locuri de muncă italia

Salariu minim Italia și cele mai căutate locuri de muncă Italia

4.9/5 - (14 votes)
Mirela - iulie 12, 2022

Precum bine știm, piața locurilor de muncă din România nu oferă de multe ori opțiunile dorite sau, mai bine zis, nu acoperă nevoile pe care le avem. Drept rezultat, din ce în ce mai mulți români aleg calea străinătății în căutarea unui trai mai bun pentru ei și pentru familia lor. Vedem mulți români care optează pentru un salariu minim Italia 2023.

Dar cât este un salariu Italia? Află în continuare cât se câștigă în Italia și care sunt condițiile de muncă!

De ce aleg românii să lucreze în Italia?

Remunerația este un prim motiv al acestei alegeri – sunt salarii Italia aproximativ de 3 ori mai mari decât în țară și chiar dacă și costurile traiului sunt mai ridicate, multe prețuri sunt similare cu cele de la noi. Așadar, dacă ai un plan de economisire a banilor, poți chiar strânge o sumă favorabilă pentru orice îți dorești.

Sistemul medical este similar ca și la noi, însă mai funcțional și mai bine pus la punct. Angajații beneficiază de facilități care sunt suportate de către angajator, însă pot opta pentru o asigurare privată de sănătate care de altfel, reprezintă un avantaj – economisești timp (asigurarea privată poate fi făcută la oricare centru ASL – Azienda Sanitaria Locale). Aici, femeile sunt ocrotite de către stat prin faptul că o femeie nu poate să fie concediată după ce a dat naștere unui copil.

De Reținut!
Din punct de vedere al limbii, limba italiană este destul de ușor de învățat, însă pentru început te poți descurca destul de lejer si cu engleza, aceasta fiind destul de utilizată în Italia. Însă, învățarea limbii îți va oferi un avantaj, mai ales dacă îți dorești să îți clădești o carieră profesională aici și să te descurci mai ușor.

Toți cei care lucrează cu contract legal în Italia au multe beneficii din partea angajatorului care constau în concedii plătite, servicii de sănătate gratuite, garantarea unui salariu minim Italia 2023, iar cei care au salarii Italia mai mici (sub 1.000 euro) – asistență juridică gratuită, anumite scutiri de taxe (precum taxele de școlarizare a copiilor), primirea celui de-al paisprezecelea salariu, scutire de la plata abonamentului Rai (taxa pentru deținerea unui televizor).

Află și care sunt acele acte necesare pentru angajare în Anglia!

De Reținut!
Un alt aspect de luat în calcul este dreptul de încasare a unei pensii atunci când ajungi la limita de vârstă – după doar 5 ani de cotizații sociale, poți beneficia de pensie.

Acte necesare pentru a lucra în Italia

O condiție care ar putea să îți ușureze procesul de angajare pentru lucru în Italia constă în deținerea cetățeniei europene – deși este posibil să lucrezi chiar dacă nu ești cetățean al Uniunii Europene (doar cu viză de lucru), cetățenia UE face ca întregul proces să se desfășoare mai ușor.

Un prim pas în inițierea procedurii legale de angajare constă în obținerea unei cod fiscal de la autoritatea competentă în acest sens (Agenzia delle Entrate). Cu o zi înainte să începi lucrul, angajatorul este obligat să comunice acest fapt instituțiilor competente (centrul de plasare în muncă, instituția de protecție socială – I.N.P.S. și I.N.A.I.L).

Apoi, pentru cazul în care vei rămâne în Italia mai mult de 3 luni, trebuie să te înscrii în Registrul de evidență a populației la primăria din localitatea în care vei locui – doar cu pașaportul/CI și o cerere completată. Apoi, Ghișeul Unic pentru Imigrare din localitatea de reședință va emite autorizația de muncă. Este foarte important să ții minte că nu poți începe să lucrezi înainte de a urma toți acești pași.

Bonus de Bun Venit Fără Depunere

20 Rotiri Gratuite + 100 RON Gratis

Joacă gratis cu 20 Free Spins și 100 RON Gratis la înregistrare!
Joaca Acum

Unde să cauți locuri de muncă în Italia?

