Ce poți vinde pe Amazon FBA România

Cum poți vinde pe Amazon FBA România în 2023

4.3/5 - (19 votes)

O bună oportunitate de a genera venituri în afara celor care provin din slujba zilnică sau chiar pentru a înlocui locul de muncă este să devii Amazon seller România. În acest articol vei afla tot ce ai nevoie să știi pentru a vinde pe Amazon, ce taxe trebuie să plătești și cum poți face vânzări pe Amazon FBA România. Pe scurt, vei afla cum să faci bani pe Amazon.

Află cum poți vinde pe Amazon ca persoană fizică, dar și pe Amazon FBA România!

Ce este Amazon FBA România?

cum poți vinde pe Amazon

Termenul de FBA înseamnă de fapt „Fulfillment By Amazon”, cu alte cuvinte „Obținut de Amazon”. Există două modalități cu privire la ce poți vinde pe Amazon: FBA și FBM (livrare direct la cumpărător).

Amazon FBA România a fost conceput inițial pentru comercianții cu amănuntul care activează în comerțul electronic și care își doresc să își extindă rețeaua de clienți. Prin această ramură, Amazon se ocupă de aspectele logistice în numele vânzătorului. În acest caz, tot ce trebuie să facă cineva care deține o afacere pe Amazon este să își trimită produsele la cel mai apropiat centru Amazon. Echipa de acolo se va ocupa de tot ce înseamnă depozitare, ambalare, livrare, retur, schimb și asistență pentru clienți.

Un Amazon seller România care alege să lucreze astfel, va plăti anumite taxe de execuție în schimb. Aceste taxe plătite sunt taxe de inventar, pentru onorare și suplimentare (uneori). Pentru a colabora pe acest sistem este suficient să optezi pentru FBA la crearea unui cont de Amazon seller România sau dacă deja deții unul, doar adaugă opțiunea.

Utilizarea opțiunii Amazon FBA România aduce cu sine mai multe avantaje pentru vânzător, precum eligibilitatea pentru Amazon Prime, o desfășurare mai ușoară a părții de logistică, tarife reduse de livrare, livrare rapidă, credibilitate și reputație bună, spațiu de depozitare asigurat și capacitate sporită de dezvoltare.

Citește și despre Jeff Bezos, fondator Amazon!

Ce pași trebuie să urmezi pentru a vinde pe Amazon?

Pentru a deveni un Amazon seller România, trebuie să parcurgi anumiți pași. Pentru a putea demara o afacere pe Amazon trebuie să îi urmezi, unul câte unul.

1

Accesează Seller Central

Seller Central este centrul de vânzări al companiei Amazon. Acesta este primul loc în care va fi necesar să te înregistrezi cu adresa ta de email. Ulterior, va fi necesar să furnizezi date despre companie ta, țară, date bancare, date de contact și detalii despre propria persoană.

Va trebui să optezi pentru unul din cele două tipuri de seller: vânzător individual sau vânzător profesionist. Indiferent de tipul pe care îl vei alege, vei putea oricând trece la celălalt.

2

Creează produse pentru vânzare Amazon

Acest pas este diferențiat în cazul celor două tipuri de colaborare. Dacă te vei înregistra ca și vânzător profesionist, vei putea să încarci pe platformă toate produsele deodată. În schimb, dacă te înregistrezi ca și vânzător individual, va trebui să urci pe platformă produsele pe rând.

Produsele vor fi urcate pe platformă din secțiunea inventar. Dacă produsul mai este comercializat de către un alt vânzător pe platformă, în descrierea produsului va trebui să completezi doar cu caracteristicile lipsă.

În cazul în care nimeni nu mai vinde pe Amazon acel produs, atunci e necesar să îl creați de la zero. Completează cât mai bine fișa produsului!

3

Adaugă fotografii!

Fotografiile produsului sunt foarte importante dacă vrei să generezi destule vânzări pe Amazon. Fotografiile trebuie să fie calitative, clare și luminoase, astfel încât să fie avantajat produsul și să fie vizibile toate caracteristicile sale.

4

Stabilește prețul pentru a vinde pe Amazon

După ce vei încărca fotografiile produsului, stabilește prețul de vânzare, ținând cont de taxele percepute de platformă și de cele practicate de concurență.

5

Stabilește aspectele logistice

Vânzarea unui produs implică și asigurarea transportului acestuia. În momentul în care este vândut un produs, vei fi anunțat/ă printr-un email asupra acestui aspect și vei primi toate detaliile de contact ale clientului, astfel încât să ai timp pentru a stabili un termen de livrare.

Dacă vrei să nu te ocupi și de acest aspect, atunci poți opta pentru FBA. În acest caz, Amazon se va ocupa de toate aspectele logistice.

Vezi și care sunt pașii pentru a vinde pe eMAG Marketplace!

Ce trebuie să știi despre Amazon Seller?

