cum să faci bani din scris

Cum să faci bani din scris - Ghid 2023

4.1/5 - (11 votes)
Mirela - iulie 12, 2022

Odată cu avansarea tehnologiei au apărut numeroase oportunități de lucru de acasă, unele mai simple, altele necesitând mai mult efort. Oportunitatea de a face bani din scris de acasă se poate situa undeva la mijloc, fiind destul de simplă și la îndemâna oricui, dar necesitând totuși o serie de cunoștințe.

Dacă ești interesat de una dintre cele mai bune idei de afaceri cu bani puțini, scrie articole pe bani și învață cum să faci bani din scris în 2023!

Cum să faci bani din scris: cele mai bune metode în 2023

cum să faci bani din scris

Îți place să scrii și te-ai gândit uneori la cum ar fi să faci o carieră din asta? Datorită dezvoltării tehnologiei, tot mai multe persoane reușesc să își sporească veniturile sau chiar să obțină un salariu lunar câștigând bani din scris.

Nu este nevoie să ai talentul unui scriitor și nici să fii maestru în toate stilurile literare, ci doar să știi cum să potrivești cuvintele, în funcție de context. În plus, poți câștiga bani lucrând acasă, din fața propriului calculator. Iată care sunt cele mai populare metode prin care poți face bani din scris articole plătite.

#1. Freelancing

Dacă te întrebi cum fac bani de acasă și ești interesat de redactare pe diverse subiecte, caută pe internet site-uri dedicate profesioniștilor care lucrează în sistem freelancing. Pe aceste site-uri poți face bani din scris foarte ușor, alegându-ți persoanele cu care vrei să colaborezi și tipul de proiecte care te interesează: Scrie articole pe bani și poți face bani din scris pentru diferite site-uri, dar și ghiduri, traduceri de prospecte sau redactarea de anunțuri și reclame.

De Reținut!
În general, site-urile bazate pe proiecte colaborează cu profesioniști din toată lumea, așa că de multe ori poate fi necesar să cunoști și limba engleză la un nivel destul de avansat.

Cele mai multe oportunități pe site-uri de freelancing precum Fiverr sunt pentru redactarea de articole plătite despre o gamă largă de subiecte și poți fi plătit cu aproximativ 1.000 RON pentru un articol de 1.000 cuvinte. Experiența dată de proiectele trecute și scrierea într-o limbă străină, cum ar fi engleza, îți pot aduce un câștig chiar mai mare. Și dacă ai puține cunoștințe de SEO și știi să scrii texte eficiente, poți aplica pentru colaborări în calitate de copywriter, câștigul fiind mult mai atractiv, depășind 3.000 RON pentru o pagină.

Dacă nu ești interesat de a lucra pe Fiverr sau pentru o anumită companie, vezi cum se face un site.

Câștigul lunar depinde de experiența și cunoștințele pe care le ai (poți cere mai mult pentru un articol dacă demonstrezi că ai experiență), limba în care scrii și numărul de proiecte sau articole de care te ocupi. Totuși, un începător poate câștiga bani din scris articole între 1.500 – 3000 RON / lună.

Află mai multe despre cum să devii freelancer!

#2. Blogging

Un blog propriu îți permite să fii oricât de creativ dorești și să abordezi orice gen de subiecte te interesează: artă, politică, economie, frumusețe, sfaturi culinare și câte și mai câte. Pentru a avea un site sau un blog cât mai vizitat, va trebui să postezi conținut în mod regulat – bloggerii care câștigă bani din scris articole plătite au grijă să nu își dezamăgească fanii, aceștia așteptând constant să le citească postările. De aceea, această activitate ne vine în cap când vorbim de idei de muncă online de pe telefon pentru mămici.

Alege-ți un domeniu la care să te pricepi și care să te pasioneze, pentru că atunci când scrii din plăcere obții cele mai bune rezultate. De asemenea, ar trebui ca zona abordată să fie una de interes, astfel încât să ai cât mai mulți vizitatori. Ține minte că bloggingul este profitabil atunci când ai un număr crescut de cititori, vizualizările aducându-ți în timp contracte de publicitate bine plătite.

