cum faci bani din fotografie

Cum să faci bani din fotografie și top site-uri care te plătesc pentru poze

4.1/5 - (12 votes)

În 2024 avem avantajul de a transforma o pasiune într-o sursă de venit pe termen scurt sau lung, iar fotografia este una dintre acele pasiuni. Mediul online a creat posibilitatea de a face bani din fotografii în diverse moduri pe care le vei descoperi în acest articol. De asemenea, există numeroase site-uri care te plătesc pentru poze și pe care le vom prezenta în continuare. Învață și tu să faci bani din fotografie și vezi cât câștigă un fotograf în 2024!

Primii pași pentru a face bani din fotografie

Ofertă Fără Depunere

50 Rotiri Gratuite Fără Depunere la Shining Crown

Joaca Acum

Înainte de a vedea exact modalitățile prin care poți face bani din fotografie, trebuie să știi de unde începi, mai ales dacă nu ai încă o carieră în fotografie. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a câștiga bani din poze:

1

Investește într-un echipament de calitate 

Fotografiile reușite necesită și un echipament de calitate, chiar dacă înseamnă să investești puțin mai mult într-o cameră foto cu un obiectiv mai bun. O cameră bună va face și procesul de învățare mai ușor, iar pe termen lung vei vedea că merită investiția.

De asemenea, va trebui să investești într-un program de editare a pozelor, cum ar fi Lightroom sau Photoshop. Pentru început, poți folosi programe de editare gratis, precum Photopea, iar pe măsură ce avansezi poți lua în considerare achiziționarea unui software de editare performant, precum Adobe Premiere Pro.

2

Învață tehnici de fotografiere și editare 

Apoi, va trebui să înveți reguli de bază și mici trucuri ce te vor ajuta să obții cele mai bune imagini. Poți apela inițial la tutoriale video și cursuri gratuite disponibile online. Ulterior, pentru perfecționare, ar fi bine să urmezi și cursuri plătite, în funcție de aria fotografiei pe care ai ales-o.

Învățarea unui program de editare este foarte importantă pentru că nu este suficient doar să fotografiezi, ci trebuie și să prelucrezi fotografiile. Și în acest caz, sunt numeroase tutoriale și cursuri gratis sau pe bani (chiar destul de ieftine) din care poți învăța cum să editezi profesional.

3

Găsește-ți propriul stil de realizare și editare a fotografiilor

Pentru a avea succes, trebuie să găsești propriul stil în care să faci fotografiile, iar acest stil să te diferențieze de ceilalți fotografi. Probabil deja ai observat că în acest domeniu competiția este destul de mare, așa că trebuie să găsești elementele prin care să te remarci.

4

Alege tipul de fotografie 

De asemenea, trebuie să alegi tipul de fotografie pe care vrei să îl faci, adică să te focusezi și perfecționezi pe un singur domeniu al fotografiei. Spre exemplu, poți face fotografie de eveniment, fotografie de produs sau imobiliare sau poate fotografie de călătorie. Chiar profesia de fotograf îți permite să ai joburi în care călătorești.

Alegând un singur tip de fotografie, vei putea deveni expert într-o anumită nișă, iar colaborările vor fi mai multe și mai bine plătite. Bineînțeles că poți face și alte tipuri de fotografii dacă ai propuneri, dar important este ca focusul principal să rămâna nișa aleasă inițial.

5

Construiește-ți un portofoliu și promovează-ți munca 

În final, îți vei construi un portofoliu cu fotografiile tale, iar cea mai bună modalitate este să-ți creezi un site unde poți publica fotografiile tale. Poți opta pentru un site gratuit inițial.

La început, te poți promova cel mai bine pe Facebook sau alte rețele sociale, iar site-ul te va ajuta să trimiți către mai multe fotografii și detalii despre tine. În timp, poți atrage clienți noi direct cu site-ul, publicând articole utile și optimizate pentru motoarele de căutare.

Cel mai bine ar fi să te promovezi pe mai multe platforme de social media pentru a câștiga o vizibilitatea cât mai mare. Cât câștigă un fotograf depinde și de cât de bine știi să te promovezi în mediul online.

De Reținut!
Am ales această ordine a pașilor pentru a te asigura că încă de început livrezi fotografii de calitate. Deci, recomandarea noastră este să te lansezi direct ca fotograf specializat, care a urmat cursuri, și nu ca un fotograf amator pentru că va fi mai greu să câștigi ulterior încrederea publicului.

