salariu minim Danemarca

Salariu minim pe economie în Danemarca: condiții de trai și job

5/5 - (1 vote)

Țările scandinave au ajuns în centrul atenției atunci când vine vorba despre piața locurilor de muncă. Factori precum nivelul de trai îmbunătățit și salariile mai mari decât la noi au devenit factori motivatori. Țări precum Suedia, Norvegia și Danemarca sunt incluse pe lista căutărilor unui nou loc de muncă în afara granițelor țării. În acest articol ne vom concentra atenția supra Danemarcei. Îți vom explica cum poți găsi un loc de muncă acolo și vei afla ce valoare are salariu minim Danemarca.

Acte necesare pentru joburi în Danemarca

Începând cu anul 2009, cetățenii români nu au nevoie de un permis de muncă în Danemarca. Prin urmare, sunt necesare actele de identitate uzuale.

 • La angajare vei prezenta o carte de identitate sau un pașaport dacă este posibil.

Acestea trebuie să fie valide și să nu fie în vreun fel deteriorate. În completarea lor, atunci când îți găsești de lucru în Danemarca, trebuie să vii și cu un card de sănătate.

De Reținut!
Acesta este valabil internațional și poate fi procurat de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
 • După ce găsești de lucru în Danemarca, poți completa și cu alte acte adiționale, precum certificate de calificare, diplome de absolvire a școlii, dar și referințe de la alți angajatori.

Desigur, acestea trebuie să fie traduse și legalizate pentru a putea fi luate în considerare.

 • De asemenea, este relevant și permisul de conducere, în multiple cazuri fiind un atu. Mai mult de atât, un CV bine scris și o scrisoare de intenție detaliată te pot ajuta să obții un post bun de lucru.

Dacă intenționezi să rămâi la lucru în Danemarca mai mult de 3 luni, atunci sunt câteva formalități ce trebuie să fie îndeplinite.

Primul lucru constă în anunțarea șederii, urmată de obținerea permisului de rezidență (CPR). Acest document îți va fi de folos ulterior la închirierea unei locuințe, la deschiderea unui cont bancar și inclusiv la plata taxelor.

De Reținut!
Termenul de obținere a permisului poate fi și de 3 săptămâni.

Permisul se poate obține de la Registrul Național Danez, de la centrele pentru străini sau de la Centrul Local pentru Cetățeni. 

Mai târziu, trebuie să obții și o semnătură digitală, numită NemID, acesta fiind eliberat de Centrul Local pentru Cetățeni. Cu ajutorul semnăturii vei crea un cont e-Boks și vei obține un card fiscal. Nedeclararea veniturilor va duce la o supraimpozitare de 55% din acestea.

Află și care sunt acele acte necesare pentru angajare în Anglia!

Unde să cauți locuri de muncă în Danemarca

Atunci când îți cauți de lucru în Danemarca, ai la îndemână multiple opțiuni. O alegere utilă și la îndemână sunt chiar platformele cu anunțuri de locuri de muncă.

Aici sunt disponibile multiple titluri, printre care și cunoscutele platforme eJobs, OLX și Jooble. Aici nu vei găsi doar anunțurile postate de companii, ci și anunțuri ale agențiilor de recrutare.

De Reținut!
Agențiile sunt și ele o resursă importantă de informare și de identificare pentru locurile de muncă Danemarca. Acestea oferă candidaților multiple locuri de muncă pe baza competențelor deținute, dar și a preferințelor. Baza de data mare este un avantaj de care poți profita, atu pe care nu îl ai în explorarea platformelor cu anunțuri.

Dacă ești activ de obicei pe rețelele de socializare, atunci ar fi păcat să nu profiți de acest lucru. Te poți înscrie în diverse grupuri pe Facebook sau poți urmări anumite persoane pe rețele precum TikTok. Adeseori sunt postate locuri de muncă și aici, chiar și în cazul agențiilor de recrutare.

Condiții de muncă și de trai în Danemarca

Salariu minim pe economie Danemarca este important atunci când alegi un nou loc de muncă. Însă, în afară de acesta, condițiile de muncă și de trai sunt la fel de importante și trebuie luate totuși în calcul.