Când spui angajări Italia te aștepți să găsești foarte multe locuri și să nu știi de unde să alegi. Însă nu aceasta este problema, ci să găsești anunțurile care sunt într-adevăr eligibile pentru nevoile tale și nu ascund în spate înșelătorii.

Un prim pas este să introduci în motorul de căutare al browser-ului expresii precum angajări Italia sau locuri de muncă străinătate Italia și ți se vor afișa multe rezultate. Vei observa că locuri de muncă în Italia pentru bărbați necalificați și locuri de muncă șoferi profesioniști începători Italia sunt printre primele căutări.

 • Publi24

Publi24 este unul dintre căutările efectuate frecvent de români. Atunci când cauți oportunități de muncă este imposibil să nu găsești multiple oferte de angajare, inlusiv în Italia.

Pe Publi24 locuri de muncă Italia sunt peste 100 în diverse domenii, începând de la munca necalificată până la cea care necesită anumite expertize, în plus dacă vrei să pleci repede, vei găsi anunțuri care să facă referire la locuri de muncă în Italia fără comision plecări urgente.

 • OLX

OLX locuri de muncă Italia este o altă alternativă aleasă des de către români – aici poți găsi o mulțime de anunțuri de angajări Italia. Are un design simplu și ușor de urmărit, la începutul paginii putând să găsești anunțurile promovate.

 • ANOFM

Un alt site specializat pe joburi este cel al ANOFM care la rândul său este conectată la EURES (portal al locurilor de muncă din UE). Aici găsești o listă de ofertanți, iar medierea cu angajatorul este făcută gratuit de către agenție.

Pentru a nu risca să fii păcălit, este recomandat să nu pleci fără a avea un contract semnat (care să fie și în limba română) și în plus, ferește-te de agențiile care percep comision – caută locuri de muncă în Italia fără comision plecări urgente pentru a evita să plătești mai mult decât face.

Pentru a aplica, indiferent de agenția pe care o alegi, trebuie să ai un CV completat ca la carte și o scrisoare de intenție. Dacă alegi să pleci printr-o agenție românească, trimite-le CV-ul și o scrisoare de intenție, iar ei te vor ghida în continuare, sau direct la angajator în italiană sau engleză.

De Reținut!
Dacă deja te afli în Italia, consultă centrele de ocupare a forței de muncă din localitatea în care locuiești.

Locuri de muncă în Italia – care sunt condițiile de muncă

Înainte de a semna un contract trebuie să cunoști termenii și condițiile la care te supui, ce obligații are angajatorul și ce obligații ai tu. Mai întâi trebuie să cunoști tipurile de contracte de muncă – acestea pot fi:

 • pe durată nedeterminată (cu normă întreagă – 40 de ore/săptămână, cu normă redusă – cel puțin 16-24 ore/săptămână)
 • pe durată determinată (normă întreagă sau redusă)
 • la cerere/intermitent
 • la distanță
 • de administrare
 • de ucenicie
De Reținut!
Un salariu Italia este negociat între tine și angajator, dar nu poate fi mai mic decât cel stipulat în contract. Deși un salariu minim pe economie Italia nu este stabilit, este estimată o sumă minimă estimativă de 930 euro și o sumă medie de aproximativ 1780 euro lunar.

De exemplu, cei care lucrează în domeniul casnic (menajere, asistente personale) câștigă între 650 și 1450 de euro. Însă în Italia salariu minim variază în funcție de domeniul în care lucrezi. Orele de muncă suplimentară sunt plătite conform legislației în vigoare:

 • orele suplimentare sunt plătite cu 25%
 • zilele de sărbătoare cu 35%
 • orele de noapte cu 40%
 • orele suplimentare în zilele de sărbătoare cu 40%
 • orele suplimentare efectuate pe timp de noapte sunt plătite cu 45%

Programul de lucru variază în funcție de domeniul ales și de tipul de contract de muncă (part-time sau full-time) – de obicei este de 40 ore/săptămână pentru norma întreagă, însă nu poate depăși 48 de ore/săptămână. De exemplu, în agricultură se lucrează în medie 39 ore/săptămână – 6 ore și jumătate/zi.

De Reținut!
Din punct de vedere legal, nu ai voie să lucrezi mai mult de 3 ore suplimentare/zi, 18 ore/săptămână, 300 ore/an, iar dreptul de odihnă săptămânală este de 24 de ore consecutive.

