Salariu minim Italia 2023 și multe alte detalii despre modul de viață

Salariu Minim Italia 2024: Cât este minimul pe economie în Italia

4.5/5 - (19 votes)

Precum bine știm, piața locurilor de muncă din România nu oferă de multe ori opțiunile dorite sau, mai bine zis, nu acoperă nevoile pe care le avem. Drept rezultat, din ce în ce mai mulți români aleg calea străinătății în căutarea unui trai mai bun pentru ei și pentru familia lor. Vedem mulți români care optează pentru un salariu minim Italia 2024.

Dar cât este un salariu Italia 2024? Află în continuare cât se câștigă în Italia și care sunt condițiile de muncă / trai!

Acte necesare pentru a lucra în Italia

Ofertă Fără Depunere

107 Rotiri Gratuite Fără Depunere la Burning Hot

Joaca Acum

Dacă vrei să te duci în Italia pentru a începe lucrul, poate că te poți simți ușor copleșit/ă de oficialitățile prin care trebuie să treci. Știm că este aproape cel mai dificil pas, însă nu poți beneficia de un salariu minim Italia 2024 fără să-l duci la capăt.

Așadar, noi ți-am pregătit pași simpli pentru a știi exact ce ai de făcut:

1

Fii cetățean european!

Deși este posibil să lucrezi chiar și dacă nu ești cetățean al Uniunii Europene, prin intermediul unei vize de lucru, această cetățenie face întregul proces să se desfășoare mai ușor.

2

Obține-ți un cod fiscal!

Primul pas în inițierea procedurii legale de angajare este obținerea unui cod fiscal. Îl poți obține de la autoritatea competentă în acest sens, anume ”Agenzia delle Entrate”.

Cu o zi înainte să începi lucrul, angajatorul este obligat să comunice acest fapt instituțiilor competente (centrul de plasare în muncă, instituția de protecție socială – I.N.P.S. și I.N.A.I.L).

3

Înscrie-te în Registrul de Evidență a Populației!

Dacă vrei să muncești în Italia pentru un interval de timp mai lung de 3 luni, trebuie să te înscrii în Registrul de Evidență a Populației. O poți face la primăria din localitatea ta, cu pașaportul/ buletinul și o cerere completată.

4

Așteaptă autorizația de muncă!

După ce te-ai înregistrat în acest registru, Ghiseul Unic pentru Imigrare din localitatea de reședință va emite autorizația de muncă.

După acest pas, poți începe să lucrezi în mod legal în Italia.

Unde să cauți locuri de muncă în Italia?

Când spui angajări Italia te aștepți să găsești foarte multe locuri și să nu știi de unde să alegi. Însă nu aceasta este problema, ci să găsești anunțurile care sunt într-adevăr eligibile pentru nevoile tale și nu ascund în spate înșelătorii.

Un prim pas este să introduci în motorul de căutare al browser-ului expresii precum angajări Italia sau locuri de muncă străinătate Italia și ți se vor afișa multe rezultate. Vei observa că locuri de muncă în Italia pentru bărbați necalificați și locuri de muncă șoferi profesioniști începători Italia sunt printre primele căutări.

Publi24

Publi24 este unul dintre căutările efectuate frecvent de români. Atunci când cauți oportunități de muncă este imposibil să nu găsești multiple oferte de angajare, inlusiv în Italia.

Pe Publi24 locuri de muncă Italia sunt peste 100 în diverse domenii, începând de la munca necalificată până la cea care necesită anumite expertize. În plus, dacă vrei să pleci repede, vei găsi anunțuri care să facă referire la locuri de muncă în Italia fără comision plecări urgente.

OLX

OLX locuri de muncă Italia este o altă alternativă aleasă des de către români. Aici poți găsi o mulțime de anunțuri de angajări Italia. Are un design simplu și ușor de urmărit, la începutul paginii putând să găsești anunțurile promovate.

ANOFM

Un alt site specializat pe joburi este cel al ANOFM care la rândul său este conectată la EURES (portal al locurilor de muncă din UE). Aici găsești o listă de ofertanți, iar medierea cu angajatorul este făcută gratuit de către agenție.

Ofertă fără depunere

100 Rotiri Gratuite fără depunere la 4 sloturi

Joacă din partea casei cu 100 rotiri gratuite, disponibile la mai multe sloturi!
Joaca Acum

Pentru a nu risca să fii păcălit, este recomandat să nu pleci fără a avea un contract semnat (care să fie și în limba română). În plus, ferește-te de agențiile care percep comision! Caută locuri de muncă în Italia fără comision plecări urgente pentru a evita să plătești mai mult decât face.