TOP 16 metode prin care poți face bani din fotografie în 2024

Acum că ai afla cum poți începe să-ți transformi pasiunea în sursă de venit, o să-ți prezentăm și modalitățile de monetizare care funcționează în 2024. În funcție de timpul pe care vrei să-l dedici fotografiei și obiectivelor tale de viitor, poți alege metode mai simple sau mai complexe, part time sau full time.

Iată care sunt metodele eficiente prin care poți câștiga bani din fotografii!

 1. Vinde fotografii către reviste sau publicații online
 2. Fă bani din poze fiind freelancer part time sau full time
 3. Faci bani din fotografie pe Instagram
 4. Vinde fotografiile pe site-uri și aplicații de vândut poze
 5. Fă bani din poze vânzând printuri
 6. Creează-ți propriul site de fotografie
 7. Fă bani din poze prin marketing afiliat
 8. Câștigă bani din fotografie de evenimente
 9. Realizează ședințe foto și portrete foto
 10. Fă bani din poze cu un studio foto
 11. Fă bani din poze participând la concursuri de fotografie
 12. Organizează expoziții de fotografie sau participă la acestea
 13. Fotografie mondenă de tip paparazzi
 14. Vinde cursuri de fotografie
 15. Susține workshop-uri online sau fizice
 16. Fă bani din poze deschizându-ți propria afacere

#1. Vinde fotografii către reviste sau publicații online

Când vezi fotografiile din revistele de călătorii sau de modă, te gândești probabil că acestea au fost realizate de fotograful redacției, însă lucrurile nu stau de multe ori așa. Mulți editori lucrează cu fotografi freelanceri, care le trimit imaginile de care au nevoie, în schimbul unei sume de bani.

Astfel, ai posibilitatea de a face bani de acasă, ceea ce este un mare avantaj, pentru că îți oferă flexibilitate și libertate. Dacă te întrebi cum să câștigi bani din fotografie colaborând cu o revistă, e bine de știut că primul pas ar consta în a-ți pune la punct un portofoliu, adică o colecție a celor mai reușite imagini pe care le-ai surprins până acum.

Trimite portofoliul către reviste sau, dacă ai un site, oferă-le linkul acestuia. În cazul în care au nevoie de colaboratori și sunt pe aceeași lungime de undă cu stilul tău, te vor contacta să discutați o ofertă. Astfel de colaborări poți găsi și pe grupuri de Facebook sau platforme de freelancing, precum Upwork.

De Reținut!
Ideal ar fi ca fotografiile tale să fie de un anumit tip, iar revista pe care o contactezi să se potrivească cu tipul de fotografii pe care îl faci. Spre exemplu, dacă tu faci fotografii de călătorie, poți contacta o revistă online de travel și lifestyle.

#2. Fă bani din poze fiind freelancer part time sau full time

Am menționat anterior ideea de freelancing, dar trebuie să știi că sunt mai multe proiecte pe care le poți găsi, pe lângă colaborările cu reviste. Spre exemplu, se pot căuta freelanceri pentru fotografierea unui local, produs sau eveniment, pentru o ședință foto sau chiar pentru predarea de cursuri de fotografie.

De fapt, oricare din metodele prezentate în acest articol pot fi găsite și în regim freelancing pe platforme, precum Fiverr România.

Poți opta pentru mai multe colaborări pe termen scurt sau o colaborare pe termen lung cu o singură companie. Din ce am observat, sunt mai multe oportunități de colaborări pe termen scurt, dar și acesta este un avantaj. Dacă obții mai multe colaborări, portofoliul tău va fi impresionant.

De Reținut!
Poți lucra ca freelancer în timpul liber pentru un venit în plus sau poți face din fotografie sursa ta principală de venit și poți renunța la jobul actual.

👉 Vezi cât câștigă un freelancer în România!

#3. Faci bani din fotografie pe Instagram

Instagram îți oferă un spațiu perfect pentru a-ți demonstra talentul și a te bucura de aprecierea celorlalți, iar acest lucru îți poate aduce după un timp și recompense financiare. Ca să capeți popularitate, trebuie să dedici zilnic sau săptămânal timp pentru această activitate.

