salariu olanda

Salariu Olanda: acte necesare, joburi, preturi și altele

5/5 - (1 vote)

Munca în afara țării este adeseori o prioritate pentru mulți dintre noi. Nivelul precar al salariului și fluctuațiile economice negative împing la luarea deciziilor de acest tip. În topul țărilor alese în vederea unui nou loc de muncă se numără și Olanda. Cunoscut pentru potențialul său turistic, Olanda oferă un nivel de trai mai bun. Drept urmare, și salariu minim Olanda este mai mare. Află de la noi cât se câștigă în Olanda și care sunt condițiile de muncă și de trai!

Acte necesare pentru joburi Olanda

Lista cu acte necesare Olanda pentru semnarea contractului nu este una complexă. Dacă ești cetățean al Uniuni Europene, atunci nu ai nevoie de viză de muncă, ci doar de acte de identitate.

În principiu, contractul poate fi semnat în două feluri: înainte de plecare sau după ajungerea acolo. Oricum ar fi, sunt necesare cam aceleași acte.

  • În primă fază, din lista cu acte necesare Olanda, ai nevoie de cartea de identitate pentru a-ți furniza datele necesare angajatorului. Te poți folosi și de pașaport, cu condiția ca acesta să fie încă în perioada de valabilitate.
De Reținut!
În completarea acestora vine cardul european de sănătate. Acesta este emis de CNAS și are o valabilitate de 6 luni ce poate fi prelungită ulterior.

Însă, pentru a avea de lucru în Olanda nu sunt suficiente doar actele valabile la noi în țară. Ulterior, în cazul unui loc de muncă pe o perioadă îndelungată, trebuie să fie îndeplinite anumite formalități.

  • Un pas necesar constă în obținerea unui cod numeric personal olandez cunoscut și ca BSN (burgerservicenummer). Acesta poate fi obținut instant de la primăria localității în care locuiești.
De Reținut!
Dacă perioada de ședere în Olanda este mai mică de 4 luni, atunci este necesar să te înregistrezi ca nerezident în baza de date BRP (Basisregistratie Personen). După obținerea documentului DigiD, cu ajutorul acestuia te vei putea înregistra pe site-urile guvernamentale.
  • Ulterior, datele personale trebuie furnizate și la Serviciul de Imigrare și Naturalizare. Aici vor fi furnizate date și despre contractul de muncă, angajator și adresa la care locuiești.
Ofertă fără depunere

100 Rotiri Gratuite fără depunere la 4 sloturi

Joacă din partea casei cu 100 rotiri gratuite, disponibile la mai multe sloturi!
Joaca Acum

Cum cauți și cum aplici la locuri de muncă în Olanda

Atunci când cauți de lucru în Olanda ai la dispoziție multiple opțiuni. Există multiple platforme ce te pot ajuta să găsești de lucru Olanda.

O primă sursă sunt platformele de anunțuri. Aici postează angajatorii și agenții. Se specifică în mare condițiile și este inclus și un salariu Olanda pentru locul de muncă respectiv.

Sunt afișate locuri de muncă din toate industriile și zonele acestei țări. Unele oferă salariul minim Olanda 2024, iar altele au o remunerație mai mare.

O a doua alternativă pentru a găsi lucru Olanda sunt agențiile de recrutare. Acestea sunt un intermediar între candidat și angajator. În mare parte, acestea se ocupă de semnarea contractului de muncă, transportul până în Olanda și de stabilirea tuturor aspectelor implicate în procesul de recrutare.

De Reținut!
Agențiile cunosc destul de bine piața muncii, deci ar putea fi de ajutor în găsirea locului de muncă potrivit.

O altă sursă prețioasă constă în rețelele sociale. Unele companii postează pe aceste rețele sociale precum Facebook și TikTok oportunități de angajare pe diverse posturi. Aici poți găsi locuri de muncă cu Olanda salariu minim, dar și cu salarii mai generoase.

Pentru a aplica la un post de lucru Olanda, trebuie să contactezi persoana care a postat anunțul sau agentul de recrutare, în cazul agențiilor.

Trebuie să trimiți un CV bine completat și eventual o scrisoare de intenție cuprinzătoare. Apoi, asigură-te doar că ai pregătit acte necesare Olanda și așteaptă să fii contactat. Dacă ești selectat vei fi chemat la un interviu, după care va fi pregătit dosarul de angajare.

Condiții de muncă și de trai la joburi Olanda

Condițiile de muncă din Olanda sunt cuprinzătoare și destul de corecte. O primă condiție de lucru în Olanda este dreptul la concedii. Numărul de ore de concediu de odihnă depinde direct de numărul de ore lucrate săptămânal.