Pentru a aplica, indiferent de agenția pe care o alegi, trebuie să ai un CV completat ca la carte și o scrisoare de intenție. Dacă alegi să pleci printr-o agenție românească, trimite-le CV-ul și o scrisoare de intenție, iar ei te vor ghida în continuare, sau direct la angajator în italiană sau engleză.

De Reținut!
Dacă deja te afli în Italia, consultă centrele de ocupare a forței de muncă din localitatea în care locuiești.

Locuri de muncă în Italia – care sunt condițiile de muncă

Ofertă de Bun Venit Fără Depunere

50 Rotiri Fără Depunere la Shining Crown

Joacă gratis Shining Crown cu 50 free spins la verificarea contului!
Joaca Acum

Înainte de a semna un contract trebuie să cunoști termenii și condițiile la care te supui. Mai exact, ce obligații are angajatorul și ce obligații ai tu. Mai întâi trebuie să cunoști tipurile de contracte de muncă – acestea pot fi:

 • pe durată nedeterminată (cu normă întreagă – 40 de ore/săptămână, cu normă redusă – cel puțin 16-24 ore/săptămână)
 • pe durată determinată (normă întreagă sau redusă)
 • la cerere/intermitent
 • la distanță
 • de administrare
 • de ucenicie
De Reținut!
Un salariu Italia este negociat între tine și angajator, dar nu poate fi mai mic decât cel stipulat în contract. Deși un salariu minim pe economie Italia nu este stabilit, este estimată o sumă minimă estimativă de 930 euro și o sumă medie de aproximativ 1780 euro lunar.

De exemplu, cei care lucrează în domeniul casnic (menajere, asistente personale) câștigă între 650 și 1450 de euro. Însă, în Italia salariu minim variază în funcție de domeniul în care lucrezi. Orele de muncă suplimentară sunt plătite conform legislației în vigoare:

Ore de muncăPlătite cu (% din salariu)
Ore suplimentare25%
Zile de sărbătoare35%
Ore de noapte40%
Ore suplimentare (sărbători)40%
Ore suplimentare (noapte)45%

Programul de lucru variază în funcție de domeniul ales și de tipul de contract de muncă (part-time sau full-time). De obicei, este de 40 ore/săptămână pentru norma întreagă, însă nu poate depăși 48 de ore/săptămână. De exemplu, în agricultură se lucrează în medie 39 ore/săptămână – 6 ore și jumătate/zi.

De Reținut!
Din punct de vedere legal, nu ai voie să lucrezi mai mult de 3 ore suplimentare/zi, 18 ore/săptămână, 300 ore/an, iar dreptul de odihnă săptămânală este de 24 de ore consecutive.

Ce tipuri de concedii plătite sunt în Italia?

Dacă lucrezi legal, trebuie să fii informat cu privire la concediile la care ai dreptul anual. În funcție de categoria de nevoi în care te încadrezi, ai dreptul la:

Tipul de concediuTimpul acordat
Pentru creșterea copiluluiMaxim 11 luni
Concediu educaționalÎn fiecare zi cu examen
Concediu de formareMaxim 11 luni
Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav5 zile / an
Concediu pentru îngrijirea unei rude bolnave3 zile / lună
Concediu pentru căsătorie15 zile consecutive
Concediu de odihnă21 zile / an

Salariu minim Italia 2024: cât se câștigă în Italia

În momentul de față, nu există un salariu minim Italia 2024 definit. Italia este una dintre puținele țări europene în care nu este impus un salariu minim pe economie. Totuși, o propunere parlamentară recentă este introducerea unui salariu minim pe economie de 9 EUR pe oră brut.

Cu toate acestea, statisticile arată că poți câștiga de la 930 EUR pe lună. Această sumă ipotetică este semnificativ mai mare decât salariul minim în România, care este în momentul de față de 466 EUR.

De Reținut!
Dacă vorbim despre salariu mediu Italia, acesta este de aproximativ 1700 euro lunar, și în acest caz fiind semnificativ mai mare decât în țară unde românii pot câștiga în medie 803 euro pe lună, fiind una dintre țările europene cu cel mai mic venit mediu lunat, alături de Bulgaria.