Va fi necesar să postezi cât mai des fotografii interesante și de bună calitate, însoțite de o descriere inspirată și de câteva cuvinte cheie, astfel încât postările să devină cât mai vizibile.

De Reținut!
Gândește-te la o temă care să atragă lumea: foarte căutate sunt pozele din călătorii, dar și imaginile cu mâncăruri cât mai apetisante sau mai exotice.

Poate te vei întreba cum să faci bani din fotografie odată ce devii popular. Cu cât pagina ta devine mai vizitată și ai mai mulți followers, cu atât cresc și șansele de a obține propuneri de colaborare de la diverse branduri. Acestea te vor ruga să le promovezi produsele, iar în funcție de popularitatea paginii tale sumele primite pot fi considerabile. 

Sunt multe modalități de monetizare Instagram la care poți apela, precum marketing-ul afiliat sau sponsorizările.

#4. Vinde fotografiile pe site-uri și aplicații de vândut poze

Există și site-uri care te plătesc pentru poze unde vei încărca fotografiile tale și vei fi plătit când cineva cumpără sau descarcă fotografiile tale. Fotografiile tale sunt folosite ulterior pentru a ilustra articole sau sunt postate de diverse companii pe paginile proprii.

Înainte de a alege platforma unde să vinzi fotografii, citește termenii și condițiile pentru a vedea dacă este convenabil pentru tine. Unele platforme percep un comision prea mare din vânzarea fotografiilor tale, ceea ce înseamnă că va trebui să vinzi multe fotografii pentru a putea câștiga o sumă modică de bani.

Iată câteva site-uri pe care le poți accesa pentru a-ți vinde fotografiile: Shutterstock, Etsy, iStockphoto, Freepik. Mai jos în acest articol vei descoperi și cele mai bune site-uri care te plătesc pentru poze.

#5. Fă bani din poze vânzând printuri

O altă idee destul de simplă prin care poți face bani din poze este să vinzi printuri. Mai exact, vei folosi fotografiile tale pentru a le printa pe diverse obiecte, precum tricouri, căni, jurnale, rucsacuri și altele. Astfel, vei crea produse unice sau chiar personalizate și vei atinge o nouă categorie de public.

Pentru a vinde printuri, ai 3 modalități:

 • poți crea propriul magazin online unde să listezi imprimeurile pe care le poți oferi și tipurile de obiecte pe care poți face imprimarea;
 • poți vinde produsele pe un marketplace (spre exemplu, OLX sau eMAG), dar aici trebuie să ai în vedere numărul mare de competitori;
 • te poți înscrie pe un site de tip imprimare la cerere și vei putea încărca imaginile tale pentru a vinde produse imprimate, fără ca tu să ai un stoc de produse.
Ofertă Fără Depunere

50 Rotiri Fără Depozit la Shining Crown

Distrează-te cu rotiri gratuite și câștigă bani reali fără efort!
Joaca Acum

#6. Creează-ți propriul site de fotografie

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți promova arta și în același timp de a face bani din fotografie este să ai un site pe care să poți posta toate imaginile surprinse. Indiferent că este vorba de peisaje, evenimente sau concerte, site-ul este perfect pentru a-ți expune fotografiile.

Aici trebuie să ții cont de câteva aspecte, care vor face ca site-ul tău să fie vizitat de cât mai multe persoane. Iată ce trebuie să faci:

1

În primul rând, e bine să colaborezi cu un specialist în web design și IT. Acesta nu te va învăța cum să câștigi bani din fotografie, dar îți va construi un site cât mai complex și mai profesionist. Va conta mult dacă îți dorești ca lumea să îți viziteze pagina.

Dacă nu îți permiți momentan să investești într-un site complex, poți să optezi pentru creare site gratuit pe o platformă de tipul Wix, Tilda sau Webwave. Nu ai nevoie de cunoștințe tehnice, îți poți crea singur site-ul. În plus, poți opta pentru un plan plătit care să conțină un domeniu și servicii de găzduire.

2

Al doilea pas este să publici pe site cele mai bune fotografii ale tale. Pentru a ieși în evidență, adaugă scurte descrieri sau chiar mici povești fotografiilor tale. Încearcă să dai o notă personală paginii, să îți pui amprenta în fiecare postare.

3

În ultimul rând, nu uita de promovarea site-ului: nu ar fi rău ca la început să investești o mică sumă în publicitate, pentru ca site-ul tău să fie recomandat unui număr mare de persoane.