 • În primul rând trebuie să știi că poți avea un contract de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată. Unii angajatori optează inițial pentru cel determinat, urmând ca după perioada de probă să fie modificat.
 • De asemenea, poți lucra cu normă întreagă sau cu normă redusă. Totul depinde de nevoia angajatorului, dar și de specificul meseriei. Aproximativ 70% din angajații danezi sunt înscriși într-un sindicat, deci ia în considerare să faci și tu acest pas. Este un mod de a primi sprijin la nevoie, în ceea ce ține de problemele la locul de muncă.

Condițiile de trai nu sunt rele și permit un stil de viață mai calitativ decât în alte țări. Prețul chiriilor variază în funcție de zonă, oraș și mărime. Cel mai scump oraș din Danemarca este Copenhaga.

Însă, pe plan național, prețul chiriilor au în medie valori între 6.000 și 7.600 coroane daneze în cazul apartamentelor cu o cameră. Cele cu 3 camere pot avea prețuri cuprinse între 10.000 și 14.000 de coroane daneze.

De Reținut!
Costul unei călătorii cu transportul public este mai mult decât acceptabil, având o valoare de aproximativ 24 de coroane. În cazul taxiurilor, costul pe kilometru este de 15 coroane, iar pornirea este de 50 de coroane.

Ce tipuri de concedii sunt plătite în Danemarca

Este important să cunoști și ce la ce concedii ai dreptul după angajare, nu doar cât este un salariu minim pe economie Danemarca.

Conform legii, fiecare angajat cu contract de muncă danez are dreptul la un concediu de odihnă de 5 săptămâni pe an. În plus, anual sunt multiple zile libere legale în care nu vei lucra, dar vei fi plătit.

Ai dreptul și la concediu medical. Însă, pentru a primi indemnizație de boală, este necesar să fii angajat de cel puțin 8 săptămâni și să si minim 74 de ore lucrate.

De Reținut!
Concediul medical va fi plătit cu întreaga valoare a salariului dacă ai lucrat cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni. Totodată, ai dreptul și la concediu de maternitate, acesta având o durată de 4 săptămâni înaintea nașterii și de 14 săptămâni după naștere.

Salariu minim pe economie în Danemarca

Salariu minim pe economie Danemarca are valori destul de mari în comparație cu nivelul nostru salarial. Din acest punct de vedere, lucrurile însă stau puțin diferit. Mai exact, nu există un salariu minim Danemarca fix, ca în cazul țării noastre.

Totuși, cea mai mică remunerație în cazul unui Danemarca salariu minim brut este de 170 de coroane pe oră, adică echivalentul a 15 euro. În cazul șoferilor, cel mai mic salariu minim Danemarca este de 173,64 coroane pe oră.

Iată câteva valori pentru Danemarca salariu minim după care te poți ghida în formarea unei păreri!

Salariu minim Danemarca în construcții

În construcții, salariul minim diferă în funcție de specializare și de post. În medie, salariul mediu brut pe oră se învârte în jurul valorilor de 220 – 240 de coroane (echivalentul a 19 – 32 de euro). Un necalificat va lua 119,8 coroane pe oră, apoi salariu minim Danemarca va crește în funcție de calificare și experiență. De exemplu:

 • un zidar ia un salariu brut pe oră minim de 156,50 coroane;
 • un zugrav este de aproximativ 133,35 de coroane;
 • un instalator va fi plătit cu minim 137,10 coroane.
 • lucrătorii în izolație au un salariu brut orar de minim 148,86 coroane.
 • cei ce lucrează pe acoperișuri au un salariu brut orar de 142,7 coroane.

Salariu minim Danemarca în medicină

Medicina rămâne un domeniu bine plătit în orice țară. Grila de salarizare este ofertantă, indiferent de specializare. De exemplu:

 • un medic rezident poate câștiga aproximativ 30.000 de coroane lunar, fără a face gărzi;
 • un medic specialist primește un salariu lunar de 49.500 de coroane, la care se adaugă plata gărzilor;
 • un medic stomatolog este bine plătit, salariul lor fiind de 50.000 de coroane;
 • asistenții medicali au un salariu mediu anual este de aproximativ 715.910 coroane, dar poate avea valori și mai mici;
 • O infirmieră are un salariu lunar de aproximativ 45.500 de coroane, ceea ce nu este puțin.
De Reținut!
În acest domeniu, specializările precum chirurgia estetică sunt foarte bine plătite. Un chirurg plastician ia un salariu de aproximativ 91.900 de coroane daneze.