Totuși, așa cum se întâmplă și la noi în țară, cât se câștigă în Italia depinde de domeniul în care lucrezi, experiența pe care o ai, tipul de contract și numărul de ore lucrate săptămânal.

Construcții

Unul dintre cele mai bine plătite joburi în străinătate în Italia sunt în domeniul construcțiilor. Aici salariul minim anual este de 25.000 euro până la 30.000 euro, aceste salarii Italia cuprinzând și cazarea, asigurarea și alte beneficii.

Agricultură

Sectorul agricol este de asemenea unul care asigură un salariu Italia 2024 mai mult decât atractiv, oportunitățile de muncă fiind numeroase. În Italia salariu minim în agricultură pentru necalifficați este de 1.100 euro lunar și poate ajunge până la 1.600 – 1.800 euro pe lună. Același salariu Italia poți primi și dacă lucrezi în depozite și fabrici.

Medicină

Sectorul medical este de asemenea bine plătit în această țară. În sectorul medical, cât se câștigă în Italia depinde de specializare. Astfel, cât câștigă o asistentă medicală în Italia poate ajunge la un venit mediu lunar de 2.000 euro. Un asistent medical generalist poate avea în Italia salariu minim de 1800 euro, iar un medic fizioterapeut poate avea de la 2.000 la 2.500 euro pe lună.

Șoferi de tir

Așa cum se întâmplă și în alte țări europene, salariu minim Italia 2024 pentru șoferii de tir este unul destul de mare. Șoferii de tir au salarii Italia de peste 2.500 de euro lunar. Vezi cât câștigă un șofer de tir în Germania!

Badante

În Italia, există numeroase oportunități pentru meseria de badantă care presupune, printre altele, îngrijirea persoanelor vârstnice, supravegherea stării de sănătate, administrarea medicamentelor și pregătirea meselor.

În 2024, Guvernul Italiei a crescut salariul minim al unei badante cu 4%, bineînțeles în funcție de vechime. Astfel, în prezent sunt salarii în Italia pentru badante de la 730 euro la 1.560 euro pe lună.

De Reținut!
Un salariu Italia nu va fi niciodată mai mic decât cel în contractul colectiv de muncă și va fi stabilit de angajator împreună cu posibilul angajat în funcție de acel salariu minim pe economie Italia din contractul colectiv.

Prețuri Italia 2024: cât costă traiul în Italia

Pentru că am văzut cât este un salariu minim Italia 2024, acum este momentul să vedem cât costă traiul în Italia, un aspect foarte important dacă vrei să lucrezi în afara țării. Chiar dacă te atrage salariul ridicat, trebuie să alegi un loc unde costul vieții este mai redus pentru a putea strânge bani.

Într-adevăr, costul vieții în Italia este cu mult peste cel din România, statisticile arătând că este mai scump cu aproximativ 90%. Totuși, trebuie să ai în vedere și faptul că un salariu minim pe economie Italia este aproape triplu decât salariul minim în România. Deci, îți vei putea permite standardul înalt de viață.

Pentru a-ți face o idee despre cât costă traiul în Italia, ți-am pregătit o listă cu prețuri mâncare Italia pentru alimentele de bază:

Prețuri alimente de bază

ProdusPreț
Făină0.79€ / kg
Zahăr0.38€ / kg
Lapte1.47€ / 1L
Ouă3.05€ / 12 ouă
Ulei4.20€ / 1L
Carne de pui5.90€ / kg
Carne de vită15.49€ / kg

Prețuri fructe și legume

ProdusPreț
Cartofi0.55€ / kg
Mere0.83€ / kg
Castraveți1.62€ / kg
Banane0.83€ / kg
Roșii2.17€ / kg

Dacă ești curios ce prețuri Italia vei găsi la restaurante, află că pentru un meniu de tip fast food vei plăti aproximativ 9 – 10€, pentru o masă de 2 persoane la o pizzerie aproximativ 37€, iar pentru o masă tot de 2 persoane la un restaurant cu specific francez aproximativ 60€.

Citește și despre prețuri Spania!

În ceea ce privește chiria, o cameră destul de mică într-un oraș principal, precum Roma, costă în jur de 500€ / lună, însă dacă alegi un oraș nu foarte central, vei plăti mai puțin.