Mai exact, numărul de ore se înmulțește cu 4 pentru a afla numărul de ore de concediu. La 25 de ore pe săptămână, vei beneficia de un concediu anual de odihnă de 100 de ore, adică de 4 săptămâni.

De Reținut!
Zilele de concediu au un termen de expirare. Acestea trebui luate în maxim 6 luni de la încheierea anului calendaristic anterior pentru care nu s-a cerut salariul. 

Pentru creșterea copilului se acordă un concediu legal de nouă săptămâni după nașterea copilului. De asemenea, se acordă concediu și în cazul adoptării unui copil. Și tații pot beneficia de un concediu paternal de 6 săptămâni după nașterea copilului. În acest timp se va primi 70% din salariu.

În calitate de angajat ai dreptul și la concediu medical, dar și de îngrijitor. În cel de-al doilea caz, poate fi luat pentru îngrijirea unei rude apropiate din motive de sănătate.

Se va acorda pe toată durata o indemnizație de 70% din salariu. Acesta poate fi de maxim 2 săptămâni pe o perioadă de 12 luni.  

Ofertă de Bun Venit Fără Depunere

50 Rotiri Fără Depunere la Shining Crown

Joacă gratis Shining Crown cu 50 free spins la verificarea contului!
Joaca Acum

Cât este salariu minim Olanda în 2024: domenii de activitate

Salariul minim în Olanda s-a mărit începând cu data de 1 ianuarie 2024, ajungând la o valoare de 1934 de euro. Nu se acceptă nicio plată efectuată sub acest prag minim, această practică fiind considerată ilegală. Chiar și așa, salariul minin se stabilește ținându-se cont în primul rând de categoria de vârstă.

Am inclus aceste detalii în tabelul de mai jos pentru a-ți face mai ușor o idee despre acest lucru:

VârstăSalariu minim brut lunar
Peste 21 de ani1934,40 EUR✔️
201547,50 EUR✔️
191160,65 EUR✔️
18967,20 EUR✔️
17764,10 EUR✔️
16667,35 EUR✔️
15580,30 EUR✔️

 Salariul minim se aplică indiferent dacă săptămânal lucrezi 36 de ore sau 40. Această creștere este bine primită de către lucrători. Trebuie știut faptul și că impozitul pe salariu în Olanda este unul progresiv. Acesta poate avea valori cuprinse între 9,28% și 36,93%.

De Reținut!
În plus, se mai plătește în mod obligatoriu și Prima de Asigurare Nalională.

Cu toții ne dorim un câștig mai mare atunci când căutăm un nou loc de muncă. Însă, exact ca la noi în țară, salariu Olanda va depinde de domeniu, atribuții și experiență. Totuși, există un salariu minim net Olanda 2024 de la care se pornește.

Iată ce valori poate avea Olanda salariu minim pe economie în funcție de domeniul de activitate!

Construcții

Domeniul construcțiilor este unul dinamic și este mereu în căutare de noi forțe de muncă, calificate și necalificate. În construcții, salariu Olanda mediu se învârte în jurul sumei de 3.903 euro.

Suma primită depinde de postul ocupat și de experiență. Pe unele posturi, precum cel de muncitor necalificat, se ia în prezent un salariu minim în Olanda de 1.934 de euro brut. Acesta este valabil pentru persoanele peste 21 de ani, indiferent de numărul de ore lucrate.

În anunțurile de angajare, lucrătorilor necalificați li se oferă un salariu minim net Olanda de 400 de euro pe săptămână. Pe posturi precum dulgher sau montator de rigips, plata săptămânală este de 600 de euro pe săptămână.

De Reținut!
Cam același salariu îl primesc și zidarii, iar montatorii de izolație iau un salariu de 550 de euro săptămânal.

Medicină

Sistemul medical oferă salarii generoase pe multiple posturi. Salariile medii brute ating valori mari, precum cea de 94.800 de euro anual sau chiar de 160.000 de euro. Evident, cel mai bine sunt plătiți doctorii specialiști, apoi asistentele și infirmierele. Sistemul de sănătate olandez este cel mai bun din Europa.

Un dermatolog câștigă în medie 14.300 de euro pe lună dacă are un număr considerabil de pacienți. Salariul unui psiholog clinician ajunge și la 14.000 de euro pe lună, iar un nutriționist câștigă în jur de 9.100 de euro.

Apoi, un asistent medical poate fi plătit cu un salariu Olanda de 8.000 de euro dacă are și vechimea necesară. În plus, salariul unei infirmier se ridică la 3.000 – 4.100 de euro pe lună.

