salariu minim belgia

Salariu Minim Belgia 2024: Cât este minimul pe economie

5/5 - (1 vote)

Fluctuațiile existente în economia românească îndeamnă adeseori la regândirea planului cu privire la asigurarea traiului zilnic. Căutarea unui loc de muncă în afara granițelor țării a ajuns să fie cumva în trend. În lista țărilor vizate se numără și Belgia. Piața muncii de acolo este mai dezvoltată și în multiple domenii este nevoie constant de forță de muncă. În acest articol îți vom da mai multe detalii utile, inclusiv despre salariu minim Belgia.

Acte necesare pentru joburi Belgia

Nu este dificil să găsești de lucru în Belgia. Aceasta este o bună opțiune, actele necesare fiind de nivel minimal.

  • În primul rând, datorită faptului că ești cetățean al Uniunii Europene, ai nevoie de un document de identitate valid. În acest sens, îți va fi utilă cartea de identitate, dar și pașaportul dacă deții unul.

Ulterior, dacă intenționezi să rămâi pe termen lung acolo, trebuie să intri și în posesia altor documente.

  • Un document relevant ce trebuie avut în vedere este regimul de detașare. Acesta se aplică tuturor celor ce caută de muncă în Belgia și rămân la muncă în această țară. Mai exact, este vorba despre declarația Limosa.

Aceasta se aplică de fapt tuturor angajaților cu contract de muncă, persoanelor fizice autorizate, dar și stagiarilor detașați în Belgia.

Înregistrarea cu declarația Limosa trebuie efectuată înainte de a desfășura orice activitate profesională pe teritoriul belgian. Angajatorul trebuie să prezinte dovada înregistrării pentru fiecare angajat în parte. Dacă vei rămâne la lucru în Belgia mai puțin de 3 luni, atunci nu va fi necesar să obții un permis de rezidență.

În caz contrar, trebuie să intri în posesia acestuia. Chiar și așa, în maxim 10 zile de la sosirea în țară, trebui să te înregistrezi la forțele locale cu permisul de conducere sau carte de identitate.

De Reținut!
Vei primi în schimb o declarație de prezență pentru perioada de 3 luni. În tot acest timp vei avea la îndemână un document electronic de identitate (eID) pe care îl poți utiliza în relația cu autoritățile.
  • În cazul muncii ce depășește o perioadă de 3 luni, va fi necesar să obții un permis de ședere. Acesta poate fi obținut de la autoritățile locale.
De Reținut!
Pentru a-l primi trebuie să prezinți un act de identitate, 3 fotografii, o cerere de angajare sau un contract de muncă, o dovadă a cazării sau un contract de închiriere valid, dar și un certificat de asigurarea medicală. Nerespectarea acestei cerințe va duce la sancționare.

Unde să cauți locuri de muncă în Belgia

Poți căuta de muncă în Belgia cu ajutorul a multiple surse. O primă sursă sunt platformele precum Jooble, Best Jobs și eJobs care sunt de o reală utilitate.

Aici pot fi postate anunțuri direct de către companii sau de către firmele de recrutare. Acestea sunt o a doua opțiune. Fiecare agenție are propriul site pe care poți intra pentru a consulta ofertele.

De Reținut!
În același timp, poți contacta reprezentanții agenției pentru a purta o discuție referitoare la acest subiect.

Anunțuri pentru Belgia muncă pot fi găsite și pe rețelele sociale. Facebook este un exemplu, aici fiind postate adeseori locuri de muncă din afară. Te poți înscrie în multiple grupuri ce se axează pe piața locurilor de muncă din Belgia.

De asemenea, dacă ai cunoștințe de flamandă sau franceză, te poți alătura grupurilor create de persoane de acolo.

Bonus de Bun Venit Fără Depunere EXCLUSIV

199 Rotiri Gratuite Fără Depunere la Shining Crown

Cod Bonus: 199SHINING
Verifică-ți contul și joacă gratis slotul Shining Crown cu 199 rotiri!
Joaca Acum

Condiții de muncă și de trai în Belgia

Primul lucru pe care îl avem în vederea atunci când căutăm un loc de muncă este salariu minim Belgia. Însă, în afară de acest lucru, mai ales dacă intenția este de a rămâne pe o perioadă mai lungă de timp acolo, trebuie avute în vedere și alte aspecte, precum condițiile de trai și de muncă.

De regulă, programul Belgia lucru este de 40 de ore pe săptămână, respectiv de 8 ore pe zi. În afară de acestea, un angajat poate lucra până la maxim 120 de ore suplimentare.