Odată ce ai lansat pagina, poți face bani din fotografie în diverse moduri: vinzi poze celor interesați, accepți oferte de colaborare de la branduri sau poți atrage clienți pentru ședințe foto sau pentru evenimente. Când atingi un anumit trafic, poți afișa pe site reclame plătite sau poți găsi alte modalități ingenioase de colaborare.

Ești interesat de crearea propriului site? Vezi cum creezi un site gratuit!

Dacă ești pasionat atât de fotografie, cât și de călătorii, poți îmbina aceste două pasiuni într-un blog de călătorie. Blogurile online de călătorie devin tot mai populare, mai ales atunci când sunt însoțite de poze profesioniste. Cu un astfel de blog nișat poți obține numeroase colaborări de la branduri relevante acestei nișe. Iată aici un ghid complet despre cum să faci bani din blog!

#7. Fă bani din poze prin marketing afiliat

Dacă ai propriul site, o modalitate foarte bună de a face bani din fotografii este să faci marketing afiliat. Am menționat această modalitate și mai sus, dar merită să fie detaliată puțin mai mult. Prin marketing afiliat poți promova diverse produse în rândul altor fotografi.

Spre exemplu, dacă publicul tău este format și din pasionați de fotografie, poți promova produse specifice, precum camere foto-video, trepiede sau drone. De asemenena, poți recomanda cursuri online la care aceștia să se înscrie. De fiecare dată când un produs, de orice tip, este achiziționat vei primi un comision din prețul vânzării.

De Reținut!
Vei folosi link-uri de afiliere pentru recomandarea produselor. Cei care cumpără trebuie să dea click pe link-ul tău și să achiziționeze un produs în termen de 7, 30, 60 zile sau mai mult, în funcție de fiecare program de afiliere.

👉 Află cât se câștigă din marketing afiliat!

#8. Câștigă bani din fotografie de evenimente

Deja nu mai este un lucru nou că fiecare eveniment, mai ales cele importante din viața noastră, are nevoie de un fotograf care să surprindă momentele. Pentru a face bani din fotografie de eveniment vei avea nevoie de un portofoliu destul de bun în care să se vadă experiența ta.

Dacă vrei să devii fotograf de evenimente, ia în considerare și cursurile online de fotografie și editare pentru a oferi servicii cât mai bune. De asemenea, echipamentul tău trebuie să fie pe măsură.

Sunt diverse evenimente pe care le poți fotografia, cum ar fi nunți, botezuri, petreceri private, concerte, festivaluri sau conferințe. Vei câștiga foarte bine în sezonul evenimentelor (primăvară-vară), iar în extra sezon vei putea suplimenta cu alte modalități de monetizare.

#9. Realizează ședințe foto și portrete foto

Dacă îți place să lucrezi direct cu oamenii, o idee foarte profitabilă este să realizezi ședințe foto și potrete de diverse tipuri. Ședințele foto sunt la mare căutare pentru că oamenii pun tot mai mult preț pe amintirile cu cei dragi și cu momentele importante din viața lor.

Spre exemplu, poți face ședințe foto de tipul save the date, ședințe foto de familie, de cuplu, de maternitate și multe altele. Ședințele foto pot avea loc în parc, în oraș, într-o cafenea sau în locații mai îndepărtate, dar și la domiciliul clienților.

Totodată, te poți specializa pe fotografia de tip portret pentru nou născuți, cupluri, familie și chiar animale.

De Reținut!
O ședință foto durează aproximativ 1h și în funcție de experiența și echipamentul folosit, poți câștiga între 500 – 1000 RON sau chiar mai mult.

#10. Fă bani din poze cu un studio foto

O altă metodă similară cu cea de mai sus este amenajarea propriului studio foto în care să faci ședințe foto tematice. Deci, în loc să te întâlnești cu clienții într-o locație externă pentru fotografii, aceștia vor veni la tine la studio.

Îți poți amenaja studioul foto după mai multe tematici, precum sărbătorile de Crăciun și Paște, deci vei avea nevoie de un decor specific. Ideal ar fi ca pentru aceeași tematică să oferi 2-3 decoruri. Astfel, poți oferi o ședință foto mai completă cu un cost pe măsură.

De asemenea, poți asigura și 2-3 ținute vestimentare și obiecte de recuzită pentru fiecare tip de ședință foto, ceea ce va rezulta într-un profit mai mare pentru tine.