Logistică – șofer de tir

Transportul este unul din domeniile ce au o carență de personal adeseori. Sectorul de logistică este un element de bază în comerț, indiferent de bunurile transportate.

Salariul minim net Olanda 2024 pentru șoferii de tir începe de la 650 de euro pe săptămână. Valoarea finală a acestuia depinde de vechime în domeniu, vârstă și companie.

Salariul unui șofer de tir poate ajunge și la 3.400 de euro pe lună. Olanda salariu minim brut pe oră pentru această meserie este de 13,1 euro.

 Vezi și cât câștigă un șofer de tir în Germania!

De Reținut!
Unele locuri de muncă oferă salarii mai mici, de aproximativ 2.300 de euro. În acest caz, angajatorul asigură cazare și acoperă cheltuielile de întreținere.

Agricultură

Acesta este un domeniu în plină dezvoltare. Se poate găsi de lucru atât în câmp deschis, cât și în sere și pepiniere. Salariile se învârt în jurul valorii de 1.800 -2.000 de euro.

Uneori sunt disponibile locuri de muncă și pentru cupluri, ceea ce ajută procesul de relocare pentru familii. De asemenea, de multe ori este asigurată și cazarea, precum și o masă pe zi.

Sunt disponibile locuri de muncă cu salariul minim Olanda 2024 în regim de lucru part-time sau full-time. Se oferă salariul minim și la îngrijirea butașilor, a legumelor, dar și la ambalarea lor în vederea comercializării.

Citește și despre cele mai bune locuri de muncă în străinătate!

Prețuri Olanda 2024: cât costă traiul în Olanda

Nu doar salariu minim în Olanda trebuie luat în calcul. Totodată, trebuie avut în vedere și traiul în Olanda. Aici sunt incluse toate acele prețuri supermarket Olanda pe care le întâlnești la raft. În tabelul de mai jos am sintetizat prețuri mâncare Olanda la cele mai importante alimente:

Prețuri alimente de bază

ProdusPreț
Lapte (1 l)1,80 EUR
Pâine0.38€ / kg
Ouă12,20 EUR
Făină albă1,50 EUR
Ulei2 EUR
Piept de pui dezosat (1 kg)8,50 EUR
Orez2,50 EUR
Zahăr1,40 EUR
Carne de vită20,89 EUR
Cartofi1,99 EUR
Ceapă2,18 EUR
Roșii3,87 EUR
Fasole2,88 EUR
Mere2,60 EUR
Portocale1,40 EUR
Banane1,30 EUR
Pere3,10 EUR

Locuri de muncă atractive cu salariu Olanda 2024

Un loc de muncă poate fi atractiv atât timp cât îți și place acea meserie. Pentru unii, anumite domenii pot fi considerate atractive. Pe de altă parte, alții preferă alte domenii. Totul depinde de gust, pasiune și preferințe.

Un loc de muncă atractiv cu salariu minim în Olanda este cel de șofer. Pe partea de curierat pe mașini mici se caută forță de muncă. Se pot căra colete de mici dimensiuni sau se poate livra corespondența.

Pe lista locurilor de muncă atractive cu Olanda salariu minim pe economie sunt incluse și meserii precum sortator în depozite sau muncitor la linia de ambalare.

Companii mari precum Amazon au asemenea posturi deschise și ulterior salariul poate crește. Sunt atractive și locuri de muncă precum stivuitorist, lucrător comercial în supermarket sau paznic.

De Reținut!
Posturile de îngrijitorii la pepiniere sunt de asemenea locuri de muncă ce pot deveni destul de atractive pentru muncă necalificată.

Concluzii

Olanda poate fi începutul perfect pentru o nouă carieră și o nouă viață. Nivelul de trai este mai bun decât cel oferit în România. În plus, comunitatea este una deschisă spre comunicare și dezvoltare, indiferent de naționalitatea celuilalt.

Sisteme precum cel educațional și cel sanitar sunt două motive în plus pentru care această țară ar trebui să fie aleasă. Salariu Olanda mini este decent, iar cel mediu este pe măsura așteptărilor. Sperăm că aceste informații ți-au fost de ajutor și te încurajăm să le și pui în aplicare!

Vezi cât este salariu minim și în alte țări :

TopPay

Dacă vrei să-ți alimentezi contul de casino simplu, sigur și rapid, atunci…
Laura Paraschiv - iulie 16, 2024

Google Pay

Această metodă este soluția modernă pentru plăți rapide și sigure. Dacă te-ai…
Laura Paraschiv - iulie 15, 2024
banner plata abon

Abon

Metoda plată Abon este o inovație în lumea tranzacțiilor online. Poate te…
Laura Paraschiv - iulie 11, 2024

Autor

Monica Radu

Editor Junior