De Reținut!
De asemenea, poate fi încheiat un contract de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată. În principiu, perioada de probă variază între 2 săptămâni și 12 săptămâni.

După angajare, trebuie să te înscrii și la un asigurator public de servicii de sănătate. Printre cele mai mari companii de acest tip se numără Mutualite Chretienne și Mutualité Socialiste.

Asigurarea este acoperită în proporție de 75% de către stat. Diferența poate fi acoperită prin înscrierea la o companie privată de asigurări.

Condițiile de trai au și ele propriile particularități. În primul rând, ar trebui să știi că în Belgia se vorbesc 3 limbi: franceză, flamandă și germană. Prețurile chiriilor va diferi de la o zonă la alta, dar vor varia și în funcție de oraș.

De Reținut!
De exemplu, chiria unui apartament în centrul orașului, cu 3 camere, este de aproximativ 1.600 de euro. În schimb, dacă optezi pentru un apartament cu o cameră la periferie, poți plăti și o chirie cuprinsă între 100 și 350 de euro.

Din punct de vedere al transportului, cu aproximativ 50 de euro poți achiziționa un abonament lunar pentru transportul în comun. Și prețul internetului este acceptabil. Prețurile internetului fix variază între 15 și 65 de euro, în funcție de companie și viteză.

Ce tipuri de concedii plătite sunt în Belgia

Atunci când îți găsești de lucru Belgia, nu trebuie doar să iei în calcul salariul minim pe economie Belgia, ci și celelalte condiții. O condiție importantă constă în dreptul la concediu.

Concediul de odihnă primit este de 4 săptămâni după o perioadă de muncă de 12 luni. Numărul zilelor de concediu va fi redus în funcție de numărul de luni lucrate.

Ai dreptul și la concediu medical. Ai dreptul la un salariu în primele 30 de zile de concediu, cuantumul sumei primite diferind în funcție de ocupație. Dacă se trece de 30 de zile, se va plăti un procent de 60% din ultimul salariu brut primit.  

În afară de acestea, poți beneficia și de un concediu de creșterea a copilului sau de unul paternitate, după caz. Spre deosebire de țara noastră, concediul va fi de doar 3 luni de zile.

De Reținut!
În afară de acestea. ai dreptul și la șomaj. În acest caz, durata va depinde de numărul de zile lucrate.
Bonus de Bun Venit Fără Depunere EXCLUSIV

199 Rotiri Gratuite Fără Depunere la Shining Crown

Cod Bonus: 199SHINING
Verifică-ți contul și joacă gratis slotul Shining Crown cu 199 rotiri!
Joaca Acum

Salariu minim Belgia 2024: cât se câștigă în Belgia

Valoarea pe care o are un salariu minim Belgia 2024 contează pentru toată lumea. În general, pentru angajații cu o vârstă de peste 21 de ani, valoarea unui salariu minim pe economie Belgia 2024 este de 1.994,18 euro.

Însă, acesta nu este la fel peste tot. Chiar dacă Belgia salariu minim este prestabilit, acesta va diferi în funcție de domeniu și vechime. Iată care este salariul minim pe economie Belgia în câteva domenii de activitate!

Construcții

Cu toții știm că unul dintre cele mai bine plătite joburi în străinătate sunt în domeniul construcțiilor. În construcții, salariu minim Belgia 2024 este diferit și depinde de calificare și postul ocupat. De exemplu, un necalificat are un salariu Belgia brut de 17,23 euro pe oră.

Apoi, Belgia salariu minim brut pe oră poate fi de 19,53 euro dacă deții o anumită calificare sau de 20,74 euro dacă ești calificat pentru a ocupa postul de maistru.

Salariu Belgia depinde și de fiecare companie în parte. Unele oferă mai mult, pe când altele oferă mai puțin. De exemplu, ca rigipsar poți primi un salariu de 2.582 de euro pe lună. Apoi, ca zugrav, poți primi un salariu cuprins între 2.100 și 2.500 de euro pe lună. Același salariu se aplică și faianțarilor și tencuitorilor.

Medicină

Sistemul medical este ofertant. În Belgia, pe un post de asistent medical cu o experiență de doar 1 an, poți primi un salariu net de aproximativ 2.000 de euro.

Totuși, sunt oferite și salarii mai mari pe acest post, de aproximativ 3.000 – 4.000 de euro brut. Și salariul infirmierelor se învârte tot în jurul valorii nete de 2.000 de euro pe lună.