De Reținut!
Cele mai populare ședințe foto sunt cele de Crăciun și de Paște, dar sunt căutate destul de mult și ședințele foto de maternitate și de nou-născuți. De asemenea, poți face decoruri pentru toamnă, o tematică populară fiind cea de Halloween.

👉 Articol recomandat: Ce poți închiria să faci bani

#11. Fă bani din poze participând la concursuri de fotografie

Poți obține bani din fotografie și participând la diverse concursuri din domeniu. Premiile diferă în funcție de organizator și poți câștiga bani pe care să-i investești apoi în dezvoltarea ta ca fotograf. Dar poți primi și alte premii fizice spre exemplu sau discount-uri pentru achiziționarea unor cursuri sau a echipamentului de fotograf.

Cel mai important, aceste concursuri îți aduc recunoaștere în domeniu și te ajută să-ți contruiești brandul tău de fotograf. Așa că, nu rata niciodată șansa de a te înscrie în astfel de concursuri!

De Reținut!
Cele mai populare platforme care organizează aceste concursuri la noi în țară sunt FotografiCameramani și F64.

#12. Organizează expoziții de fotografie sau participă la acestea

O metodă care implică puțin mai mult efort și care se adresează fotografilor experimentați este organizarea de expoziții. Vei avea nevoie de un portofoliu impresionant pe care să-l trimiți galeriilor și sălilor care fac astfel de expoziții.

Dacă găsești singur sponsori, poți organiza singur expoziția doar cu lucrările tale, ceea ce înseamnă o vizibilitate mare doar pentru tine.

Interesează-te de posibilitățile din orașul tău și nu ezita să-ți expui fotografiile atunci când ai ocazia!

#13. Fotografie mondenă de tip paparazzi

Îți place lumea mondenă și ești la curent cu evenimentele noi și ultimele activități ale vedetelor? Dacă răspunsul este da, poți lua în considerare profesia de paparazzi.

Nu va fi ușor să intri în această lume, dar nici imposibil. Contactează presa, oferă-le câteva materiale interesante și cu siguranță va fi încântată să lucreze cu tine.

#14. Vinde cursuri de fotografie

Poți să faci cursuri și primești bani din achiziționarea acestora, indiferent de domeniu sau tipul cursului. Cursurile foto sunt și ele o alternativă excelentă dacă te întrebi cum să câștigi bani din fotografie. Dar pentru această variantă este bine să ai un portofoliu bogat, un nume în domeniu și cursuri acreditate în fotografie pentru a inspira încredere celor care vor să învețe.

Practic, trebuie să creezi cursul sau ghidul de la 0, stabiling tema, structura și producând chiar tu conținutul. Poți alege o temă mai generală pentru curs sau o temă mai nișată, precum tehnici de realizare a fotografiilor de nuntă.

De Reținut!
Vei putea vinde apoi cursul online pe propriul tău site sau poți apela la alte platforme pentru vânzarea cursului, dar va trebui să plătești un comision din fiecare vânzare platformei respective.

#15. Susține workshop-uri online sau fizice

Această modalitate este tot pentru fotografii care au suficientă experiență pentru a învăța alți pasionați de fotografie și pentru a le arăta exemple reale. Dacă te descurci mai bine la a vorbi cu publicul decât la a scrie un curs, atunci organizarea unui workshop este o modalitate bună.

Acesta poate fi online, ceea ce simplifică lucrurile, dar și costurile, dar și offline, într-o anumită sală, ceea ce îți oferă mai multă expunere, dar și credibilitate.

De Reținut!
Pentru organizarea unui workshop fizic, poți stabili colaborări cu săli de evenimente (îți poți oferi serviciile de fotograf pentru un alt eveniment organizat acolo) și alți furnizori.

#16. Fă bani din poze deschizându-ți propria afacere

O ultimă idee care poate îngloba mai multe dintre ideile de mai sus este să-ți deschizi propria afacere. Poți să-ți deschizi un PFA sau SRL, în funcție de ce funcționează cel mai bine pentru tine, pentru a putea funcționa legal.