❗Ține cont și de faptul că unele locuri de muncă din Italia oferă și cazare gratuită și alte beneficii în pachetul salarial, după cum vei vedea în continuare. ❗

De Reținut!
Având în vedere costul vieții în Italia, vei avea nevoie de un salariu mediu de aproximativ 740 euro / persoană, iar după cum ai văzut mai sus un salariu minim Italia depășește această sumă, așa că nu ai de ce să-ți faci griji.

Locuri de muncă atractive cu salariu minim Italia 2024

Analizând piața de locuri de muncă Italia 2024 și cererea actuală din ultima vreme, am observat cereri și oferte repetitive pentru locuri de muncă în Italia la curățenie, locuri muncă în Italia ca badantă sau la înlocuit, locuri de muncă ca și sudor, în construcții, șofer profesionist, bonă, menajeră, sau în diverse domenii de expertiză (IT, finanțe, arhitectură, administrație).

De Reținut!
Cercetând piața muncii din această țară și cererile, locuri de muncă Italia Roma și locuri de muncă Italia Milano par să fie în topul preferințelor, alături de orașe mari precum Torino, Genova sau Florența.

Chiar dacă locurile de muncă precum badantă, șofer profesionist, în construcții sau sudor sunt căutate peste tot, orașele menționate anterior par să fie favorizate în căutarea unui job. Orașele mai mici au oferte limitate și salariile în funcție de specificul financiar al zonei.

În anumite locuri de muncă precum bonă, menajeră, badantă, chiria și mâncarea sunt acoperite de angajator în cele mai multe cazuri. Însă, dacă alegi să lucrezi ca șofer, sudor sau tehnician, trebuie să îți găsești singur chirie sau te înțelegi cu agenția de recrutare să se ocupe de acest aspect contra cost.

Locuri de muncă în Italia pentru femei

Domeniul locurilor de muncă destinat femeilor este destul de amplu. Anual, sunt căutate joburi ținând cont de anumite criterii cheie.

De Reținut!
Atât cererea, cât și oferta, sunt diversificate și sunt disponibile locuri de muncă în Italia pentru femei pentru toate nivele de calificare.

Cele mai practicate meserii de femeile românce sunt mai mult în domeniul casnic –

 • Menajeră
 • Bonă
 • Badantă
 • Asistentă personală.

Chiria și mâncarea este asigurată de obicei de angajator în cazul locurilor de muncă cu normă întreagă. În caz contrar, candidata trebuie să își procure singură o locuință.

Vezi și cât câștigă o îngrijitoare de bătrâni în Austria!

Aparte de acest domeniu casnic, femeile pot lucra și în domenii de expertiză dacă dețin diplomele și cunoștințele necesare – IT, arhitectură, contabilitate (de obicei se face un curs de bază pentru că diferă legislația în domeniu).

Alte oportunități de locuri de muncă cu salariu minim Italia 2024 pentru femei constau în:

DomeniuCe presupune
AgricolCulesul fructelor, culesul măslinelor
În fabriciSortare și ambalare
Industria hotelierăCameristă, femeie de serviciu
În restauranteOspătar sau chiar și barman

👉 Vrei să începi propria ta afacere? Vezi mai multe despre idei de afaceri la țară sau idei de afaceri profitabile într-un oraș mic! 👈

Locuri de muncă în Italia pentru bărbați

Pe piața locurilor de muncă sunt căutate joburi precum locuri de muncă în Italia pentru bărbați necalificați, precum sudori, construcții sau șoferi.

Având în vedere criteriile preferate de către cei care doresc să se angajeze și să lucreze în Italia, și cunoscând carențele pieței locurilor de muncă, job-urile favorizate de bărbați constau în:

DomeniuCe presupune
LogisticȘofer profesionist sau începător
ConstrucțiiNecalificați sau sudori
InginerieProiectări în construcții
AgricolCules de fructe/ legume, întreținerea serelor

Procesul de recrutare merge destul de repede, iar dacă ești decis în privința locului de muncă, alegerea locației nu va fi grea.

Șoferii profesioniști sunt printre cei mai căutați, existând un deficit mare de angajați în domeniul transporturilor. Vei găsi anunțuri pe tot teritoriul Italiei (remunerația este destul de generoasă – cu puțină experiență poți câștiga chiar și un salariu Italia de 2700-2800 euro pe lună).