Dacă ești specializat pe medicină, aici remunerațiile sunt mai mari. Pentru medici, salariu Belgia se încadrează în intervalul 4.500 și 8.000 de euro lunar.

De Reținut!
De exemplu, un hematolog poate ajunge la câștiguri nete lunare de aproximativ 4.500 de euro. Urologii și nefrologii iau mai mult de 5.000 de euro pe lună, iar pediatrii iau aproximativ 4.500 de euro pe lună.

Logistică

Logistica este un domeniu ce necesită adeseori forță nouă de muncă. Pe post de curier categoria C poți primi un salariu Belgia brut de 13,77 euro pe lună, dar poate ajunge și la valori de 16-17 euro pe oră.

Poți lucra pe autoturisme cu o capacitate de 3,5 T sau chiar pe o mașină ce poate fi condusă cu categoria B. În aceste cazuri, poți livra diverse colete de mici dimensiuni sau corespondența scrisă.

Dacă deții calificări precum atestat de transport marfă și permis pentru categoriile C și E, poți candida pentru postul de șofer de tir. Salariile sunt mai mari, atingând și valori de 2.500 – 3.000 de euro lunar. Și aici se va ține cont de experiența din domeniu și de companie.

Vezi aici cât câștigă un șofer de tir în România vs. în Uniunea Europeană!

Prețuri Belgia 2024: cât costă traiul în Belgia

Un lucru important constă în corelarea valorii unui salariu minim pe economie Belgia 2024 cu prețurile alimentelor de bază. Astfel, îți poți da seama dacă nivelul de trai este unul potrivit nevoilor tale. În tabelul de mai jos am inclus prețurile alimentelor de bază:

⭐Prețuri alimente de bază⭐

Aliment de bazăPreț
Lapte (1 l)0,97 EUR
Pâine1,80 EUR
Ouă (12 buc.)2,60 EUR
Ulei2,90 EUR
Făină albă1,35 EUR
Orez1,90 EUR
Piept de pui dezosat (1 kg)9,20 EUR
Carne de vită16 EUR
Apă (1,5 l)0,81 EUR
Zahăr0,90 EUR

Prețuri fructe și legume

Fructe și LegumePreț
Cartofi1,40 EUR
Ceapă1,10 EUR
Roșii2,40 EUR
Fasole4,78 EUR
Saltă verde1,10 EUR
Castraveți1,30 EUR
Varză1,19 EUR
Mere2,20 EUR
Portocale2,20 EUR
Banane1,60 EUR
Pere2,70 EUR
Bonus de Bun Venit Fără Depunere EXCLUSIV

199 Rotiri Gratuite Fără Depunere la Shining Crown

Cod Bonus: 199SHINING
Verifică-ți contul și joacă gratis slotul Shining Crown cu 199 rotiri!
Joaca Acum

Locuri de muncă atractive cu salariu minim Belgia 2024

Poți găsi locuri de muncă chiar în  Belgia chiar și cu un salariu minim.  Acesta va depinde de experiență, regiune, dar și de postul ocupat. Poți găsi locuri de muncă cu salariul minim în construcții.

Poți lucra pe post de zugrav, faianțar, zidar sau necalificat. Totodată, îți poți găsi de muncă în depozite la sortarea mărfii sau chiar la ambalat. De asemenea, poți lucra pe post de curier pe mașină mică, uneori fiind oferite și diverse bonusuri.

Concluzii

Piața locurilor de muncă din Belgia este ofertantă. Poți găsi atât locuri cu un salariu minim, dar și locuri de muncă cu un salariu Belgia mai mare. Domeniile ce pot fi abordate sunt și ele diversificate. prin urmare, ai de unde alege. Nivelul de trai este mai bun decât la noi în țară, un motiv în plus pentru care Belgia poate fi considerată o bună alegere. Te încurajăm să iei în considerare toate sfaturile noastre și să îți cauți un loc de muncă în Belgia!

Citește despre salariu și în alte țări:

contact publicwin

Contact PublicWin casino 2024: metode și timp de răspuns

PublicWin a devenit un cazinou tot mai popular în rândul jucătorilor, așa…
Monica - aprilie 23, 2024
joc responsabil publicwin

Joc responsabil Publicwin: Evită închiderea contului

În cazul jocurilor de casino oportunitățile sunt numeroase. Având la îndemână această…
Monica - aprilie 23, 2024

Publicwin aplicație iOS și Android: ghid cum descarci aplicația

Este un fapt cunoscut că pasionații de jocuri casino preferă să joace…
Monica - aprilie 23, 2024