Ce înseamnă marketing afiliat și cum faci bani din afiliere

Cum faci bani din marketing afiliat și cât poți să câștigi

4.1/5 - (10 votes)

Marketingul afiliat este o nouă sursă de venit care a câștigat multă popularitate în ultimii ani. Considerat a fi sursa suplimentară sau principala de venit, a devenit un subiect de abordat și chiar luat în serios de către multă lume. În acest articol vei afla ce înseamnă marketing afiliat, cum faci bani din marketing afiliat și cât poți câștiga din această metodă de generare a veniturilor.

Ce înseamnă marketing afiliat

Dacă te întrebi ce înseamnă marketing afiliat, află că este o metodă de promovare online prin care o persoană denumită afiliat încasează un comision din vânzarea produselor comercializate de către o companie.

De Reținut!
Afiliatul încasează un comision pentru fiecare produs vândut, întocmai ca un agent de vânzări. De fapt, procesul de marketing are la bază trei componente: comerciantul (cel care vinde produsul), afiliatul (cel care promovează produsul) și consumatorul (cel la care ajunge produsul). Comerciantul oferă un link de afiliere atașat unui produs, pe care îl va da mai departe spre promovare.

Acum să vedem ce înseamnă afiliere: afilierea este de fapt o formă de asociere între comerciant și o persoană care este dispusă să îi promoveze produsul contra unui comision din vânzare. Aceasta persoană, adică afiliatul, primește un link care se termină cu o referință (ref=…). Această terminație arată faptul că persoana care promovează link-ul respectiv încasează un comision din achiziție.

Pentru a face marketing afiliat, alege mai întâi o nișă, analizează piața și promovează produsul.

Cum faci bani din marketing afiliat – alege programul potrivit

cum faci bani din marketing afiliat

Acum că am înțeles ce este marketingul afiliat, să vedem ce este un program de afiliere.

Programul de afiliere este liantul dintre comerciant și afiliat. La noi în țară există numeroase platforme de marketing afiliat, cele mai cunoscute fiind 2Performant și Profitshare. Pentru a face parte dintr-un astfel de program, mai întâi trebuie să identifici nișa care ți se potrivește, pentru asta fiind necesară o autoevaluare.

În procesul de autoevaluare, identifică care sunt interesele tale, cât de căutată este nișa care te interesează pe tine, stabilitatea pieței respective, concurența existentă în nișă și programele afiliate pe care le poți accesa pentru această nișă.

De Reținut!
În identificarea programului afiliat potrivit, trebuie să ții cont de anumite caracteristici ale programului respectiv. Aceste aspecte constau în accesibilitatea la progres, la click-uri, la conversie, ofertele să fie accesibile și de pe dispozitivele mobile și reputația rețelei de afiliere.

Pentru a identifica un program de marketing afiliat, poți face o căutare pe internet utilizând numele produsului și a programului afiliat.

Cum să faci marketing afiliat – pași de urmat

După ce îți vei contura clar în minte ce înseamnă afiliere, e momentul să înveți cum să faci marketing afiliat. Haide să vedem care sunt pașii necesari pentru a deveni activ în această nouă afacere.

1

Identifică un program de marketing afiliat accesibil sau gratuit

Înainte de a începe să faci bani din această activitate, ar fi indicat să începi cu un program de marketing afiliat gratuit, în cazul în care ești la început de drum și dispui de un buget redus. Alege un produs pentru care nu sunt percepute taxe. Ulterior, va fi necesar să faci o verificare a tarifelor și să identifici prin intermediul acestui program și alte produse similare pe care ai putea să le promovezi.

2

Analizează programul și istoricul produsului

Cere raportul de vânzare al produsului, dacă acesta există și rezultă din activitatea altui afiliat. Acesta îți poate oferi informații importante, precum numărul necesar de afiliați pentru a vinde produsul. Cifrele te pot ajuta să estimezi eficiența programului de afiliere respectiv.

3

Fă rost de link-uri de afiliere

După ce ai identificat link-urile de afiliere și te poți folosi de ele, verifică ce durată de viață au cookie-urile. Acestea trebuie să aibă o durată de viață cât mai lungă, mai ales pentru că mulți clienți nu cumpără nimic la prima vizită pe site.

4

Alege valoarea comisionului

Alege un program de afiliere care plătește bine. Majoritatea programelor plătesc comisioane între 5 și 15%, dar sunt și programe care îți aduc comisioane de peste 50%, în funcție de industrie.  Comisioanele mai mici sunt oferite produselor în format fizic, pe când cele virtuale au comisioane mai mari. Cu cât brandul la care te afiliezi face parte dintr-o industrie mai dificilă, cum ar fi sectorul financiar de exemplu, cu atât comisioanele vor fi mai mari.