Așadar, șoferilor de tir nu le va fi greu să găsească un loc de muncă răsplătit pe măsura efortului. Iar construcțiile (meserii precum muncitor necalificat, sudor, tehnician, inginer) sunt la mare căutare, acest domeniu fiind în plină expansiune. În acest domeniu, vei găsi salarii în Italia care variază între 25.000 și 30.000 de euro pe an.

Vezi ce acte trebuie pentru transport persoane și colete!

De ce aleg românii să lucreze pe salariu minim Italia 2024?

Remunerația este un prim motiv al acestei alegeri. Sunt salarii Italia aproximativ de 3 ori mai mari decât în țară și chiar dacă și costurile traiului sunt mai ridicate, multe prețuri sunt similare cu cele de la noi. Așadar, dacă ai un plan de economisire a banilor, poți chiar strânge o sumă favorabilă pentru orice îți dorești.

Sistemul medical este similar ca și la noi, însă mai funcțional și mai bine pus la punct. Angajații beneficiază de facilități care sunt suportate de către angajator, însă pot opta pentru o asigurare privată de sănătate Acesta reprezintă un avantaj pentru că economisești timp (asigurarea privată poate fi făcută la oricare centru ASL – Azienda Sanitaria Locale). Aici, femeile sunt ocrotite de către stat prin faptul că o femeie nu poate să fie concediată după ce a dat naștere unui copil.

De Reținut!
Din punct de vedere al limbii, limba italiană este destul de ușor de învățat, însă pentru început te poți descurca destul de lejer si cu engleza, aceasta fiind destul de utilizată în Italia. Însă, învățarea limbii îți va oferi un avantaj, mai ales dacă îți dorești să îți clădești o carieră profesională aici și să te descurci mai ușor.

Toți cei care lucrează cu contract legal în Italia au multe beneficii din partea angajatorului care constau în:

 • concedii plătite;
 • servicii de sănătate gratuite;
 • garantarea unui salariu minim Italia 2024.

Cei care au salarii Italia mai mici (sub 1.000 euro) beneficiază de:

 • asistență juridică gratuită;
 • anumite scutiri de taxe (precum taxele de școlarizare a copiilor);
 • primirea celui de-al paisprezecelea salariu;
 • scutire de la plata abonamentului Rai (taxa pentru deținerea unui televizor).

Află și care sunt acele acte necesare pentru angajare în Anglia!

De Reținut!
Un alt aspect de luat în calcul este dreptul de încasare a unei pensii atunci când ajungi la limita de vârstă – după doar 5 ani de cotizații sociale, poți beneficia de pensie.
Ofertă de Bun Venit Fără Depunere

50 Rotiri Fără Depunere la Shining Crown

Joacă gratis Shining Crown cu 50 free spins la verificarea contului!
Joaca Acum

Concluzii

Fie că ești femeie sau bărbat, piața locurilor de muncă din Italia este destul de ofertantă. Este imposibil să nu găsești un loc de muncă care să nu se potrivească cu competențele și nevoile tale. Salariile te pot motiva și variază în funcție de domeniu, competente și calificări.

Te poți perfecționa oricând dacă ai în plan să te și stabilești acolo. Poți urma cursuri de e calificare și chiar să urmezi cursurile unei școli.

De Reținut!
Pe lângă aspectele logice ale alegerilor, ar fi păcat să nu adăugăm și faptul că Italia este o țară frumoasă care mereu a atras mii de turiști, are o climă plăcută și oameni primitori.

Acum că ai aflat cât se câștigă în Italia la cele mai căutate locuri de muncă, inclusiv salariu minim Italia 2024, poți să aplici cu încredere. Noi îți urăm multă baftă!

Ofertă fără depunere

100 Rotiri Gratuite fără depunere la 4 sloturi

Joacă din partea casei cu 100 rotiri gratuite, disponibile la mai multe sloturi!
Joaca Acum

Interesat/ă și de alte țări europene în care te-ai putea stabili? Vezi și:

Promoții și Oferte Spin Casino 2024

Fie că ești jucător nou la Spin sau deja un client fidel,…
Mara Ivan - iunie 13, 2024
banner bonus fără depunere

Bonus Fără Depunere Spin

Slăbiciunea noastră cea mai mare atunci când vine vorba de jocurile de…
Laura Paraschiv - iunie 8, 2024
banner bonus aniversar magic jackpot

Magic Jackpot Bonus Aniversar

Magic Jackpot Casino te așteaptă cu o surpriză specială: bonus aniversar Magic…
Laura Paraschiv - iunie 7, 2024

Autor