Ce tipuri de concedii plătite sunt în Italia?

Dacă lucrezi legal, trebuie să fii informat cu privire la concediile la care ai dreptul anual. În funcție de categoria de nevoi în care te încadrezi, ai dreptul la:

 • concediu pentru creșterea copilului (maxim 11 luni);
 • concediu educațional și de studii (zile libere pentru examene);
 • concedii de formare (maxim 11 luni în total);
 • concediu pentru îngrijirea copilului bolnav (5 zile lucrătoare/an);
 • concediu pentru îngrijirea unei rude bolnave grav/ cu handicap (3 zile libere plătite/lună);
 • concediu pentru căsătorie (15 zile consecutive);
 • concediul de odihnă (21 de zile lucrătoare/an).

Salariu Italia: cât se câștigă în Italia

Chiar dacă nu există un salariu minim Italia 2023, țara numărându-se printre țările europene care nici anul acesta nu au stabilit un salariu minim pe economie, statisticile arată că poți câștiga de la 930 euro pe lună, făcând un ipotetic salariu minim pe economie Italia semnificativ mai mare decât salariul minim în România (310 euro lunar).

De Reținut!
Dacă vorbim despre salariu mediu Italia, acesta este de aproximativ 1700 euro lunar, și în acest caz fiind semnificativ mai mare decât în țară unde românii pot câștiga în medie 750 euro pe lună, fiind una dintre țările europene cu cel mai mic venit mediu lunat, alături de Bulgaria.

Totuși, așa cum se întâmplă și la noi în țară, cât se câștigă în Italia depinde de domeniul în care lucrezi, experiența pe care o ai, tipul de contract și numărul de ore lucrate săptămânal. Unul dintre cele mai bine plătite joburi în străinătate în Italia sunt în domeniul construcțiilor unde salariul minim anual este de 25.000 euro până la 30.000 euro, aceste salarii Italia cuprinzând și cazarea, asigurarea și alte beneficii.

Sectorul agricol este de asemenea unul care asigură un salariu Italia mai mult decât atractiv, oportunitățile de muncă fiind numeroase. În Italia salariu minim în agricultură pentru necalifficați este de 1.100 euro lunar și poate ajunge până la 1.600 – 1.800 euro pe lună. Același salariu Italia poți primi și dacă lucrezi în depozite și fabrici.

Sectorul medical este de asemenea bine plătit în această țară. În sectorul medical, cât se câștigă în Italia depinde de specializare. Astfel, cât câștigă o asistentă medicală în Italia poate ajunge la un venit mediu lunar de 2.000 euro, un asistent medical generalist poate avea în Italia salariu minim de 1800 euro, iar un medic fizioterapeut poate avea de la 2.000 la 2.500 euro pe lună.

În Italia, există numeroase oportunități pentru meseria de badantă care presupune, printre altele, îngrijirea persoanelor vârstnice, supravegherea stării de sănătate, administrarea medicamentelor și pregătirea meselor. În 2023, Guvernul Italiei a crescut cu 4% salariile pentru badante, bineînțeles în funcție de vechime. Astfel, în prezent sunt salarii în Italia pentru badante de la 730 euro la 1.560 euro pe lună.

Așa cum se întâmplă și în alte țări europene, salariu minim Italia 2023 pentru șoferii de tir este unul destul de mare. Șoferii de tir au salarii Italia de peste 2.500 de euro lunar. Vezi cât câștigă un șofer de tir în Germania!

De Reținut!
Un salariu Italia nu va fi niciodată mai mic decât cel în contractul colectiv de muncă și va fi stabilit de angajator împreună cu posibilul angajat în funcție de acel salariu minim pe economie Italia din contractul colectiv.

Prețuri Italia: cât costă traiul în Italia

Pentru că am văzut cât este un salariu minim Italia 2023, acum este momentul să vedem cât costă traiul în Italia, un aspect foarte important dacă vrei să lucrezi în afara țării. Chiar dacă te atrage salariul ridicat, trebuie să alegi un loc unde costul vieții este mai redus pentru a putea strânge bani.

