva timp, a fost lansată placa de bază Apple II, care a devenit cea mai populară de pe piață în anul 1978, urmată de Apple Mcintosh și Apple III.
Noile dispozitive au fost denumite Apple, numele fiind inspirat din denumirea casei de discuri care producea melodiile cântate de Beatles. Pe 1 aprilie 1976, a fost vândut primul produs Apple.
În 1985, Jobs a fondat compania Next Computer. Jobs a lansat noi produse, printre care și produsul denumit iPhone. Așadar, Steve Jobs este fondator iPhone, produs pe care l-a lansat în 2007.
Astăzi, Apple este o companie mare și deși s-a confruntat cu diverse probleme, rămâne legat de această companie numele de Steve Jobs ca Apple fondator, fapt care evidențiază cine a fost Steve Jobs.
Vezi și cum a fost fondată compania Amazon de Jeff Bezos!
Dacă te întrebi cine este Steve Jobs, află că fondatorul Apple s-a născut în San Francisco și a fost adoptat de către Paul și Clara Jobs, din California. Jobs a studiat la liceul din Cupertino, California. După terminarea orelor de curs îi plăcea să frecventeze prelegerile ținute de compania Hewlett-Packard.
După absolvire, Jobs a lucrat pe timp de vară în această companie, împreună cu Steve Wozniak. În 1972 s-a înscris la Colegiul Reed din Portland, Oregon.
După un semestru, a abandonat facultatea, însă a continuat să studieze individual anumite cursuri, cum ar fi cel de caligrafie.
Pe parcursul anilor, Jobs a lucrat în diferite companii din domeniul IT. În anul 1974 a început să ia parte la reuniunile organizate de Homebrew Computer Club. Mai târziu, s-a angajat la o companie producătoare de jocuri video pentru a strânge bani, cu care fondatorul Apple a plecat într-o excursie spirituală în India.
După întoarcerea sa în compania Atari, Steve Jobs s-a asociat cu Wozniak în crearea cipurilor și reducerea utilizării lor în circuitul jocurilor electronice.
Steve Jobs educație nu este un subiect prea vast. După ce a absolvit liceul din orașul Cupertino, Apple fondator Steve Jobs s-a înscris la Colegiul Reed din Portland în anul 1972, însă a renunțat după doar un semestru. A continuat să fie autodidact și să studieze domenii precum caligrafia. Steve Jobs educație poate fi considerat un subiect neîncheiat, însă acest lucru nu definește cine a fost Steve Jobs.
În 1976, Job și Steve fondează compania Apple, urmând ca mai târziu să li se alăture și Ronald Wayne. În anul 1984, fondatorul Apple Steve Jobs, a prezentat calculatorul Macintosh, un calculator de mici dimensiuni care avea să devină popular. Din cauza neînțelegerilor existente, în 1985, Jobs este demis din funcție și încetează să mai fie fondator Apple în calitate de șef, în cadrul companiei.
În anii care au urmat, Jobs a continuat să se implice în diverse afaceri alături de nume cunoscute, așa cum este Disney, creând Next și Pixar. Ulterior s-a întors la Apple, însă în 2011 și-a dat demisia definitiv.
Fondator iPhone, Jobs a creat NeXT din propriile fonduri, după un an apelând la investitori. Primul calculator a fost NeXT Computer care avea un cost final de 9.999 de dolari. Ulterior, s-a evidențiat pe piață cu sistemul de operare NeXTSTEP și carcasa neagră din magneziu.
După NeXTSTEP au urmat produsele NeXT Cube și NeXTstation. Primul server de tip World Wide Web a fost creat pe un computer NeXT. În 1996, Apple a cumpărat NeXT cu 429 milioane de dolari și 1,5 milioane de acțiuni. Astfel, Jobs a ajuns din nou la Apple.
Când te întrebi cine a fost Steve Jobs, îți vine în minte inevitabil numele de Pixar. Pe lângă faptul că este fondator iPhone, Jobs este unul dintre cei care au fondat studioul Pixar. Numele inițial al companiei a fost Graphics Group și a făcut parte din divizia Lucasfilm. Pixar a lansat întâi Pixar Image Computer, o mașinărie care putea fi utilizată pentru design, însă produsul nu a avut succes.
Mai târziu, mașinăria este cumpărată de Disney care o folosea pentru animațiile 2D. Pixar ajunge să colaboreze cu Disney, care în 2006 a cumpărat compania, Steve Jobs rămânând cu 7% din acțiuni.
Vestea că Steve Jobs a murit a zguduit întreaga lume a afacerilor. În anul în care Steve Jobs a murit, anume în 2011, acesta era pe locul 30 în topul Forbes cu o Steve Jobs avere de 7 miliarde de dolari.
Ulterior, Steve Jobs averea a fost moștenită de soția sa în mare parte. Însă, și Steve Jobs copii, anume fiica sa Lisa Brennan-Jobs a moștenit o avere de câteva milioane de dolari. Mai sunt încă 3 Steve Jobs copii care vor moșteni banii.
Vezi și averea lui Amancio Ortega Gaona, fondatorul ZARA!
Deși Steve Jobs a murit și nu există date referitoare la o Steve Jobs educație fenomenală, miliardarul a lăsat în urma sa câteva lecții valoroase. Succesul său este confirmat de Steve Jobs avere, așa că avem ce învăța.
„Procesul de vânzare – a ta sau a unui produs – este cheia pentru a-i face pe ceilalţi să-ţi cumpere ideile„. Jobs și-a revărsat pasiunea în colaborările cu partenerii săi, fapt care l-a adus pe culmile succesului și l-a implicat în asocieri fructuoase.
„Cunoaşte-te pe tine însuţi, fii tu însuţi!”. Jobs a fost un adept convins al autocunoașterii, fiind de părere că este important să te cunoști cât mai bine, inclusiv părțile rele.
„Învaţă din propriile tale greşeli” este un alt sfat prețios al lui Jobs, pe care l-au primit și Steve Jobs copii. Nu doar experiența contează în urma unei greșeli, ci și reacția pe care o ai.
Deși Steve Jobs educație nu este remarcabilă, miliardarul a învățat, a încercat, și chiar dacă a eșuat, a continuat. Cu alte cuvinte, a fost perseverent, această calitate fiind vizibilă și la un alt om de succes pe care îl admirăm – Bill Gates.