5

Analizează instrumentele de asistență ale produsului

Orice program care este bine organizat și structurat oferă anumite instrumente promoționale, cum sunt bannerele, materialele vizuale și paginile de vânzări.

Cum să faci marketing afiliat pe rețele sociale (și nu numai)

Având în vedere faptul că ai aflat marketing afiliat ce înseamnă, e timpul să afli cum faci bani din marketing afiliat pe diverse rețele de social media, și nu numai.

Cum faci bani din marketing afiliat pe Facebook

Facebook este locul potrivit pentru a învăța cum să faci marketing afiliat. Aici te poți înscrie în mai multe grupuri pe care să promovezi și poți chiar crea unul dedicat în totalitate campaniei de marketing afiliat. Încearcă să interacționezi cât mai mult cu membrii grupurilor și să le câștigi încrederea.

Pentru a genera câștiguri din marketingul afiliat pe Facebook, e necesar să postezi cât de cât regulat (măcar o dată pe zi), să interacționezi cu utilizatorii tăi prin comentarii, să inspiri încredere și deschidere, să distribui conținutul postat de către alte persoane. Dacă vei ține cont de toate aceste practici, cu siguranță îți vei crește publicul.

De Reținut!
Pentru a maximiza câștigurile, poți apela la câteva „trucuri”, acestea constând în rularea reclamelor pe rețea (Facebook Ads), crearea unui grup propriu, utilizarea testării împărțite (utilizarea diverselor moduri de promovare până la identificarea modului eficient).

Vezi mai multe metode prin care poți câștiga bani cu Facebook!

Cum câștigi din marketing afiliat pe blog

După identificarea nișei potrivite, deschide un blog și vei învăța cum faci bani din marketing afiliat, alături de FaciBaniOnline.ro. Asupra acestuia vei avea control pe deplin, așa că poți spune că e o mică creație de a ta. Blogul este un fel de „hub” pentru Facebook, email, trafic plătit, Tik Tok, Instagram, Youtube, etc. Te poți folosi de aceste canale pentru a atrage trafic pe blogul tău.

Dacă nu știi cum să-ți faci un blog, vezi ghidul nostru despre cum faci bani din blog!

Conținutul blogului tău este baza, așa că asigură-te că vei crea conținut optimizat care să poată fi identificat ușor de către utilizatori. Ar fi ideal să creezi pe puțin 25 de articole care să fie scrise pe nișa aleasă de tine, însă să nu fie scurte. Înainte de face marketing afiliat, trebuie să ai deja un blog care deține conținut și are deja un număr de vizitatori.

De Reținut!
Pentru a genera câștiguri pe blog, poți scrie pe blog recenzii ale produselor promovate (vei include link-ul afiliat în recenzie), diverse postări de actualitate care să aibă legătură cu nișa și cu conținutul promovat, ghiduri de utilizare (poate fi un ebook sau un webinar) și poți posta diverse reclame.

Cum faci bani din marketing afiliat pe Tik Tok

Dacă știi cum să te folosești de Tik Tok, acesta îți poate aduce bani în combinație cu marketingul afiliat. Având în vedere faptul că rețeaua este în plină expansiune, o strategie corectă de marketing îți poate aduce venituri frumoase.

Pe Tik Tok clipurile video trebuie să fie scurte, deci pot avea un impact mai mare asupra urmăritorilor. Inserează linkul afiliat în descrierea clipului video, dacă vei opta pentru varianta business a contului. Prin intermediul clipurilor video poți prezenta produsele în timp real și le poți prezenta vizual.

Pentru a face bani pe Tik Tok, trebuie să îți alegi cu grijă produsele promovate (ține cont de componența publicului tău – vârstă și preferințe), să construiești un canal solid pe rețea (utilizează corect hashtag-urile și ține pasul cu trendurile), să prezinți cât mai natural produsul în clipurile tale, să te folosești de anunțurile plătite (prețurile nu sunt mici, așa că optează pentru ele la momentul potrivit).

Cum faci bani din marketing afiliat pe Instagram

Fiind o rețea cu peste 1 miliard de utilizatori, desfășurarea unui program de afiliere poate avea un real succes. Dacă ești la început, utilizarea unei rețele de afiliere poate fi cea mai bună soluție. Rețelele de afiliați îți vor pune la dispoziție instrumentele necesare urmăririi, raportării, procesării plăților. Dintre cele mai cunoscute astfel de rețele se numără ShareASale, Pepperjam, AWIN și Rakuten.