Vezi câți bani se câștigă din blogging!

#3. Jurnalism online

Chiar dacă odinioară jurnaliștii puteau lucra doar la sediul ziarului cu care aveau contract, în ziua de astăzi accentul este pus pe mobilitate, așa că poți să scrii articole fără a fi nevoie să te deplasezi la un birou pentru asta. Trimite un CV către revistele și ziarele cu care ți-ar plăcea să colaborezi, atașând și câteva articole de probă sau povestindu-le despre ceea ce te pasionează și ce subiecte ai putea aborda.

De asemenea, urmărește paginile de social media dedicate jurnalismului și vei găsi cu siguranță propuneri de la ziare și agenții de presă care își caută colaboratori online pentru scris articole pe bani.

De Reținut!
Lucrând ca jurnalist, vei fi la curent cu un număr variat de subiecte și chiar dacă trebuie să respecți standardele de obiectivitate, vei putea câștiga bani din scris într-un mod plăcut, aducând și o contribuție proprie la fiecare știre. În plus, numele tău va apărea în publicații citite de toată țara.

Poți să înveți cum să faci bani din scris ca journalist nu doar la reviste de știri online, ci și la alte tipuri de publicații unde îți poți expune chiar punctul de vedere referitor la subiectul relatat. Bineînțeles, vei avea nevoie de ceva experiență în domeniu pentru a putea obține un job de acasă online ca jurnalist, însă poți și să începi și pe poziția de junior și odată ce vei acumula experiență, vei obține mai mulți bani.

#4. Publicarea unei cărți pe Amazon Kindle

Platforma internațională de vânzări Amazon este un loc în care găsești aproape orice cauți: produse alimentare, vestimentație, mobilă, cosmetice, accesorii, electrocasnice și multe altele. Prin urmare, nu este de mirare că și scriitorii își pot vinde lucrările și că Amazon este unul dintre cele mai bune site-uri care te plătesc, atâta timp cât acestea trezesc interesul publicului.

Dacă ai o carte deja gata sau vrei să te apuci de scris, ia în calcul și varianta de a ți-o publica singur pe internet. Cu puțin noroc, oamenii vor fi interesați de opera ta și o vor achiziționa. Unii dintre cei mai cunoscuți autori contemporani au apelat la Amazon Kindle pentru a se lansa, pentru că nu au avut nevoie de investiții inițiale, au putut ajunge la un public foarte numeros și nu au mai depins de părerea vreunei edituri.

Trebuie să știi că poți vinde astfel de cărți și pentru copii, așadar, dacă ești priceput/ă la desen, vezi cât câștigă un graphic designer!

De Reținut!
Dacă apelezi și tu la Amazon Kindle pentru a-ți publica ebook-ul, vei ajunge la milioane de oameni nu doar din România, ci și din străinătate, putând obține un profit foarte bun.

Descoperă aici mai multe modalități prin care poți face bani cu Amazon!

#5. Administrarea unor pagini de social media

Cum fac bani de acasă a devenit foarte simplu în contextul digital. Există foarte multe companii sau persoane publice care au nevoie de cineva care să se ocupe de conturile lor de social media. Din lipsă de timp sau de talent, acestea nu au posibilitatea de a posta pe cât de des și-ar dori conținut de calitate, iar aici poți interveni tu.

Practic, activitatea ta va fi de a scrie articole pe bani: vei alcătui postări și le vei publica, iar de obicei tot în slujba ta vor fi și răspunsurile date celor care comentează la postări. Dar poți obține și un job de acasă fără experiență unde va trebui doar să redactezi descrierea postărilor și eventual, să editezi fotografii în diverse programe gratuite.

Dacă ai imaginație, te pricepi la cuvinte și înțelegi cât de importantă este reputația online, fie că e vorba de o persoană publică sau de o instituție, te vei descurca de minune ca specialist de social media freelancer. Poți începe cu o bază mică de clienți și cu tarife minime, însă odată ce îți vei face experiență vei avea șansa să lucrezi pentru nume tot mai importante și să câștigi sume din ce în ce mai mari.