Pentru a fi activ ca și Amazon seller România, este necesar să îți creezi un cont. Indiferent dacă optezi să îți promovezi produsele în afara țării sau dacă optezi pentru vânzare pe Amazon din România, este obligatoriu să creezi un cont.

După accesarea platformei și apăsarea butonului de înregistrare, trebuie să completezi un formular cu date despre tine sau compania ta. Așadar vei furniza date precum: numele companiei, adresa companiei, număr de telefon și informații fiscale. După ce vei furniza aceste date, ți se va cere să alegi tipul de cont cu care vrei să lucrezi, anume individual sau profesional.

După ce vei alege tipul contului, va trebui să alegi și unul dintre planurile puse la dispoziție de către Amazon seller România. Așadar, trebuie să alegi între FBA (Îndeplinit de Amazon) și FBM (Îndeplinit de către comerciant).

De Reținut!
Pentru a putea face o vânzare pe Amazon din România, fiecare vânzător primește câte un număr unic FNSKU (Fulfillment Network Stock Keeping Unit). Fără acest număr de identificare nu vei putea lista niciun produs. Pentru a obține acest număr, trebuie să obții mai întâi un cod UPC (cod universal de produs), acesta fiind oferit de către organizația standard și cu ajutorul său vei putea lista produse pentru a vinde pe Amazon.

După ce ai obținut aceste coduri, încarcă produsele, fotografiile și introdu cuvintele cheie esențiale pentru identificarea lor pe site de către cumpărători.
Taxele variază în funcție de tipul de cont ales. Pentru contul de vânzător individual este percepută o taxă de 0,99 USD pentru fiecare articol, în plus față de comisioanele percepute din vânzarea finală.

Pentru contul de vânzător profesionist se plătește o taxă lunară de 39,99 USD și poți vinde câte produse vrei.
În afară de taxele menționate mai sus, mai există și alte taxe suplimentare care sunt percepute, acestea constând în taxe de rambursare a produselor și taxe pentru listarea de liste mai vechi de un an.

În concluzie, pentru a crea un cont pentru vânzări pe Amazon trebuie să furnizezi datele companiei, inclusiv cele bancare și să încarci produsele tale. Câștigurile din vânzări online care îți revin ție (în urma opririi comisioanelor datorate) vor fi virate în termen de 15 zile de la vânzarea produsului. În acest timp, Amazon reține banii în eventualitatea unui retur. Banii vor fi virați în contul bancar al companiei.

Îți trebuie firmă să vinzi pe Amazon?

Multe persoane se întreabă dacă îți trebuie firmă să vinzi pe Amazon, însă răspunsul este nu. Pot vinde pe Amazon ca și persoană fizică? Bineînțeles că da.
Cu alte cuvinte, pentru a face o vânzare Amazon, poți apela la una dintre următoarele forme: formă juridică legală în România, persoană fizică sau firmă în SUA.

Pentru a vinde cu firmă în România, recomandăm Amazon FBA România. Poți aplica cu un SRL care să aibă cod CAEN 4791. Dacă alegi să lucrezi astfel, atunci compania ta va emite factură direct către cumpărător, nu către platformă. Dacă firma nu e plătitoare de TVA, atunci platforma va încasa de la tine un TVA de 19%. Poți opta și pentru PFA, însă vei plăti la stat un impozit de 10% și răspunderea nu e limitată.

Poți face vânzări pe Amazon și ca persoană fizică. Este ca și cum ai face freelancing, deci trebuie să vinzi legal. Pentru a putea fi un Amazon seller în România sub această formă ți se va atribui un cod EIN, care este echivalentul codului fiscal la noi în țară. Veniturile generate de către tine vor fi transmise către fiscul american și vei fi impozitat/ă.

Sub această formă, va trebui să declari veniturile realizate la ANAF (aplicabil în general când te apuci de astfel de idei de afaceri profitabile). Poți vinde ca persoană fizică pe platforma americană, dar nu și pe cele din Europa (există un proiect de lege care prevede acest lucru). Deci, cetățenii români pot vinde pe Amazon ca persoană fizică prin intermediul codului atribut de fiscul american.

A treia variantă constă în crearea unei firme în SUA, însă această opțiune este costisitoare. Poți face o vânzare pe Amazon din România sub numele unei companii americane. Acest lucru costă și compania va fi de tipul LLC ( Limited Liability Company), adică echivalentul SRL-ului de la noi.

Acum că ai aflat cum să faci bani pe Amazon, hai să vedem și care sunt cele mai căutate și vândute produse pe platformă.

Top 5 lucruri pe care le poți vinde pe Amazon

Așa cum se întâmplă pe alte platforme de comerț digital, mereu există câteva produse sau categorii de produse care se vând cel mai bine și pe Amazon.

Află în continuare TOP 5 produse din ce se vinde cel mai bine pe Amazon!

#1: Jocuri și jucării

În primul rând, jocurile și jucăriile câștigă considerabil teren și se clasează pe primele locuri în topul celor mai vândute produse de pe Amazon seller România,și nu numai. Categoria este vastă și pot fi incluse multe produse aici.