Într-adevăr, costul vieții în Italia este cu mult peste cel din România, statisticile arătând că este mai scump cu aproximativ 90%. Totuși, trebuie să ai în vedere și faptul că un salariu minim pe economie Italia este aproape triplu decât salariul minim în România, așa că îți vei putea permite standardul înalt de viață.

Pentru a-ți face o idee despre cât costă traiul în Italia, ți-am pregătit o listă cu prețuri mâncare Italia pentru alimentele de bază:

 • făină: 1.09€ / kg
 • zahăr: 0.99€ / kg
 • lapte: 1.39€ / 1L
 • ouă: 2.98€ / 12 ouă
 • ulei: 2.95€ / 1L
 • carne de pui: 4.99€ / kg
 • carne de vită: 11.98€ / kg

Fructe și legume vei găsi prețuri Italia de la 1.29€ până la 3€. Spre exemplu, un kg de cartofi costă 1.29€, iar un kg de mere 2.99€. Pentru sucuri vei plăti de asemena până la 3€; spre exemplu, pentru un suc Coca Cola de 0,5 l vei plăti 1.19€, același preț fiind și în cazul unei beri de 0,33 l.

Dacă ești curios ce prețuri Italia vei găsi la restaurante, află că pentru un meniu de tip fast food vei plăti aproximativ 7 – 8€, pentru o masă de 2 persoane la o pizzerie aproximativ 30€, iar pentru o masă tot de 2 persoane la un restaurant cu specific francez aproximativ 50€.

Citește și despre prețuri Spania!

De Reținut!
Având în vedere costul vieții în Italia, vei avea nevoie de un salariu mediu de aproximativ 740 euro / persoană, iar după cum ai văzut mai sus un salariu minim Italia 2023 depășește această sumă, așa că nu ai de ce să-ți faci griji.

În ceea ce privește chiria, o cameră destul de mică într-un oraș principal, precum Roma, costă în jur de 500€ / lună, însă dacă alegi un oraș nu foarte central, vei plăti mai puțin. Ține cont și de faptul că unele locuri de muncă din Italia oferă și cazare gratuită și alte beneficii în pachetul salarial, după cum vei vedea în continuare.

Locuri de muncă cu salarii în Italia foarte atractive

Analizând piața de locuri de muncă Italia 2023 și cererea actuală din ultima vreme, am observat cereri și oferte repetitive pentru locuri de muncă în Italia la curățenie, locuri muncă în Italia ca badantă sau la înlocuit, locuri de muncă ca și sudor, în construcții, șofer profesionist, bonă, menajeră, sau în diverse domenii de expertiză (IT, finanțe, arhitectură, administrație).

De Reținut!
Cercetând piața muncii din această țară și cererile, locuri de muncă Italia Roma și locuri de muncă Italia Milano par să fie în topul preferințelor, alături de orașe mari precum Torino, Genova sau Florența.

Chiar dacă locurile de muncă precum badantă, șofer profesionist, în construcții sau sudor sunt căutate peste tot, orașele menționate anterior par să fie favorizate în căutarea unui job și asta nu doar din cauza faptului că sunt salarii în Italia mai mari. Orașele mai mici au oferte limitate și salariile în funcție de specificul financiar al zonei.

În anumite locuri de muncă precum bonă, menajeră, badantă, chiria și mâncarea sunt acoperite de angajator în cele mai multe cazuri, însă dacă alegi să lucrezi ca șofer, sudor sau tehnician, trebuie să îți găsești singur/ă chirie sau te înțelegi cu agenția de recrutare să se ocupe de acest aspect contra cost.

Locuri de muncă în Italia pentru femei

Domeniul locurilor de muncă destinat femeilor este destul de amplu – anual sunt căutate joburi ținând cont de anumite criterii cheie. Expresiile cel mai des introduse în motorul de căutare sunt locuri de muncă în Italia la curățenie, locuri de muncă Italia fabrici, locuri muncă în Italia ca badantă sau la înlocuit.

De Reținut!
Atât cererea, cât și oferta, sunt diversificate și sunt disponibile locuri de muncă în Italia pentru femei pentru toate nivele de calificare.