În funcție de obiectivele tale, poți să-ți deschizi o afacere singur, împreună cu un partener sau mai mulți și chiar cu familia. Spre exemplu, dacă alegi zona de evenimente, poți colabora cu mai mulți furnizori care să ofere și alte servicii specifice evenimentelor fotografiate. Spre exemplu, poți adăuga servicii de DJ, fum greu, artificii sau chiar servicii video, dacă tu te ocupi doar cu fotografia.

Te poți inspira din articolul nostru despre idei de afaceri 2023 pentru a alege metodele prin care poți îmbina fotografia cu alte servicii.

TOP 5 site-uri care te plătesc pentru poze

Am văzut mai sus că una dintre cele mai simple modalități de a face bani din poze este să le vinzi pe diverse platforme online. Există foarte multe astfel de platforme, dar îți vom prezenta în continuare unele dintre cele mai cunoscute. Poți vinde fotografiile pe o singură platformă sau pe mai multe, alegându-le în funcție de avantajele fiecăreia. Iată care sunt cele mai bune 5 site-uri care te plătesc pentru poze în 2024!

#1. Alamy

Alamy este unul dintre cele mai bune site-uri care te plătesc pentru poze dacă devii contribuitor. Platforma reunește fotografii de la peste 150.000 creatori de conținut din peste 70 țări, având o bază completă de fotografii creative, imagini de tipul 360°, vectori și videoclipuri.

Poți fi și tu unul dintre creatorii de conținut care își expun imaginile aici. Trebuie doar să te înregistrezi pe site în calitate de contribuitor, ceea ce durează câteva minute. După ce conținutul tău este aprobat de platformă, vei adăuga cuvinte cheie reprezentative pentru fiecare fotografie. Apoi, în maxim 24h, conținutul tău va deveni disponibil pentru doritori.

În ceea ce privește plata pentru conținutul vândut, vei primi 50% din vânzarea directă dacă vinzi exclusiv pe Alamy. Dacă încarci acelalași conținut și pe alte platforme, atunci vei primi un procent de 40% din vânzarea directă.

De Reținut!
Studenții beneficiază de 100% din vânzarea unei licențe de imagine, deci dacă ești student, acesta este cel mai bun site care te plătește pentru poze.

#2. Shutterstock

Shutterstock este o platformă cunoscută de unde clienți din toată lumea cumpără fotografii mai ieftine și chiar dacă acestea nu sunt exclusive, calitatea lor este impresionantă.

Poți vinde și tu fotografii aici dacă te înregistrezi și încarci fotografiile și videoclipurile tale (acestea trebuie să fie de calitate înaltă). Atunci când cineva descarcă fotografia sau clipul tău vei fi plătit cu aproximativ 0,25 – 2,85 dolari.

De Reținut!
Plata nu este foarte mare, dar poți ajunge la câștiguri satisfăcătoare dacă încarci mai multe fotografii. În plus, nu uita că aceeași fotografie îți aduce mai multe plăți pentru că plata se face pe numărul de descărcări.

Pentru a obține mai multe câștiguri, Shutterstock pune la dispoziție și un program de recomandare. Poți recomanda platforma către alți contribuitori sau direct către potențiali clienți și vei primi bani pentru fiecare recomandare.

De asemenea, dacă vrei să câștigi mai mult, poți încărca fotografii personalizate, acestea aducându-ți un comision de 20% și 30% din prețul total al fotografiei vândute.

De Reținut!
Shutterstock dispune și de o aplicație mobilă pentru Android și iOS în care poți vizualiza vânzările zilnice și lunare și în care vei primi notificări în timp real despre fotografiile tale și despre ceea ce caută clienții. Aplicația îți permite să încarci pozele rapid direct de pe telefon sau tabletă.

#3. Etsy

În categoria celor mai bune aplicații de vândut poze se încadrează și Etsy. Platforma este cunoscută pentru vânzarea de produse handmade și personalizate.

Așa că, pe lângă clasicele imagini digitale, aici poți vinde obiecte imprimate cu imaginea dorită de cumpărător.

De asemenea, dacă te pricepi la editare, poți presta aici servicii de editare foto care să creeze produse unice. Spre exemplu, poți restaura o fotografie veche sau poți crea un portret de familie din 2 sau mai multe fotografii diferite, reunind persoanele în aceeași poză.

De Reținut!
Imaginile tale pot fi cumpărate de alți creatori care doresc print-uri unice pentru produsele lor handmade, în cazul în care nu vrei să te complici tu cu imprimarea imaginilor.