Poate fi vândut orice tip de produs care se încadrează în această categorie, de la jocurile de mici dimensiuni cum sunt cele de cărți, până la cele complexe pentru mai mulți jucători. Tot în această categorie sunt încadrate și jucăriile de orice fel pentru copii.

#2: Electronice

Electronicele vor fi mereu la mare căutare. Indiferent că este vorba de gadgeturi mici și de dispozitive de mici dimensiuni, cum sunt telefoanele sau ceasurile inteligente, sau de dispozitivele mai mari, cum sunt laptopurile și monitoarele, această categorie este în topul căutărilor.

#3: Jocuri video

Jocurile video pentru console, PC sau Playstation au fost mereu preferate în procesul de vânzare Amazon. Categoria este vastă și sunt disponibile oferte pentru multe categorii de vârstă și abordează teme diferite. Tehnologia avansează rapid, așa că electronicele vor rămâne în top.

#4: Cărți

Vânzare cărți pe Amazon a luat amploare în ultimul an, mai ales în contextul pandemic. Indiferent că este vorba despre o vânzare cărți pe Amazon în format digital sau în variantă tipărită, numărul de vânzări a produselor din această categorie a crescut foarte mult.

Odată cu numărul cărților, a crescut și numărul autorilor. Datorită dezvoltării conceptului de self-publishing prin intermediul ramurii Amazon Kindle, din ce în ce mai mulți autori s-au lansat pe piață, având mai mult sau mai puțin succes. Acesta este un mod prin care noii autori pot afla ce poți vinde pe Amazon ca persoană fizică.

#5: Bijuterii și obiecte de îmbrăcăminte și de încălțăminte

Atât bijuteriile, cât și îmbrăcămintea și încălțămintea fac parte dintr-o nișă care poate fi valorificată într-un mod productiv, dacă știi idei de afaceri de acasă pentru femei. Deși e o ramură foarte plină, încă mai pot fi vândute cu succes produsele atât timp cât vii pe piață cu ceva nou sau îmbunătățit, poate chiar cu obiecte handmade.

Vânzări pe Amazon păreri

Dacă vei cerceta internetul, vei găsi vânzări pe Amazon păreri diferite. Atât vânzătorii, care pot vinde pe Amazon drept persoane fizice sau se pot folosi de Amazon FBA România, cât și clienții sunt împărțiți în tabere. Însă părerile pot fi concludente mai mult sau mai puțin, uneori problemele apărând din alte motive și nu din vina platformei.

Cât despre eficiența în vânzări, aici depinde de fiecare vânzător în parte. Platforma oferă acces la foarte mulți clienți, însă strategia aplicată și produsele promovate influențează valoarea câștigurilor. De exemplu, la o vânzare cărți pe Amazon contează strategia de promovare online și de vânzare. De aceea, este important să știi cum să faci bani pe Amazon, nu doar să consulți câteva Amazon păreri.

Vinde pe Amazon: pro și contra

PRO
 • oferă o piață mare de desfacere, platforma fiind accesată de mulți clienți
 • ai la dispoziție mai multe oportunități de afaceri
 • ai acces la o rețea extinsă de furnizori
 • se lucrează doar în mediul online
 • ai acces la instrumente de analiză a progresului
 • îți sunt puse la dispoziție tutoriale și traininguri gratuite
CON
 • conformarea la toate regulile impuse de platformă
 • trebuie să ai cunoștințe de limba engleză
 • trebuie să deții cunoștințe minime de marketing și vânzări dacă vrei să avansezi
 • ai nevoie de un contabil bun
 • serviciile platformei sunt destul de costisitoare uneori

Având în vedere că nu îți trebuie firmă să vinzi pe Amazon în mod obligatoriu, merită să consulți câteva argumente pro și contra pentru a te decide dacă ți se potrivește.

Concluzii

Experiențele pe platformă sunt diferite de la client la client, și de la vânzător la vânzător. Însă, dacă te documentezi puțin și îți fixezi clar obiectivele, ai șanse mari de reușită.

Acum că ai aflat ce poți vinde pe Amazon, începe să vinzi pe Amazon și câștigă bani chiar de acasă!

Te-ar putea interesa și următoarele articole:

contact Publicwin casino

Contact PublicWin casino 2024: metode și timp de răspuns

PublicWin a devenit un cazinou tot mai popular în rândul jucătorilor, așa…
Monica - aprilie 23, 2024
joc responsabil Publicwin

Joc responsabil Publicwin: Evită închiderea contului

În cazul jocurilor de casino oportunitățile sunt numeroase. Având la îndemână această…
Monica - aprilie 23, 2024
aplicatie public win casino

Publicwin aplicație iOS și Android: ghid cum descarci aplicația

Este un fapt cunoscut că pasionații de jocuri casino preferă să joace…
Monica - aprilie 23, 2024