cum faci bani din fotografie

Cum faci bani din fotografie

5/5 - (3 votes)
Mirela - septembrie 24, 2019

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să câștigi bani făcând ceva ce îți place și fără a-ți pierde zilnic ore prețioase lucrând într-un birou? Dacă prietenii îți spun că faci poze reușite, iar una dintre pasiunile tale este să surprinzi fiecare moment interesant într-o fotografie, poți ajunge să îți transformi hobby-ul într-o adevărată sursă de venit.

Primii pași pe care trebuie să-i faci pentru a câștiga bani din fotografie sunt, evident, legați de organizare. Fotografiile reușite necesită și un echipament de calitate, chiar dacă asta înseamnă să investești puțin mai mult într-o cameră foto cu un obiectiv cât mai bun și un program de editare a pozelor, cum ar fi Lightroom sau Photoshop. Magazinele care comercializează astfel de echipamente îți vor recomanda ce obiectiv e potrivit pentru fiecare tip de fotografie. De asemenea, poți urma și un scurt curs unde să înveți reguli de bază și mici trucuri ce te vor ajuta să obții cele mai bune imagini. Odată ce ai baza asigurată, e timpul să treci la acțiune, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Iată cum să faci bani din fotografie

1. Colaborezi în regim de freelancer cu reviste sau publicații online

Când vezi fotografiile din revistele de călătorii sau de modă, te gândești probabil că acestea au fost realizate de fotograful redacției, însă lucrurile nu stau de multe ori așa. Mulți editori lucrează cu freelanceri, care le trimit imaginile de care au nevoie, în schimbul unei sume de bani. Ai astfel posibilitatea de a-ți desfășura mare parte a muncii de acasă, ceea ce este un mare avantaj, pentru că îți oferă flexibilitate și libertate. Dacă te întrebi cum să câștigi bani din fotografie colaborând cu o revistă, e bine de știut că primul pas ar consta în a-ți pune la punct un portofoliu, adică o colecție a celor mai reușite imagini pe care le-ai surprins până acum. Trimite portofoliul către reviste sau, dacă ai un site, oferă-le linkul acestuia. În cazul în care au nevoie de colaboratori și sunt pe aceeași lungime de undă cu stilul tău, te vor contacta să discutați o ofertă.

2. Faci bani din fotografie pe Instagram

Instagramul e un spațiu perfect pentru a-ți demonstra talentul și a te bucura de aprecierea celorlalți, iar acest lucru îți poate aduce după un timp și recompense financiare. Ca să capeți popularitate, trebuie să dedici zilnic sau săptămânal timp pentru această activitate. Va fi necesar să postezi cât mai des fotografii interesante și de bună calitate, însoțite de o descriere inspirată și de câteva cuvinte cheie, astfel încât postările să devină cât mai vizibile. Gândește-te la o temă care să atragă lumea: foarte căutate sunt pozele din călătorii, dar și imaginile cu mâncăruri cât mai apetisante sau mai exotice.

Poate te vei întreba cum să faci bani din fotografie odată ce devii popular. Ei bine, cu cât pagina ta devine mai vizitată și ai mai mulți followers – persoane care îți urmăresc postările – cu atât cresc și șansele de a obține propuneri de colaborare de la diverse branduri. Acestea te vor ruga să le promovezi produsele, iar în funcție de popularitatea paginii tale sumele primite pot fi considerabile. 

3. Vinzi fotografiile pe site-uri specializate în acest lucru

Dacă te întrebi cum să faci bani din fotografie fără a colabora în mod direct cu cineva, răspunsul este simplu: există și pagini web pe care poți vinde cele mai inspirate imagini, plata fiind direct proporțională cu numărul descărcărilor. Fotografiile tale sunt folosite ulterior pentru a ilustra articole sau sunt postate de diverse companii pe paginile proprii și pe rețelele de socializare. Iată câteva site-uri pe care le poți accesa pentru a-ți vinde fotografiile: shutterstock.com, etsy.com, istockphoto.com, freepik.com.

4. Îți creezi propriul site de fotografie

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți promova arta și în același timp de a face bani din fotografie este să ai un site pe care să poți posta toate imaginile surprinse, fie că este vorba de peisaje, evenimente sau concerte.

Aici trebuie să ții cont de câteva aspecte, care vor face ca site-ul tău să fie vizitat de cât mai multe persoane. În primul rând, e bine să colaborezi cu un specialist în web design. Acesta nu te va învăța cum să câștigi bani din fotografie, dar îți va construi un site cât mai complex și mai profesionist, ceea ce contează mult dacă îți dorești ca lumea să îți viziteze pagina. Al doilea pas este să publici pe site cele mai bune fotografii ale tale și, pentru a ieși în evidență, să le însoțești de scurte descrieri sau chiar de mici povești. Încearcă să dai o notă personală paginii, să îți pui amprenta în fiecare postare. În ultimul rând, nu uita de promovarea site-ului: nu ar fi rău ca la început să investești o mică sumă în publicitate, pentru ca site-ul tău să fie recomandat unui număr mare de persoane interesate de fotografie. 

Odată ce ai lansat pagina, poți face bani din fotografie în diverse moduri: vinzi poze celor interesați, accepți oferte de colaborare de la cei care vor portrete sau au nevoie de tine la evenimente și, dacă ai destul trafic, poți afișa pe site reclame plătite.

Pe lângă metodele de mai sus, există și alte modalități de a-ți urma pasiunea și a câștiga bani în același timp. Jurnalele online de călătorie devin tot mai populare, mai ales atunci când sunt însoțite de poze profesioniste. Cursurile foto sunt și ele o alternativă excelentă dacă te întrebi cum să câștigi bani din fotografie, însă pentru această variantă este bine să ai un portofoliu bogat și eventual să posezi la rândul tău o diplomă de curs absolvit în domeniu, pentru a inspira încredere celor care vor să învețe. Nu în ultimul rând, poți accepta oferte de a fotografia nunți, botezuri sau petreceri ale firmelor – pentru acest lucru va trebui să te promovezi eficient în mediul online sau să apelezi la o companie care angajează fotografi colaboratori. Orice ai alege, important este că în final vei avea satisfacția de a-ți câștiga banii făcând ceea ce îți place.

Citește și articolele despre:

cat castiga un curier tazz by eMAG

Cât câștigă un curier Tazz: Salariu, Bonusuri, Bacșișuri

Piața livrărilor la domiciliu s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani, industria având…
Mirela - martie 24, 2023
blank

Seven Casino Înregistrare 2023: cum îți deschizi un cont rapid

Doar cu ajutorul unui cont poți juca cu bani reali ca mai…
Mirela - martie 24, 2023
joc responsabil El Dorado

Măsuri de joc responsabil El Dorado și cum îți închizi contul

Încă de la crearea unui nou cont pe platforma cazinoului El Dorado,…
Mirela - martie 24, 2023