Salariu minim Danemarca în logistică

În logistică sunt căutați adeseori noi lucrători. Poți opta să lucrezi pe mașini de mici dimensiuni sau pe mașini mai mari, precum camioanele și cisternele. De exemplu:

 • pentru livrarea corespondenței vei primi un salariu de 26.977 de coroane;
 • vei primi cam același salariu și ca șofer la alte companii la livrarea mărfii cu categoria B;
 • poți alege să lucrezi și ca manipulant, ambalator sau chiar livrator de mâncare.

Dacă deții deja anumite certificate de pregătire și categoriile C și E poți lucra pe tir. Dacă se efectuează curse internaționale, atunci vei primi un salariu orar brut de 180,47 de coroane. În principiu, salariul lunar este de aproximativ 35.700 de coroane.

Vezi cât câștigă un șofer de tir în Germania!

Prețuri Danemarca 2024: cât costă traiul în Danemarca

Prețurile existente în magazine contează. Raportate la salariu minim Danemarca, acestea pot da de înțeles cât de calitativ este traiul în Danemarca. Prin urmare, am centralizat în tabelele de mai jos prețuri la cele mai importante alimente, legume și fructe din magazinele daneze.

⭐Prețuri alimente de bază⭐

Aliment de bazăPreț
Lapte (1 l)12 DKK
Pâine20 DKK
Ouă (12 buc.)29 DKK
Ulei19 DKK
Făină albă11,98 DKK
Orez16 DKK
Piept de pui dezosat (1 kg)75 DKK
Carne de vită107 DKK
Apă (1,5 l)9,10 DKK
Zahăr11,90 DKK

⭐Prețuri fructe și legume⭐

Fructe și legumePreț
Cartofi13 DKK
Ceapă11 DKK
Roșii27 DKK
Fasole42,38 DKK
Mere20 DKK
Portocale21 DKK
Banane20 DKK
Pere24 DKK
Salată verde13 DKK
Castraveți15 DKK

Citește și despre prețuri Spania!

Locuri de muncă atractive cu salariu minim Danemarca 2024

Sunt disponibile multiple locuri de muncă cu salariul minim. Totul depinde de perspectivă și competențe, dar uneori perseverența este cheia succesului. Poți alege un loc de muncă în domenii precum agricultura, logistica, construcții, fabricație și producție.

Prin urmare, poți fi șofer de tir sau de autobuz, lucrător necalificat sau poți ocupa un post precum cel de maiștri dacă deții calificările și diplomele necesare. Alegerea este a fiecăruia, oportunitățile de muncă fiind la rândul lor nenumărate.

Concluzii

Danemarca se situează pe lista țărilor ce oferă salarii mari. Bineînțeles, și prețurile alimentelor și serviciilor sunt implicit mai mari. Chiar și așa, această țară rămâne o bună oportunitate pentru un trai mai bună și o dezvoltare profesională pe măsură. Agențiile de recrutare oferă posturi pentru calificați, dar și pentru necalificați. Procesul de aplicare nu este prea complicat, fiind necesară bunăvoință și curaj.

Ce mai aștepți? Pune în aplicare toate informațiile oferite de noi și profită de oportunitățile din Danemarca!

Interesat și de alte țări europene în care te-ai putea stabili? Vezi și:

TopPay

Dacă vrei să-ți alimentezi contul de casino simplu, sigur și rapid, atunci…
Laura Paraschiv - iulie 16, 2024

Google Pay

Această metodă este soluția modernă pentru plăți rapide și sigure. Dacă te-ai…
Laura Paraschiv - iulie 15, 2024
banner plata abon

Abon

Metoda plată Abon este o inovație în lumea tranzacțiilor online. Poate te…
Laura Paraschiv - iulie 11, 2024

Autor

Monica Radu

Editor Junior