Cele mai practicate meserii de femeile românce sunt mai mult în domeniul casnic – menajeră, bonă, badantă, asistentă personală. Chiria și mâncarea este asigurată de obicei de angajator în cazul locurilor de muncă cu normă întreagă – în caz contrar, candidata trebuie să își procure singură o locuință.

Vezi cât câștigă o îngrijitoare de bătrâni în Austria!

Aparte de acest domeniu casnic, femeile pot lucra și în domenii de expertiză dacă dețin diplomele și cunoștințele necesare – IT, arhitectură, contabilitate (de obicei se face un curs de bază pentru că diferă legislația în domeniu).

Alte oportunități de locuri de muncă în Italia pentru femei constau în munca în agricultură (culesul fructelor, în sere, culesul măslinelor), în fabrici (la sortat și ambalat), în industria hotelieră și în restaurante (cameristă, picolo, ospătar și chiar barman dacă ai experiență și vorbești limba italiană).

Locuri de muncă în Italia pentru bărbați

Pe piața locurilor de muncă sunt căutate joburi precum locuri de muncă în Italia pentru bărbați necalificați, locuri de muncă sudori Italia, locuri de muncă în Italia pentru bărbați în construcții, locuri de muncă șoferi profesioniști începători Italia.

Având în vedere criteriile preferate de către cei care doresc să se angajeze și să lucreze în Italia, și cunoscând carențele pieței locurilor de muncă, job-urile favorizate de bărbați constau în cele din logistică (șofer profesionist, chiar și începători), din construcții (necalificat, sudor), dar și inginerie și agricultură (în sezon mai ales).

Procesul de recrutare merge destul de repede, iar dacă ești decis în privința locului de muncă, alegerea locației nu va fi grea.

Șoferii profesioniști sunt printre cei mai căutați, existând un deficit mare de angajați în domeniul transporturilor – vei găsi anunțuri pe tot teritoriul Italiei (remunerația este destul de generoasă – cu puțină experiență poți câștiga chiar și un salariu Italia de 2700-2800 euro pe lună).

Așadar, șoferilor de tir nu le va fi greu să găsească un loc de muncă răsplătit pe măsura efortului. Iar construcțiile (meserii precum muncitor necalificat, sudor, tehnician, inginer) sunt la mare căutare, acest domeniu fiind în plină expansiune, mai ales în urma situației pandemice – în acest domeniu, vei găsi salarii în Italia care variază între 25.000 și 30.000 de euro pe an.

Vezi ce acte trebuie pentru transport persoane și colete!

Concluzii

Fie că ești femeie sau bărbat, piața locurilor de muncă din Italia este destul de ofertantă și chiar ar fi imposibil să nu găsești un loc de muncă care să nu se potrivească cu competențele și nevoile tale. Salariile te pot motiva și variază în funcție de domeniu, competente și calificări.

Te poți perfecționa oricând dacă ai în plan să te și stabilești acolo – poți urma cursuri de e calificare și chiar să urmezi cursurile unei școli.

Pe lângă aspectele logice ale alegerilor, ar fi păcat să nu adăugăm și plăcerea – Italia este o țară frumoasă care mereu a atras mii de turiști, are o climă plăcută și oameni primitori.

Acum că ai aflat cât se câștigă în Italia la cele mai căutate locuri de muncă, inclusiv salariu minim Italia 2023, poți să aplici cu încredere. Noi îți urăm multă baftă!

Bonus de Bun Venit Fără Depunere

20 Rotiri Gratuite + 100 RON Gratis

Joacă gratis cu 20 Free Spins și 100 RON Gratis la înregistrare!
Joaca Acum
Superbet bonus fără depunere

Superbet Bonus Fără Depunere: 250 Rotiri + 25 Ron Pariu Gratuit

La Superbet casino te bucuri de timp suplimentar de joc datorită noului…
Mirela - februarie 1, 2023
promoții cu un cod promo Betano

Betano cod promo: 50 Rotiri Gratuite + 50 RON Freebet

Betano oferă jucătorilor săi o nouă promoție limitată care va aduce doar…
Mirela - ianuarie 31, 2023
verificare cont elite slots

Documente necesare pentru o verificare cont Elite Slots (2023)

După crearea unui cont nou pe platforma cazinoului Elite Slots, este obligatoriu…
Mirela - ianuarie 31, 2023