Pe Etsy ai avantajul de a-ți crea propriul magazin în care să-ți listezi produsele și chiar să obții recenzii din partea clienților tăi.

👉 Descoperă și site-uri care te plătesc să scrii în română!

#4. Adobe Stock

Adobe Stock este de asemenea unul dintre cele mai bune site-uri care te plătesc pentru poze și nu numai. Aici poți vinde fotografii proprii, vectori, ilustrații și videoclipuri. Condițiile pentru a putea vinde aici este să ai minim 18 ani și să deții toate drepturile de autor ale materialelor încărcate.

Vei deschide un cont pe platformă pentru a obține un ID Adobe și vei putea încărca imaginile tale. Acestea pot fi din diverse categorii, de la mâncare și lifestyle la tehnologie și afaceri.

De Reținut!
Redevența din fotografiile vândute este de aproximativ 33% din vânzare.

Vei putea alege categoria din care fac parte fotografiile tale și vei putea adăuga descrieri și cuvinte cheie pentru ca acestea să fie afișate posibililor clienți.

Această platformă ar trebui luată în considerare și pentru că îți oferă șansa de a învăța prin intermediul ghidurilor disponibile. În plus, ai acces la studii de piață și detalii importante despre cum poți avea mai mult succes.

De Reținut!
În plus, vei vinde fotografii neexclusive, ceea ce înseamnă că îți păstrezi toate drepturile asupra imaginilor și le mai poți adăuga și pe alte platforme.

#5. 500px

Și pe platforma 500px îți poți vinde fotografiile tale, păstrându-ți în continuare drepturile asupra acestora. Deschiderea contului este foarte simplă și îți poți încărca rapid fotografiile aici. Dar pe lângă vânzarea fotografiilor, platforma îți permite să te inspiri de la alți fotografi și să participi la concursuri de fotografie.

De Reținut!
Ai opțiunea de a vinde fotografii în mod exclusiv cu o redevență de 60% sau în mod neexclusiv cu o redevență de 25%.

Vei putea vinde aici fotografii comerciale, precum materiale de marketing și promovare, prezentări corporative și broșuri. De asemenea, poți vinde fotografii editoriale pentru ziare, bloguri, reviste sau documentare.

Vei găsi pe site cerințele tehnice pentru încărcarea fotografiilor și calitatea imaginilor. Spre exemplu, trebuie să încarci fotografii în format JPEG, de maxim 3 MP și salvate în modul de culoare RGB. Consultă toate cerințele pentru a te asigura că fotografiile tale vor fi acceptate!

De Reținut!
Pe această platformă ai șansa de a-ți îmbunătăți conținutul prin intermediul analizei puse la dispoziție.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai bune site-uri care te plătesc pentru poze, dar există și altele pe care le poți lua în considerare. Spre exemplu, mai poți face bani din poze pe Dreamstime, EyeEm sau Foap. Despre acestea și alte aplicații de făcut bani din fotografii poți afla mai multe detalii în articolul din link!

Cât câștigă un fotograf în 2024?

Cât câștigă un fotograf depinde de mai mulți factori, precum:

 • modalitatea de lucru (part-time, full time);
 • tipul de fotografie (de produs, eveniment, etc);
 • experiența fotografului;
 • aparatura folosită;
 • modul în care se promovează fotograful în mediul online;
 • recenziile obținute de la clienții săi.

Câștigul depinde în principal de modalitatea în care lucrezi și experiența ta. Un fotograf amator care lucrează part-time nu va câștiga cât un fotograf cu experiență care fotografiază evenimente și de 12h.

Bineînțeles, experiența este un factor decisiv, iar fotograful trebuie să știe cum să arate clienților experiența pe care o are.

De Reținut!
O idee bună în acest sens este participarea la concursuri de fotografie și postarea premiilor câștigate pe conturile sale de social media.

Cât câștigă un fotograf în funcție de tipul de fotografie

Câștigul diferă foarte mult de modalitatea pe care fotograful o alege pentru a face bani. Așa cum am văzut mai sus, poți fi fotograf de evenimente, poți deține un studio sau poți avea propria afacere.