Rețelele afiliate te pot ajuta să determini care este modelul de comision care funcționează cel mai bine: costul pe achiziție sau plata per click. Costul per click îți aduce o sumă mai mică pentru fiecare click care conduce pe site-ul web, iar costul pe achiziție îți aduce plata unui comision la fiecare vânzare a produsului. Pentru a avea mai mult succes, te poți asocia cu alți influenceri pe Instagram.

Descoperă și alte metode prin care faci bani din Instagram!

Cum să faci marketing afiliat pe Youtube

Dacă vrei să știi cum să faci marketing afiliat pe Youtube, află că ai la îndemână suficiente opțiuni pentru generarea de câștiguri.

O primă opțiune prin care poți face bani pe Youtube din afiliere constă în crearea de recenzii de produs. Persoanele în general preferă să consulte o recenzie înainte de a achiziționa un produs sau serviciu, de aceea această metodă este eficientă. Pentru ca produsul să aibă succes, va fi necesar să creezi o recenzie minuțioasă care să inspire încredere urmăritorilor. În cazul produselor fizice va fi nevoie de multe ori să le cumperi, dar dacă sunt alese atent, nu vei avea de pierdut.

Poți realiza tutoriale prin care să explici modul de funcționare a produsului, în cazul în care acest lucru poate fi aplicat. Persoanele interesate de categoria respectivă de produse le vor urmări și ai șanse să le și cumpere. Te poți folosi și de topurile cu cele mai bune produse în care să incluzi produsul promovat de tine, însă va trebui să aduci argumente solide și de încredere. În caz contrar, riști să îți pierzi din audiență.

Cât se câștigă din marketing afiliat

Ai parcurs principalele rețele pe care poți face bani și ai văzut ce înseamnă afiliere. Așa că acum, a venit momentul să afli cât se câștigă din marketing afiliat și cum îți vor fi răsplătite eforturile.
Totul se rezumă la efort – cu cât te implici mai mult, cu atât mai mult poți câștiga. Industria este într-o continuă dezvoltare, în anul 2019 depășind cifra de 6,4 miliarde de dolari. Conform anumitor studii de piață, aproximativ 9% din cei care fac marketing afiliat câștigă peste 50.000 de euro.

Acum că ți-ai făcut o idee despre cât se câștigă din marketing afiliat, hai să vedem ce trebuie să faci pentru a câștig mai mult. Se spune despre marketingul afiliat că îți generează câștig chiar și atunci când dormi, însă pentru a ajunge în acest punct trebuie să te străduiești și să aplici anumite principii.

Un prim sfat este să te folosești în mod eficient de campaniile Pay-Per-Click. Dacă nu le vei utiliza în mod corect, poți pierde bani. Așa că, studiază această strategie mai întâi, apoi pune-o în aplicare.
Folosește-te de clipurile video pentru a arăta produsul și pentru a prezenta tutoriale despre acesta. Aproximativ 76% din comercianți sunt de părere că prezentările video cresc numărul de vânzări.

De Reținut!
Folosește-te de social media în promovarea link-urilor afiliate. Rețelele de social media cum sunt Facebook și Instagram au un număr foarte mare de utilizatori, deci sunt locurile perfecte pentru a face marketing afiliat, având posibilitatea de a te adresa unui public mai larg.

Fii la curent cu schimbările și tendințele dacă vrei să afli cum câștigi din marketing afiliat. În felul acesta, vei avea mai multe șanse de a genera vânzări. Implică-te în campanii și definește-te ca pe un brand! În felul acesta, vei câștiga mai multă încredere.

Concluzii

Marketingul afiliat este o metodă inovativă pentru a genera venituri. Odată ce vei înțelege cum funcționează întregul proces și vei înțelege marketing afiliat ce înseamnă, nu ai cum să dai greș. Dacă te vei strădui și vei pune pasiune în ceea ce faci, ai șanse să te numeri printre persoanele care fac mulți bani din marketing afiliat.

Rețelele sociale par să meargă mână în mână cu marketingul afiliat. Profită de asta și devino din membru activ pe rețelele sociale un afiliat care generează profit!

TopPay

Dacă vrei să-ți alimentezi contul de casino simplu, sigur și rapid, atunci…
Laura Paraschiv - iulie 16, 2024

Google Pay

Această metodă este soluția modernă pentru plăți rapide și sigure. Dacă te-ai…
Laura Paraschiv - iulie 15, 2024
banner plata abon

Abon

Metoda plată Abon este o inovație în lumea tranzacțiilor online. Poate te…
Laura Paraschiv - iulie 11, 2024

Autor