Dacă administrarea unor pagini de social media îți surâde, te-ar putea interesa și următoarele articole:

6. Tehnoredactare

Dacă scrisul nu este tocmai punctul tău forte, dar ești atent la detalii și foarte bun prieten cu gramatica și ortografia, ai putea opta pentru locuri de muncă online ca tehnoredactor. Practic, nu va trebui să compui tu textul, ci să îl verifici și să-l pregătești de publicare. Ca tehnoderactor, vei corecta textul de eventuale greșeli și te vei ocupa și de aranjarea acestuia în pagină, cerințele depinzând bineînțeles de tipul de job pe care îl ai.

Vezi cât se câștigă din tehnoredactare!

7. Traduceri

Tot la întrebarea cum fac bani de acasă, îți putem spune că poți face bani din scris și dacă știi o limbă străină, existând numeroase locuri de muncă de la domiciliu ca traducător, cunoașterea unei limbi străine fiind una din multe investiții pe termen lung. Limbile de circulație internatională, precum engleza sau franceza, te pot ajuta să câștigi bani din traduceri, dar limbile mai puțin cunoscute, cum sunt cele asiatice, te vor ajuta să faci și mai mulți bani din traduceri.

Câștigul diferă și în acest caz de experiență, un traducător începător putând obține aproximativ 10 – 15 RON / o pagină tradusă, în timp ce un traducător autorizat poate cere chiar și 80 RON pentru o pagină tradusă. Mai multe despre cât câștigă un traducător citește aici.

De ce am nevoie dacă vreau să scriu articole pe bani

De ce am nevoie dacă vreau să scriu articole pe bani? Răspunsul îl vei găsi în rândurile de mai jos:

  • Să ai acces la un calculator sau un laptop, pe care să poți redacta textele de care este nevoie;
  • Să cunoști bine limba și gramatica limbii române, astfel încât să nu faci greșeli grave de exprimare în scris. Același lucru este valabil și pentru alte limbi, în funcție de ce proiecte vrei să abordezi;
  • Să fii dispus să aloci zilnic sau săptămânal timp scrisului – ca orice activitate din care vrei să faci bani, scrisul profesionist necesită seriozitate. Un scriitor sau jurnalist trebuie să se poată organiza și să își trateze munca de fiecare dată cu atenție;
  • Să îți placă să scrii. Totul pornește de fapt de la acest detaliu, pentru că pasiunea pentru scris este cea care te va ajuta să obții texte de calitate.

Dacă simți că poți bifa aspectele de mai sus, cu siguranță ai toate șansele ca în cel mai scurt timp să înveți cum să faci bani din scris articole de acasă și să transformi această activitate într-o meserie pe termen lung.

Concluzii

Cum să faci bani din scris a devenit destul de simplu în momentul actual și oricine poate găsi o modalitate prin care să facă bani din scris care să i se potrivească. Atât timp cât stăpânești foarte bine gramatica limbii română și îți este ușor să te faci înțeles în scris poți să câștigi bani din această activitate.

Fie că lucrezi ca freelancer și alegi mai multe proiecte simultan, fie că obții un loc de muncă remote, scrisul îți poate aduce un câștig lunar care să-ți acopere cheltuielile.

Scrie articole pe bani de astăzi și câștigă-ti existența prin bani din scris!

Don Casino Păreri: primele noastre impresii despre Don.ro

Don Casino pare să fie mai mult decât așteptat pe piața jocurilor…
Mirela - decembrie 8, 2023

Don Casino Bonus de Bun Venit: până la 2.000 RON + 50 Rotiri Extra

Pachetul de bun venit este prima surpriză pe care o vei primi…
Mirela - decembrie 8, 2023

Don Casino verificare cont: ce documente trebuie să trimiți

Una din veștile proaspete de pe piața jocurilor de noroc este Don…
Monica - decembrie 8, 2023