Iată cât câștigă un fotograf în funcție de tipul de fotografie și serviciile oferite:

Serviciu oferitCâștig aproximativ
Ședință foto individuală ➜150 RON – 300 RON/ ședință ✔️
Ședință foto de cuplu ➜200 RON – 350 RON/ ședință ✔️
Ședință foto nou-născuți/ maternitate ➜500 RON – 1.300 RON/ ședință ✔️
Ședință foto tematică (Crăciun, Paște, etc) ➜600 RON – 1.000 RON/ ședință ✔️
Fotografie de eveniment ➜4.000 – 8.000 RON/ eveniment (nuntă) ✔️
Fotografie de evenimente mici ➜500 RON – 2.500 RON/ eveniment ✔️
Fotografie comercială ➜1500 RON – 1.700 RON/ /ședință ✔️

Cel mai mare câștig îl obține un fotograf de evenimente, în special dacă se azează pe evenimente mari, precum nunți sau botezuri. Un fotograf de evenimente de acest tip poate avea aproximativ 25 – 30 evenimente pe an și poate câștiga aproximativ 800 – 1000 euro pe un singur eveniment.

Câștigul poate fi și mai mare, dacă alegi să te ocupi cu mai multe tipuri de fotografii. Spre exemplu, poate deții și un studio sau organizezi ședințe foto în aer liber sau la domiciliu. De asemenea, poți face fotografii de produse, locații sau alte servicii și astfel, vei avea acoperit tot anul.

De Reținut!
Deci, cât câștigă un fotograf depinde de implicarea acestuia, experiența și bineînțeles, calitatea pe care o promite clienților săi. Câștigul variază și în funcție de perioade sau serviciile incluse în pachet, dar ți-ai dat seama că un fotograf de profesie câștigă foarte bine.

👉 Descoperă mai multe meserii bine plătite în România!

Concluzii

Dacă una dintre pasiunile tale este să surprinzi fiecare moment interesant într-o fotografie, poți ajunge să îți transformi hobby-ul într-o adevărată sursă de venit. Există multe modalități prin care poți face bani din poze și poți chiar combina mai multe pentru a obține un câștig mai mare.

Dacă ești fotograf amator, îți poți vinde pozele pe numeroase aplicații de vândut poze și astfel, te vei face și cunoscut. Dacă vrei să devii fotograf de profesie, te poți aștepta la câștiguri foarte mari, mai ales dacă te dedici evenimentelor.

Ai văzut în acest articol cât câștigă un fotograf pentru diverse servicii, așa că merită să încerci să faci bani din fotografie. Alege metoda sau metodele potrivite pentru tine și mult succes!

Ofertă Fără Depunere

50 Rotiri Fără Depozit la Shining Crown

Distrează-te cu rotiri gratuite și câștigă bani reali fără efort!
Joaca Acum

FAQs

❓ Cum să faci bani din poze?

Sunt multe modalități de a face bani din poze. Poți vinde fotografii către reviste și bloguri, poți expune sau vinde fotografiile pe diverse platforme cu stoc de imagini. De asemenea, poți face un studio foto sau poți fii fotograf la diverse evenimente. Vezi în articol toate modalitățile de a câștiga bani din fotografie!

❓ Cât câștigă un fotograf începător? Dar unul cu experiență?

Câștigurile unui fotograf depind foarte mult de activitatea sa și de experiență, dar în medie un fotograf începător poate câștigă de la 1.500 RON la 3.500 RON / lună. Un fotograf cu experiență de minim 5 ani poate câștiga peste 5.000 RON lunar și poate ajunge la câștiguri foarte mari dacă se axează pe evenimente.

❓ Cât câștigă un fotograf la nuntă?

Un fotograf de nuntă poate câștiga între 4.000 RON și 10.000 RON.

❓ Care sunt cele mai bune aplicații de vândut poze?

Cele mai bune aplicații de vândut poze sunt Alamy, Shutterstock, Etsy, Adobe Stock și 500px. Există și alte site-uri care te plătesc pentru poze, dar acestea sunt recomandările noastre.

Citește și articolele despre:

TopPay

Dacă vrei să-ți alimentezi contul de casino simplu, sigur și rapid, atunci…
Laura Paraschiv - iulie 16, 2024

Google Pay

Această metodă este soluția modernă pentru plăți rapide și sigure. Dacă te-ai…
Laura Paraschiv - iulie 15, 2024
banner plata abon

Abon

Metoda plată Abon este o inovație în lumea tranzacțiilor online. Poate te…
Laura Paraschiv - iulie 11, 2024

Autor